Važno otkriće: izolovan enzim „okidač“ steriliteta

Britanski naučnici uspeli su da identifikuju enzim koji može biti „okidač“ steriliteta kod žena ako je njegov nivo previše visok, ali istovremeno može uzrokovati i pobačaj, ako ga nema dovoljno.

Stručna javnost ovo saznanje vidi kao veoma ohrabrujuće.

Naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu proučavali su uzorke endometrijuma materice preko 100 žena. Utvrdili su da su žene sa sterilitetom koji se ne može objasniti nijednim drugim medicinskim razlogom, imale visok nivo enzima SGK1. Kod žena koje su imale tu nesreću da dožive pobačaj, nivo tog enzima bio je nizak.

Zaključci su potvrđeni i sveobuhvatnim eksperimentima sa laboratorijskim miševima. Istraživači su utvrdili da nivo enzima SGK1 kod miševa opada u onom vremenu kada je plodnost na najvišem nivou. Međutim, svaki put kada bi u endometrijum ženke miša naučnici implementirali dodatne „kopije“ gena koji nosi SGK1, jedinka ne bi uspevala da bude oplođena. Izgleda da je upravo pad nivoa enzima SGK1 ključni faktor koji matericu priprema za „prihvatanje“ embriona.

Nivo ovog enzima ipak ne sme da bude ni prenizak. Kada su istraživači blokirali gene nosače kod miševa, oplodnja nije predstavljala problem, ali su se tokom razvoja ploda pojavili znaci povećanog rizika od pobačaja.

Prof. Jan Brosens, vođa istraživanja, ohrabren je saznanjima njegovog tima i smatra da bi ona u budućnosti mogla da pomognu ženama koje imaju poteškoća da ostanu u drugom stanju. Eksperimenti na miševima dokazali su ulogu enzima SGK1 u plodnim danima. S druge strane, sličan zaključak potvrđen je i nakon analiza ljudskog tkiva, objašnjava Brosens. „Mogu da predvidim da ćemo u budućnosti tretirati endometrijum materice lekovima koji blokiraju SGK1, pre nego što se žene podrgnu In vitro veštačkoj oplodnji“, optimističan je on.

Procenjuje se da svaka šesta žena na svetu ima poteškoća da ostane u drugom stanju.

Reakcije stručne javnosti na otkriće britanskog tima izuzetno su pozitivne. S obzirom da sterilitet može da ima brojne uzročnike, od kojih su mnogi i dalje tajna za modernu medicinu, izolovanje tako konkretnog „okidača“, kao što je jedan enzim, predstavlja veliki zalog za budućnost i osnovu za buduća istraživanja, kako u borbi protiv steriliteta, tako i u prevenciji pobačaja.

„U budućnosti, doktori će možda raditi biopsiju endometrijuma kako bi otkrili eventualne abnormalnosti. Tako ćemo moći da počnemo da lečimo žene pre nego što zatrudne“, dodao je dr Maduri Salker, jedan od istraživača.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *