11 namirnica koje izazivaju gasove i nadimanje

Namirnice koje izazivaju gasove, kao što su pasulj i brokoli, na primer, bogata su vlaknima i ugljenim hidratima, koje crevna flora fermentiše tokom varenja. Hrana bogata mastima i proteinima, poput mesa i orašastih plodova, kraće će fermentirati u crevima i proizvoditi manje gasova u celini. Proces fermentacije izaziva nadimanje i nadimanje, što može varirati od osobe do osobe.

Ukoliko i vas muči veća količina gasova – dnevnik ishrane je odlično rešenje jer ćete pomoću njega pratiti koje su to namirnice koje vam smetaju i izazivaju neprijatnosti Takođe, možete posetiti dijetetičara i konsultovati se sa njim/njom i pomoći da se napraviti prilagođeni plan ishrane koji odgovara vašim potrebama.

Intolerancija creva na različite namirnice zavisi od osobe do osobe, tako da neće svi ljudi razviti nadutost ako jedu isti obrok.

Izbegavanje određene hrane nije uvek neophodno, jer jednostavno smanjenje količine i učestalosti može biti dovoljno da se postigne tolerancija i smanji stvaranje gasa.

Spisak namirnica koje mogu izazvati nadimanje

Glavne namirnice koje mogu izazvati gasove uključuju:

1. Pasulj

Poznato je da pasulj i druge mahunarke uopšte izazivaju gasove u crevima. Oni su bogati vlaknima i skrobom poput rafinoze, koji se teže vare, što dovodi do dužeg vremena fermentacije u debelom crevu i povećane proizvodnje gasa.

Postoji mnogo načina na koje možete da smanjite gas koji proizvodi pasulj, kao što je namakanje 12 sati pre kuvanja a zatim dugo i temeljno kuvanje.

2. Povrće

Neko povrće, poput brokolija, kupusa, prokulice, karfiola, belog luka i špargle može izazvati prekomerno gasove. Кao i pasulj, ove namirnice su bogate vlaknima i sadrže rafinozu, koja se teže vari i fermentira duže u crevima.

3. Voće

Voće i neki voćni sokovi sadrže vrstu šećera koja se zove fruktoza. Ovaj šećer varira u koncentraciji u zavisnosti od voća. Ne apsorbuje se u potpunosti u crevima, što može dovesti do povećane proizvodnje gasova.

Voće koje sadrži više fruktoze i koje je povezano sa nadimanjem i gasovima uključuje jabuke, breskve, kruške i šljive. Takođe sadrže rastvorljiva vlakna koja doprinose gasovima.

4. Mleko i mlečni proizvodi

Laktoza je šećer koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. Кada je osoba netolerantna na laktozu, to znači da telo ne sadrži dovoljno laktaze da je svari. Laktaza je enzim koji telo prirodno proizvodi za varenje ove laktoze u crevima. Кada laktoza ostane netaknuta, konzumiraju je crevne bakterije, koje oslobađaju vodonik i kratkolančane masne kiseline, doprinoseći gasovima.

Ljudi sa netolerancijom na laktozu ili koji primećuju povećane gasove mogu zameniti mlečne proizvode mlekom bez laktoze ili mlekom na bazi povrća. Takođe bi trebalo da pregledate etikete na kupovnim procesiranim namirnicama da biste proverili da li je laktoza prisutna u prehrambenim proizvodima.

5. I žvake spadaju u namirnice koje izazivaju gasove

Žvakaća guma može dovesti do povećanog gutanja vazduha, poznatog i kao aerofagija, što može dovesti do povećanog gasa i nelagodnosti u crevima. Neke žvake takođe sadrže sorbitol, manitol ili ksilitol, koji su šećeri koji takođe mogu izazvati više nadimanja i gasove.

6. Pića na bazi soda

Važno je izbegavati gazirana pića, mineralnu vodu, pivo ili druga gazirana pića, jer dovode do povećanja vazduha u crevima. Pijenje sa slamkom takođe može dovesti do više gasova.

7. Ovsena kaša

Ovsene pahuljice ili ovseno brašno su bogate vlaknima, rafinozom i skrobom, koji doprinose stvaranju gasova u crevima.

8. Grašak takođe spada u namirnice koje izazivaju gasove

Grašak sadrži fruktozu, vlakna koja fermentiraju u crevima i lektine, koji su povezani sa nadimanjem i povećanim gasovima.

9. Tvrdi slatkiši – čak i oni spadaju u namirnice koje izazivaju gasove

Tvrdi slatkiši obično uključuju produženo sisanje u ustima, što može dovesti do gutanja vazduha. Slično žvakaćim gumama, ovaj progutani vazduh može dovesti do povećanja gasova u crevima, izazivajući nelagodnost i grčeve.

10. Skrobna hrana

Hrana bogata skrobom, poput krompira, testenine i pirinča, duže ostaje u crevima jer je teže svarljiva. Zbog dužeg vremena u crevima, ovu hranu fermentišu crevne bakterije, koje proizvode više gasova.

11. Luk

Кao i grašak i drugo voće, luk takođe sadrži velike količine fruktoze. Ovaj šećer se ne vari lako u crevima, što dovodi do dužeg vremena varenja i veće fermentacije.

Кada jedete ovu hranu, možete osetiti simptome kao što su otečeni stomak, bol u stomaku i nadutost. Bebe i deca takođe mogu razviti nadutost usled konzumiranja gore navedenih namirnica.

Odojčad koja isključivo doje i dalje mogu biti pogođena i iskusiti gasove i grčeve ako je ishrana majke bogata ovim namirnicama. Zbog toga se majci savetuje da smanji unos hrane koja izaziva gasove tokom dojenja.

Namirnice koje izazivaju gasove – najgore kombinacije

Neke od najgorih kombinacija koje mogu dalje stimulisati stvaranje gasova su:

  • Pasulj + kupus;
  • Smeđi pirinač + jaje + salata od brokolija;
  • Mleko + voće + zaslađivač poput sorbitola ili ksilitola;
  • Jaja + meso + slatki krompir.

Ove kombinacije usporavaju proces varenja, ostavljajući hranu da fermentira i proizvodi više gasova tokom dužeg perioda u crevima, što će stvoriti više gasova. Osim toga, ljudi koji već pate od zatvora takođe treba da izbegavaju ove kombinacije jer, generalno, što je crevni tranzit sporiji, to je veća proizvodnja nadutosti.

Кako prirodno tretirati gas

Postoji mnogo načina na koje možete da se rešite gasa. Neki laki saveti koji se mogu koristiti za pomoć u prirodnoj borbi protiv gasova su izbegavanje pijenja tečnosti tokom obroka – popijte piće nakon što završite sa jelom. Takođe možete pokušati da ubrzate varenje tako što ćete jesti 1 prirodni jogurt dnevno za poboljšanje crevne flore i jesti ananas ili papaju kao desert jer ovo voće podstiče varenje.

Pored toga, čajevi poput komorača, encijana i kardamoma takođe pomažu u smanjenju proizvodnje gasova, ublažavajući osećaj oticanja creva. Pogledajte druge kućne lekove za smanjenje gasova.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj