Bol u kuku

Bol u kuku je opšti izraz za bol koji se oseća u ili oko zgloba kuka. Bitno je napomenuti da se bol ne oseća uvek u samom kuku, već se može osetiti u preponama ili butini.

Šta uzrokuje bol u kuku?

Određene povrede ili stanja mogu izazvati bol u kuku:

Zapaljene tetive

Najčešći uzrok akutnog bola u kuku su zapaljene tetive ili tendonitis. Često nastaje zbog previše vežbanja. Ovo stanje može biti veoma bolno, ali se obično leči u roku od nekoliko dana.

Artritis

U većini slučajeva, uzrok dugotrajnog bola u kuku je artritis. Artritis može izazvati bol, ukočene i osetljive zglobove i poteškoće pri hodanju.

Postoje različite vrste artritisa:

 • Osteoartritis (OA) može biti rezultat habanja hrskavice koja okružuje zglobove a nastaje obično zbog starosti.
 • Trauma zgloba, poput preloma, može izazvati traumatski artritis poput osteoartritisa.
 • Infektivni artritis nastaje usled infekcije u zglobu koja uzrokuje uništavanje hrskavice.
 • Reumatoidni artritis (RA) nastaje kada imuni sistem tela pokrene napad na zglobove. Ova vrsta artritisa može na kraju uništiti zglobnu hrskavicu i kosti.

Važno je spomenuti da je osteoartritis je mnogo češći od reumatoidnog artritisa.

Trohanterični burzitis

Drugi mogući uzrok bola u kuku je trohanterični burzitis. Ovo stanje se javlja kada se bursa, kesa ispunjena tečnošću u blizini zgloba kuka, upali.

Brojni faktori mogu izazvati trohanterični burzitis, uključujući povredu kuka, prekomernu upotrebu zglobova ili probleme sa držanjem.

Ovo stanje je mnogo češće kod žena nego kod muškaraca.

Prelomi kuka

Prelomi kuka su česti kod starijih osoba i kod onih koji imaju osteoporozu, što je slabljenje kostiju zbog starosti ili drugih faktora.

Prelomi kuka izazivaju iznenadni, jak bol u kuku i zahtevaju hitnu medicinsku pomoć. Postoje komplikacije koje mogu nastati zbog preloma kuka, kao što je krvni ugrušak u nozi.

Prelom kuka obično zahteva operaciju da se izvrši korekcija preloma. Posle sledi fizikalna terapija da bi oporavak i funkcionalnost kuka bila vraćena.

Manje uobičajeni uzroci

Postoje i druga, manje uobičajena stanja koja mogu izazvati bol u kuku. To uključuje sindrom pucanja kuka i osteonekrozu (avaskularna nekroza).

Sindrom pucanja kuka

Sindrom škljocanja kuka, koji se najčešće javlja kod plesača ili sportista, karakteriše se škljocanjem ili sličnim osećajem u kuku.

Ovo pucanje može da se desi u toku hoda ili prilikom ustajanja sa stolice na primer. Stanje je obično bezbolno, ali u nekim slučajevima može izazvati bol.

Pucanje kuka sa bolom obično je znak kidanja hrskavice ili fragmenata materijala u kuku.

Osteonekroza

Osteonekroza ili avaskularna nekroza, nastaje kada krv ne dolazi do kostiju, bilo privremeno ili trajno. To može dovesti do gubitka potporne kosti.

U ovom stanju, hrskavica je u početku normalna, ali se vremenom potpuno oštetiti kako bolest napreduje. Na kraju, kosti se mogu slomiti ili saviti. Još uvek nije jasno šta tačno uzrokuje osteonekrozu.

Povrede zglobova, teška upotreba steroidnih lekova ili alkohola i tretmani raka mogu da budu razlog većem riziku za ovo stanje. Ali, u mnogim slučajevima, uzrok nikada nije utvrđen.

Кada treba da potražim hitnu pomoć?

Obratite se svom lekaru ako imate bol u kuku koji traje duže od nekoliko dana. Lekar može kreirati plan za kontrolu bola i lečenje vašeg stanja.

Međutim, trebalo bi da se odmah obratite svom lekaru ako ste povredili kuk i on krvari ili je došlo do otvorenog preloma gde se vide mišići. Takođe, javite se lekaru ako čujete škljocanje u kuku ili imate problem da podnesete sopstvenu težinu.

Takođe, potražite hitnu pomoć ako vaš zglob kuka izgleda deformisan ili otečen, ili ako imate jak bol.

Hitna medicinska pomoć je neophodna za bol u kuku praćen bilo kojim od sledećih simptoma:

 • otok
 • osetljivost
 • bol
 • toplina
 • crvenilo

To mogu biti znaci ozbiljnih stanja, uključujući septički artritis, koji je infekcija zglobova. Ako se ne leči, septički artritis može dovesti do deformisanih zglobova i osteoartritisa.

Кako se dijagnostikuje bol u kuku?

Za bol koji bi mogao biti povezan sa stanjem kao što je artritis, lekar će vam postaviti niz pitanja, uključujući:

 • Da li je bol jači u pojedinim delovima dana?
 • Da li utiče na vašu sposobnost hodanja?
 • Кada su se vaši simptomi prvi put pojavili?

Možda ćete morati da prošetate po ordinaciji kako bi lekar mogao da posmatra zglob u pokretu. Takođe je verovatno da će meriti kretanje u normalnom i abnormalnom kuku i uporediti ih.

Da bi dijagnostikovao artritis, lekar će izvršiti različite testove i snimanja. Testovi uključuju uzimanje uzoraka krvi, urina i zglobne tečnosti za pregled u laboratoriji. Snimanja mogu uključivati:

 • Rendgen dijagnostiku
 • CT skeniranje
 • MRI skeniranje
 • Ultrazvuk

Snimci će vašem lekaru pružiti detaljan prikaz vaših kostiju, hrskavice i drugih tkiva.

Kako se leči bol u kuku?

Lečenje bola u kuku zavisi od uzroka. Za bolove vezane za vežbanje, odmor je obično dovoljan da se kuk zaleči. Ova vrsta bola obično nestaje u roku od nekoliko dana.

Ako imate artritis, vaš lekar će vam propisati lekove za ublažavanje bolova i ukočenosti.

Vaš lekar vas može uputiti kod specijaliste koji vam može ponuditi dodatne savete i fizioterapeuta koji vam može pokazati kako da radite vežbe koje će vam pomoći da održite pokretljivost zgloba.

Za povrede, lečenje obično uključuje odmor u krevetu i lekove za ublažavanje otoka i bolova.

Prelomi kuka, malformacije kuka i neke povrede mogu zahtevati hiruršku intervenciju za popravku ili zamenu kuka. U operaciji zamene kuka, hirurg zamenjuje oštećeni zglob kuka veštačkim.

Iako će operacija zamene kuka zahtevati fizikalnu terapiju da se telo navikne na novi zglob, ovo je danas rutinska operacija i u velikom broju slučajeva uspešna.

Alternativne terapije

Neke holističke terapije mogu pružiti olakšanje od bolova u kuku. Obavezno razgovarajte o mogućnostima lečenja sa svojim lekarom pre nego što se podvrgnete bilo kakvom alternativnom lečenju.

Moguće holističke terapije uključuju posetu kiropraktičaru radi prilagođavanja ili akupunkturu . Ovo uključuje privremeno postavljanje veoma malih igala u ključne delove tela kako bi se podstaklo zarastanje.

Dugoročna prognoza za bol u kuku

Nakon što saznate uzrok bolova u kuku i pravilno lečite bol, možete ga uspešno kontrolisati.

Za male povrede i nezgode povezane sa vežbanjem, možda neće biti potrebno lečenje i vaš kuk bi se uskoro mogao vratiti u normalu.

Međutim, za ozbiljnija stanja, kao što su artritis, frakture i nekroze, simptomi će se verovatno pogoršati dok ne dobijete terapiju. Razgovarajte sa svojim lekarom kako bi vam mogao pomoći sa planom lečenja.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj