Bol u kostima i zglobovima

Hroničan bol u kostima i zglobovima je u većini slučajeva uzrokovan nekom vrstom reumatskog oboljenja. Reumatska oboljenja se odlikuju bolom i poremećajem funkcije zahvaćenog dela koštano-zglobnog sistema. Kod pojedinih reumatskih oboljenja, zahvaćeni su i drugi organi i sistemi, što se ponekad ispoljava teškim kliničkim stanjem, sa mogućim smrtnim ishodom.

Pored očiglednih reumatskih oboljenja, bol u kostima i zglobovima može da bude i posledica neke vrste traume. Kada se priča o traumi misli se na povrede nastale tokom pada, udarca, i slično.

Reumatska oboljenja se međusobno razlikuju po uzrocima koji ih izazivaju, kao i u kliničkom ispoljavanju, što indikuje i razlike u njihovom lečenju.

Bol u kostima i zglobovima podela

Ova vrsta bolova može se podeliti u više grupa:

 • degenerativna
 • zapaljenska
 • metabolička
 • oboljenja vanzglobnog reumatizma
 • retka reumatska oboljenja
 • reumatične manifestacije nereumatskih oboljenja

Približno svaki peti bolesnik u ambulantu opšte prakse dolazi zbog reumatskih tegoba. Ipak u većini slučajeva ovo je oboljenje specifično za starije generacije, pa dve trećine pacijenata su osobe starije od 65 godina.

Najčešća su degenerativna reumatska oboljenja, kao što su spondiloza kičmenog stuba i artroza zglobova. Zapaljenska reumatska oboljenja su češća kod mlađih i srednjovečnih osoba, a ona imaju teži tok i lošiju prognozu, ali su na sreću ređa (ima ih svaki 13. pacijent sa reumatskim oboljenjima).

Simptomi reumatskih oboljenja

Bol je najvažniji simptom reumatskih oboljenja. Svi bolovi reumatskog porekla su lokalizovani u zglobovima, kostima i mišićima.

Bol u kostima i zglobovima može biti:

 • zapaljenski ili mehanički
 • kontinuirani ili povremeni

U odnosu na poreklo, bol može biti zapaljenski i mehanički, a u odnosu na trajanje, deli se na kontinuirani i povremeni. Kontinuirani bol se retko sreće, a on može biti i zapaljenskog i mehaničkog porekla.

Zapaljenski bol se javlja u mirovanju i postepeno povlači tokom fizičke aktivnosti. Praćen je osećajem ukočenosti,  naročito u jutarnjim časovima, posle ustajanja iz kreveta. Potpuno obrnuto, mehanički bol nastaje i postepeno se pojačava u toku fizičke aktivnosti, a povlači se mirovanjem.

Pored bola, reumatska oboljenja odlikuje i otok u okolini zglobova, kao posledica izliva tečnosti u zglobnu šupljinu i koštane hipertrofije (zadebljanja kosti).

Vrste reumatskih oboljenja i stanja

Postoji više vrsta reumatskih oboljenja i stanja, a neka od njih su:

 • giht (akutni bol u zglobu)
 • artritis
 • osteoporoza (smanjenje gustine kostiju)
 • dijabetična polineuropatija
 • ankilozirajući spondilitis – spondiloza kičmenog stuba (vrlo ograničena pokretljivost kičme)
 • artroza (promene na malim zglobovima šake)
 • atroza (bolovi u zglobovima lakta, kolena, skočnog zgloba, ramena, kuka, kosti stopala, prstiju)
 • fibromijalgija (bolovi u mišićima leđa)
 • bolovi i smanjena pokretljivost kod starijih osoba

Bol u kostima i zglobovima – lečenje

Osoba koja oseti bilo kakav bol u kostima ili zglobovima trebalo bi da se javi lekaru opšte prakse koji će obaviti pregled i neophodne laboratorijske analize. Nakon toga lekar opšte prakse pacijenta može uputiti na dalja ispitivanja i rendgenska snimanja. Nakon dobijenog rendgenskog snimka pacijent se upućuje kod ortopeda, reumatologa ili fizijatra, koji će odrediti dalji tok lečenja.

U lečenju degenerativnih reumatskih oboljenja uglavnom se primenjuju NSAIL i obični analgetici, a u lečenju zapaljenskih reumatskih oboljenja i kortikosteroidi.

Takođe u zavisnosti od vrste, bol u kostima je moguće uspešno otkloniti uz pomoć fizikalne terapije i pomoći stručnog lica.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

5 Komentari
 1. Poštovani doktore, Imam dve diskus hernije lumbalnog dela, radikulooatije, ogromnu osteoporozu kičme( skor 4,3, kukova 2,4, vrata 3, krajnji skor je 4,4). Svako jutro radim vežbe, ali u poslednja dva meseca trpim velike bolove.Najviše me boli kičma, lumbalni deo,a sad me boli i koleno. Pijem svakodnevno osteoK2, ujutro i uveče, D vitamin, 3000 jedinica, iako mi je na poslednjoj analizi krvi D vitamin iznosio 135. Povremeno pijem lekove protiv bolova, da e uništim želudac. Najviše mi je pomogla banja. Prija mi samo topla voda, oko 30 stepeni. Šta mi preporučuje te da radim?

  Odgovori
  • Poštovana,

   Razumem koliko bolovi i tegobe koje opisujete mogu biti iscrpljujući, pogotovo kada se borete sa diskus hernijama, radikulopatijama i teškom osteoporozom. Evo nekoliko preporuka koje bi vam mogle pomoći da upravljate simptomima i poboljšate kvalitet života:

   MOGUĆI UZROCI:

   Diskus hernija: Može izazvati bol u lumbalnom delu kičme koji se širi na noge, uključujući kolena, zbog pritiska na nerve.
   Osteoporoza: Slabost kostiju može dovesti do bolova i povećanog rizika od fraktura, što dodatno opterećuje kičmu i zglobove.
   Radikulopatija: Iritacija ili kompresija nervnih korenova može uzrokovati bol, trnce, slabost i nelagodnost u donjem delu leđa i nogama.

   PREPORUKE:

   Nastavite sa vežbama: Nastavite sa blagim, nisko-udarnim vežbama koje ne opterećuju kičmu. Joga, pilates i vežbe za jačanje jezgra (core) mogu pomoći u stabilizaciji kičme.
   Toplota: Kako vam topla voda prija, razmislite o korišćenju toplih obloga ili toplih kupki kod kuće. Temperatura oko 30 stepeni je idealna.
   Fizikalna terapija: Konsultujte se sa fizioterapeutom koji vam može preporučiti specifične vežbe i tretmane za ublažavanje bola i jačanje mišića.
   Pravilna ishrana: Nastavite sa uzimanjem vitamina D i OsteoK2, ali konsultujte se sa svojim lekarom o mogućnosti prilagođavanja doze vitamina D s obzirom na visoku koncentraciju u vašoj krvi.
   Lekovi: Ako povremeno uzimate lekove protiv bolova, probajte da ih uzimate nakon obroka kako biste zaštitili želudac. Takođe, pitajte svog lekara o mogućnostima korišćenja lekova koji manje iritiraju želudac, kao što su COX-2 inhibitori.
   Banje: Ako vam je boravak u banji pomogao, pokušajte da organizujete redovne posete banjama ili spa centrima koji nude tople kupke i hidroterapiju.

   KADA SE OBRATITI LEKARU:

   – Ako bolovi postanu nepodnošljivi ili se značajno pogoršaju.
   – Ako primetite nove simptome poput slabosti, trnaca ili gubitka funkcije u nogama.
   – Ako imate problema sa kontrolisanjem mokrenja ili creva, što može biti znak ozbiljnije kompresije nerva.

   Važno je da redovno pratite stanje sa svojim lekarom i fizioterapeutom kako biste dobili prilagođene savete i tretmane koji će vam najbolje odgovarati. Ne ustručavajte se da tražite pomoć i podršku kada vam je potrebna.

   Želim vam brzo olakšanje i što manje bola.

   Srdačno,
   Vaš web lekar

   Odgovori
 2. Imam 82 godine i artrozu oba koljena, kuka i degeneraciju donje kičme. Bolovi i kretanje mi postaje sve teže. Dr. me stavio na čekanje za operaciju kuka. Krvna slika mi je uredna, pritisak varira najviše ujutro pored terapije Koristim.
  Brinu me bolovi jer mi je zbog njih ograničeno kretanje, pa sam hendikepirana i sve teže to podnosim. Uzimam povremeno Rapten duo. Što bi mislite da trebam raditi i je li kasno za operacije? Postoji li neka odgovarajuća terapija koja bi smirila stanje boli, a da je bezbednija i preporučljiva?
  Hvala na odgovoru.
  Pozdrav.

  Odgovori
  • Poštovana,

   Razumem da su Vam bolovi i ograničeno kretanje zbog artroze kolena, kuka i degeneracije donje kičme veoma otežavajući. Vaša situacija je kompleksna, ali postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste olakšali bolove i poboljšali kvalitet života dok čekate na operaciju kuka.

   Fizikalna terapija: Blaga fizička aktivnost, kao što su vežbe za jačanje mišića oko zglobova i kičme, može pomoći u smanjenju bola i poboljšanju pokretljivosti. Fizikalni terapeut može kreirati individualizovani plan vežbanja koji će biti bezbedan i efikasan za Vas.

   Topli oblozi i masaža: Primena toplih obloga na bolna područja može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju bolova. Masaža može takođe biti korisna, ali je važno da je izvodi stručna osoba koja je upoznata sa Vašim zdravstvenim stanjem.

   Farmakološka terapija: Rapten duo koji povremeno uzimate može biti efikasan u smanjenju bolova, ali je važno da ga uzimate u skladu sa preporukama lekara. Takođe, razgovarajte sa svojim lekarom o mogućnosti korišćenja drugih lekova protiv bolova ili antiinflamatornih lekova koji mogu biti bezbedniji za dugotrajnu upotrebu.

   Komplementarne terapije: Akupunktura, kiropraktika i druge komplementarne terapije mogu pružiti određeno olakšanje od bolova. Razgovarajte sa svojim lekarom o ovim opcijama kako biste se uverili da su bezbedne za Vas.

   Pomoćna sredstva: Korišćenje štapa ili hodalice može smanjiti opterećenje na zglobove i pomoći Vam da se krećete sa manje bola.

   Upravljanje krvnim pritiskom: Važno je da nastavite sa terapijom za regulaciju krvnog pritiska i redovno pratite vrednosti. Promene u načinu ishrane, redovno vežbanje i smanjenje stresa mogu takođe pomoći u kontroli pritiska.

   Hranljiva ishrana: Ishrana bogata antiinflamatornim namirnicama, poput ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, orašastih plodova, voća i povrća, može pomoći u smanjenju upale i bolova u zglobovima.

   Operacija kuka može značajno poboljšati Vašu pokretljivost i smanjiti bolove, čak i u Vašim godinama. Važno je da se konsultujete sa svojim ortopedom o rizicima i koristima operacije, kao i o tome da li postoje druge opcije pre operacije koje mogu poboljšati Vaše stanje.

   Nadam se da će ove preporuke pomoći da se osećate bolje i lakše nosite sa bolovima dok čekate na operaciju. Ako imate dodatna pitanja ili nedoumice, slobodno se obratite svom lekaru.

   Srdačno,
   Vaš lekar dr A. Ilić

   Odgovori
   • Mnogo Vam hvala na pitanju.
    Lijep pozdrav

    Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj