Bol ispod levog rebra: najčešći uzroci i šta treba učiniti

Bol ispod levog rebra može biti uzrokovan pankreatitisom, kamenom u bubregu ili zapaljenjem u stomaku. Međutim, može biti povezan i sa povredom bilo kog drugog organa koji se nalazi na levoj strani tela, kao što su srce, slezina, pankreas, pluća ili levi bubreg.

Bol u povređenim organima sa leve strane može biti iznenadan i obično je praćen drugim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, otežano disanje ili pojačan bol pri kretanju, kašljanju ili kijanju.

Imate pitanje u vezi ove teme? Ostavite ga u komentarima i dobićete odgovor od našeg stručnjaka u roku od 12 sati!

S obzirom da bol ispod levih rebara može biti uzrokovan raznim tegobama, uvek ga treba proceniti lekar (najbolje gastroenterolog), posebno ako je jako intenzivan ili ako traje duže od dva dana.

Uzroci bola ispod levog rebra

Najčešći uzroci bola ispod levog rebra su sledeći:

1. Кostohondritis

Кostohondritis je zapaljenje hrskavice koja povezuje rebra sa grudne kosti. Grudna kost je kost koja se nalazi u sredini grudnog koša koja podržava grudni koš i ključne kosti.

Ova upala može nastati usled infekcije, fizičke traume ili artritisa. Simptomi mogu uključivati bol u grudima na levoj strani (slično srčanom udaru), osećaj pritiska ispod rebara, bol lokalizovan na jednoj ili više rebarnih kostiju i bol koji se povećava sa disanjem ili kašljanjem.

Šta da radite: Trebalo bi da smanjite aktivnost i odmorite se. Nanesite topli oblog na bolna područja i izbegavajte bilo kakav pokret koji može pogoršati bol, kao što je nošenje teških predmeta ili bavljenje bilo kojim sportom.

Važno je potražiti savet lekara, koji može preporučiti lekove kao što su antiinflamatorni (npr. naproksen) ili fizioterapija i istezanje. Ako osetite kratak dah ili bilo kakav bol koji se širi u ruku ili vrat, odmah potražite medicinsku pomoć, jer to mogu biti znaci srčanog udara.

2. Perikarditis

Perikarditis je zapaljenje perikarda, koji je kesa ispunjena tečnošću koja se obavija oko srca. Кada se perikard upali, može izazvati bol ispod levog rebra. Ovaj bol se obično pogoršava prilikom ležećeg položaja.

Perikarditis se može javiti usled infekcije (kao što je pneumonija ili tuberkuloza), lupusa, reumatoidnog artritisa, terapije zračenjem u grudnom košu ili upotrebe lekova kao što su fenitoin, hidralazin ili fenilbutazon.

Šta uraditi: Ako imate bilo kakve simptome koji bi mogli da ukažu na perikarditis, trebalo bi da posetite kardiologa. Lekovi kao što su antiinflamatori (npr. ibuprofen), kolhicin ili kortikosteroidi mogu pomoći u smanjenju bolova i upale.

Perikarditis uzrokovan infekcijom takođe se može lečiti antibioticima, poput amoksicilina ili ciprofloksacina. U ozbiljnijim slučajevima, možda će biti potrebna hirurška procedura poput perikardiocenteze (za uklanjanje viška tečnosti) ili perikardiektomije (za uklanjanje vrećice ili njenog dela).

3. Pankreatitis često izaziva bol ispod levog rebra

Pankreatitis je zapaljenje pankreasa, organa koji se nalazi iza želuca koji je odgovoran za proizvodnju digestivnih enzima i hormona poput insulina, glukagona i somatostatina. Ovo zapaljenje može izazvati intenzivan bol ispod levog rebarnog koša koji može zračiti u leđa. Ostali simptomi pankreatitisa uključuju mučninu, povraćanje i groznicu.

Obično je najčešći uzrok pankreatitisa prekomerno konzumiranje alkohola, ali može biti uzrokovano i virusnim infekcijama (poput malih boginja ili zauški), kamenom u žučnoj kesi, cističnom fibrozom ili upotrebom određenih lekova (kao što su liraglutid, losartan ili kortikosteroidi).

Šta uraditi: Trebalo bi da posetite lekara opšte prakse ili gastroenterologa, koji može preporučiti prijem u bolnicu za IV tretman tečnosti i analgetika. U ozbiljnijim slučajevima može biti neophodna operacija.

Promene u ishrani (kao što je izbegavanje masne hrane) mogu pomoći da se smanji rizik od izbijanja pankreatitisa. Dodaci kao što su oralni enzimi takođe mogu preporučiti vaš lekar.

4. Pleurisi

Pleuritis, takođe poznat kao pleuritis, je stanje u kome se pleura (membrana koja obavija vaša pluća) upali. Ova upala može izazvati bol ispod levog rebarnog koša koji se pogoršava pri disanju, kašljanju ili kijanju. Ostali simptomi uključuju kratak dah, otežano disanje i groznicu.

Pleris može biti uzrokovan bakterijskom, virusnom ili gljivičnom pneumonijom, rakom pluća ili plućnom embolijom i može izazvati intenzivan bol ispod levog rebra.

Šta uraditi: Trebalo bi da posetite pulmologa ili lekara opšte medicine radi lečenja. Ovaj tretman može uključivati antiinflamatorne lekove za lečenje otoka (poput ibuprofena ili naproksena), antibiotike za lečenje pneumonije ili antikoagulanse za lečenje plućne embolije. Lekar takođe može propisati bronhodilatatore za pomoć pri disanju.

5. Кamen u bubregu

Кamen u bubregu nastaje kada se naslage kalcijuma i soli stvrdnu i pretvore u masu nalik kamenu. Ovo može podržati tok urina, što može dovesti do dubinskog bola u leđima koji može zračiti napred i gore prema rebrima zahvaćene strane.

Mogu se pojaviti i drugi simptomi, kao što su pečenje pri mokrenju, mučnina, povraćanje, groznica iznad 38ºC ili krv u urinu. Кamen u bubregu je češći kod odraslih muškaraca, ali se može javiti kod žena i dece. Jedan od glavnih uzroka kamena u bubregu je nizak unos tečnosti.

Šta uraditi: Idite u bolnicu i potražite medicinsku pomoć, jer IV analgetici mogu pomoći da se odmah ublaži bol. U drugim slučajevima, lekar se može odlučiti da izvrši proceduru poput litotripsije, ureteroskopije ili nefrolitotomije kako bi uklonio ili razbio kamenje u bubregu koji izazivaju opstrukciju urina.

Važno je povećati unos tečnosti kako biste podstakli često mokrenje, jer će to pomoći u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu.

6. Gastritis može izazvati bol ispod levog rebra

Gastritis je zapaljenje sluzokože želuca i može izazvati oštar bol ispod levog rebra. Ostali simptomi povezani sa gastritisom uključuju osećaj pečenja u jednjaku, mučninu, sporo varenje ili osećaj sitosti i često podrigivanje.

Ova upala može biti uzrokovana lekovima koji pogoršavaju sluznicu želuca (poput antiinflamatornih), prekomernim unosom alkohola ili infekcijom bakterijom H. pilori,

Šta da radite: Držite se lagane ishrane koja se sastoji od svežeg zelenila, kuvanog voća i nemasnog mesa sa minimalnim začinima ili sosovima. Trebalo bi da pijete uglavnom vodu i izbegavajte hranu ili piće koji mogu da iritiraju sluznicu želuca, kao što su kafa, čokolada, alkohol i druga gazirana pića.

Pored toga, trebalo bi da se obratite gastoenterologu, koji može preporučiti endoskopiju da potvrdi dijagnozu gastritisa. Lečenje može uključiti prepisivanje lekova za zaštitu želuca (kao što su omeprazol, lansoprazol ili pantoprazol) ili antibiotika ako je H. pilori prisutan.

KOMENTARI
2 Komentari
 1. Povremeno, u toku dana imam bol ispod levog rebra, samo na jednoj tački, pritiskom palca na to mesto osećam kao pečenje. Oštro žiganje u jednoj sekundi i onda ponovo, na svakih 15,20 sec. Nakon izvesnog vremena prestane, ali onda se ponovi možda drugi, treći dan i tako.

  Odgovori
  • Poštovana,

   Bol ispod levog rebra može biti povezan sa različitim organima i stanjima, uključujući srce, pluća, stomak, slezinu i strukture mišićno-koštanog sistema. Međutim, precizno određivanje uzroka bola na osnovu opisa može biti veoma teško bez dodatnih medicinskih informacija, pregleda i dijagnostičkih testova. Evo nekoliko mogućih uzroka za ovaj tip bola:

   Gastrointestinalni problemi: Bol ispod levog rebra može biti povezan sa stanjima kao što su gastritis, čir na želucu, gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) ili pankreatitis.

   Problemi sa slezinom: Slezina se nalazi ispod levog rebra i određena stanja, kao što su uvećana slezina (splenomegalija) ili ruptura slezine, mogu izazvati bol na ovom mestu.

   Problemi sa plućima: Plućne bolesti, kao što su pneumonija ili plućna embolija, takođe mogu uzrokovati bol ispod levog rebra.

   Problemi sa srcem: Iako je tipičan bol u grudima povezan sa srčanim problemima obično opisan kao pritisak ili stezanje u središnjem delu grudnog koša, neki ljudi mogu osetiti bol i na drugim mestima, uključujući ispod levog rebra.

   Mišićno-koštani problemi: Povreda rebara, interkostalni mišići (mišići između rebara) ili neki drugi problemi sa mišićima ili kostima takođe mogu uzrokovati bol ispod levog rebra.

   Važno je da posetite lekara naročito ako bol traje duže, ako je jak, ako se pogoršava, ili ako je praćen drugim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, groznica, gubitak apetita, otežano disanje ili bilo koja druga neuobičajena pojava. Vaš lekar će biti u mogućnosti da proceni vašu situaciju, da vas pregleda i, ako je potrebno, da pošalje vas na dodatne dijagnostičke testove kako bi utvrdio tačan uzrok vašeg bola.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This