Bol ispod levog rebra: najčešći uzroci i šta treba učiniti

Bol ispod levog rebra može biti uzrokovan pankreatitisom, kamenom u bubregu ili zapaljenjem u stomaku. Međutim, može biti povezan i sa povredom bilo kog drugog organa koji se nalazi na levoj strani tela, kao što su srce, slezina, pankreas, pluća ili levi bubreg.

Bol u povređenim organima sa leve strane može biti iznenadan i obično je praćen drugim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, otežano disanje ili pojačan bol pri kretanju, kašljanju ili kijanju.

Imate pitanje u vezi ove teme? Ostavite ga u komentarima i dobićete odgovor od našeg stručnjaka u roku od 12 sati!

S obzirom da bol ispod levih rebara može biti uzrokovan raznim tegobama, uvek ga treba proceniti lekar (najbolje gastroenterolog), posebno ako je jako intenzivan ili ako traje duže od dva dana.

Uzroci bola ispod levog rebra

Najčešći uzroci bola ispod levog rebra su sledeći:

1. Кostohondritis

Кostohondritis je zapaljenje hrskavice koja povezuje rebra sa grudne kosti. Grudna kost je kost koja se nalazi u sredini grudnog koša koja podržava grudni koš i ključne kosti.

Ova upala može nastati usled infekcije, fizičke traume ili artritisa. Simptomi mogu uključivati bol u grudima na levoj strani (slično srčanom udaru), osećaj pritiska ispod rebara, bol lokalizovan na jednoj ili više rebarnih kostiju i bol koji se povećava sa disanjem ili kašljanjem.

Šta da radite: Trebalo bi da smanjite aktivnost i odmorite se. Nanesite topli oblog na bolna područja i izbegavajte bilo kakav pokret koji može pogoršati bol, kao što je nošenje teških predmeta ili bavljenje bilo kojim sportom.

Važno je potražiti savet lekara, koji može preporučiti lekove kao što su antiinflamatorni (npr. naproksen) ili fizioterapija i istezanje. Ako osetite kratak dah ili bilo kakav bol koji se širi u ruku ili vrat, odmah potražite medicinsku pomoć, jer to mogu biti znaci srčanog udara.

2. Perikarditis

Perikarditis je zapaljenje perikarda, koji je kesa ispunjena tečnošću koja se obavija oko srca. Кada se perikard upali, može izazvati bol ispod levog rebra. Ovaj bol se obično pogoršava prilikom ležećeg položaja.

Perikarditis se može javiti usled infekcije (kao što je pneumonija ili tuberkuloza), lupusa, reumatoidnog artritisa, terapije zračenjem u grudnom košu ili upotrebe lekova kao što su fenitoin, hidralazin ili fenilbutazon.

Šta uraditi: Ako imate bilo kakve simptome koji bi mogli da ukažu na perikarditis, trebalo bi da posetite kardiologa. Lekovi kao što su antiinflamatori (npr. ibuprofen), kolhicin ili kortikosteroidi mogu pomoći u smanjenju bolova i upale.

Perikarditis uzrokovan infekcijom takođe se može lečiti antibioticima, poput amoksicilina ili ciprofloksacina. U ozbiljnijim slučajevima, možda će biti potrebna hirurška procedura poput perikardiocenteze (za uklanjanje viška tečnosti) ili perikardiektomije (za uklanjanje vrećice ili njenog dela).

3. Pankreatitis često izaziva bol ispod levog rebra

Pankreatitis je zapaljenje pankreasa, organa koji se nalazi iza želuca koji je odgovoran za proizvodnju digestivnih enzima i hormona poput insulina, glukagona i somatostatina. Ovo zapaljenje može izazvati intenzivan bol ispod levog rebarnog koša koji može zračiti u leđa. Ostali simptomi pankreatitisa uključuju mučninu, povraćanje i groznicu.

Obično je najčešći uzrok pankreatitisa prekomerno konzumiranje alkohola, ali može biti uzrokovano i virusnim infekcijama (poput malih boginja ili zauški), kamenom u žučnoj kesi, cističnom fibrozom ili upotrebom određenih lekova (kao što su liraglutid, losartan ili kortikosteroidi).

Šta uraditi: Trebalo bi da posetite lekara opšte prakse ili gastroenterologa, koji može preporučiti prijem u bolnicu za IV tretman tečnosti i analgetika. U ozbiljnijim slučajevima može biti neophodna operacija.

Promene u ishrani (kao što je izbegavanje masne hrane) mogu pomoći da se smanji rizik od izbijanja pankreatitisa. Dodaci kao što su oralni enzimi takođe mogu preporučiti vaš lekar.

4. Pleurisi

Pleuritis, takođe poznat kao pleuritis, je stanje u kome se pleura (membrana koja obavija vaša pluća) upali. Ova upala može izazvati bol ispod levog rebarnog koša koji se pogoršava pri disanju, kašljanju ili kijanju. Ostali simptomi uključuju kratak dah, otežano disanje i groznicu.

Pleris može biti uzrokovan bakterijskom, virusnom ili gljivičnom pneumonijom, rakom pluća ili plućnom embolijom i može izazvati intenzivan bol ispod levog rebra.

Šta uraditi: Trebalo bi da posetite pulmologa ili lekara opšte medicine radi lečenja. Ovaj tretman može uključivati antiinflamatorne lekove za lečenje otoka (poput ibuprofena ili naproksena), antibiotike za lečenje pneumonije ili antikoagulanse za lečenje plućne embolije. Lekar takođe može propisati bronhodilatatore za pomoć pri disanju.

5. Кamen u bubregu

Кamen u bubregu nastaje kada se naslage kalcijuma i soli stvrdnu i pretvore u masu nalik kamenu. Ovo može podržati tok urina, što može dovesti do dubinskog bola u leđima koji može zračiti napred i gore prema rebrima zahvaćene strane.

Mogu se pojaviti i drugi simptomi, kao što su pečenje pri mokrenju, mučnina, povraćanje, groznica iznad 38ºC ili krv u urinu. Кamen u bubregu je češći kod odraslih muškaraca, ali se može javiti kod žena i dece. Jedan od glavnih uzroka kamena u bubregu je nizak unos tečnosti.

Šta uraditi: Idite u bolnicu i potražite medicinsku pomoć, jer IV analgetici mogu pomoći da se odmah ublaži bol. U drugim slučajevima, lekar se može odlučiti da izvrši proceduru poput litotripsije, ureteroskopije ili nefrolitotomije kako bi uklonio ili razbio kamenje u bubregu koji izazivaju opstrukciju urina.

Važno je povećati unos tečnosti kako biste podstakli često mokrenje, jer će to pomoći u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu.

6. Gastritis može izazvati bol ispod levog rebra

Gastritis je zapaljenje sluzokože želuca i može izazvati oštar bol ispod levog rebra. Ostali simptomi povezani sa gastritisom uključuju osećaj pečenja u jednjaku, mučninu, sporo varenje ili osećaj sitosti i često podrigivanje.

Ova upala može biti uzrokovana lekovima koji pogoršavaju sluznicu želuca (poput antiinflamatornih), prekomernim unosom alkohola ili infekcijom bakterijom H. pilori,

Šta da radite: Držite se lagane ishrane koja se sastoji od svežeg zelenila, kuvanog voća i nemasnog mesa sa minimalnim začinima ili sosovima. Trebalo bi da pijete uglavnom vodu i izbegavajte hranu ili piće koji mogu da iritiraju sluznicu želuca, kao što su kafa, čokolada, alkohol i druga gazirana pića.

Pored toga, trebalo bi da se obratite gastoenterologu, koji može preporučiti endoskopiju da potvrdi dijagnozu gastritisa. Lečenje može uključiti prepisivanje lekova za zaštitu želuca (kao što su omeprazol, lansoprazol ili pantoprazol) ili antibiotika ako je H. pilori prisutan.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

42 Komentari
 1. Poštovani, već mesec dana povremeno imam nelagodnost ispod levog rebra.Ta nelagodnost se ponekad proširi i pozadi levo na ledja do levog bubrega.Šta prouzrokuje tu povremenu nelagodnost koja me tišti a nije bol?
  Hvala, pozdrav

  Odgovori
  • Poštovana,

   Nelagodnost koju osećate ispod levog rebra koja se širi i na leđa može biti rezultat nekoliko različitih stanja, a neka od njih uključuju probleme sa digestivnim sistemom, mišićno-skeletnim sistemom, ili čak problemi sa bubrezima ili slezinom. Evo nekoliko mogućih uzroka vaših simptoma:

   Problemi sa digestivnim sistemom: Na primer, nadutost ili gasovi u debelom crevu mogu uzrokovati osećaj nelagodnosti ispod rebara. Takođe, iritacija ili upala želuca (gastritis) mogu izazvati slične simptome.

   Mišićno-skeletne poteškoće: Napetost u mišićima ili mali mišićni spazam može izazvati osećaj nelagodnosti kako u prednjem, tako i u zadnjem delu trupa.

   Problemi sa bubrezima: Infekcija bubrega ili bubrežni kamenci mogu uzrokovati bol koji se širi od ledja prema prednjem delu tela.

   Splenomegalija (uvećana slezina): Iako manje uobičajeno, uvećana slezina može prouzrokovati pritisak i nelagodnost ispod levog rebra.

   Važno je naglasiti da ovi uzroci nisu jedini mogući, i da je za tačnu dijagnozu neophodno da vas pregleda lekar. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

   Zakažite pregled kod lekara opšte prakse: Vaš lekar može da izvrši početnu evaluaciju i, ako je potrebno, uputiti vas na dalje testove, kao što su krvne analize, ultrazvuk abdomena ili druge specifične preglede.

   Vodite dnevnik simptoma: Zabeležite kada se nelagodnost javlja, koliko dugo traje, i da li je povezana s određenim aktivnostima, hranom ili pićem. Ovo može pomoći vašem lekaru da bolje razume šta može izazivati vaše simptome.

   Obratite pažnju na svoju ishranu: Pokušajte da identifikujete da li određena hrana ili piće pogoršava vaše simptome i razmislite o smanjenju ili eliminaciji tih namirnica iz vaše ishrane.

   Održavajte umerenu fizičku aktivnost: Redovna lagana vežba može pomoći u smanjenju nekih oblika nelagodnosti, posebno onih povezanih sa mišićno-skeletnim sistemom.

   Vaša briga je važna, i pravilna dijagnoza je ključna za određivanje najefikasnijeg tretmana za vaše simptome. Nadam se da ćete uskoro pronaći uzrok vaše nelagodnosti i dobiti odgovarajuću pomoć.

   Želim vam brz oporavak i dobro zdravlje.
   dr A. Ilić

   Odgovori
 2. Poštovani,
  imam 58 godina i već nekoliko meseci imam konstantne bolove u predelu levog dela stomaka, duboko ispod rebara.
  Bol se javlja popodne da bi u toku kasne večeri bila na vrhuncu. Prilikom stajanja bol je minimalna, dok se pojačava pri sedenju i položaju kad se gornji deo tela izvija, a najjača u ležećem položaju, što mi stvara jak bol kada legnem da spavam pa moram zgrčiti noge prema stomaku kako bi se bol ublažila.
  Pre 18 meseci sam radio Gastroskopiju i diagnoziran mi je hronični Gastritis. Lečim se već 10 godina od Artroze prstiju obe šake.
  Od lekova uzimam Ebetrexat (Metotrexat) 10mg. kao novu terapiju od pre nekoliko meseci.
  Takođe me interesuje da li je uzročnik ovih mojih bolova možda moja nova terapija leka Ebetrexat?
  Unapred zahvalan i svako dobro vam želim.

  Odgovori
  • Poštovani,

   Vaš opis simptoma – konstantni bolovi u predelu levog dela stomaka koji se intenziviraju u toku večeri i u različitim položajima tela, posebno u ležećem, ukazuje na moguću povezanost sa gastrointestinalnim sistemom, a u vašem slučaju, već dijagnostikovanim hroničnim gastritisom. Takođe, važno je razmotriti uticaj novog lečenja Ebetrexatom (Metotrexat) na vaše simptome, s obzirom na to da ovaj lek može imati gastrointestinalne nuspojave.

   Mogući uzroci bolova:

   Hronični gastritis: Već dijagnostikovan gastritis može objasniti bolove koje osećate, posebno ako postoji pogoršanje upale sluzokože želuca.

   Nuspojave leka Ebetrexat: Metotrexat se koristi za lečenje raznih stanja, uključujući neka autoimuna oboljenja, i može imati nuspojave koje utiču na gastrointestinalni trakt, uključujući bol u stomaku, mučninu i druge digestivne smetnje.

   Preporuke za dalje korake:

   Konsultacija sa gastroenterologom: Bilo bi korisno ponovo posetiti gastroenterologa kako bi se procenilo da li je došlo do promena u stanju vašeg gastritisa ili postoje drugi uzroci bolova. Možda će biti potrebno uraditi dodatne testove, kao što su gastroskopija ili ultrazvuk abdomena, da bi se isključila druga potencijalna stanja kao što su čirevi ili problemi sa pankreasom.

   Razgovor sa reumatologom ili lekarom koji vam je prepisao Metotrexat: Važno je raspraviti o vašim novim simptomima i zabrinutosti u vezi sa Metotrexatom. Lekar može proceniti da li postoji direktna povezanost između vaših simptoma i ovog leka, i razmotriti mogućnost prilagođavanja doze ili promene terapije.

   Dnevnik simptoma: Može biti korisno voditi dnevnik u kojem ćete zabeležiti kada se bol javlja, njegov intenzitet i bilo kakvu povezanost sa određenim aktivnostima ili hranom. Ovo može pomoći vašim lekarima da bolje razumeju vaše simptome i potencijalne okidače.

   Prilagodite ishranu: U međuvremenu, može pomoći izbegavanje hrane i pića koja mogu iritirati želudac, kao što su začinjena hrana, alkohol, kafa i pržena hrana. Konzumiranje manjih, češćih obroka takođe može pomoći u ublažavanju simptoma.

   Kada smo kod hrane, važno je naglasiti da bi individualni plan ishrane mogao značajno pomoći ne samo u kontroli simptomima gastritisa, već i u olakšavanju simptoma osnovne bolesti za koju se koristi Metotrexat. Ishrana igra ključnu ulogu u zdravlju digestivnog sistema, kao i u celokupnom upravljanju i kontroli inflamatornih procesa u telu.

   Toplo preporučujem konsultaciju sa nutricionistom, bilo uživo ili online. Stručnjak za ishranu može raditi sa vama na razvijanju personalizovanog plana ishrane koji će uzeti u obzir vaše specifične potrebe, simptome i medicinske uslove. Zajedno možete identifikovati namirnice koje bi trebalo izbegavati, kao i one koje bi mogle biti korisne u smanjenju upala i podržavanju digestivnog zdravlja.

   Nutricionista takođe može pomoći u identifikaciji bilo kakvih nutritivnih nedostataka i preporučiti odgovarajuće dodatke ishrani ako su potrebni, uzimajući u obzir interakcije između vaših lekova i dodataka. Ovo je posebno važno jer neki lekovi, uključujući Metotrexat, mogu uticati na apsorpciju određenih nutrijenata.

   Važno je da pratite svoje simptome i redovno komunicirate sa svojim lekarima kako bi se osiguralo da vaše trenutno lečenje i upravljanje simptomima budu što efikasnije i da se identifikuju bilo kakve potrebe za prilagođavanjem vašeg plana lečenja.

   Želim vam svako dobro i brz oporavak.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 3. Postovanje,

  Imam nelagodu u predelu ispod levog rebra, koja se ponekad siri ka ledjima. Svaki dan mi je stomak naduven kao lopta iako pazim vec dva meseca na ishranu, ne jedem masno, slatko, przeno.
  Imao sam operaciju kamena u zuci pre 5 godina i zucna kesa mi je izvadjena, tom prilikom sam imao upalu pankreasa koji nije ostecen.
  Radio sam sada krvnu sliku, test na Heliko Balteriju i sve je dobro, ultrazvuk abdomena takodje nista nije pokazao.

  Sta moze biti u pitanju i u kom smeru da nastavim pretrage?

  Hvala unapred.

  Odgovori
  • Poštovani,

   Vaša situacija i simptomi koje opisujete – nelagoda ispod levog rebra koja se širi ka leđima i stalni osećaj nadutosti uprkos pažljivoj ishrani zaista mogu biti frustrirajući, posebno nakon što su osnovni testovi i pregledi pokazali da je sve u redu. Vaša operacija žučne kese i upala pankreasa dodatno komplikuju sliku, ali isto tako daju važan smer za potencionalno razrešenje problema.

   Iako sami testovi nisu pokazali abnormalnosti, moguće je da simptomi koje doživljavate proizilaze iz funkcionalnih gastrointestinalnih poremećaja ili određenih uslova koji nisu lako uočljivi standardnim testiranjem:

   Sindrom iritabilnog creva (IBS): Ovo je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji može izazvati simptome kao što su nadutost, promene u navikama pražnjenja (dijareja, zatvor ili oboje), i bol u stomaku. IBS ne uzrokuje promene koje su uočljive na ultrazvuku ili u krvnim testovima.

   Dispepsija (loša probava): Može biti funkcionalna (bez očiglednog uzroka) ili uzrokovana specifičnim stanjima kao što su gastritis ili ulkus. Simptomi uključuju nadutost, osećaj punoće nakon jela, i bol u gornjem delu stomaka.

   Postholecistektomijski sindrom: Kod nekih pacijenata, simptomi povezani sa žučnim putevima mogu se nastaviti i nakon uklanjanja žučne kese, uključujući nadutost i bol u stomaku.

   Pankreasne funkcije: S obzirom na vašu istoriju upale pankreasa, važno je pratiti funkciju pankreasa, iako kažete da nije oštećen. Ponekad problemi sa pankreasom mogu uzrokovati simptome koji su suptilni i zahtevaju specifičnije testove.

   Preporučeni koraci:

   Gastroenterološka evaluacija: Ako to već niste učinili, konsultovanje sa gastroenterologom može biti korisno. On može preporučiti specifičnije testove kao što su testovi funkcije pankreasa, testovi za otkrivanje malapsorpcije (npr. testiranje na celijakiju) ili hidrogenski dah test za prekomeran rast bakterija u tankom crevu (SIBO).

   Dnevnik ishrane i simptoma: Ako već niste, vodite precizan dnevnik ishrane i simptoma kako biste možda identifikovali specifične okidače ili uzorke koji dovode do nelagode i nadutosti.

   Procena ishrane: Razmotrite konsultacije sa nutricionistom ili dijetetičarom. Ponekad, iako izbegavate „uobičajene“ okidače, određene vrste hrane ili način na koji kombinujete namirnice mogu doprineti simptomima.

   Vaša upornost u traženju uzroka i rešenja za vaše simptome je ključna. Nastavite da radite sa svojim lekarima kako biste identifikovali najbolji put napred i ne oklevajte da tražite drugo mišljenje ako smatrate da je to potrebno.

   Sve najbolje vam želim,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 4. Imam bol , peckanje , osećaj da me nešto oštro bode , čak više nego osećaj bola, ispod leve strane rebarnog dela. Takav osećaj je izuzetno jak, manji u hodanju i stajanju , Nema uticaja ni unos hrane ni vode. Osećaj hoće da se nekada proširi ka levoj strani , početak leđa. Za 20 dana 6 puta su mi snimali grudni koš , fizijatar, laboratorija , ultrazvuk gornjeg i donjeg abdomena , CT pluća, internista , ultrazvuk bubrega……Ni jedan pregled , kao ni snimak ne ukazuje na bilo kakve promene , pa lekari stvarno ne pomalo sležu ramenima. Najjači bol (bode) , kada sam u sedećem položaju u krevetu…..Baš podbada ! Pijem jako puno lekova ( na insulinu sam )………Bol ne može da se napipa rukom !

  Odgovori
  • Poštovana,

   Vaš opis simptoma – bol, peckanje, osećaj oštrog bodenja ispod leve strane rebarnog dela, koji se ponekad širi ka leđima, i koji je posebno izražen u sedećem položaju, ali bez nalaza na brojnim pregledima i snimcima – predstavlja prilično kompleksan medicinski slučaj. Uzimajući u obzir da su standardni pregledi poput ultrazvuka, CT snimaka pluća, i laboratorijski testovi isključili mnoge uobičajene uzroke, možda je vreme da se razmotre neka manje uobičajena stanja ili potreba za specifičnijim dijagnostičkim testovima. Evo nekoliko mogućnosti koje bi mogle biti uzrok vaših simptoma, uz napomenu da je dalja evaluacija od strane specijalista neophodna:

   1. Neuromuskularni uzroci: Bolovi koji se opisuju kao oštri i bodući mogu biti povezani sa nervnim tkivom. Moguće je da postoji neka vrsta neuralgije, naročito ako se bol širi ili ima određeni obrazac. Neuralgija interkostalnih živaca može izazvati slične simptome, iako je često povezana sa vidljivijim uzrocima.

   2. Tietzeov sindrom: Ovo stanje karakteriše upala kostno-hrskavičnog spoja na gornjem delu rebara. Bol je obično lokalizovana i može biti oštra, ali Tietzeov sindrom nije uvek vidljiv na standardnim snimcima.

   3. Fibromijalgija: Iako se fibromijalgija obično manifestuje kao difuzni bol i osetljivost u mnogim delovima tela, ponekad mogu postojati lokalizovani intenzivni bolovi. Fibromijalgija zahteva specifičnu dijagnostičku evaluaciju.

   4. Psihosomatski uzroci: U nekim slučajevima, intenzivan i perzistentan bol može imati komponentu koja je povezana sa stresom, anksioznošću ili depresijom. Psihosomatski bol ne znači da je bol „izmišljen“ ili nevažan, već da postoji kompleksna interakcija između psihološkog stanja i fizičkih simptoma.

   5. Efekti lekova: S obzirom na to da uzimate veliki broj lekova, vredi razmotriti i mogućnost da neki od njih doprinose vašim simptomima, naročito ako su počeli ili su se pogoršali nakon uvođenja novog leka.

   Preporučeni koraci:

   Konsultacija sa neurologom može biti korisna za dalje ispitivanje potencijalnih neuralgičnih uzroka vaših simptoma.
   Reumatološka evaluacija može pomoći u isključivanju Tietzeovog sindroma ili fibromijalgije.
   Psihološka evaluacija može biti korisna ako postoji sumnja na psihosomatske uzroke.
   Pregled liste lekova sa farmaceutom ili lekarom, sa posebnim fokusom na moguće nuspojave.
   Važno je nastaviti rad sa svojim lekarima i možda razmotriti multidisciplinarni pristup kako biste dobili odgovore i odgovarajući tretman.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 5. Postovanje
  Da li moze bol ispod levog rebra da se javi usled treninga, vezbi? Bol je intenzivan prilikom kasljanja. Hvala
  Srdacan pozdrav
  Natasa

  Odgovori
  • Poštovana Nataša,

   Bol ispod levog rebra koji ste opisali zaista može biti povezan s fizičkim vežbanjem ili treningom, posebno ako su vežbe bile intenzivne ili ako ste radili vežbe koje ciljaju mišiće u tom području. Evo nekoliko mogućih objašnjenja za vaše simptome:

   1. Mišićni napor ili povreda: Najčešći uzrok bola u bilo kojem delu tela nakon vežbanja je mišićni napor ili povreda. Ako ste radili vežbe koje opterećuju trbušne mišiće, mišiće prsnog koša ili interkostalne mišiće (mišiće između rebara), moguće je da ste doživeli nategnuće ili malu povredu. Ovo može dovesti do bola koji se pojačava pokretima tela ili dubokim disanjem, kao i kašljanjem.

   2. „Upleteni“ mišići: Ponekad intenzivni trening može dovesti do preopterećenja određenih mišićnih grupa, uzrokujući njihovo zatezanje ili grčenje, što može izazvati bol u području ispod rebara.

   3. Povreda rebara ili hondritis: Iako manje uobičajeno, bol ispod rebara može biti posledica povrede samih rebara (kao što je fraktura od prevelikog naprezanja) ili hondritisa (upala hrskavice koja povezuje rebra s prsnom kosti). Ovo obično zahteva veći mehanički stres nego što je uobičajeno za većinu vežbi.

   4. Problemi sa unutrašnjim organima: Bol u predelu ispod levog rebra može takođe biti povezan sa unutrašnjim organima kao što su slezina ili delovi digestivnog sistema. Međutim, bol uzrokovan ovakvim problemima obično nije direktno povezan samo s vežbanjem, iako intenzivna aktivnost može pogoršati postojeće stanje.

   Preporuke za dalje postupanje:

   Odmor i primena hladnih ili toplih obloga: Ako sumnjate na mišićni napor ili povredu, odmor i primena hladnih obloga u prvih 48 sati, nakon čega možete preći na tople obloge, može pomoći u smanjenju bola i upale.

   Analgetici: Lekovi protiv bolova koje možete kupiti bez recepta, kao što su ibuprofen ili paracetamol, mogu pružiti privremeno olakšanje.

   Pazite na simptome: Ako bol ne popusti nakon nekoliko dana odmora i samopomoći, ako se pojave dodatni simptomi (poput otoka, promene boje kože, teškoća sa disanjem, ili ako bol postane intenzivan i nepodnošljiv), važno je da se obratite lekaru.

   Konsultacija sa lekarom: Za tačnu dijagnozu i savet, najbolje bi bilo da se konsultujete sa svojim lekarom, posebno ako bol postane češći ili jači. Lekar može preporučiti dodatne pretrage, kao što su rendgenski snimci ili ultrazvuk, da bi se utvrdio tačan uzrok bola.

   Važno je slušati svoje telo i ne preterivati s vežbanjem, naročito ako osetite bilo kakav bol ili nelagodnost. Neka vaše vežbanje uvek bude prilagođeno vašim trenutnim fizičkim sposobnostima.

   Srdacan pozdrav i želim vam brz oporavak.
   dr A. Ilić

   Odgovori
 6. Imam pet godina bol ispod levog rebra. Bio sam na pregledima gasto.enterloga,Kardiologa.svi su nalazi uredu. Bol se siri u rame i lopaticu i grlo. I svakim danom sve više boli. Ne znam kome više da se obratim. Molim za savet.

  Odgovori
  • Poštovani,

   Bol ispod levog rebra koji se širi u rame, lopaticu i grlo, a koji traje pet godina i postaje intenzivniji, zahteva detaljno razmatranje i potencijalno multidisciplinarni pristup. S obzirom na to da ste već bili kod gastroenterologa i kardiologa, a da su svi nalazi bili uredni, razumljivo je vaše frustriranje i potreba za daljim savetima. Evo nekoliko preporuka:

   Konsultacija sa internistom: Internista može pružiti sveobuhvatan pregled vašeg stanja, uzimajući u obzir sve prethodne nalaze, i može koordinirati dodatne konsultacije sa drugim specijalistima ako je to potrebno. Internista takođe može predložiti dodatne testove koji nisu ranije urađeni.

   Neuromuskuloskeletni pregled: Budući da se bol širi do ramena, lopatice i grla, pregled od strane specijaliste za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ili ortopeda može biti koristan. Oni mogu proceniti da li postoji neuromuskuloskeletni uzrok bola, kao što su problemi sa kičmom ili mekim tkivima.

   Otorinolaringološki pregled (ORL): Ako osećate bol u grlu, konsultacija sa ORL specijalistom može pomoći u isključivanju uzroka povezanih sa grlom, uključujući one koji mogu imati referentni bol prema grudima ili leđima.

   Psihološka evaluacija: Ponekad, hronični bol može imati i psihološku komponentu, posebno ako je fizički uzrok teško identifikovati. Razgovor sa psihologom ili psihijatrom može biti koristan kako bi se razmotrili načini upravljanja bolom i stresom koji može doprineti intenzitetu bola.

   Dalje dijagnostičke procedure: Možda će biti potrebno uraditi dodatne testove, kao što su MRI (magnetna rezonanca) grudnog koša ili kičme, kako bi se detaljnije pregledale strukture koje nisu u potpunosti ocenjene standardnim pregledima.

   Praćenje i revizija svih prethodnih nalaza: Ponekad, pregledom svih dosadašnjih nalaza može se uočiti nešto što je ranije bilo previdjeno ili se činilo nevažnim.

   Važno je da nastavite da komunicirate sa svojim lekarom o svom stanju i insistirate na daljem ispitivanju ako bol i dalje postoji i utiče na vaš kvalitet života. Ako smatrate da je potrebno, ne oklevajte da zatražite i drugo mišljenje od drugih specijalista.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 7. Dobar dan, jutros nakon sto se suprug probudio sedeo je na stolici i protegao se (ruke je ispuzio iznad glave) u tom trenutku se culo kako je nesto puklo (kao kada se cuje zglob na ruci ili kolenu kada se cucne)… Osrtio jr ostar bol ispod levog rebra… Od jednom je prebledeo, osetio malaksalost, vrtoglavicu i osecaj da ce da povrati… Lezao je na krevetu 10-tak min i to se smirilo ali ceo dan ima bol tu sa leve strane(pri kraju rebara) i na dodir se oseca kao da se malo nadulo i mnogo boli na dodir… Znate li sta bi moglo da bude?

  Odgovori
  • Poštovana,

   Iz vašeg opisa, čini se da je vaš suprug doživeo neku vrstu mišićne povrede ili istegnuća koje je rezultiralo akutnom boli. Zvuk „pucanja“ koji ste čuli može biti posledica brzog istezanja ili pomeranja koje dovodi do iznenadne napetosti u mišićima ili tetivama, ali često i do oslobađanja gasova iz zglobnih prostora, što se manifestuje kao zvuk pucanja.

   Bol i osećaj nadutosti u predelu ispod rebara mogu biti posledica istezanja ili mikro-oštećenja mišića ili mekih tkiva u tom području. Malaksalost, vrtoglavica i osećaj mučnine mogu biti reakcija tela na iznenadni i oštar bol.

   Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

   – Primena hladnih obloga na bolno područje prvih 24-48 sati može pomoći u smanjenju otoka i bola.
   – Nakon prvog dana, tople obloge mogu pomoći u opuštanju mišića i smanjenju bola.
   – Odmor i izbegavanje aktivnosti koje pogoršavaju bol su ključni za oporavak.
   – Ako je bol veoma jak, može se razmotriti upotreba analgetika prema preporuci lekara.

   Ako bol ne popušta, pogoršava se, ili ako primetite bilo kakve druge simptome kao što su otežano disanje, promene na koži ili groznica, važno je da se suprug obrati lekaru. Lekar može preporučiti dodatne preglede, kao što su rendgen ili ultrazvuk, da bi se isključile ozbiljnije povrede poput frakture rebara, oštećenja unutrašnjih organa ili drugih stanja koja zahtevaju specifičan tretman.

   Važno je pratiti simptome i reagovati na vreme, kako bi se sprečile moguće komplikacije i osigurao brz oporavak.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 8. Poštovanje, imam već dva mjeseca bol ispod lijevog rebra koji se nekad proteže prema prednjoj strani. Urađen je EKG srca (sve je u redu), takođe sam uradila i UZ abdomena i svi organi su u redu. Kad stojim uglavnom ne osjećam bol, ali kad sam u ležećem položaju bol je jači naročito ako ležim na stranu. Takođe se bol javlja kad se savija naročito na tu stranu. Takođe sam uradila i nalaze krvi koji su i redu. Mislila sam da je možda neki mišić istegnuti, ali taj bol traje već više od dva mjeseca. Kome da se dalje obratim, šta bi trebalo još od nalaza da uradim? Hvala unaprijed 😊

  Odgovori
  • Poštovana,

   Bol ispod levog rebra koji se proteže prema prednjoj strani može biti izazvan različitim faktorima. S obzirom na to da ste već uradili EKG i ultrazvuk abdomena i da su nalazi bili uredni, to je dobar znak, ali vaša dalja istraživanja su opravdana s obzirom na trajanje i karakteristike boli. Evo nekoliko preporuka:

   Poseta internisti ili gastroenterologu: Budući da ste već isključili neke uzroke, moglo bi biti korisno da se konsultujete sa specijalistom interne medicine ili gastroenterologom. Oni mogu da procene vaše simptome u kontekstu digestivnog sistema.

   Mišićno-skeletni problemi: Kako ste pomenuli da ste razmišljali o istegnutom mišiću, poseta fizijatru takođe može biti od pomoći. Fizijatar se bavi mišićno-skeletnim sistemom i može proceniti da li je bol možda povezan sa mišićima, tetivama ili kostima.

   Dodatne dijagnostičke procedure: Ako bol i dalje ostaje nepojasnjen, mogli biste razmotriti dodatne dijagnostičke testove poput rendgena toraksa, CT skena ili MRI-a, u zavisnosti od preporuke lekara.

   Praćenje i dokumentovanje simptoma: Beležite kada se bol javlja, njegov intenzitet, da li je povezan sa određenim položajima ili aktivnostima, i da li postoje bilo kakvi dodatni simptomi. Ovo može biti veoma korisno prilikom konsultacija sa lekarom.

   Izmena načina života: Pokušajte da identifikujete i izbegavate aktivnosti koje pogoršavaju bol. Ako sumnjate na mišićni problem, blage vežbe istezanja i održavanje pravilnog držanja tela mogu pomoći.

   Važno je da nastavite sa istraživanjem i da ne ignorisete bol, posebno ako traje već dva meseca. Lekar će vam moći dati preciznije smernice na osnovu vaših specifičnih simptoma i istorije bolesti.

   Srdačno,
   bol.rs

   Odgovori
 9. Poštovani već 5 dana imam jak bol ispod rebara sa leve strane na leđima bol se javlja samo prilikom pokreta i jako je oštar. Svi nalazi su mi uredu i krv i ultra zvuk .prvo su mi dali buskopqn venski bol ne prestaje zatim kombinqciju buskopan i zodol i tu me bol prestane samo na kratko onda sam dobila 4 zodola i bol i dalje ne prestaje imam 64 godine dva puta sam bila na hitnoj zuc je operisan pre 15 godina molim vas za vaše misljenje

  Odgovori
  • Poštovana,

   Bol ispod rebara sa leve strane na leđima koji se javlja prilikom pokreta može biti izazvan različitim stanjima. Evo nekoliko mogućih uzroka i faktora koje treba uzeti u obzir:

   Mišićno-koštani problemi: Ovo je jedan od najčešćih uzroka bola u leđima. Bol može biti rezultat napetosti mišića, istezanja, povreda ili degenerativnih promena na kičmi, posebno kod osoba starije životne dobi.

   Interkostalna neuralgija: Ovaj bol se javlja kada su nervi koji prolaze između rebara iritirani ili stisnuti. Bol može biti oštar i može se pogoršati prilikom pokreta, dubokog disanja, kašljanja ili smejanja.

   Problemi sa bubrezima: Bubrežni problemi, kao što su bubrežni kamenci ili infekcije, mogu uzrokovati jak, oštar bol u donjem delu leđa i boku.

   Pankreatitis:Malo verovatno u vašem slučaju, ali treba spomenuti. Upala pankreasa može izazvati bol u gornjem delu stomaka koji se širi na leđa.

   Postoperativni problemi:Takođe malo verovatno, ali ne i nemoguće. Budući da ste naveli da vam je žuč operisana pre 15 godina, vredno je razmotriti i mogućnost postoperativnih komplikacija čak i posle 15 godina ili povezanih stanja.

   Važno je da se konsultujete sa lekarom za detaljan pregled, posebno s obzirom na to da bol ne prestaje uprkos terapiji. Lekar može preporučiti dodatne analize i snjimanja, kao što su snimci magnetne rezonance (MR) ili kompjuterizovana tomografija (CT), radi detaljnijeg pregleda unutrašnjih organa i struktura.

   U međuvremenu, preporučujem da izbegavate pokrete koji pogoršavaju bol i pratite svoje simptome. Ako bol postane nepodnošljiva ili se pojave dodatni simptomi kao što su groznica, povraćanje, promene u stolici ili urinu, hitno se obratite lekaru.

   Koristite lekove prema uputstvu lekara i vodite računa o svojoj ishrani, posebno ako imate problema sa digestivnim sistemom. Preporučuje se izbegavanje masne i teške hrane.

   Srdačno,

   Odgovori
 10. Dobro veče Poštovani, zanima me Vaše mišljenje o mom slučaju. Naime od pre dva dana imam jak bol u levom delu stomaka tačnije ispod levog rebra. Bol je jaka i zbog iste imam problema sa disanjem i kratak dah. Lekovi protiv bolova nisu pomagali malo bi ublazili bol i nakon toga bi se opet vratilo na isto. Inekcija koju su mi lekari dali protiv bola je delovala ali se bol sutra dan opet vratila. Lekari su rekli da ne znaju sta je u pitanju i predlozili da odmaram. Sto je za mene zamorno jer cak i u lezecem polozaju je bol prisutna, kao i u ostalim situacijama samo sto se pri smehu ili naglim pokretima povecava. Da li bi ste imali neki savet koga da posetim i resim ovaj problem? Unapred hvala

  Odgovori
  • Poštovana,

   Bol u predelu rebara i stomaka može biti uzrokovan različitim stanjima, uključujući:

   Mišićno-koštani problemi: Bol može biti posledica napetosti ili povrede mišića. Ovo je često slučaj kod ljudi koji se intenzivno bave vežbanjem ili imaju neudoban položaj tela tokom spavanja.

   Gastrointestinalni problemi: Različita stanja kao što su gastritis, ulkus, gastroezofagealna refluksna bolest ili drugi problemi sa digestijom mogu uzrokovati bol.

   Problemi sa žučnom kesom: Stanja kao što su kamenac u žuči ili upala žučne kesice mogu biti veoma bolni i zahtevaju hitno lekarsko zbrinavanje.

   Interkostalna neuralgija: Ovo je stanje gde su nervi koji se protežu između rebara postaju iritirani ili oštećeni, što može uzrokovati oštar bol.

   Respiratorni problemi: Upala pluća ili drugi respiratorni problemi mogu takođe izazvati bol u predelu grudnog koša.

   Srčani problemi: Iako je malo verovatno – ipak da spomenemo – neki problemi sa srcem kao što su angina ili infarkt miokarda mogu izazvati bol u predelu grudnog koša.

   S obzirom na to da ste već videli lekara i da je bol i dalje prisutan, preporučujem vam da se ponovo konsultujete sa lekarom, po mogućstvu sa internistom ili gastroenterologom. Oni će moći da vam daju specifičnije smernice i preporuke, zasnovane na detaljnoj analizi vaših simptoma i medicinske istorije.

   Dodatne preporuke:

   Dnevnik simptoma: Vodite zapis o vašim simptomima, uključujući vreme kad se javljaju, njihov intenzitet i bilo koje aktivnosti ili hrane koja ih može pogoršati ili ublažiti. Ovo može biti veoma korisno za vašeg lekara da bi bolje razumeo vaše stanje.

   Ishrana: Ako primetite da određena hrana pogoršava vaše simptome, pokušajte da je izbegavate dok ne dobijete jasne smernice od lekara.

   Odmor: Iako može biti teško naći udoban položaj za odmor kada vas boli, pokušajte da se relaksirate i smanjite fizičke aktivnosti koje mogu pogoršati bol.

   Hidratacija: Pijenje dovoljno tečnosti je važno, posebno ako osećate mučninu ili imate povraćanje.

   Hitna pomoć: Ukoliko se bol naglo pojača, postane nepodnošljiv, ili se pojave dodatni simptomi kao što su visoka temperatura, jaka mučnina, povraćanje ili promene u stolici, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć.

   Nadamo se da će vam ovi saveti biti od koristi i želimo vam brz oporavak.

   Dežurni tim bol.rs-a

   Odgovori
 11. Postovani doktore,zadnjih 8 meseci imsm probleme sa desne strane ledja,tacnoje sa strane.Nemam neke jake bolove,samo osecsj pritiska koji se siri na dole.Svi nalazi ,odnosno ultrazvuk bubrega,zeludca,jetre,snimanje pluca,krv mokraca ,sve je u redu.Dobila sam samo tablete protiv bolova.U januaru imam termin za skener,neznam vise ni sta da radim ,niti kome da se obratim.To je svakog dana tako pa me izludjuje.Da li vi imate neko misljenje o tome.Unapred hvala

  Odgovori
  • Poštovana,

   Bol ili pritisak koji osećate u predelu desne strane leđa i koji se širi nadole može biti uzrokovan različitim stanjima, a s obzirom na to da su osnovne pretrage poput ultrazvuka unutrašnjih organa i analiza krvi i urina uredne, to je ohrabrujuće. Ipak, važno je pronaći uzrok vaših tegoba kako biste dobili adekvatan tretman.

   Evo nekoliko mogućnosti koje bi mogle biti uzrok vaših simptoma:

   Mišićno-koštani problemi: Moguće je da imate problem sa mišićima, tetivama ili kostima u tom delu tela. To može biti posledica dugotrajnog stajanja, sedenja, neadekvatnog držanja ili povrede koju možda niste ni primetili.

   Neurološki uzroci: Ponekad pritisak ili bol koji se širi može biti posledica problema sa nervima, kao što je išijas ili drugi oblici nervne kompresije.

   Unutrašnji organi: Iako ste već imali ultrazvuk, postoje stanja koja možda ne bi bila vidljiva na ultrazvuku, a mogu uzrokovati simptome koje opisujete, kao što su problemi sa žučnom kesom.

   Psihosomatski uzroci: Ponekad stres i anksioznost mogu izazvati ili pogoršati fizičke simptome, uključujući osećaj pritiska ili bola.

   Skener koji imate zakazan u januaru bi mogao pružiti dodatne informacije, posebno ako su u pitanju stanja koja se ne vide dobro ultrazvučnim pregledom. Važno je da se posavetujete sa lekarom koji vas je uputio na skener o svim vašim simptomima i brige koje imate.

   Dodatne preporuke:

   Razmotrite konsultaciju sa fizijatrom ili ortopedom kako biste isključili mišićno-koštane probleme.
   Ako je bol povezan sa određenim pokretima ili aktivnostima, razmotrite rad sa fizioterapeutom za specifične vežbe koje mogu pomoći.
   Vodite dnevnik svojih simptoma, uključujući kada se bol javlja, intenzitet i trajanje, kako bi to pomoglo lekarima da bolje razumeju vaše stanje.

   Razmotrite mogućnost upravljanja stresom kroz tehnike opuštanja ili savetovanje, ukoliko postoji mogućnost da su vaši simptomi povezani sa stresom.

   Nadam se da ćete uskoro pronaći uzrok vaših simptoma i dobiti potrebnu pomoć. Sve najbolje.

   dr A. Ilić

   Odgovori
 12. Postovani,
  Osecam tup bol ne bas ispod levog rebra, vec malo iznad.Imam 18 godina, bol osecam pri kasljanju ili smejanju i iskljucivo tada.To traje vec 4 dana

  Odgovori
  • Poštovana,

   Bol koji osećate može biti uzrokovan različitim faktorima, a s obzirom na lokalizaciju i okolnosti pod kojima se javlja, ovde su neki od mogućih uzroka:

   Mišićni bol: Ako ste nedavno bili fizički aktivni, posebno ako ste radili vežbe koje su obuhvatale gornji deo tela, moguće je da osećate bol zbog preopterećenja mišića. Mišićni bol može se pogoršati pri smejanju, kašljanju ili dubokom disanju jer se tada koriste interkostalni mišići između rebara.

   Interkostalna neuralgija: To je bol uzrokovan iritacijom ili stiskanjem nerava koji se nalaze između rebara. Može biti oštar ili tup i često se pogoršava pokretima, kašljanjem ili smejanju.

   Upala obloga pluća (pleuritis): Uzrokuje bol u grudima koji se može pogoršati pri dubokom disanju, kašljanju ili smejanju. Pleuritis može biti rezultat infekcije ili nekog drugog medicinskog stanja.

   Ostali uzroci: Postoje i drugi potencijalni uzroci bola u grudima, uključujući probleme sa srcem, plućima, želucem ili jednjakom. Međutim, mnogi od ovih uzroka su manje verovatni kod mlađih osoba.

   Preporučujem, ako se simptomi ne smanje i/ili potpuno povuku u narednih dan-dva, da se konsultujete sa lekarom. Lekar će biti u mogućnosti da postavi dodatna pitanja, pregleda vas i, ako je potrebno, uputi na dodatna ispitivanja kako bi se došlo do tačne dijagnoze. Uvek je bolje biti oprezan i potražiti medicinski savet kada imate simptome koji vas zabrinjavaju i koje traju duže vremena.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 13. Postovani,
  osecam tupi bol ispod levog rebra vec gotovo dva meseca. Bol nije jak, nije povezan sa disanjem, kijanjem, kasljanjem ali je tup i stalno prisutan. To me polako dovodi do očaja i psihički sve više tonem zato što se
  bojim jer bol nikako ne prestaje.
  Imam 45 godina, nemam hronicne bolesti, redovno ( 1x godisnje) idem na sve preventivne preglede ( ukljucujuci i ultrazvuk abdomena) i sve je u redu.
  Fizicki sam jako aktivna, ishrana je umerena ( osim slatkiša), jedino što se ceo život borim
  sa zatvorom, a u poslednje vreme često imam i neku “unutrašnju” gorušicu.
  Molim Vas pomozite mi. Da li je u pitanju neko teško oboljenje? Slezina je bila
  ok na svim pregledima…radila
  sam i skener pluca u aprilu ali posto sam
  pusac bojim se da nije neka ozbiljna bolest (rak).
  Hvala unapred na odgovoru i izvinite ali uzasno sam uznemirena

  Odgovori
  • Poštovana,

   Pre svega, želim da Vam se zahvalim što ste podelili svoje osećaje i zabrinutost s nama. Razumem Vašu brigu, naročito kada imate neobjašnjen simptom koji traje duže vreme. Bolovi i nelagodnosti koje osećamo u svom telu mogu nas često brinuti, posebno ako ne znamo njihov uzrok.

   Svakako je važno da se konsultujete sa lekarom koji će u direktnom pregledu moći da proceni Vašu situaciju i preduzme odgovarajuće korake.

   Međutim, evo mogućeg razloga bola u predelu koji opisjute kao i mojih razmišljanja o celoj situaciji:

   Postojeći preventivni pregledi: Kako ste naveli, redovno idete na preventivne preglede i sve je bilo u redu. Ovo je odlično i daje nam informaciju da je Vaše zdravlje zadovoljavajuće.

   Lokacija i priroda bola: Bol koji osećate često je povezan sa različitim strukturama i organima. Ako je slezina bila u redu na pregledima, postoji značajna verovatnoća da je bol povezan sa digestivnim sistemom, pogotovo ako se borite s zatvorom i gorušicom. Upravo problemi sa želucem ili crevima mogu izazvati ovakve simptome. Bol ispod levog rebra može biti povezan s silaznim kolonom, delom debelog creva (prektično tu je lokacija gde horizontalni kolon pravi određenu „krivinu“ i prelazi u silazni kolon – mesto gde se često formiraju i džepovi gasova ali i problemi sa zatvorom).
   Pravilne dijetne navike mogu pomoći u smanjenju simptoma povezanih s ovim delom creva. Konzumacija dovoljno vlakana kroz voće, povrće i integralne žitarice može pomoći u regulaciji stolice i smanjenju zatvora. Takođe, unos dovoljno tečnosti, posebno vode, može doprineti boljoj funkciji creva.
   Smanjenje unosa kafe i drugih napitaka koji sadrže kofein kao i masne hrane može smanjiti simptome gorušice. Probiotici, bilo kroz suplemente ili fermentisanu hranu kao što su jogurt i kiseli kupus, mogu takođe poboljšati zdravlje creva. Naravno, ništa nemojte na silu da uzimate tj. testirajte šta Vam prija a šta ne – budući da smo svi različiti i ne možemo biti smešteni u isti kalup kada je ishrana u pitanju.
   Osim ove preporuke o dijeti, važno je i izbegavati prekomernu konzumaciju alkohola i prestati pušiti, jer oba faktora mogu dodatno iritirati digestivni sistem.

   Još malo o pušenju: Pošto ste naveli da ste pušač, preporučujem da razmislite o prestanku pušenja (znam, znam da je teško), ne samo zbog potencijalnih problema sa plućima, već i zbog opšteg zdravlja. Kao što sam spomenuo: pušenje može izazvati ili dodatno pogoršati gorušicu i druge digestivne probleme.

   Psihički stres: Zabrinutost i anksioznost sama po sebi može izazvati fizičke simptome. Kako ste rekli da ste sve više uznemireni, može biti korisno da razgovarate s nekim o svojim osećajima, bilo da je to profesionalac ili bliska osoba.

   Dakle, kao rezime, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste utvrdili uzrok ovog bola. Moguće je da će Vam biti potrebno dodatno testiranje ili upućivanje specijalisti kako biste dobili tačnu dijagnozu. Inače, male su šanse da je u pitanju neka teža bolest – više u opisu simptoma „vidim“ funkcionalni poremećaj.

   Na kraju, želim da naglasim da je normalno osećati strah i zabrinutost kada se suočavamo s nepoznatim simptomima. Važno je da se setite da ste preduzeli korake da brinete o svom zdravlju i da nastavite da radite sa svojim lekarima kako biste dobili odgovore.

   Nadam se da ćete uskoro pronaći rešenje za svoje simptome i osećati se bolje. Držite se i ne oklevajte da potražite pomoć kad god osetite potrebu!

   S poštovanjem i najboljim željama,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 14. Postovani,
  U predelu rebara, sa leve strane ispod dojke vec par nedelja osecam tup i neobican bol pri kijanju uz osecaj zarenja koji traje par sekundi. Poslednjih 10-ak dana mi se u tom delu javlja iznenadni svrab bez ikakvih promena na kozi. Imam 39 godina, nemam hronicne bolesti, ne pijem lekove. Molim za savet da li ima potrebe da se odmah obratim nekom specijalisti? Hvala unapred. Marijana

  Odgovori
  • Poštovana Marijana,

   Pre svega, zahvaljujemo se što ste nam se obratili sa svojim pitanjem. Važno je napomenuti da nijedan savet ili informacija preko interneta ne može zameniti mišljenje lekara koji bi vas pregledao lično, ali evo nekih opštih informacija i saveta u vezi s Vašim simptomima.

   Bol u predelu rebara može biti uzrokovan različitim stvarima. Moguće je da je bol mehaničkog porekla, na primer zbog prenaprezanja mišića ili povrede rebra, čak i ako se ne sećate specifičnog incidenta. Takođe, postoji stanje zvano interkostalna neuralgija, gde živci koji prolaze kroz rebra mogu izazvati bol, peckanje ili svrab.

   S druge strane, svrab koji osećate može biti potpuno nevezan za bol koji ste opisali ili može biti povezan sa istim uzrokom. Ako ne vidite nikakve promene na koži (poput osipa), uzrok može biti dublji, na primer, povezan sa živcima.

   S obzirom na to da ste naveli da simptomi traju već nekoliko nedelja, preporučljivo je da se konsultujete s lekarom. Iako većina uzroka bola u ovom predelu nije ozbiljna, važno je da se otkloni mogućnost ozbiljnijih problema i da se identifikuje pravi uzrok tegoba kako bi se propisalo adekvatno lečenje.

   Početna preporuka bi bila da se obratite vašem izabranom lekaru ili lekaru opšte prakse. Nakon osnovnog pregleda i analize vaših simptoma, on ili ona će vas usmeriti na dalje korake, bilo da se radi o dodatnim ispitivanjima, ili eventualno uputu specijalisti.

   U svakom slučaju, slušajte svoje telo. Ako osetite da se simptomi pogoršavaju ili ako osećate dodatne tegobe, nemojte čekati i potražite medicinsku pomoć.

   Nadamo se da će vam ove informacije biti od pomoći, ali još jednom napominjemo da je najbolji korak da se obratite svom lekaru za sveobuhvatnu procenu i savet.

   Sve najbolje,
   Za bol.rs dr Nedić

   Odgovori
 15. Poštovani, imam 23 godine, išla sam na gastroskopiju baš zbog bola u središnjem delu želuca i oštrog bola koji je nekad sa leve a nekad sa desne strane ispod rebara. Utvrđeno je da imam hronični gastritis i dobila sam controloc ali evo bolovi se javljaju ponovo, ne traju stalno ali se smenjuju u toku dana jave se traju i odu. Pritom konstantno plačem i psihički sam se umorila. Imate li neki savet, radila sam i ultrazvuk i sve.. Hvala unapred!

  Odgovori
  • Draga Lana,

   Vaša situacija zaslužuje pažljivu procenu i razumevanje. Pre svega da naglasim da je važno da se pridržavate terapije koju vam je lekar propisao, ali takođe razmotrite i druge aspekte vašeg zdravlja, posebno psihološke faktore koji mogu uticati na vaše trenutno zdravstveno stanje.

   Psihoemocionalni uticaj:
   Iz vaše poruke vidim da se osećate emotivno iscrpljeno. Problemi sa želucem, kao što su gastritis, često mogu biti povezani sa stresom i emocionalnim naprezanjem. Stres može pojačati simptome, te je važno naći načine da se nosite sa stresom i negativnim emocijama. Metode opuštanja kao što su duboko disanje, meditacija, joga i šetnje na svežem vazduhu, mogu pomoći u smanjenju stresa.

   Razgovor sa psihologom:
   S obzirom na to da se osećate emotivno iscrpljeno i da često plačete, bilo bi korisno razmotriti razgovor sa psihologom ili psihoterapeutom. Oni mogu pružiti podršku i pomoći vam da istražite i razumete emocionalne faktore koji mogu doprineti vašim fizičkim simptomima.

   Pravilna ishrana i način života:
   Takođe je važno obratiti pažnju na ishranu. Izbegavajte hranu i piće koji mogu iritirati želudac kao što su kofein, alkohol, začinjena i masna hrana. Pokušajte jesti manje obroke, ali češće. Vežbanje takođe može pomoći u smanjenju stresa.

   Dopunski Pregledi i Terapije:
   Ako su simptomi i dalje prisutni uprkos lečenju, važno je da obavestite vašeg lekara. Možda će biti potrebni dodatni pregledi ili prilagođavanje terapije.

   Na kraju, pridržavajte se medicinskih saveta, ali takođe preispitajte kako se osećate i potražite podršku kad vam je potrebna. Vaše mentalno zdravlje je ključno za vaše opšte zdravstveno stanje – naročito kada su problemi sa želucem u pitanju. Iako trenutni put može biti izazovan, aktivno učestvovanje u vašem procesu ozdravljenja može vam pružiti snagu i nada da će se stvari poboljšati.

   Sve najbolje vam želim!
   dr S. Lucic-Ostojic

   Odgovori
 16. Poštovanje radio sam ct toraksa I abdomena I ct pokazao na ljevom plucnom krilu dole nodozna lezija 3mm pa me zanima što je to radio sam spirometriju i dlco sve u redu dlco 87posto krv sve u redu crp 0.4 pa vas molim za savjet I pomoć unaprijed hvala na odgovoru s poštovanjem

  Odgovori
  • Poštovani Milorade,

   Pre svega, voleo bih da imam rezultate još nekih testova, ali ću se potruditi da pružim informacije koje bi mogle biti korisne dok čekate da razgovarate sa vašim lekarem. Nodularna lezija koja je identifikovana na vašem CT skeniranju odnosi se na malu formaciju ili čvorić koji je uočen na vašem levom plućnom krilu. Evo šta trebate znati o nalazima i daljim koracima:

   Nodularna lezija
   Nodularne lezije su male, obično okrugle mase tkiva koje se mogu videti na radiološkim slikama kao što su CT skenovi. One mogu biti različitog porekla, uključujući:

   Benigne formacije – Kao što su granulomi koji su obično rezultat upale ili infekcije.
   Maligne formacije – Predstavljaju rast kanceroznih ćelija, ali moram napomenuti da je verovatnoća da je lezija maligna obično manja za male lezije (manje od 1 cm, kao što je vaša).

   DLCO i spirometrija
   DLCO (difuzijski kapacitet pluća za ugljen monoksid) i spirometrija su testovi plućne funkcije. Vaš DLCO rezultat od 87% je unutar normalnog opsega, što znači da vaša pluća efikasno razmenjuju gasove.

   CRP
   CRP (C-reaktivni protein) je marker za upalu ili infekciju u telu. Vaš nizak rezultat (0.4) sugeriše da trenutno nema značajne upale ili infekcije.

   Sledeći koraci
   Uprkos umirujućim rezultatima testova funkcije pluća i CRP-a, važno je da se konsultujete sa vašim lekarem oko CT skenova. Mogli biste da razmotrite sledeće korake:

   Ponovljeno skeniranje – Vaš lekar može predložiti ponovljeno skeniranje nakon određenog perioda da bi pratio eventualne promene u veličini ili izgledu lezije.
   Biopsija – U nekim slučajevima, naročito ako postoje drugi zabrinjavajući simptomi ili faktori rizika, lekar može predložiti biopsiju da bi se utvrdila priroda lezije.

   Molim vas da zadržite otvorenu i proaktivnu komunikaciju sa svojim lekarom, postavljajući sva pitanja koja imate ili brige koje vas muče. Nadam se da ćete brzo dobiti odgovore i da će vaš put ka dobrom zdravlju biti brz i uspešan.

   Želim vam sve najbolje. S poštovanjem.

   dr A. Ilić

   Odgovori
 17. Poštovani,

  U zadnje vrijeme imam konstantan bol na lijevoj strani ispod rebra. Prije se ta bol javljala samo u toku noći, probudi me jak bol na lijevoj strani, traje 30sek i nestane. Međutim, sada je ta bol prisutna konstantno. Radila sam ultrazvuk abdomena i tu sve ok. Odakle bih trebala krenuti kako bih otkrila uzrok?
  Hvala unaprijed!

  Odgovori
  • Poštovana Elena,

   Bol ispod rebra na levoj strani može biti rezultat različitih uzroka, od gastrointestinalnih problema do mišićnih grčeva.

   Pošto ste naveli da je ultrazvuk abdomena u redu, evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

   Posetite internistu: Internista može obaviti sveobuhvatnu procenu vaših simptoma i uputiti vas na dodatne pretrage ukoliko smatra da je potrebno.

   EKG i kardiološki pregled: Ponekad bol na levoj strani može biti povezan sa srcem, pa bi bilo dobro da se konsultujete sa kardiologom ukoliko niste.

   Pregled kod gastroenterologa: Ako sumnjate na gastrointestinalne probleme (ili ih osećate), gastroenterolog može preporučiti dodatne pretrage, kao što je gastroskopija.

   Obratite pažnju na ishranu: Neki ljudi osećaju bol ili nelagodnost kao reakciju na određene namirnice. Pokušajte da pratite da li bol nastaje nakon konzumacije određenih namirnica.

   Redovne vežbe i fizička aktivnost: Ako je bol posledica napetosti ili grčeva u mišićima, vežbe istezanja i masaža mogu pomoći u smanjenju bola.

   Naravno, ovo su samo generalni saveti i preporuke. Važno je da se posavetujete sa lekarom koji će imati najbolji uvid u vašu situaciju i koji će vam preporučiti adekvatnu dijagnostiku i tretman.

   Nadam se da će vam se stanje uskoro popraviti!

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 18. Poštovani,
  Imam jak bol u predjelu lijevo rebra, ispod lijeve dojke koji je najjaci kada se zakašljem, kada ležim na leđima ili stomaku, kao I kada treba da ustanem. Bol traje vec 10-15 dana I pojaca se kada duboko dišem. Moram naglasiti I da sam se porodila prije 3 nedjelje I dojim pa mi taj bol pravi nelagodnosti I tokom dojenja.
  Hvala unaprijed.
  Veliki pozdrav
  Jelena

  Odgovori
  • Poštovana Jelena,

   Simptomi koje opisujete mogu biti povezani sa nekoliko različitih stanja, ali važno je imati na umu da je svako telo jedinstveno i da se simptomi mogu razlikovati od osobe do osobe. Bez obzira na to, evo nekoliko mogućih uzroka bolova koje osećate:

   Postporođajne promene: Porođaj je značajan fizički događaj za telo, a mišići i ligamenti mogu biti posebno osetljivi nakon tog iskustva. Bol koji osećate može biti povezan sa ovim promenama.

   Interkostalna neuralgija: Ovo stanje nastaje kada su živci koji putuju između rebara (interkostalni nervi) iritirani ili oštećeni. Može izazvati jak, oštar ili probadajući bol.

   Problemi sa organima: Bol ispod leve dojke može biti povezan sa problemima sa organima koji se nalaze u tom području, uključujući srce, želudac, slezinu ili deo debelog creva.

   Pleuritis: Ovo stanje, koje uključuje upalu tkiva koje oblaže pluća i unutrašnju stranu grudnog koša, može izazvati bol koji se pojačava pri kašljanju ili dubokom disanju.

   Koštano-mišićni problemi: Bol može biti povezan sa problemima sa mišićima, kostima ili zglobovima u grudima, kao što su povrede, naprezanja ili upale.

   Pošto se bol pogoršava pri kašljanju, dubokom disanju i promeni položaja, a imate i istoriju nedavnog porođaja, najbolje bi bilo da se što pre javite lekaru. On će moći da vam pruže tačnu dijagnozu i preporuči najbolji tretman za vas budući da je potreban i fizički pregled.

   Srećno, nadam se da će vam biti bolje uskoro!

   dr A. Ilić

   Odgovori
 19. Poštovana,

  Već 10ak dana imam tup bol ispod levog rebra koji nije konstantan. Najviše se oseća dok sedim, nešto je manjeg intenziteta dok šetam. Kada ležim me uopšte ne boli. Ne mogu da odem kod lekara još uvek jer se ne nalazim u Srbiji, na odmoru sam. Imate li možda ideju šta bi moglo biti?

  Fizički nisam bila preterano aktivna poslednjih par dana, mada jesam čistila kuću pa sam u tom smisli bila aktivnija.

  Odgovori
  • Poštovana Jovana,

   Bol ispod levog rebra može biti povezan sa nekoliko različitih stanja, uključujući gastrointestinalne probleme kao što su gastritis ili čir na želucu, plućne probleme kao što je upala pluća, srčane probleme kao što je angina, problemi sa slezinom ili može biti povezan sa mišićima i kostima, kao što su istegnuti mišići ili interkostalna neuralgija.

   Vaš opis, gde bol varira sa različitim položajima tela, sugeriše da bi moglo biti povezano sa mišićima, kostima, ili organima u tom delu tela. Činjenica da se bol pojačava kada sedite može ukazivati na to da su neki mišići, ligamenti ili zglobovi u tom delu tela pod stresom/napetošću u tom položaju.

   Ako bol ne prođe (ili značajno smanji) u narednih 3-4 dana najbolje da se konsultujete sa lekarom. Ipak, u većini slučajea obično bol prolazi/smanjuje se u spomenutom roku pa pregled nije potrean. Ako ipak bude potreban lekarski pregled, lekar može obaviti fizički pregled i eventualno tražiti dodatna testiranja kako bi se utvrdio tačan uzrok bola. U međuvremenu, pokušajte da izbegavate pokrete ili aktivnosti koje izazivaju bol.

   Ipak, važno je naglasiti da je ovo generalni savet i ne treba da zameni medicinski savet lekara. Ako se bol pogorša, postane konstantan, ili ako dođe do drugih simptoma kao što su vrtoglavica, gubitak apetita, povraćanje, promene u stolici ili krvi u stolici, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 20. Postovanje,
  Ja imam veliki problem vec 8meseci.Bol je pocela u grudnom kosu,ispod leve dojke u rebrima i pozadi izmedju plecki. Sve sam odradila magnet glave,vrata,torakalnog dela,skenwr pluca,ultrazvuk dojki,srca,zeludac,stomak,ginekoloski i sve je ok. Primala razne injekcije,blokade,lekove i nista. Fizikalne terapije,akumpukture,nista ne pomaze. Bolovi su nesnosni kao da ce srce puci. Niko ne zna sta mi je i kako da mi pomogne.

  Odgovori
  • Poštovana,

   Žao mi je što imate baš neprijatne simptome. Cela situacija je prilično kompleksna, naročito s obzirom na to da niste uspeli da pronađete olakšanje uprkos brojnim testovima i terapijama.

   Ako niste, možda bi bilo korisno razgovarati sa specijalistom za bol, koji bi mogao ponuditi dodatne mogućnosti za njegovim upravljanje. Takođe, možda bi bilo korisno razmotriti metode poput kognitivno-bihevioralne terapije, koja može biti efikasna u pomaganju ljudima da upravljaju hroničnim bolom.

   Takođe bi bilo vredno razmotriti druge moguće uzroke bola. Na primer, interkostalna neuralgija (bol uzrokovana iritacijom ili oštećenjem živaca između rebara) može uzrokovati simptome slične onima koje opisujete. Poremećaji kostiju ili mišića, kao što su frakture ili povrede mišića, takođe mogu uzrokovati ovakvu vrstu bola.

   Drugi mogući uzroci mogu biti gastrointestinalni problemi kao što je gastroezofagealna refluksna bolest (GERD), koja može izazvati bol u grudima. Psihički poremećaji kao što su anksioznost i depresija takođe mogu uzrokovati fizičke simptome, uključujući hronični bol.

   Svakako, važno je da nastavite da razgovarate sa svojim lekarom o ovim simptomima i da tražite druga mišljenja ako je potrebno. Ako bol nastavi da se pogoršava ili ako se pojave novi simptomi, neophodno je da se odmah obratite lekaru.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   PS – budite slobodni i da nas kontaktirate i preko e-maila portal.bol.rs@gmail.com sa više detalja koji se odnose na vaše godine, kada je bol počeo (da li je bilo nekih neobičnih događaja 6-12 meseci pre nastanka bola), koje poslove obavljate (da li postoji mogućnost da se bol javlja zbog profesije), koliko imate kilograma i koliko ste visoki (da li je bol možda uzrok povećane težine ili nekog posturalnog problema)… Sve u svemu – možete napisati sve što mislite da je bitno – kolege i ja ćemo pogledati i eventualno, zbog specifičnosti slučaja, ponuditi još neke moguće opcije nastanka bola jer, ništa se ne dešava bez razloga samo ga je nekada lakše a nekada teže naći uzrok i odgovarajuću terapiju…

   Odgovori
 21. Povremeno, u toku dana imam bol ispod levog rebra, samo na jednoj tački, pritiskom palca na to mesto osećam kao pečenje. Oštro žiganje u jednoj sekundi i onda ponovo, na svakih 15,20 sec. Nakon izvesnog vremena prestane, ali onda se ponovi možda drugi, treći dan i tako.

  Odgovori
  • Poštovana,

   Bol ispod levog rebra može biti povezan sa različitim organima i stanjima, uključujući srce, pluća, stomak, slezinu i strukture mišićno-koštanog sistema. Međutim, precizno određivanje uzroka bola na osnovu opisa može biti veoma teško bez dodatnih medicinskih informacija, pregleda i dijagnostičkih testova. Evo nekoliko mogućih uzroka za ovaj tip bola:

   Gastrointestinalni problemi: Bol ispod levog rebra može biti povezan sa stanjima kao što su gastritis, čir na želucu, gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) ili pankreatitis.

   Problemi sa slezinom: Slezina se nalazi ispod levog rebra i određena stanja, kao što su uvećana slezina (splenomegalija) ili ruptura slezine, mogu izazvati bol na ovom mestu.

   Problemi sa plućima: Plućne bolesti, kao što su pneumonija ili plućna embolija, takođe mogu uzrokovati bol ispod levog rebra.

   Problemi sa srcem: Iako je tipičan bol u grudima povezan sa srčanim problemima obično opisan kao pritisak ili stezanje u središnjem delu grudnog koša, neki ljudi mogu osetiti bol i na drugim mestima, uključujući ispod levog rebra.

   Mišićno-koštani problemi: Povreda rebara, interkostalni mišići (mišići između rebara) ili neki drugi problemi sa mišićima ili kostima takođe mogu uzrokovati bol ispod levog rebra.

   Važno je da posetite lekara naročito ako bol traje duže, ako je jak, ako se pogoršava, ili ako je praćen drugim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, groznica, gubitak apetita, otežano disanje ili bilo koja druga neuobičajena pojava. Vaš lekar će biti u mogućnosti da proceni vašu situaciju, da vas pregleda i, ako je potrebno, da pošalje vas na dodatne dijagnostičke testove kako bi utvrdio tačan uzrok vašeg bola.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj