Kad mlade sportiste boli koleno…

Kod mladih sportista, čiji se organizam tek intenzivno razvija, relativno često je pristutna pojava upornih bolova u kolenu, tačnije u predelu potkolenice. Najčešći uzrok takvih bolova je Ozgud-Šlaterova bolest.

Popularni “Šlater”, kako sportisti nazivaju ovu bolest, vrlo je čest uzrok bola u prednjem prostoru kolena. U pitanju su uporni i neprijatni, ali ipak relativno bezazleni bolovi, koji se najčešće javljaju kod fizički aktivnih dečaka.

Roditelji, ne brinite!

Oboljenje je najčešće kod dečaka koji se bave sportom u periodu najintezivnijeg rasta i sazrevanja (12-14 godina), a ređe kod devojčica. Bol je najizraženiji u predelu gornjeg dela potkolenice, gde se pripaja jaka tetiva (lig. patellae).

Naime, u periodu adolescencije kod sportista dolazi do intenzivnog rasta kostiju (u ovom slučaju butne kosti i kostiju potkolenice), koji nije praćen istovremenim rastom mišića. Usled toga dolazi do istezanja patelarnog ligamenta, što dovodi do lokalne upale i pojave bola.

Usled istezanja samog ligamenta, javljaju se mikroavulzije i mikrotraume koje doprinose bolu. Mikroavulzije i mikrotraume su posledica otrgnuća ligamentarnih i mišićnih vlakana sa koštanog pripoja, usled neadekvatnog doziranja treninga i jakog delovanja mehaničkih sila na “skraćeni”, prekomerno zategnuti ligament.

Bolest je češća kod adolescenata koji u periodu sazrevanja naglo izrastu, ali to ne mora biti pravilo. Roditelji treba da imaju na umu da simptomi, iako intezivni i dugotrajni, nisu opasni, te da deca zbog ove bolesti ne treba da prestaju da se bave sportom!

Sportske aktivnosti u kojima je zastupljen veliki broj skokova, kao i brzih promena pravca, češće uzrokuju simptome koji odgovaraju “Šlateru. To su košarka, na prvom mestu, zatim odbojka, tenis, fudbal…

Kako biti siguran da se radi o Ozgud-Šlaterovoj bolesti?

Dijagnoza se postavlja relativno jednostavno. Pored bola koji se izaziva palpacijom (pipanjem, dodirivanjem), može da postoji i blagi otok u zahvaćenom području kolena. Ukoliko se bolovi javljaju u oba kolena, na istom mestu, onda se sa sigurnošću može tvrditi da se radi o Ozgud-Šlaterovoj bolesti.

Ukoliko se simptomi javljaju u dužem vremenskom periodu ili pojačavaju po intenzitetu (naročito ako je bol prisutan samo u jednom kolenu), poželjno je uraditi rentgen, kako bi se isključila mogućnost postojanja skeletnog tumora (Ewingov sarkom).

Bez apsolutnog mirovanja, samo oprezno i strpljivo

Kod pojave simptoma Ozgud-Šlaterove bolesti, nije preporučljivo apsolutno mirovanje! Svakako, treba ograničiti skakanje ili iznenadno zaustavljanje, a može se koristiti i štitinik za koleno.

Savetuje se lokalna primena leda i analgetskih masti, u cilju smanjenja otoka i bola, kao i primena fizikalne terapije. Dugoročno, neophodno je jačanje mišića kvadricepsa (što su snopovi ovog mišića jači, to koleno manje “trpi”).

Najvažnije je biti strpljiv! Simptomi mogu trajati nekoliko meseci, pa čak i do dve godine. Do potpunog prestanka bolova neophodno je dozirati fizičku aktivnost.

Kako dozirati fizičku aktivnost?

Ako se zna da je akutni bol čovekov prijatelj, koji mu signalizira da nešto u njegovom telu nije u redu, onda se akutni bol koji izaziva Ozgud-Šlaterova bolest mora tretirati baš tako.

Na osnovu intenziteta bola, svaki sportista može dozirati svoju fizičku aktivnost, a da pri tome “ne pretera” i dovede sebe u opasnost od nastanka teže povrede. Dakle, treba biti aktivan onoliko koliko to bol dozvoljava, bez ikakvog forsiranja.

Autor:

Dr Tamara Stojmenović,
Centar sportske medicine Vita Maxima

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

1 Komentar
  1. Poštovana dr Tamara,

    Da li možete napisati postoji li neki suplement koji je dobro piti za ovu vrstu osteohondroze?

    Mirjana

    Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj