Print Friendly, PDF & Email

Cervikalna (vratna) diskus hernija

Postavljeno | May 18, 2011 | 9 komentara

Cervikalna (vratna diskus hernija)

Zanima te ova tema? Postavi pitanje našem stručnjaku

Cervikalna (vratna) diskus hernija je oboljenje koje se manifestuje bolom u vratu i ruci kao vodećim simptomima. U osnovi oboljenja je pomeranje (klizanje) diskusa iz svog ležišta u međupršljenskom prostoru.

Ukoliko pomereni diskus pritisne zadnji uzdužni ligament (vezu) vratnog dela kičmenog stuba, javlja se bol u vratu. Kod većeg pomernja diskusa i pritiska na nervni koren, nastaje bol u ruci. Kod najizraženijeg pomeranja diskusa, dolazi do pritiska na kičmenu moždinu što se, pored već navedenih simptoma, manifestuje i slabošću i kočenjem u nogama, kao i poremećajem funkcije mokrenja.

Vrat je, kao relativno mali, ali veoma pokretljivi deo tela koji nosi veliku težinu (glava), izložen stalnim mikrotraumama. Diskusi su želatinozne pločice između pršljenskih tela koje imaju ulogu šok absorbera, odnosno amortizuju mikrotraume i štite koštane delove kičmenog stuba. Diskusi starenjem dehidriraju (gube vodu), što smanjuje njihovu elastičnost i zaštitnu ulogu.

Ovaj proces se označava kao degeneracija diskusa, koja pokreće odgovarajući mehanizam degeneracije ostalih delova kičmenog stuba: koštanih elemenata i ligamentarnog aparata. Najniži vratni diskusi, između petog (C5) i šestog (C6), odnosno  šestog i sedmog (C7) vratnog pršljenja, nose najveću težinu, najopterećeniju su, te najbrže degenerišu. Degenerisani diskus je skloniji pomeranju iz svog ležišta u međupršljenskog prostoru (diskus hernija).

Lečenje

Konzervativno lečenje podrazumeva primenu običnih analgetika, NSAIL, anksiolitika, kao i fizikalnih procedura. Operacija vratne diskus hernije je danas rutinska, sa visokim procentom uspešnosti i minimalnim rizikom od operativnih komplikacija.

Pročitajte i šest najčešćih pitanja koje pacijenti postavljaju o operaciji vratne diskus hernije

 

Video: Nucleus Inc

69 korisnika smatra da je korisno.


Komentari

 1. Biljka

  Poštovani korisnici,
  Ja sam na Neurohirurgiji KCS operisala C6 C7. Stavljen mi je veštački diskus i evo 3 nedelje posle operacije ja sam ko nova. Operacija je bila jedino rešenje pošto bolovi nisu prestajali ni primenom lekova ni terapijama. Nisam se pokajala. Sve je prošlo zaista bezbolno: u ponedeljak sam primljena u bolnicu, u sredu operisana a u petak sam išla kući. Trenutno sam još uvek na fizikalnoj terapiji u Sokobanjskoj zbog toga što moram da ojačam mišićne strukture. Nikakvih teškoća više nemam, potpuno sam normalna.
  Operacija se kod mene pokazala kao neizbežna i drago mi je što nisam duže čekala.

  zdravko Reply:

  @Biljka, zdravo Biljka.ja sam Zdravko iz velike plane,.i ja imam isti problem na 6 i 7 i zanima me kako si sada i koji doktor te operisao jer ja imam uput isto na KCS za ponedeljak kod doktora Radulovica…magnetna mi je losa i dijagnoza je teska diskus hernija sa pritiskom na spinalni kanal..imam bolove u ramenu i trnjenje ruke desne i u zadnje vreme malo i noge pocinju da trnu,tj.tabani..voleo bih da mi kazes jesi zadovoljna zahvatom jer pojedini lekari su skepticni sto se tice operacije..i ja nemam drugi izlaz sem operacije..hvala unapred.

  Biljka Reply:

  @zdravko, mene je operisao dr. Radulović, sve pohvale. Evo prošlo je više od dve godine, dve i po i sve je normalno, kao da nikad ništa nije ni bilo, zaista. Operacija je trajala 3 i po sata, puštena sam kuci drugi dan posle operacije. Primljena u ponedeljak, operisana u sredu a u petak kod kuće. Nikakvo bolovi, sem malo bolja u grlu (kao upala grla) dva dana i to je to. Stavili su mi intradermalni sav pa ni konce nisam skidala. Rez sa prednje strane vrata 2 cm. Pitajte slobodno mene ako vas nešto interesuje. Srećno!

  Biljka Reply:

  @zdravko, i htela bih samo da dodam da je i meni operisan isti deo C6/C7. Meni su stavili plastični diskus jer su me procenili kao mlađu osobu. Zahvaljujući tome posle operacije nemam nikakva ograničenja, nisam nosila kragnu a oporavak je bio samo fizikalna da povrati snagu mišića. Idem redovno na vežbe i nemam problema nikakvih.
  Mene su primili kao hitan slučaj, operisana sam nepunih mesec dana od pojave prvog bola. Problem je posledica stare saobraćajne nesreće i nisam imala izbora ni mogućnosti da čekam i odlučujem da li da idem na operaciju ili ne. Sećam se da nisam ni pitala šta će da mi rade, bilo je samo “seci, radi šta hoćeš samo me vadite iz ovoga”. Odmah posle operacije svi bolovi su nestali i ja sada normalno živim kao da ništa nije ni bilo.
  Trnjenje noge je vezano samo za lumbalnu kičmu, znam jer imam još 4 diskus hernije. Međutim vratni deo je daleko gori i teži.
  Još jednom Vam želim svu sreću.

  Mila Reply:

  @Biljka, Poštovana Biljka,

  drago mi je da ste uspešno prevazišli sve to. To ujedno i nama ostalima daje nadu i motiv da istrajemo u tome.

  Ja imam isto protruziju diskova na C5-6 i (više iraženu) na C6-7. Iako su manifestacije simptoma individulane, verujem da svi tražimo rešenja na iste načine. Moj problem što ja nemam te indikativne simptome za operaciju (oduzimanje nogu, otežano mokrenje, česte glavobolje..) već taj bol u bazi lobanje/gornjem delu vrata. Kako je to cervikalni deo, a verujem da znate kako on utiče na psihu i dodatnu napetost mišića i taj bol ukoliko ne prolazi postane sam po sebi ‘okidač’ za nekakvu odluku u traženju rešenja.

  Mene zanima (a takođe pričam iz ugla mlađe osobe) da li imate iskustva i neko saznanje više o tome, šta ako na neki način to sad prevaziđem (terapijama, vežbama, stručnom hiropraktikom), da li na taj način samo prolongiram neizbežnu operaciju ili možda čak mogu i da pogoršam stanje, pošto ako je veći deo tog diskusa degenerisan, šta će onda vremenom da se desi?

  Srdačan pozdrav,
  Mila

  Biljka Reply:

  @Mila,
  Draga Mila. Sve što je operacijo urađeno vratilo me je u perfektno stanje. Međutim, ja imam probleme, kao i Vi, još na c5-c6 i c4-c5. Trenutno se pojavio bol u ruci zbog C5-C6, od pre dve nedelje koji do sada nije postojao. Meni je sve to posledica jedne sobraćajne nesreće koja se davno desila 2007. god kada je sve to rastrešeno a sada se raspada. Zbog toga je segment C6-C7 operisan mesec dana od pojave prvog bola jer je potpuno izašao i nije bilo spasa. Ja inače idem u ordinaciju Leđa i Vrat, web sajt http://www.ledjaivrat.rs gde idem redovno na vežbe i gde sam dobila zaista vanredno dobru podršku i savete, praćenje, pomoć i sve što mi treba a daleko bolje od svake banje i doma zdravlja. Posle peracije sam bila na terapiji u Sokobanjskoj i njih zaista mogu da pohvalim za stručnost.
  Trenutno, pošto problem tinja radim vežbe za neurodinamiku.
  Znam kako Vam je, lekovi protiv bolova tu ne pomažu.
  Inače noga i sve u donjem segmentu zaista nema veze sa cervikalnom (vratnom ) kičmom, bolovi se javljaju u potiljku (koje ja nemam) i u ruci i ramenu. Prepoznajemo se obično po tome što moramo da podigemo uku iznad glave ili pridržavamo ruku, tako smo se raspoznavali u bolnici 🙂 Zaista, ima i dve hernije u lumbalnom delu ali to nema veze sa vratom (osim što se kičma ponaša simetrično, sve što imaš dole imaš i gore)i zaista je neuporedivo lakše nositi se sa bolovima u lumbalnom delu.
  Preporučujem savetovanje kod dobrog privatnog fizijatra i vežbe, vežbe, vežbe.
  Ne znam inače kako se to sve ponaša jer kod mene nije posledica degenerativnih promena već od saobraćajke pa nije poredivo, sve se mnogo brže pomeri i izmesti.
  Operacija je uvek poslednji izbor ali ako mora vidite da je rešivo i vraća kvalitet života u normalu.Meni su zbog godina na operaciji stavili plastični diskus što ne rade starijima. Na taj način sam popravljena momentalno bez potrebe za nekim specijalnim oporavkom.
  Sve najbolje i pitajte ako mogu nešto da pomognem 🙂

  Biljka Reply:

  @Mila,
  Imam i jedan koristan savet.
  Uvek kada je potrebno saviti vrat, recimo pogledati na dole, najbolje je to uraditi prvo tzv. “klimanjem glavom” odnosno prvo ide brada ka grkljanu a zatim postepeno savijati pršljem po pršljen. Kao “uvijanje” oko brade. Na taj način se ne opterećuje jedan pršljen za savijanje kao “poluga” već se težina lagano raspoređuje na više pršljenova i nijedan ne trpi kompletno opterećenje. Na isti način se podiže glava u ležećem položaju – prvo brada ka grkljanu a zatim može i vrat da se podigne. To se veoma lako uvežba a kada se usvoji značajno pomaže da se ne opterećuje vrat. Kada brada ide ka grkljanu opterećuje se isključivo mišić na prelazu iz lobanje u vratni deo. To savijanje u potpunosti odgovara pokretu klimanja glavom.
  Srećno!

  Mila Reply:

  @Biljka,

  Draga Biljka,

  kao prvo, beskrajno Vam hvala na savetu i naravno celokupnom odgovoru.

  Toliko mi deluje logicno taj Vas savet, a verujte da mi na to niko do sada nije ukazao na taj nacin, a sami iako je logicno to ne mozete da zakljucite. Kazu vam da ne smete pozadi da zabacujete glavu i da cimate glavom, pa je verovatno na meni da se snađem u svemu tome. Moj problem je sto ja zbog ucestalosti tog bola i konstantnog promenljivog stanja ne stizem do tih kao sto kazete ‘vezbi, vezbi i vezbi’, a imam i te kako zelju i volju da ih radim.
  Ono sto bi meni definitivno bilo od koristi, jeste taj racionalni pristup i nacin razmisljanja o samoj operaciji i njenom ishodu, mada sam shvatila da Vi i niste imali toliko vremena da razmisljate o tome. Na neki nacin, hteli vi to ili ne, sva ta misljenja, neslaganja, dvoumljenja.. doktora, fizioterapeuta, kiroprakticara, forumi, citanje.. izazovu kod vas dodatni strah i konfuziju, iako je verovatno strah i neizbezan u nekoj meri. Vi ste onda u zacaranom krugu i dovedete sebe u stanje jos veceg pritiska, a sve se zasniva na Vasoj odluci (osim ako ne budete u stanju kao sto ste Vi bili).

  Srdacan pozdrav,
  Mila

 2. Mila

  Draga Biljka,

  zanima me jos nesto. Nakon sto su Vas pustili kuci, a to je kako sam procitala nakon dva dana posto ste operisani. Sta su koraci nakon toga, sta smete, a sta ne u tom periodu odmah nakon operacije, koja su ta neka stroga ogranicenja i nakon koliko vremena ste primljeni u banju?

  Srdacan pozdrav,
  Mila

Morate biti prijavljeni da biste postavljali komentare.

 • Reklama

  Pitajte stručnjaka
 • Web dijagnoza: Koju glavobolju imam?

 • Najčitanije / Najkorisnije

 • Reklama

  Bitka za bebe
 • Popularne ključne reči

 • Činjenice o bolu

  • Akutni bol je najveći čovekov prijatelj – upozorava na oštećenje tkiva i pokreće odbrambene mehanizme organizma.
  • Za razliku od akutnog, hronični bol je najveći čovekov neprijatelj – nema odbrambenu ulogu, traje mesecima ili godinama i narušava kvalitet života.
  • Hronični bol uvek angažuje psihu, koja nekad ima vodeću ulogu u doživljaju bola.
  • Pacijenti obično govore: “Neraspoložen sam jer me stalno boli”. Ponekad je obrnuto, boli ih zato što su neraspoloženi.
  • Bol snižava raspoloženje, a sniženo raspoloženje često pojačava bol. Tako nastaje začarani krug.
  • U lečenju hroničnog bola, pored delovanja na sam bol, koriste se i antidepresivi – lekovi za popravljanje raspoloženja.
  • Među lekarima postoji mišljenje da se hronični bol ne može izlečiti, već samo kontrolisati. Zato se umesto termina “lečenje” upotrebljava termin “kontrola” hroničnog bola.
  • Dok u svetu postoje klinike za bol, specijalizovane ustanove za dijagnostiku i lečenje hroničnih bolova, u Srbiji pacijenti sa hroničnim bolom “šetaju od lekara do lekara”, pri čemu često ne nalaze rešenje za svoj problem.
  • Bolni impulsi iz pojedinih delova tela idu u mozak, gde se formira osećaj bola. Hirugija bola je presecanje puteva za bol, tj. zaustavljanje bolnog impulsa na putu do mozga. Kod ponavljanja bola, svako naredno presecanje mora biti bliže mozgu. Kaže se da bol beži od noža.
  • Pacijenti su često opterćeni bolom i imaju potrebu da ga detaljno opisuju. Lekari tako dobijaju sve sem informacija koje su im zaista potrebne. Lekar treba da vodi pacijenta, a ne pacijent lekara.
  • Glavobolja je najčešći simptom u medicini i jedan od najčešćih razloga javljanja pacijenata lekaru.
  • Oko 70% ukupne populacije, kao i oko 90% žena starosti od 18 do 35 godina, doživljava glavobolju barem jednom u tri meseca.
  • Prema podeli “Internacinalnog udruženja za glavobolje”, postoji preko 200 vrsta glavobolja.
  • U dečjem i starijem životnom dobu, migrena je podjednako zastupljena kod oba pola. U srednjim godinama života znatno je češća kod žena.
  • Deca predškolskog uzrasta mogu imati migrenu i bez glavobolje, koja se karakteriše cikličnim povraćanjem, bolovima u trbuhu ili napadima vrtoglavice. Ova migrena plaši roditelje i zbunjuje lekare.
  • Migrena je nekad praćena ozbiljnim, ali prolaznim neurološkim simptomima, kao što su slepilo, oduzetost jedne polovine tela ili epilepsija.
  • Između 20 i 30% pacijenata sa migrenom, na osnovu smetnji sa vidom i trnjenja u telu, može da predvidi skoriji napad glavobolje.
  • Migrenoznu glavobolju mogu izazvati gutljaj crnog vina, miris parfema ili pranje kose.
  • Pored analgetika, u lečenju migrenoznih glavobolja se koriste i lekovi za kardiovaskularni i nervni sistem: beta blokatori, antagonosti kalcijuma, antiepileptici i antidepresivi.
  • Ubedljivo najčešća je tenziona glavobolja, koja je u većini slučajeva posledica hroničnog stresa i neredovne ishrane.
  • Pojedine glavobolje (hemikranija paroksizmalis i hemikranija kontinua) toliko dobro reaguju na indometacin, da se ovaj lek koristi kao test za njihovo dijagnostikovanje.
  • Postoji vrsta glavobolje koja se javlja isključivo u snu.
  • Termin “sladoled glavobolja” se koristi za glavobolju koja se može umiriti rashlađivanjem zadnjeg dela nepca kašičicom sladoleda koji se zadržava u ustima.
  • Trigeminalna neuralgija (zastrašujući bol u licu) najjači je bol kojeg čovek može doživeti. Opisani su slučajevi samoubistava u napadu tog bola.
  • Pacijenti sa trigeminalnom neuralgijom (zastrašujući bol u licu), napad opisuju kao udar struje, udar groma, provlačenje užarenih igala kroz lice, sečenje, kidanje…
  • Kod uznapredovale trigeminalne neuralgije (zastrašujući bol u licu), pacijenti dobijaju izgled “mumije” – ne otvaraju usta, ne govore, ne jedu, ne prave grimase, ne peru zube, ne briju se i ne umivaju se, jer i najmanji pokret izaziva bol.
  • Iako je trigeminalna neuralgija (zastrašujući bol u licu) opisana kao najjači bol kojeg čovek može doživeti, interesantno je da u njenom tretiranju ne pomažu lekovi za bolove (analgetici).
  • “Doktore, ma radite šta god hoćete, secite glavu ako treba!” – reči su kakve često izgovaraju pacijenti sa trigeminalnom neuralgijom (zastrašujući bol u licu) dok im hirurzi predstavljaju rizike operativnog lečenja. To najbolje govori o jačini ovog bola.
  • Suprotno uobičajenom mišljenju, najjače glavobolje i bolovi u licu najčešće nisu posledica oboljenja koja ugrožavaju zdravlje ili život.
  • Sindrom “vatrenih usta” je jak, žareći bol u ustima i jeziku, a nepoznatog je uzroka. Sluzokoža obraza, nepca i jezika kod ovih pacijenata potpuno je normalna.
  • Što je čovek stariji, češće oseća bolove u vratu. Uzrok toga je činjenica da se vratna kičma starenjem degeneriše, usled velikog opterećenja kojem je vrat svakodnevno izložen.
  • Neodgovarajući jastuk može biti uzrok hroničnog bola u vratu. Usled nepravilnog položaja glave prilikom spavanja, dolazi do naprezanja i hroničnog zamora pojedinih mišića vrata.
  • Oko 80% odraslih u Srbiji ima najmanje jednu epizodu bola u leđima u toku života.
  • Što je čovek stariji, veća je mogućnost pojave bola u leđima (u donjem delu kičme). Ovo je povezano sa degeneracijom lumbalne kičme, procesom koji starenjem postepeno napreduje.
  • Bol u leđima češći je kod gojaznih i ljudi u lošijoj fizičkoj kondiciji.
  • Bol u leđima je češći kod osoba koje rade poslove koji zahtevaju dugotrajno sedenje. Naime, sedenje više opterećuje kičmu od stajanja i hodanja.
  • Redovno vežbanje i jačanje leđnih mišića je dobra prevencija za bol u leđima.
  • O hirurškom lečenju diskus hernije se razmišlja tek ukoliko konzervativni tretman u razumnom vremenskom periodu (mesec-dva) ne pokaže tendenciju smirivanja bola.
  • Bol u obe noge, poremećaj funkcije mokrenja i stolice, kao i seksualna disfunkcija, najčešće ukazuju na veliku diskus herniju, što je indikacija za hitno hirurško lečenje.
  • U Srbiji, jedna od najčešćih operacija u cilju otklanjanja bola jeste operacija lumbalne diskus hernije (pomeranje diskusa iz međupršljenskog prostora).
  • U fazi jakog bola u leđima koji se javlja kod diskus hernije, fizikalna terapija može biti kontraproduktivna.
  • Fantomski bol, osećaj bola u nepostojećem ekstremitetu nakon amputacije, javlja se kod 50-60% pacijenata, pri čemu je u 5-10% slučajeva izrazito jak.
  • Pacijenti sa malignim oboljenjima (kancerom) ne treba da trpe bol, jer savremena medicina raspolaže lekovima i načinima za dobru kontrolu tog bola.
  • Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja u kojoj nema klinika za bol – specijalizovanih ustanova za dijagnostiku i lečenje hroničnih bolova.
  • Pacijentima u Srbiji često su, zbog visoke cene, nedostupni moderni, elegantni i efikasni tretmani bola.