Bol ispod levog rebra: najčešći uzroci i šta treba učiniti

Bol ispod levog rebra može biti uzrokovan pankreatitisom, kamenom u bubregu ili zapaljenjem u stomaku. Međutim, može biti povezan i sa povredom bilo kog drugog organa koji se nalazi na levoj strani tela, kao što su srce, slezina, pankreas, pluća ili levi bubreg.

Bol u povređenim organima sa leve strane može biti iznenadan i obično je praćen drugim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, otežano disanje ili pojačan bol pri kretanju, kašljanju ili kijanju.

Imate pitanje u vezi ove teme? Ostavite ga u komentarima i dobićete odgovor od našeg stručnjaka u roku od 12 sati!

S obzirom da bol ispod levih rebara može biti uzrokovan raznim tegobama, uvek ga treba proceniti lekar (najbolje gastroenterolog), posebno ako je jako intenzivan ili ako traje duže od dva dana.

Uzroci bola ispod levog rebra

Najčešći uzroci bola ispod levog rebra su sledeći:

1. Кostohondritis

Кostohondritis je zapaljenje hrskavice koja povezuje rebra sa grudne kosti. Grudna kost je kost koja se nalazi u sredini grudnog koša koja podržava grudni koš i ključne kosti.

Ova upala može nastati usled infekcije, fizičke traume ili artritisa. Simptomi mogu uključivati bol u grudima na levoj strani (slično srčanom udaru), osećaj pritiska ispod rebara, bol lokalizovan na jednoj ili više rebarnih kostiju i bol koji se povećava sa disanjem ili kašljanjem.

Šta da radite: Trebalo bi da smanjite aktivnost i odmorite se. Nanesite topli oblog na bolna područja i izbegavajte bilo kakav pokret koji može pogoršati bol, kao što je nošenje teških predmeta ili bavljenje bilo kojim sportom.

Važno je potražiti savet lekara, koji može preporučiti lekove kao što su antiinflamatorni (npr. naproksen) ili fizioterapija i istezanje. Ako osetite kratak dah ili bilo kakav bol koji se širi u ruku ili vrat, odmah potražite medicinsku pomoć, jer to mogu biti znaci srčanog udara.

2. Perikarditis

Perikarditis je zapaljenje perikarda, koji je kesa ispunjena tečnošću koja se obavija oko srca. Кada se perikard upali, može izazvati bol ispod levog rebra. Ovaj bol se obično pogoršava prilikom ležećeg položaja.

Perikarditis se može javiti usled infekcije (kao što je pneumonija ili tuberkuloza), lupusa, reumatoidnog artritisa, terapije zračenjem u grudnom košu ili upotrebe lekova kao što su fenitoin, hidralazin ili fenilbutazon.

Šta uraditi: Ako imate bilo kakve simptome koji bi mogli da ukažu na perikarditis, trebalo bi da posetite kardiologa. Lekovi kao što su antiinflamatori (npr. ibuprofen), kolhicin ili kortikosteroidi mogu pomoći u smanjenju bolova i upale.

Perikarditis uzrokovan infekcijom takođe se može lečiti antibioticima, poput amoksicilina ili ciprofloksacina. U ozbiljnijim slučajevima, možda će biti potrebna hirurška procedura poput perikardiocenteze (za uklanjanje viška tečnosti) ili perikardiektomije (za uklanjanje vrećice ili njenog dela).

3. Pankreatitis često izaziva bol ispod levog rebra

Pankreatitis je zapaljenje pankreasa, organa koji se nalazi iza želuca koji je odgovoran za proizvodnju digestivnih enzima i hormona poput insulina, glukagona i somatostatina. Ovo zapaljenje može izazvati intenzivan bol ispod levog rebarnog koša koji može zračiti u leđa. Ostali simptomi pankreatitisa uključuju mučninu, povraćanje i groznicu.

Obično je najčešći uzrok pankreatitisa prekomerno konzumiranje alkohola, ali može biti uzrokovano i virusnim infekcijama (poput malih boginja ili zauški), kamenom u žučnoj kesi, cističnom fibrozom ili upotrebom određenih lekova (kao što su liraglutid, losartan ili kortikosteroidi).

Šta uraditi: Trebalo bi da posetite lekara opšte prakse ili gastroenterologa, koji može preporučiti prijem u bolnicu za IV tretman tečnosti i analgetika. U ozbiljnijim slučajevima može biti neophodna operacija.

Promene u ishrani (kao što je izbegavanje masne hrane) mogu pomoći da se smanji rizik od izbijanja pankreatitisa. Dodaci kao što su oralni enzimi takođe mogu preporučiti vaš lekar.

4. Pleurisi

Pleuritis, takođe poznat kao pleuritis, je stanje u kome se pleura (membrana koja obavija vaša pluća) upali. Ova upala može izazvati bol ispod levog rebarnog koša koji se pogoršava pri disanju, kašljanju ili kijanju. Ostali simptomi uključuju kratak dah, otežano disanje i groznicu.

Pleris može biti uzrokovan bakterijskom, virusnom ili gljivičnom pneumonijom, rakom pluća ili plućnom embolijom i može izazvati intenzivan bol ispod levog rebra.

Šta uraditi: Trebalo bi da posetite pulmologa ili lekara opšte medicine radi lečenja. Ovaj tretman može uključivati antiinflamatorne lekove za lečenje otoka (poput ibuprofena ili naproksena), antibiotike za lečenje pneumonije ili antikoagulanse za lečenje plućne embolije. Lekar takođe može propisati bronhodilatatore za pomoć pri disanju.

5. Кamen u bubregu

Кamen u bubregu nastaje kada se naslage kalcijuma i soli stvrdnu i pretvore u masu nalik kamenu. Ovo može podržati tok urina, što može dovesti do dubinskog bola u leđima koji može zračiti napred i gore prema rebrima zahvaćene strane.

Mogu se pojaviti i drugi simptomi, kao što su pečenje pri mokrenju, mučnina, povraćanje, groznica iznad 38ºC ili krv u urinu. Кamen u bubregu je češći kod odraslih muškaraca, ali se može javiti kod žena i dece. Jedan od glavnih uzroka kamena u bubregu je nizak unos tečnosti.

Šta uraditi: Idite u bolnicu i potražite medicinsku pomoć, jer IV analgetici mogu pomoći da se odmah ublaži bol. U drugim slučajevima, lekar se može odlučiti da izvrši proceduru poput litotripsije, ureteroskopije ili nefrolitotomije kako bi uklonio ili razbio kamenje u bubregu koji izazivaju opstrukciju urina.

Važno je povećati unos tečnosti kako biste podstakli često mokrenje, jer će to pomoći u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu.

6. Gastritis može izazvati bol ispod levog rebra

Gastritis je zapaljenje sluzokože želuca i može izazvati oštar bol ispod levog rebra. Ostali simptomi povezani sa gastritisom uključuju osećaj pečenja u jednjaku, mučninu, sporo varenje ili osećaj sitosti i često podrigivanje.

Ova upala može biti uzrokovana lekovima koji pogoršavaju sluznicu želuca (poput antiinflamatornih), prekomernim unosom alkohola ili infekcijom bakterijom H. pilori,

Šta da radite: Držite se lagane ishrane koja se sastoji od svežeg zelenila, kuvanog voća i nemasnog mesa sa minimalnim začinima ili sosovima. Trebalo bi da pijete uglavnom vodu i izbegavajte hranu ili piće koji mogu da iritiraju sluznicu želuca, kao što su kafa, čokolada, alkohol i druga gazirana pića.

Pored toga, trebalo bi da se obratite gastoenterologu, koji može preporučiti endoskopiju da potvrdi dijagnozu gastritisa. Lečenje može uključiti prepisivanje lekova za zaštitu želuca (kao što su omeprazol, lansoprazol ili pantoprazol) ili antibiotika ako je H. pilori prisutan.

KOMENTARI
20 Komentari
 1. Postovani,
  Osecam tup bol ne bas ispod levog rebra, vec malo iznad.Imam 18 godina, bol osecam pri kasljanju ili smejanju i iskljucivo tada.To traje vec 4 dana

  Odgovori
  • Poštovana,

   Bol koji osećate može biti uzrokovan različitim faktorima, a s obzirom na lokalizaciju i okolnosti pod kojima se javlja, ovde su neki od mogućih uzroka:

   Mišićni bol: Ako ste nedavno bili fizički aktivni, posebno ako ste radili vežbe koje su obuhvatale gornji deo tela, moguće je da osećate bol zbog preopterećenja mišića. Mišićni bol može se pogoršati pri smejanju, kašljanju ili dubokom disanju jer se tada koriste interkostalni mišići između rebara.

   Interkostalna neuralgija: To je bol uzrokovan iritacijom ili stiskanjem nerava koji se nalaze između rebara. Može biti oštar ili tup i često se pogoršava pokretima, kašljanjem ili smejanju.

   Upala obloga pluća (pleuritis): Uzrokuje bol u grudima koji se može pogoršati pri dubokom disanju, kašljanju ili smejanju. Pleuritis može biti rezultat infekcije ili nekog drugog medicinskog stanja.

   Ostali uzroci: Postoje i drugi potencijalni uzroci bola u grudima, uključujući probleme sa srcem, plućima, želucem ili jednjakom. Međutim, mnogi od ovih uzroka su manje verovatni kod mlađih osoba.

   Preporučujem, ako se simptomi ne smanje i/ili potpuno povuku u narednih dan-dva, da se konsultujete sa lekarom. Lekar će biti u mogućnosti da postavi dodatna pitanja, pregleda vas i, ako je potrebno, uputi na dodatna ispitivanja kako bi se došlo do tačne dijagnoze. Uvek je bolje biti oprezan i potražiti medicinski savet kada imate simptome koji vas zabrinjavaju i koje traju duže vremena.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 2. Postovani,
  osecam tupi bol ispod levog rebra vec gotovo dva meseca. Bol nije jak, nije povezan sa disanjem, kijanjem, kasljanjem ali je tup i stalno prisutan. To me polako dovodi do očaja i psihički sve više tonem zato što se
  bojim jer bol nikako ne prestaje.
  Imam 45 godina, nemam hronicne bolesti, redovno ( 1x godisnje) idem na sve preventivne preglede ( ukljucujuci i ultrazvuk abdomena) i sve je u redu.
  Fizicki sam jako aktivna, ishrana je umerena ( osim slatkiša), jedino što se ceo život borim
  sa zatvorom, a u poslednje vreme često imam i neku “unutrašnju” gorušicu.
  Molim Vas pomozite mi. Da li je u pitanju neko teško oboljenje? Slezina je bila
  ok na svim pregledima…radila
  sam i skener pluca u aprilu ali posto sam
  pusac bojim se da nije neka ozbiljna bolest (rak).
  Hvala unapred na odgovoru i izvinite ali uzasno sam uznemirena

  Odgovori
  • Poštovana,

   Pre svega, želim da Vam se zahvalim što ste podelili svoje osećaje i zabrinutost s nama. Razumem Vašu brigu, naročito kada imate neobjašnjen simptom koji traje duže vreme. Bolovi i nelagodnosti koje osećamo u svom telu mogu nas često brinuti, posebno ako ne znamo njihov uzrok.

   Svakako je važno da se konsultujete sa lekarom koji će u direktnom pregledu moći da proceni Vašu situaciju i preduzme odgovarajuće korake.

   Međutim, evo mogućeg razloga bola u predelu koji opisjute kao i mojih razmišljanja o celoj situaciji:

   Postojeći preventivni pregledi: Kako ste naveli, redovno idete na preventivne preglede i sve je bilo u redu. Ovo je odlično i daje nam informaciju da je Vaše zdravlje zadovoljavajuće.

   Lokacija i priroda bola: Bol koji osećate često je povezan sa različitim strukturama i organima. Ako je slezina bila u redu na pregledima, postoji značajna verovatnoća da je bol povezan sa digestivnim sistemom, pogotovo ako se borite s zatvorom i gorušicom. Upravo problemi sa želucem ili crevima mogu izazvati ovakve simptome. Bol ispod levog rebra može biti povezan s silaznim kolonom, delom debelog creva (prektično tu je lokacija gde horizontalni kolon pravi određenu „krivinu“ i prelazi u silazni kolon – mesto gde se često formiraju i džepovi gasova ali i problemi sa zatvorom).
   Pravilne dijetne navike mogu pomoći u smanjenju simptoma povezanih s ovim delom creva. Konzumacija dovoljno vlakana kroz voće, povrće i integralne žitarice može pomoći u regulaciji stolice i smanjenju zatvora. Takođe, unos dovoljno tečnosti, posebno vode, može doprineti boljoj funkciji creva.
   Smanjenje unosa kafe i drugih napitaka koji sadrže kofein kao i masne hrane može smanjiti simptome gorušice. Probiotici, bilo kroz suplemente ili fermentisanu hranu kao što su jogurt i kiseli kupus, mogu takođe poboljšati zdravlje creva. Naravno, ništa nemojte na silu da uzimate tj. testirajte šta Vam prija a šta ne – budući da smo svi različiti i ne možemo biti smešteni u isti kalup kada je ishrana u pitanju.
   Osim ove preporuke o dijeti, važno je i izbegavati prekomernu konzumaciju alkohola i prestati pušiti, jer oba faktora mogu dodatno iritirati digestivni sistem.

   Još malo o pušenju: Pošto ste naveli da ste pušač, preporučujem da razmislite o prestanku pušenja (znam, znam da je teško), ne samo zbog potencijalnih problema sa plućima, već i zbog opšteg zdravlja. Kao što sam spomenuo: pušenje može izazvati ili dodatno pogoršati gorušicu i druge digestivne probleme.

   Psihički stres: Zabrinutost i anksioznost sama po sebi može izazvati fizičke simptome. Kako ste rekli da ste sve više uznemireni, može biti korisno da razgovarate s nekim o svojim osećajima, bilo da je to profesionalac ili bliska osoba.

   Dakle, kao rezime, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste utvrdili uzrok ovog bola. Moguće je da će Vam biti potrebno dodatno testiranje ili upućivanje specijalisti kako biste dobili tačnu dijagnozu. Inače, male su šanse da je u pitanju neka teža bolest – više u opisu simptoma „vidim“ funkcionalni poremećaj.

   Na kraju, želim da naglasim da je normalno osećati strah i zabrinutost kada se suočavamo s nepoznatim simptomima. Važno je da se setite da ste preduzeli korake da brinete o svom zdravlju i da nastavite da radite sa svojim lekarima kako biste dobili odgovore.

   Nadam se da ćete uskoro pronaći rešenje za svoje simptome i osećati se bolje. Držite se i ne oklevajte da potražite pomoć kad god osetite potrebu!

   S poštovanjem i najboljim željama,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 3. Postovani,
  U predelu rebara, sa leve strane ispod dojke vec par nedelja osecam tup i neobican bol pri kijanju uz osecaj zarenja koji traje par sekundi. Poslednjih 10-ak dana mi se u tom delu javlja iznenadni svrab bez ikakvih promena na kozi. Imam 39 godina, nemam hronicne bolesti, ne pijem lekove. Molim za savet da li ima potrebe da se odmah obratim nekom specijalisti? Hvala unapred. Marijana

  Odgovori
  • Poštovana Marijana,

   Pre svega, zahvaljujemo se što ste nam se obratili sa svojim pitanjem. Važno je napomenuti da nijedan savet ili informacija preko interneta ne može zameniti mišljenje lekara koji bi vas pregledao lično, ali evo nekih opštih informacija i saveta u vezi s Vašim simptomima.

   Bol u predelu rebara može biti uzrokovan različitim stvarima. Moguće je da je bol mehaničkog porekla, na primer zbog prenaprezanja mišića ili povrede rebra, čak i ako se ne sećate specifičnog incidenta. Takođe, postoji stanje zvano interkostalna neuralgija, gde živci koji prolaze kroz rebra mogu izazvati bol, peckanje ili svrab.

   S druge strane, svrab koji osećate može biti potpuno nevezan za bol koji ste opisali ili može biti povezan sa istim uzrokom. Ako ne vidite nikakve promene na koži (poput osipa), uzrok može biti dublji, na primer, povezan sa živcima.

   S obzirom na to da ste naveli da simptomi traju već nekoliko nedelja, preporučljivo je da se konsultujete s lekarom. Iako većina uzroka bola u ovom predelu nije ozbiljna, važno je da se otkloni mogućnost ozbiljnijih problema i da se identifikuje pravi uzrok tegoba kako bi se propisalo adekvatno lečenje.

   Početna preporuka bi bila da se obratite vašem izabranom lekaru ili lekaru opšte prakse. Nakon osnovnog pregleda i analize vaših simptoma, on ili ona će vas usmeriti na dalje korake, bilo da se radi o dodatnim ispitivanjima, ili eventualno uputu specijalisti.

   U svakom slučaju, slušajte svoje telo. Ako osetite da se simptomi pogoršavaju ili ako osećate dodatne tegobe, nemojte čekati i potražite medicinsku pomoć.

   Nadamo se da će vam ove informacije biti od pomoći, ali još jednom napominjemo da je najbolji korak da se obratite svom lekaru za sveobuhvatnu procenu i savet.

   Sve najbolje,
   Za bol.rs dr Nedić

   Odgovori
 4. Poštovani, imam 23 godine, išla sam na gastroskopiju baš zbog bola u središnjem delu želuca i oštrog bola koji je nekad sa leve a nekad sa desne strane ispod rebara. Utvrđeno je da imam hronični gastritis i dobila sam controloc ali evo bolovi se javljaju ponovo, ne traju stalno ali se smenjuju u toku dana jave se traju i odu. Pritom konstantno plačem i psihički sam se umorila. Imate li neki savet, radila sam i ultrazvuk i sve.. Hvala unapred!

  Odgovori
  • Draga Lana,

   Vaša situacija zaslužuje pažljivu procenu i razumevanje. Pre svega da naglasim da je važno da se pridržavate terapije koju vam je lekar propisao, ali takođe razmotrite i druge aspekte vašeg zdravlja, posebno psihološke faktore koji mogu uticati na vaše trenutno zdravstveno stanje.

   Psihoemocionalni uticaj:
   Iz vaše poruke vidim da se osećate emotivno iscrpljeno. Problemi sa želucem, kao što su gastritis, često mogu biti povezani sa stresom i emocionalnim naprezanjem. Stres može pojačati simptome, te je važno naći načine da se nosite sa stresom i negativnim emocijama. Metode opuštanja kao što su duboko disanje, meditacija, joga i šetnje na svežem vazduhu, mogu pomoći u smanjenju stresa.

   Razgovor sa psihologom:
   S obzirom na to da se osećate emotivno iscrpljeno i da često plačete, bilo bi korisno razmotriti razgovor sa psihologom ili psihoterapeutom. Oni mogu pružiti podršku i pomoći vam da istražite i razumete emocionalne faktore koji mogu doprineti vašim fizičkim simptomima.

   Pravilna ishrana i način života:
   Takođe je važno obratiti pažnju na ishranu. Izbegavajte hranu i piće koji mogu iritirati želudac kao što su kofein, alkohol, začinjena i masna hrana. Pokušajte jesti manje obroke, ali češće. Vežbanje takođe može pomoći u smanjenju stresa.

   Dopunski Pregledi i Terapije:
   Ako su simptomi i dalje prisutni uprkos lečenju, važno je da obavestite vašeg lekara. Možda će biti potrebni dodatni pregledi ili prilagođavanje terapije.

   Na kraju, pridržavajte se medicinskih saveta, ali takođe preispitajte kako se osećate i potražite podršku kad vam je potrebna. Vaše mentalno zdravlje je ključno za vaše opšte zdravstveno stanje – naročito kada su problemi sa želucem u pitanju. Iako trenutni put može biti izazovan, aktivno učestvovanje u vašem procesu ozdravljenja može vam pružiti snagu i nada da će se stvari poboljšati.

   Sve najbolje vam želim!
   dr S. Lucic-Ostojic

   Odgovori
 5. Poštovanje radio sam ct toraksa I abdomena I ct pokazao na ljevom plucnom krilu dole nodozna lezija 3mm pa me zanima što je to radio sam spirometriju i dlco sve u redu dlco 87posto krv sve u redu crp 0.4 pa vas molim za savjet I pomoć unaprijed hvala na odgovoru s poštovanjem

  Odgovori
  • Poštovani Milorade,

   Pre svega, voleo bih da imam rezultate još nekih testova, ali ću se potruditi da pružim informacije koje bi mogle biti korisne dok čekate da razgovarate sa vašim lekarem. Nodularna lezija koja je identifikovana na vašem CT skeniranju odnosi se na malu formaciju ili čvorić koji je uočen na vašem levom plućnom krilu. Evo šta trebate znati o nalazima i daljim koracima:

   Nodularna lezija
   Nodularne lezije su male, obično okrugle mase tkiva koje se mogu videti na radiološkim slikama kao što su CT skenovi. One mogu biti različitog porekla, uključujući:

   Benigne formacije – Kao što su granulomi koji su obično rezultat upale ili infekcije.
   Maligne formacije – Predstavljaju rast kanceroznih ćelija, ali moram napomenuti da je verovatnoća da je lezija maligna obično manja za male lezije (manje od 1 cm, kao što je vaša).

   DLCO i spirometrija
   DLCO (difuzijski kapacitet pluća za ugljen monoksid) i spirometrija su testovi plućne funkcije. Vaš DLCO rezultat od 87% je unutar normalnog opsega, što znači da vaša pluća efikasno razmenjuju gasove.

   CRP
   CRP (C-reaktivni protein) je marker za upalu ili infekciju u telu. Vaš nizak rezultat (0.4) sugeriše da trenutno nema značajne upale ili infekcije.

   Sledeći koraci
   Uprkos umirujućim rezultatima testova funkcije pluća i CRP-a, važno je da se konsultujete sa vašim lekarem oko CT skenova. Mogli biste da razmotrite sledeće korake:

   Ponovljeno skeniranje – Vaš lekar može predložiti ponovljeno skeniranje nakon određenog perioda da bi pratio eventualne promene u veličini ili izgledu lezije.
   Biopsija – U nekim slučajevima, naročito ako postoje drugi zabrinjavajući simptomi ili faktori rizika, lekar može predložiti biopsiju da bi se utvrdila priroda lezije.

   Molim vas da zadržite otvorenu i proaktivnu komunikaciju sa svojim lekarom, postavljajući sva pitanja koja imate ili brige koje vas muče. Nadam se da ćete brzo dobiti odgovore i da će vaš put ka dobrom zdravlju biti brz i uspešan.

   Želim vam sve najbolje. S poštovanjem.

   dr A. Ilić

   Odgovori
 6. Poštovani,

  U zadnje vrijeme imam konstantan bol na lijevoj strani ispod rebra. Prije se ta bol javljala samo u toku noći, probudi me jak bol na lijevoj strani, traje 30sek i nestane. Međutim, sada je ta bol prisutna konstantno. Radila sam ultrazvuk abdomena i tu sve ok. Odakle bih trebala krenuti kako bih otkrila uzrok?
  Hvala unaprijed!

  Odgovori
  • Poštovana Elena,

   Bol ispod rebra na levoj strani može biti rezultat različitih uzroka, od gastrointestinalnih problema do mišićnih grčeva.

   Pošto ste naveli da je ultrazvuk abdomena u redu, evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

   Posetite internistu: Internista može obaviti sveobuhvatnu procenu vaših simptoma i uputiti vas na dodatne pretrage ukoliko smatra da je potrebno.

   EKG i kardiološki pregled: Ponekad bol na levoj strani može biti povezan sa srcem, pa bi bilo dobro da se konsultujete sa kardiologom ukoliko niste.

   Pregled kod gastroenterologa: Ako sumnjate na gastrointestinalne probleme (ili ih osećate), gastroenterolog može preporučiti dodatne pretrage, kao što je gastroskopija.

   Obratite pažnju na ishranu: Neki ljudi osećaju bol ili nelagodnost kao reakciju na određene namirnice. Pokušajte da pratite da li bol nastaje nakon konzumacije određenih namirnica.

   Redovne vežbe i fizička aktivnost: Ako je bol posledica napetosti ili grčeva u mišićima, vežbe istezanja i masaža mogu pomoći u smanjenju bola.

   Naravno, ovo su samo generalni saveti i preporuke. Važno je da se posavetujete sa lekarom koji će imati najbolji uvid u vašu situaciju i koji će vam preporučiti adekvatnu dijagnostiku i tretman.

   Nadam se da će vam se stanje uskoro popraviti!

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 7. Poštovani,
  Imam jak bol u predjelu lijevo rebra, ispod lijeve dojke koji je najjaci kada se zakašljem, kada ležim na leđima ili stomaku, kao I kada treba da ustanem. Bol traje vec 10-15 dana I pojaca se kada duboko dišem. Moram naglasiti I da sam se porodila prije 3 nedjelje I dojim pa mi taj bol pravi nelagodnosti I tokom dojenja.
  Hvala unaprijed.
  Veliki pozdrav
  Jelena

  Odgovori
  • Poštovana Jelena,

   Simptomi koje opisujete mogu biti povezani sa nekoliko različitih stanja, ali važno je imati na umu da je svako telo jedinstveno i da se simptomi mogu razlikovati od osobe do osobe. Bez obzira na to, evo nekoliko mogućih uzroka bolova koje osećate:

   Postporođajne promene: Porođaj je značajan fizički događaj za telo, a mišići i ligamenti mogu biti posebno osetljivi nakon tog iskustva. Bol koji osećate može biti povezan sa ovim promenama.

   Interkostalna neuralgija: Ovo stanje nastaje kada su živci koji putuju između rebara (interkostalni nervi) iritirani ili oštećeni. Može izazvati jak, oštar ili probadajući bol.

   Problemi sa organima: Bol ispod leve dojke može biti povezan sa problemima sa organima koji se nalaze u tom području, uključujući srce, želudac, slezinu ili deo debelog creva.

   Pleuritis: Ovo stanje, koje uključuje upalu tkiva koje oblaže pluća i unutrašnju stranu grudnog koša, može izazvati bol koji se pojačava pri kašljanju ili dubokom disanju.

   Koštano-mišićni problemi: Bol može biti povezan sa problemima sa mišićima, kostima ili zglobovima u grudima, kao što su povrede, naprezanja ili upale.

   Pošto se bol pogoršava pri kašljanju, dubokom disanju i promeni položaja, a imate i istoriju nedavnog porođaja, najbolje bi bilo da se što pre javite lekaru. On će moći da vam pruže tačnu dijagnozu i preporuči najbolji tretman za vas budući da je potreban i fizički pregled.

   Srećno, nadam se da će vam biti bolje uskoro!

   dr A. Ilić

   Odgovori
 8. Poštovana,

  Već 10ak dana imam tup bol ispod levog rebra koji nije konstantan. Najviše se oseća dok sedim, nešto je manjeg intenziteta dok šetam. Kada ležim me uopšte ne boli. Ne mogu da odem kod lekara još uvek jer se ne nalazim u Srbiji, na odmoru sam. Imate li možda ideju šta bi moglo biti?

  Fizički nisam bila preterano aktivna poslednjih par dana, mada jesam čistila kuću pa sam u tom smisli bila aktivnija.

  Odgovori
  • Poštovana Jovana,

   Bol ispod levog rebra može biti povezan sa nekoliko različitih stanja, uključujući gastrointestinalne probleme kao što su gastritis ili čir na želucu, plućne probleme kao što je upala pluća, srčane probleme kao što je angina, problemi sa slezinom ili može biti povezan sa mišićima i kostima, kao što su istegnuti mišići ili interkostalna neuralgija.

   Vaš opis, gde bol varira sa različitim položajima tela, sugeriše da bi moglo biti povezano sa mišićima, kostima, ili organima u tom delu tela. Činjenica da se bol pojačava kada sedite može ukazivati na to da su neki mišići, ligamenti ili zglobovi u tom delu tela pod stresom/napetošću u tom položaju.

   Ako bol ne prođe (ili značajno smanji) u narednih 3-4 dana najbolje da se konsultujete sa lekarom. Ipak, u većini slučajea obično bol prolazi/smanjuje se u spomenutom roku pa pregled nije potrean. Ako ipak bude potreban lekarski pregled, lekar može obaviti fizički pregled i eventualno tražiti dodatna testiranja kako bi se utvrdio tačan uzrok bola. U međuvremenu, pokušajte da izbegavate pokrete ili aktivnosti koje izazivaju bol.

   Ipak, važno je naglasiti da je ovo generalni savet i ne treba da zameni medicinski savet lekara. Ako se bol pogorša, postane konstantan, ili ako dođe do drugih simptoma kao što su vrtoglavica, gubitak apetita, povraćanje, promene u stolici ili krvi u stolici, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 9. Postovanje,
  Ja imam veliki problem vec 8meseci.Bol je pocela u grudnom kosu,ispod leve dojke u rebrima i pozadi izmedju plecki. Sve sam odradila magnet glave,vrata,torakalnog dela,skenwr pluca,ultrazvuk dojki,srca,zeludac,stomak,ginekoloski i sve je ok. Primala razne injekcije,blokade,lekove i nista. Fizikalne terapije,akumpukture,nista ne pomaze. Bolovi su nesnosni kao da ce srce puci. Niko ne zna sta mi je i kako da mi pomogne.

  Odgovori
  • Poštovana,

   Žao mi je što imate baš neprijatne simptome. Cela situacija je prilično kompleksna, naročito s obzirom na to da niste uspeli da pronađete olakšanje uprkos brojnim testovima i terapijama.

   Ako niste, možda bi bilo korisno razgovarati sa specijalistom za bol, koji bi mogao ponuditi dodatne mogućnosti za njegovim upravljanje. Takođe, možda bi bilo korisno razmotriti metode poput kognitivno-bihevioralne terapije, koja može biti efikasna u pomaganju ljudima da upravljaju hroničnim bolom.

   Takođe bi bilo vredno razmotriti druge moguće uzroke bola. Na primer, interkostalna neuralgija (bol uzrokovana iritacijom ili oštećenjem živaca između rebara) može uzrokovati simptome slične onima koje opisujete. Poremećaji kostiju ili mišića, kao što su frakture ili povrede mišića, takođe mogu uzrokovati ovakvu vrstu bola.

   Drugi mogući uzroci mogu biti gastrointestinalni problemi kao što je gastroezofagealna refluksna bolest (GERD), koja može izazvati bol u grudima. Psihički poremećaji kao što su anksioznost i depresija takođe mogu uzrokovati fizičke simptome, uključujući hronični bol.

   Svakako, važno je da nastavite da razgovarate sa svojim lekarom o ovim simptomima i da tražite druga mišljenja ako je potrebno. Ako bol nastavi da se pogoršava ili ako se pojave novi simptomi, neophodno je da se odmah obratite lekaru.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   PS – budite slobodni i da nas kontaktirate i preko e-maila portal.bol.rs@gmail.com sa više detalja koji se odnose na vaše godine, kada je bol počeo (da li je bilo nekih neobičnih događaja 6-12 meseci pre nastanka bola), koje poslove obavljate (da li postoji mogućnost da se bol javlja zbog profesije), koliko imate kilograma i koliko ste visoki (da li je bol možda uzrok povećane težine ili nekog posturalnog problema)… Sve u svemu – možete napisati sve što mislite da je bitno – kolege i ja ćemo pogledati i eventualno, zbog specifičnosti slučaja, ponuditi još neke moguće opcije nastanka bola jer, ništa se ne dešava bez razloga samo ga je nekada lakše a nekada teže naći uzrok i odgovarajuću terapiju…

   Odgovori
 10. Povremeno, u toku dana imam bol ispod levog rebra, samo na jednoj tački, pritiskom palca na to mesto osećam kao pečenje. Oštro žiganje u jednoj sekundi i onda ponovo, na svakih 15,20 sec. Nakon izvesnog vremena prestane, ali onda se ponovi možda drugi, treći dan i tako.

  Odgovori
  • Poštovana,

   Bol ispod levog rebra može biti povezan sa različitim organima i stanjima, uključujući srce, pluća, stomak, slezinu i strukture mišićno-koštanog sistema. Međutim, precizno određivanje uzroka bola na osnovu opisa može biti veoma teško bez dodatnih medicinskih informacija, pregleda i dijagnostičkih testova. Evo nekoliko mogućih uzroka za ovaj tip bola:

   Gastrointestinalni problemi: Bol ispod levog rebra može biti povezan sa stanjima kao što su gastritis, čir na želucu, gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) ili pankreatitis.

   Problemi sa slezinom: Slezina se nalazi ispod levog rebra i određena stanja, kao što su uvećana slezina (splenomegalija) ili ruptura slezine, mogu izazvati bol na ovom mestu.

   Problemi sa plućima: Plućne bolesti, kao što su pneumonija ili plućna embolija, takođe mogu uzrokovati bol ispod levog rebra.

   Problemi sa srcem: Iako je tipičan bol u grudima povezan sa srčanim problemima obično opisan kao pritisak ili stezanje u središnjem delu grudnog koša, neki ljudi mogu osetiti bol i na drugim mestima, uključujući ispod levog rebra.

   Mišićno-koštani problemi: Povreda rebara, interkostalni mišići (mišići između rebara) ili neki drugi problemi sa mišićima ili kostima takođe mogu uzrokovati bol ispod levog rebra.

   Važno je da posetite lekara naročito ako bol traje duže, ako je jak, ako se pogoršava, ili ako je praćen drugim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, groznica, gubitak apetita, otežano disanje ili bilo koja druga neuobičajena pojava. Vaš lekar će biti u mogućnosti da proceni vašu situaciju, da vas pregleda i, ako je potrebno, da pošalje vas na dodatne dijagnostičke testove kako bi utvrdio tačan uzrok vašeg bola.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This