10 uzroka bolova u stopalima i kako ih lečiti

Bol u stopalima može biti veoma neprijatan i otežavati svakodnevne aktivnosti kao što su hodanje ili trčanje. Postoji mnogo različitih uzroka bolova u stopalima, od trivijalnih problema sa tabanom do ozbiljnijih zdravstvenih stanja kao što su artritis ili dijabetes.

U ovom članku ćemo pogledati deset najčešćih uzroka bolova u stopalima i pružiti neke moguće načine za lečenje ili ublažavanje simptoma.

Nedostatak oslonca u cipelama: Ako nose cipele sa lošom potporom ili sa povećanim opterećenjem na određenim delovima stopala, može doći do bolova u stopalu. Cipele sa dobrom ortopedskom podrškom i udobnim ulošcima će pomoći.

 1. Pretvrda obuća: Ako imate obuću koja nije dovoljno mekana, može preopteretiti određene delove stopala, što može dovesti do bola. U takvim slučajevima pomoći će ortopedski ulošci ili mekše cipele.
 2. Pretvrd đon: Ako imate previše tvrd đon na obući, može doći do preopterećenja određenih dijelova stopala, što može dovesti do bolova. U takvim slučajevima pomoći će ortopedski ulošci ili cipele s mekšom đonom.
 3. Povrede stopala: Povrede stopala, kao što su uganuća ili prelomi, takođe mogu izazvati bol u stopalu. U takvim slučajevima potrebna je medicinska intervencija i lečenje, uključujući imobilizaciju i eventualnu operaciju.
 4. Artritis: Artritis je inflamatorna bolest zglobova koja se takođe može javiti u stopalima. Simptomi uključuju bol i otok u zahvaćenim zglobovima, a leči se lekovima protiv bolova i upale i fizioterapijom. Često je uzrok bolova u stopalima.
 5. Plantarni fasciitis: Plantarni fasciitis je bolest u kojoj postoji upala plantarne fascije, tetive koja povezuje petu sa prstima. Simptomi uključuju bol u donjem delu stopala, posebno ujutru ili posle dužeg stajanja, a leči se fizioterapijom, umetcima za cipele i eventualno lekovima protiv bolova.
 6. Tendinitis: Tendinitis je zapaljenje tetive, a jedno od najčešćih mesta za pojavu tendinitisa je dno stopala. Simptomi uključuju bol u dnu stopala, otok i osetljivost na dodir. Tendinitis se leči fizioterapijom, lekovima protiv bolova i upale i pauzom od aktivnosti koje izazivaju bol.
 7. Dijabetes: Dijabetes može izazvati bol u stopalima zbog oštećenja nervnih vlakana i krvnih sudova u stopalima. Osobe sa dijabetesom treba da obrate posebnu pažnju na negu stopala i redovno proveravaju stopala kako bi sprečili moguće povrede i infekcije.
 8. Neravna površina: Dugotrajno stajanje ili hodanje po neravnim površinama može dovesti do bolova u stopalima. Preporučuje se upotreba cipela sa dobrom podrškom i udobnim ulošcima kako bi se smanjilo opterećenje stopala.
 9. Prekomerni stres: Preterani stres na stopalima, kao što je dugotrajno trčanje ili skakanje, takođe može izazvati bol. Prilikom ovih aktivnosti potrebno je obratiti pažnju na pravilnu tehniku i obezbediti dobru potporu cipelama i ulošcima.
 10. Kožne bolesti: Kožne bolesti kao što su psorijaza ili ekcem mogu izazvati bol u stopalima zbog svraba i upale. Lečenje uključuje upotrebu antiinflamatornih lekova i lekova protiv svraba i negu kože.

Ako patite od bola u stopalima, preporučuje se da posetite lekara kako biste utvrdili tačan uzrok i propisali odgovarajući tretman. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti da biste ublažili simptome, kao što je nošenje udobnih cipela i ortozea i pauza u aktivnostima koje izazivaju bol. Takođe je važno redovno proveravati stopala kako biste sprečili moguće povrede i infekcije.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

2 Komentari
 1. Moj muz ima bol na vanjskoj strani u sredini stopala. Bol se ocituje na dodir na jednom mijestu kao ubod igle ,a takodjer boli i prilikom hodanja . Na dodir se osjeti i malo zadebljanje ispod koze , ali se nista ne primjeti golim okom.
  Molim Vas mozete li mi reci nesto vise o ovim bolovima ,na osnovu mog opisa .
  Unaprijed Vam se zahvaljujem.
  Sa postovanjem
  Dubravka Secerbegovic

  Odgovori
  • Poštovana Dubravka,

   Na osnovu detalja koje ste naveli, uključujući prisustvo bolnog područja pod kožom koje nije vizuelno uočljivo ali izaziva osećaj kao od uboda igle pri dodiru, postoji velika verovatnoća da je u pitanju kurje oko ili plantarna bradavica. Ovo stanje karakteriše zadebljanje kože, (nekada veoma diskretno koje možda nije odmah primetno), ali izaziva bol sličan ubodu igle, posebno pod pritiskom. Uzrok bola je obično zbog pritiska tvrdog centralnog dela kurjeg oka, koji vrši pritisak na okolna tkiva ili živce ispod kože.

   Inače, usput budi rečeno, razlika između kurjeg oka i plantarne bradavice je u tome što plantarne bradavice uzrokuje humani papiloma virus (HPV) i mogu imati malo tamne tačkice u centru, koje su zapravo ugrušci krvnih sudova a kurje oko se formira kao zaštitni odgovor kože na prekomerno trenje ili pritisak, stvarajući zadebljanje (keratozu) kako bi se zaštitilo dublje tkivo.

   Lečenje kurjeg oka može uključivati:

   – Korišćenje zaštitnih jastučića oko kurjeg oka da se smanji pritisak prilikom hodanja.
   – Topikalne tretmane sa salicilnom kiselinom koji pomažu u uklanjanju mrtvih slojeva kože.
   – Mehaničko uklanjanje od strane profesionalca, kao što je podijatar ili dermatolog. Ovo treba raditi oprezno kako ne bi došlo do infekcije.
   – Pronalaženje udobne obuće da se smanji pritisak na stopalo.

   Za dijagnozu i preporuku najboljeg tretmana, važno je da se konsultujete sa lekarom, koji može tačno utvrditi da li je bol koji vaš muž oseća rezultat kurjeg oka, plantarne bradavice ili nekog drugog stanja. Lekar može preporučiti odgovarajući tretman na osnovu precizne dijagnoze.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *