Bol u nogama: 7 uobičajenih uzroka i kako da ga se rešite

Bol u nogama može nastati zbog različitih faktora, uključujući slabu cirkulaciju, išijas, prekomerne vežbe ili neuropatije. Da bi se utvrdilo šta uzrokuje bol, treba proceniti tačnu lokaciju i karakteristike bola, kao i da li su zahvaćene obe noge ili samo jedna i da li se bol poboljšava ili pogoršava u mirovanju.

Uobičajeno, bol u nogama koji se ne poboljšava tokom odmora može ukazivati na problem sa cirkulacijom, kao što je periferna arterijska bolest. Bol u nogama koji se javlja nakon buđenja može biti znak noćnih grčeva u nogama ili slabe cirkulacije. Bol u nogama koji se javlja sa bolom u leđima može biti simptom problema sa kičmom ili kompresije išijadičnog nerva.

Da bi identifikovao poreklo bola u nogama, lekar će verovatno pregledati zakrivljenosti kičme i pršljenove. On ili ona mogu da izvrše testiranje osetljivosti da bi procenili bol, a takođe mogu da palpiraju stomak kako bi procenili da li ima bilo kakve istovremene nelagodnosti u stomaku ili karlici.

Testiranje koje se može zatražiti uključuje analizu krvi, ispitivanje kičmene tečnosti i snimanje (kao što je rendgenski snimak ili MRI). Na osnovu rezultata može se postaviti dijagnoza i započeti odgovarajući tretman.

Neki od uobičajenih uzroka bolova u nogama

1. Abnormalnosti mišića ili tetiva

Bol u nogama koji je povezan sa kostima ili mišićima ne prati normalne nervne obrasce i generalno će se pogoršati sa kretanjem nogu. Neke abnormalnosti koje mogu izazvati bol uključuju miozitis, tenosinovitis, apsces teleta ili fibromialgiju.

Bol u mišićima se može javiti nakon ponavljajuće fizičke aktivnosti, na primer nakon intenzivne sesije vežbanja ili nakon korišćenja neudobne cipele. U ovim slučajevima, bol će se generalno pojaviti na kraju dana i mnogo puta se oseća kao „umor nogu“.

Još jedan čest uzrok bolova u nogama povezanih sa mišićima su grčevi koji se obično dešavaju noću. Ovo se takođe često može pojaviti tokom trudnoće.

Bol u listovima takođe može biti znak kompartment sindroma, što je stanje koje nastaje kada se pritisak unutar mišića povećava na opasne nivoe. Ovo može rezultirati oštećenjem mišića i nerava, i zahteva hitno lečenje. Saznajte kako da prevaziđete bol u listovima nogu i vratiti slobodu kretanja u našem posebnom tekstu.

2. Problemi sa zglobovima

Problemi sa zglobovima, poput artritisa ili povreda meniskusa, takođe mogu uzrokovati bol u nogama. Osteoartritis, najčešći oblik artritisa, može se razviti usled trošenja hrskavice koja oblaže zglobove. Ovaj problem može pogoršati bol i ograničiti pokretljivost.

3. Problemi sa cirkulacijom

Periferna arterijska bolest (PAB) i hronična venska insuficijencija (CVI) su dva stanja koja mogu uzrokovati bol u nogama.

PAB nastaje kada su arterije sužene ili blokirane, što smanjuje protok krvi do nogu. CVI je stanje u kojem se venski zidovi i ventili u nogama oslabljuju, što otežava povratak krvi iz nogu prema srcu.

Oba ova stanja mogu izazvati bol, oticanje i promene na koži.

4. Živčana oštećenja kao uzrok bola u nogama

Bol u nogama može biti posledica oštećenja živaca, kao što je išijas ili dijabetička neuropatija. Išijas je bol koji se širi niz nogu zbog iritacije ili kompresije išijadičnog nerva, obično usled problema sa kičmom. Dijabetička neuropatija je živčano oštećenje koje nastaje usled visokog šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

5. Infekcije i upale

Infekcije i upale poput erizipela, celulita, dubokih venskih tromboza (DVT) i limfangitisa mogu uzrokovati bol u nogama. Ovi problemi obično zahtevaju lečenje antibioticima, antiinflamatornim lekovima ili antikoagulansima, u zavisnosti od uzroka.

Prikaz kako izgledaju ravna stopala

6. Ravna stopala i plantarni fasciitis

Ravna stopala i plantarni fasciitis mogu uzrokovati bol u nogama. Ravna stopala, stanje u kojem svod stopala nije dovoljno izražen, može dovesti do bolova u stopalima, gležnjevima, kolenima i nogama.

Plantarni fasciitis je upala vezivnog tkiva na dnu stopala, što može izazvati bol u peti i luku stopala.

Ravna stopala ili plantarni fasciitis su samo neki od uzroka koji mogu dovesti do bola u peti. Za celovite informacije o različitim uzrocima bola u peti, uključujući simptome i metode lečenja, posetite našu detaljnu stranicu.

7. Tumor

Iako su retki, tumori mogu uzrokovati bol u nogama. Benigni tumori poput lipoma i osteohondroma mogu prouzrokovati bol, ali i maligni tumori poput sarkoma mogu biti uzrok.

Ukoliko se sumnja na tumor, neophodno je uraditi dodatne pretrage, kao što su rendgen, CT ili MRI, kako bi se utvrdila priroda tumora i započeo odgovarajući tretman.

Kako se rešiti bola u nogama?

Lečenje bola u nogama zavisi od uzroka. U zavisnosti od dijagnoze, vaš lekar može preporučiti sledeće tretmane:

 1. Odmor i led: Odmor je važan za oporavak od povrede ili prekomernog napora. Primena leda na bolno područje može smanjiti upalu i ublažiti bol.
 2. Fizikalna terapija: Fizikalna terapija može biti korisna u lečenju problema sa mišićima, tetivama, zglobovima i živcima. Terapeut može preporučiti vežbe jačanja, istezanja i mobilnosti kako bi se smanjio bol i poboljšala funkcija.
 3. Lekovi protiv bolova i upala: Lekovi poput ibuprofena, paracetamola ili naproksena mogu pomoći u ublažavanju bola i upale.
 4. Terapija kompresijom: Kompresione čarape mogu biti korisne za osobe sa cirkulatornim problemima, kao što su PAB ili CVI, jer pomažu u poboljšanju protoka krvi.
 5. Promena životnog stila: Gubitak težine, redovna fizička aktivnost, pravilna ishrana i odustajanje od pušenja mogu doprineti poboljšanju cirkulacije i smanjenju bola u nogama.
 6. Hidratacija i unos elektrolita: Pijenje dovoljno vode i unos elektrolita može pomoći u sprečavanju grčeva u mišićima.
 7. Ortopedska obuća i ulošci: Ortopedska obuća ili ulošci mogu pomoći osobama sa ravnim stopalima ili plantarnim fasciitisom tako što pružaju potrebnu podršku i ublažavaju bol.

Uvek se obratite svom lekaru pre nego što započnete bilo koji tretman za bol u nogama. Vaš lekar će moći da proceni vaše stanje i preporuči odgovarajući tretman na osnovu uzroka vašeg bola.

Ne ignorišite bol u nogama koji traje duže od nekoliko dana, pogoršava se, ili se javlja sa simptomima poput crvenila, otoka, groznice ili gubitka snage u nogama, jer to može ukazivati na ozbiljniji problem koji zahteva medicinsku intervenciju.

Da li se bol u nogama može prevenirati?

Prevencija bola u nogama zavisi od njegovog uzroka. U mnogim slučajevima, postupci prevencije mogu smanjiti rizik od pojave bola ili ga čak i potpuno sprečiti. Evo nekoliko opštih saveta koji vam mogu pomoći u prevenciji:

 1. Održavajte zdravu telesnu težinu: Prekomerna telesna težina može dodatno opteretiti zglobove i mišiće, što može dovesti do bola u nogama. Održavanjem zdrave težine smanjujete taj rizik.
 2. Vežbajte redovno: Redovna fizička aktivnost poboljšava snagu mišića, povećava fleksibilnost i poboljšava cirkulaciju. Odaberite vežbe niskog intenziteta, kao što su šetnja, plivanje ili vožnja bicikla, kako biste smanjili rizik od povreda.
 3. Istezanje i zagrevanje: Pre nego što započnete sa fizičkom aktivnošću, obavezno se zagrejte i istegnite kako biste smanjili rizik od povreda mišića i tetiva.
 4. Odgovarajuća obuća: Nošenje odgovarajuće obuće igra ključnu ulogu u prevenciji bolova u nogama. Birajte obuću koja pruža dovoljno podrške, udobnost i pravilno raspoređuje težinu.
 5. Odmor i oporavak: Ako osetite bol u nogama, odmorite se i dozvolite telu da se oporavi. Ako bol ne prolazi, posetite lekara kako biste utvrdili uzrok i dobili adekvatan tretman.
 6. Pravilna ishrana: Uravnotežena ishrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidantima pomaže u održavanju zdravog mišićnog i koštanog sistema, što može smanjiti rizik od bolova u nogama.

Iako nije moguće sprečiti sve vrste bolova u nogama, ovi saveti mogu vam pomoći da smanjite rizik i održite zdrave noge. Ne zaboravite da je važno pratiti promene u vašem telu i potražiti stručnu pomoć ako bol u nogama ne prolazi ili se pogoršava.

Bol u nogama – zaključak

Bol u nogama može biti rezultat raznih uzroka, od jednostavnih povreda i prenaprezanja do ozbiljnijih medicinskih stanja. Važno je prepoznati simptome i potražiti savet lekara kako biste pravilno dijagnostifikovali problem i započeli odgovarajući tretman.

U mnogim slučajevima, promene životnog stila, kao što su redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana, održavanje optimalne težine i odustajanje od loših navika, mogu doprineti prevenciji i ublažavanju bola u nogama. Uz to, održavanje dobrog zdravlja i blagovremeno lečenje medicinskih stanja pomoći će u smanjenju rizika od hroničnog bola u nogama.

Zapamtite, bol u nogama ne bi trebalo zanemarivati, naročito ako je dugotrajan, intenzivan ili praćen drugim simptomima koji ukazuju na ozbiljniji problem. Pravovremena intervencija i pristup lečenju mogu značajno poboljšati kvalitet života i omogućiti vam da nastavite sa svakodnevnim aktivnostima bez nepotrebnih tegoba.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

25 Komentari
 1. Poštovani,

  imam 44 godina. Fizički sam aktivna, BMI mi je 21,4. Jedini zdravstveni problem koji imam je nemogućnost ostajanja u drugom stanju, zbog čega sam do sada prošla kroz nekoliko VTO ciklusa. Međutim, s vremena na vreme, osećam bol u listovima i ponekad i u ostatku tela ujutru. Da li imate neki savet ili znate šta bi mogao biti uzrok? Hvala unapred na odgovoru

  Odgovori
  • Poštovana Sofija,

   Vaša posvećenost fizičkoj aktivnosti i održavanju zdravog BMI-ja je zaista pohvalna, kao i vaša hrabrost i upornost tokom procesa VTO. Bol u listovima i povremeni bol u ostatku tela ujutru mogu biti rezultat nekoliko različitih faktora, uključujući:

   Mišićni umor ili preopterećenje: Redovna fizička aktivnost je izvanredna za opšte zdravlje, ali ponekad, posebno ako je došlo do promene intenziteta ili vrste vežbanja, mišići mogu postati preopterećeni, što dovodi do bola.

   Disbalans elektrolita: Nedostatak elektrolita, kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum, može dovesti do mišićnih grčeva i bola.

   Dehidracija: Nedovoljan unos tečnosti može doprineti bolu u mišićima, posebno u listovima.

   Stres i napetost: Emocionalni stres može uticati na fizičko telo na različite načine, uključujući izazivanje napetosti u mišićima i bola.

   Hormonske promene: S obzirom na vašu istoriju VTO ciklusa, hormonske promene ili lekovi koje ste možda koristili tokom tretmana takođe mogu uticati na osećaj u mišićima.

   Nedostatak vitamina D: Nizak nivo vitamina D povezan je sa bolom u mišićima i slabostima.

   SAVETI:

   Razmislite o reviziji svoje ishrane: Uverite se da unosite dovoljno elektrolita i da ste hidrirani. Možda bi bilo korisno konsultovati se sa nutricionistom kako biste osigurali da vaša ishrana podržava vašu fizičku aktivnost i opšte zdravlje.
   Budite opušteni pre odlaskau krevet: Blago istezanje pre spavanja ili praktikovanje relaksacionih tehnika, poput joge ili meditacije, može pomoći u smanjenju mišićne napetosti.
   Provera hormonskog statusa i nivoa vitamina: Razgovarajte sa svojim lekarom o potrebi za proverom hormonskog statusa, nivoa vitamina D i elektrolita.
   Adekvatan odmor: Pobrinite se da vaše telo ima dovoljno vremena za oporavak između treninga.
   Konsultacija sa fizioterapeutom: Ako bolovi nastave, fizioterapeut može pružiti specifične vežbe ili tretmane za ublažavanje simptoma.

   Važno je da pratite kako se vaše telo oseća i da se obratite lekaru za dalju evaluaciju, posebno ako bolovi postanu intenzivniji ili učestaliji. Vaš lekar može preporučiti dodatne analize ili tretmane na osnovu vaše specifične situacije.

   Hvala vam što ste podelili svoje iskustvo, i želim vam sve najbolje.

   dr M. Aleksić

   Odgovori
 2. Poštovani već mesec dana boli me mišić potkoljenice desne noge. Bolovi su stalni i jaki. Dobrog sam zdravlja, fizički aktivna, nemam višak kilograma. Imam 73 godine. Ne znam kod koga ljekara da idem i koje nalaze da uradim. Odakle da počnem? Molim vas posavjetujte me.
  Hvala

  Odgovori
  • Poštovana,

   Vaša situacija zaslužuje pažnju, posebno uzimajući u obzir vaše godine i opisane simptome. Bol u mišiću potkolenice koji je stalan i jak može imati više mogućih uzroka, uključujući preopterećenje mišića zbog fizičke aktivnosti, probleme sa cirkulacijom, kao i moguće neurološke ili ortopedske probleme.

   Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste dobili odgovarajuću pomoć i lečenje:

   1. Poseta lekaru opšte prakse: Ovo bi trebalo da bude vaš prvi korak. Lekar opšte prakse može da obavi početnu evaluaciju i na osnovu vaše medicinske istorije, simptoma i fizičkog pregleda, da vam da dalje upute ili vas uputi na određene specijaliste.

   2. Dijagnostički testovi: Lekar može preporučiti osnovne laboratorijske testove krvi kako bi isključio upalne procese ili druge zdravstvene probleme. Takođe, u zavisnosti od nalaza početne evaluacije, možda će biti potrebno uraditi i specifičnije testove kao što su ultrazvuk potkolenice, radiografija (rendgenski snimak), ili dopler ultrazvuk krvnih sudova nogu, posebno ako postoji sumnja na probleme sa cirkulacijom.

   3. Specijalistički pregledi: Zavisno od rezultata pregleda i testova, lekar opšte prakse može vas uputiti na dalje konsultacije sa specijalistima, kao što su ortoped, neurolog, ili vaskularni hirurg. Ovi specijalisti mogu pružiti detaljniju evaluaciju i specifične tretmane za vaše simptome.

   4. Fizikalna terapija: Ukoliko je bol posledica preopterećenja mišića, problema sa držanjem ili slično, fizikalna terapija može biti veoma korisna. Fizioterapeuti mogu napraviti program vežbi za jačanje i istezanje koji može pomoći u ublažavanju bola i poboljšanju funkcije.

   5. Odmor i samopomoć: Pored medicinskog tretmana, važno je i da se pridržavate preporuka za odmor zahvaćenog područja i primenjujete hladne obloge ukoliko je to preporučeno. Ostanite hidrirani i nastavite sa umerenom fizičkom aktivnošću u skladu sa svojim mogućnostima i savetima lekara.

   Važno je ne ignorisati bol i potražiti medicinsku pomoć, kako biste dobili pravilnu dijagnozu i tretman. Nemojte oklevati da se obratite svom lekaru opšte prakse koji može biti vaš prvi korak ka rešenju.

   Želim vam brzo olakšanje i poboljšanje vašeg stanja.

   dr A. Ilić

   Odgovori
 3. Postovani, molim Vas za pomoc i savet. Imam pitanje u vezi mog tate koji ima 65 godina. Ima bol u levoj nozi, odnosno butini do kolena, pre tri dana je pocelo da ga boli. Bolovi su bas jaki, uglavnom u toku noci i onda seta nocu i malo mu je lakse, u toku dana je sve u redu. Doktorka mu je dala tablete Diklofen 2×1 na dan i vakcine Diklofenak 75mg/3 ml. Njemu je od prve vakcine bilo bolje, kada je primio drugu vakcinu, u toku noci pocela je jako da ga boli noga i jako je tesko disao, izgleda da je zeludac, bolovi su jako veliki bili. Bili smo ujutru na pregledu kod lekara u Hitnu pomoc, oni su mu dali vakcinu za zeludac, protiv bolova i jos jednu, tri vakcine. Molim Vas za strucnu pomoc. Ne boluje od ni jedne bolesti, jedino sto koristi cigarete 40 godina, oko 2 kutije dnevno. Aktivan je fizicki, bavi se poljoprivredom, jedino u toku zime vise sedi ispred televizora, slabo se krece tada. Hvala puno unapred. Srdacan pozdrav!

  Odgovori
  • Poštovani Predraže, molim Vas javite se na e.mail: portal.bol.rs@gmail.com radi dodatnih konsultacija. Stanje koje opisujete kod Vašeg oca može biti benigno, ali postoji i mogućnost da ima značajnih problema u cirkulaciji. Ono što me zanima je da mi pošaljete šta je tačno od dijagnostike urađeno da bih mogao da Vam dam adekvatan savet.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 4. Poštovani, decembra 23 god, sam bio na urologiji 2a dana zbog krvavljenja iz prostate, bio sam na skeneru u MRI ali ništa nije kritično utvrdjeno. Za to vreme davali su mi lekove za sprečavanje krvarenja i to infuzijama kao i antibiotike. Davali su mi dicynone infuzijiom a ja sam srčani bolesnik pijem lekove za pritisak i jačanje srčanog mišića, za dijabetes 2, za štitnu žlezdu, za prostatu kao i statine za holesterol i tigliceride. Objasnili su mi da ovaj lek neće štetiti sitnim kapilarima srca ali posle izlaska, oko 10 januara 24 god, odjednom sam iz čista mira osetio bolove od gluteusa do kolena na zadnjem mišiću, a ponekad je stizao i do prstiju noge. Dali su mi neku kompilaciju inekcija kao da su u pitanju nervi i bol je prestala, ali sada me boli zadnji list desne noge, a uz to osećam veliku slabost u obe noge da sam se malopre jedva popeo na drugi sprat do stana, a uz to sam osećao veliku slabost. Mišić me boli samo dok koračam dok mirujem ne. Da li ovo ima veze sa slabljenjem srčanog mišića ili je nešto drugo u pitanju..??? S poštovanjem, J.N, Niš

  Odgovori
  • Poštovani,

   Vaša situacija zahteva pažljivu analizu, s obzirom na vašu medicinsku istoriju i nedavne zdravstvene probleme. Razmotrimo moguće uzroke vaših simptoma:

   Bol u nogama i slabost: Bol koji se širi od gluteusa do kolena i dalje do prstiju noge, kao i osećaj slabosti, mogu biti povezani sa problemima sa nervima, poput išijasa ili radikulopatije. Radikulopatija se odnosi na bol koji nastaje kada se nerv koji izlazi iz kičmenog stuba stegne ili iritira. Ovo može biti posledica degenerativnih promena u kičmi, disk hernije ili sličnih problema.

   Uticaj lekova i tretmana: Neki lekovi koje ste uzimali, kao što je dicynone (koji se koristi za sprečavanje krvarenja), generalno ne bi trebali da utiču na kapilare srca, ali svaki lek može imati neželjene efekte ili interakcije s drugim lekovima koje uzimate, posebno s obzirom na vaše stanje srčanog bolesnika.

   Stanje srčanog mišića: Bol u nogama i slabost mogu biti simptomi povezani sa cirkulacijskim problemima, uključujući i one koje uzrokuje srčana bolest. Međutim, bez direktne procene i dodatnih pregleda, teško je sa sigurnošću reći da li su ti simptomi direktno povezani sa vašim stanjem srca.

   Dijabetes: Kao osoba sa dijabetesom tipa 2, postoji rizik od dijabetičke neuropatije, koja može uzrokovati bol, peckanje, slabost i druge senzacije u nogama i stopalima.

   S obzirom na vašu kompleksnu medicinsku istoriju i trenutne simptome, preporučujem sledeće korake:

   Poseta lekaru: Vrlo je važno da se što pre obratite svom lekaru ili specijalisti za dalju evaluaciju. Oni će možda tražiti dodatne testove, kao što su testovi srca (EKG,
   ehokardiogram), testovi za proveru cirkulacije u nogama, ili neurološki testovi da bi bolje razumeli uzrok vaših simptoma.

   Upravljanje dijabetesom: Ako imate dijabetes, važno je nastaviti sa redovnom kontrolom šećera u krvi i pridržavanjem terapije kako bi se smanjio rizik od komplikacija, poput dijabetičke neuropatije.

   Fizikalna terapija: Fizikalna terapija može pomoći u ublažavanju bolova i poboljšanju funkcije, posebno ako su problemi povezani sa kičmom ili nervima.

   Redovni pregledi srca: S obzirom na vaše stanje, redovni kardiološki pregledi su ključni. Ovo može uključivati praćenje funkcije srca, nivoa holesterola i krvnog pritiska.

   Zdrav životni stil: Održavanje zdrave telesne težine, uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost su važni za opšte zdravlje, posebno za osobe sa srčanim oboljenjima i dijabetesom.

   Zaključak je da vaši simptomi zahtevaju sveobuhvatnu medicinsku evaluaciju kako bi se odredio tačan uzrok i najbolji pristup lečenju. Ne zaboravite da redovno pratite svoje zdravstveno stanje i pridržavate se saveta i preporuka vašeg lekara.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 5. Postovani, obavila sam MRT NEUROLOG MI stavljao igle u noge, da vidi kako misici reagiraju, kostana srz ili voda iz leda, krve slike SVE SUPER NEMA NISTA ZDRAVA SAM KAO MALO DIJETE, ali na zalost imam jos bolove u ljevoj nozi desna je popustila.. Nemam vise ttnce niti ista. Ali stopala u obje neoge hladne zatezanje misica u ljevoj nozi zapece moram stat, da prode ta bol par sek..
  Ugl. Sve sam moguce kontrole sam obavila, i nista nije nadeno da imam i jedan problem, niti sa nerven strane niti upale.. Sad me vec to malo brine… Od 1.mj 2024 pocinjem da idem u toplice da mi pomognu da misicima i da pocnem kao nekad da hodam…
  Pijem KORTISON tablete 1 u danu ujutro od 10mg.danas je 5 dan nadam se da ce mi to batem malo pomoc.. Magnezium svaki dan sa svim vitamine pijem vitamin D3 dodatbo uz to
  Mislim da cu trazit druggog Neuralgoga, i dodatno misljenje..
  Nosim ortopedske uloske koje mi je ortoped napravio, ma sve sam u ucinila platila dodatne stvari koje moje njemacko osig ne snosi.. I svi nalazi top..
  Da bi me moj doktor u bolnici kulturno, OD****O., EL ne moze nac uzrok boli rrkao mi ovako… VI STE BOLESNI U GLAVI A NE U NOGAMA!!!
  KORTISON pijem 2 tj 10mg pa onda 1tj pola(5mg)pa onda jos tj dana (2.5mg)i onda stat, i nakon toga idem da kontroliram krv. Iii..
  Eto stvarno vise ne znam kak i sta dalje. Tesko je kad neznas sta je s nogama, a ljekove pijem a ne pomazu..
  Vase misljenje kud sta i kako da pocnem.
  Hvala. Lp jojo

  Odgovori
  • Poštovana,

   Vaša situacija deluje frustrirajuće, naročito kada očekujete odgovore a nalazi su uredni. Razumem vašu zabrinutost i potrebu za razjašnjenjem uzroka bolova. Evo nekoliko sugestija:

   Pregled kod drugog neurologa: Traženje drugog mišljenja je sasvim opravdano, posebno ako se simptomi nastave a uzrok nije jasan. Drugi neurolog može ponuditi drugačiju perspektivu ili predložiti dodatne testove.

   Pregled kod reumatologa: Budući da bolovi u nozi mogu biti povezani sa različitim reumatskim oboljenjima, konsultacija sa reumatologom može biti korisna.

   Konsultacija sa fizijatrom: Fizijatri se specijalizuju za rehabilitaciju i mogu vam pomoći da razvijete program vežbi koji može ublažiti simptome i poboljšati funkciju nogu.

   Fizikalna terapija u banji: Kao što ste pomenuli, odlazak u banju može biti veoma koristan. Fizikalna terapija i terapijske vežbe mogu značajno pomoći u ublažavanju simptoma.

   Psihološka podrška: Bol koji se ne može objasniti medicinskim nalazima može biti veoma stresan i frustrirajući. Razgovor sa psihologom ili savetovanje može vam pomoći da se nosite sa emocionalnim aspektom vašeg stanja.

   Dalje istraživanje: Ponekad, retki ili neprepoznati medicinski uslovi mogu izazvati simptome kao što su vaši. Nastavite sa istraživanjem i ne odustajte od traženja odgovora.

   Praćenje reakcije na kortizon: Kortikosteroidi kao što je kortizon mogu pomoći u ublažavanju upale i bola. Pratite kako vaše telo reaguje na ovu terapiju i obavestite lekara o bilo kakvim promenama.

   Vaša odlučnost da idete dalje i tražite rešenja je pohvalna. Nastavite da se zalažete za sebe i svoje zdravlje. Srećno i nadam se da ćete uskoro pronaći olakšanje i odgovore koje tražite.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 6. Poštovani već dugo vreme imam bol u donjem delu obe noge i to posebno kada spavam nekad se probudim i ujutro od bolova dali je slaba cirkulacija ili nešto drugo oko 2 godine sam na statine ali sad mi je holesterol na normalnim granicama molim vaše mišljenje

  Odgovori
  • Poštovani,

   Bol u donjem delu nogu koji se javlja noću može biti rezultat nekoliko različitih stanja. Evo nekoliko mogućnosti:

   Slaba cirkulacija: Ovo je čest uzrok bolova u nogama. Stanja poput periferne arterijske bolesti (PAD) mogu uzrokovati smanjen protok krvi u nogama, što dovodi do bolova, naročito pri fizičkoj aktivnosti ili noću.

   Neuropatija: Oštećenje nerava, koje može biti uzrokovano dijabetesom, dugotrajnim korišćenjem određenih lekova (uključujući statine), ili drugim stanjima, može izazvati bol, trnjenje ili peckanje u nogama.

   Sindrom nemirnih nogu: Ovo stanje karakteriše neodoljiv nagon za pomeranjem nogu, posebno uveče i noću, što može biti praćeno bolom ili neprijatnim senzacijama.

   Problemi sa venama: Problemi poput proširenih vena ili duboke venske tromboze mogu uzrokovati bol u nogama, naročito ako ste duže vreme u jednom položaju, kao što je tokom spavanja.

   Mišićni problemi: Mišićni grčevi ili spazmi mogu takođe uzrokovati bol u nogama noću.

   S obzirom na vašu istoriju upotrebe statina i kontrolu holesterola, važno je napomenuti da iako statini mogu biti veoma efikasni u smanjenju holesterola, oni ponekad mogu izazvati nuspojave poput mišićnih bolova. Međutim, s obzirom da bolove osećate uglavnom noću, i to u obema nogama, verovatnije je da je uzrok povezan sa cirkulacijom ili nervnim sistemom.

   Preporučujem da se obratite lekaru za detaljnu dijagnozu. Lekar može preporučiti odgovarajuće dodatne preglede i analize, kao što su testovi za proveru cirkulacije u nogama, testovi nervne funkcije, kao i pregled da bi se isključili drugi uzroci. Takođe, lekar može proceniti da li je vaša terapija statinima adekvatna ili su potrebne određene izmene.

   Dok čekate pregled, možete probati neke opšte mere ublažavanja simptoma kao što su redovne lagane vežbe (poput šetnje), izbegavanje dugotrajnog sedenja ili stajanja bez pokreta i održavanje zdrave telesne težine. Takođe, izbegavanje alkohola i kofeina pre spavanja može pomoći u smanjenju simptoma ako je reč o sindromu nemirnih nogu.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 7. Poštovani,mene kada se krećem i kada radim nešto u savijenih poziciji mene nakon nekoliko minuta veoma zaboli,imam osećaj kao da mi neko ugasi cigaretu na nozi,boli me već nekih 2 meseca ali ne svakodnevno.Bol mi se dešava u predelu gornjeg dela listova ali je krenuo da se spušta.I pritom na tom mestu gde me boli nemam nikakvo crvenilo niti bilo šta drugo.Nadam se da će te moći da mi pomogne te

  Odgovori
  • Poštovani,

   Bol u gornjem delu listova koji opisujete, s osećajem kao da vas neko žari cigaretom, može biti uzrokovan nekoliko različitih faktora. Odsustvo crvenila ili vidljivih promena na koži isključuje neke površinske uzroke, ali dalje razmatranje bi trebalo usmeriti na dublje strukture kao što su mišići, živci, pa čak i krvne sudove.

   Nekoliko mogućih uzroka ovakvog bola mogu biti:

   Neuropatski bol: Ovakva vrsta bola često ima opis „peckanja“ ili „žarenja“ i može biti posledica oštećenja ili iritacije živaca. To se može desiti zbog raznih stanja, uključujući dijabetes, povrede, ili čak kao posledica kompresije živaca u nekim položajima.

   Problemi s cirkulacijom: Poremećaji cirkulacije, kao što je periferna arterijska bolest, mogu izazvati bol u nogama, posebno pri kretanju. Ovo je često praćeno smanjenjem protoka krvi, što može izazvati bol i nelagodnost.

   Mišićni problemi:Mišićni grčevi takođe mogu izazvati bol, posebno ako se javljaju pri određenim pokretima ili aktivnostima.

   Problemi s kičmom: Ponekad, problemi s donjim delom kičme mogu izazvati bol koji se širi prema nogama, poznat kao radikularni bol.

   S obzirom na to da bol traje već nekoliko meseci i da nije konstantan, preporučio bih vam da se obratite lekaru. On može da uradi detaljan pregled, možda zatraži dodatne testove kao što su snimci, ultrazvuk ili elektromiografija (EMG) kako bi utvrdio tačan uzrok bola. U međuvremenu, možete pokušati sa odmorom, primenom hladnih ili toplih obloga na bolno područje i uzimanjem lekova protiv bolova prema potrebi.

   Molim vas da se ne ustručavate da potražite medicinsku pomoć, posebno ako bol postane jači ili češći, ili ako primetite bilo kakve druge simptome kao što su otok, promene u boji kože, ili promene u osećaju na dotaknutim delovima tela.

   Sve najbolje i brz oporavak vam želim.
   dr A. Ilić

   Odgovori
 8. Postovani, vec mj dana imam bolove u obje boge najvise se javlja kad zelim zaspat…
  Da krenem ispocetka,.. U 3 dana sam izvozila 1500km a odmorila par h, znam da bi mogla biti upala vena misica iiii, ali obavila sam ultrazvuk radi tromboze nista negativ, kod neurologa idem vec 3 tj daje mi infuzije da me bol prode, dan mir i opet. I tako se mucim mj dana ne nogu nocima da odem spavat na miru, uzmem tabletu prepisanu za bolove i pomogne zaspem super ali ooet pocne da boli sutra dan. Volove u ledima nemam, ili neke ozljede nemam, znaci obadvije noge ispod koljena pocne da steze, i tako u stopalu prosecem brzo da me ne uhvati grc..

  Majka sam 4 djece u obitelji nitko nema problema sa venama.

  Znaci ponuduli su mi amput. Leda da se vidi sta se desava ja sam odvila od boli i straha
  Neznam vise sta da cinim ne mogu svaki dan sa istim mislima bit i sa strahom cekat noc. Molim za savijet…

  Odgovori
  • Poštovana,

   Razumem Vašu zabrinutost i nelagodu zbog bolova u nogama, posebno noću. S obzirom na to da ste već prošli neke preglede i da tromboza nije ustanovljena, kao i da terapija infuzijama pruža samo privremeno olakšanje, važno je da se problem sagleda iz više uglova.

   Bolovi u nogama, posebno ispod kolena, mogu biti uzrokovani različitim faktorima, uključujući probleme sa cirkulacijom, nervnim sistemom, mišićima ili čak mogu biti posledica dugotrajnog sedenja ili vožnje, što može dovesti do napetosti i umora mišića.

   S obzirom na to da spominjete ponudu za amput. ledja, pretpostavljam da ste možda mislili na neki oblik dijagnostičkog testiranja (kao što je MRI) da se isključe problemi sa kičmom ili nervima. Ovo može biti korisno jer ponekad problemi sa kičmom ili nervima mogu uzrokovati bolove i nelagodnost u nogama.

   Evo nekoliko koraka koje biste mogla da preduzmete:

   Konsultacija sa različitim specijalistima: Možda bi bilo korisno da se konsultujete sa drugim neurologom, ali i sa specijalistom za vaskularne bolesti ili ortopedom, kako biste dobili sveobuhvatniju sliku o mogućim uzrocima Vaših bolova.

   Fizikalna terapija: Fizioterapeut može predložiti vežbe istezanja i jačanja koje mogu pomoći u ublažavanju bolova u nogama.

   Dopunska ispitivanja: Dopler ultrazvuk krvnih sudova nogu može dati uvid u stanje venske cirkulacije, a MRI kičme ili nogu može pomoći u identifikovanju eventualnih problema sa diskovima, živcima ili mišićima.

   Redovno kretanje: Ukoliko je moguće, pokušajte da se tokom dana redovno krećete kako biste smanjili napetost i umor u nogama.

   Upravljanje stresom: Ponekad hronični stres može doprineti bolovima u mišićima, pa tehnike opuštanja i smanjenje stresa mogu pomoći.

   Prilagođena ishrana: Uključivanje namirnica bogatih magnezijumom i kalijumom može pomoći u smanjenju grčeva u mišićima.

   Adekvatno spavanje i položaj tela: Pokušajte da pronađete udoban položaj za spavanje koji neće dodatno opterećivati noge i da koristite jastuke za bolju podršku.

   Važno je da ne ignorišete bolove i da nastavite sa medicinskim istraživanjima dok ne pronađete uzrok i odgovarajući tretman. Takođe, ne zaboravite da se posavetujete sa svojim lekarom pre bilo kakve promene u terapiji ili životnom stilu.

   Srdačan pozdrav i sve najbolje.
   dr A. Ilić

   Odgovori
 9. Postovanje,majka ima 84 godine. Trenutno nema zdr.osiguranje pa ne moze kod dr.
  Ima bol u stopalima. Ne moze da hoda jer kaze kad hoda ima osjecaj da su joj spuzvasta stopala i da ce pasti. Nema hronicnih bolesti, vrlo je vitalna u ,,gornjem,, dijelu tijela ali je noge ne drze. Krupna je i vremenom su joj noge,od zgodnih pravih, dobile izgled x.
  Kojem dr. Privatno da je vodim? Reumatolog,fizijatar,neurolog?
  Kako da joj pomognem jer samo gleda kako ce negdje sjesti.
  Srdacan pozdrav
  I unaprijed hvala na odgovoru

  Odgovori
  • Poštovana,

   Na osnovu opisa simptoma, može postojati više mogućih uzroka za tegobe koje vaša majka oseća.

   Evo nekoliko najverovatnijih uzroka:

   Neurološki uzroci: Osećaj „spužvastih“ stopala i nestabilnosti prilikom hodanja mogu biti povezani s problemima u nervnom sistemu. Neurološki problemi mogu uzrokovati osećaj trnjenja, peckanja ili smanjenje osećaja u nogama.

   Reumatski i ortopedski uzroci: Bol u stopalima i promena oblika nogu (kao što ste opisali sa „X“ oblikom) može ukazivati na ortopedske ili reumatske probleme. Artritis, osteoartritis i druge degenerativne bolesti mogu uzrokovati bol i deformitet.

   Problemi s cirkulacijom: Kod starijih osoba, problemi s cirkulacijom u nogama mogu uzrokovati bol i osećaj težine.

   S obzirom na opisane simptome, možda bi bilo korisno razmotriti sledeće korake:

   Neurolog: Ako sumnjate na probleme s nervnim sistemom, neurolog će biti prava osoba za procenu. Mogu se obaviti određeni testovi, kao što je elektromiografija (EMG), da bi se procenilo stanje nervnih puteva.

   Reumatolog: Ako postoji sumnja na reumatske tegobe, posebno ako ima znakova upale ili artritisa, reumatolog može biti pravi izbor.

   Ortoped ili fizijatar: Ako problemi potiču više od mišićno-skeletnog sistema, kao što su deformiteti nogu ili problemi s hodanjem, ortoped ili fizijatar mogu proceniti i predložiti terapije, vežbe ili ortopedska pomagala.

   Za početak, fizijatar može biti dobar izbor, jer može pružiti sveobuhvatnu procenu mišićno-skeletnih i neuroloških tegoba i uputiti vas dalje prema specijalisti ako je potrebno.

   Dok ne posetite lekara, pokušajte obezbediti majci udobnu obuću i ortopedske uloške, koji mogu pomoći u smanjenju bola. Također, pomoć u vidu štapa ili hodalice može pomoći u stabilizaciji i smanjenju rizika od pada.

   U svakom slučaju, s obzirom na njenu starost i opisane simptome, preporučljivo je da je što pre odvedete kod lekara radi pregleda.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 10. Poštovani,

  Porodila sam se pre 4 meseca i od tada kreću moji problemi. Usled nepravilnog položaja pri hranjenju dosta teške bebe prvo su počele da me bole lopatice,kao upala mišića,a zatim je taj deo ledja počeo par puta u toku dana da svrbi. U odredjenom polozaju prvo se jave blago trnci koji posle predju u svrab.
  Takodje javio mi se i bol koji se spusta od zadnjice duž desne noge. Molim za Vaše mišljenje kako da olakšam sebi i hvala unapred.

  Odgovori
  • Poštovana,

   Prvo bih želela da vam čestitam na rođenju bebe! Majčinstvo može doneti brojne radosti, ali i fizičke izazove, pogotovo kada se menja svakodnevna rutina i dodatno opterećuju različite grupe mišića.

   Bol u leđima i lopaticama: Ovo što opisujete zvuči kao kombinacija naprezanja mišića i neuroloških simptoma. Usled nošenja i hranjenja bebe, često dolazi do naprezanja mišića leđa i vrata. Pogrešan položaj tokom ovih aktivnosti može dovesti do preteranog istezanja ili čak upale mišića.

   Svrab i trnci: Trnci i svrab mogu ukazivati na kompresiju ili iritaciju nerva. Kada nerv bude pritisnut ili nadražen, može doći do osećaja trnjenja, peckanja ili svraba. To bi mogao biti rezultat upale ili stezanja u oblasti gde nerv prolazi.

   Bol koji se širi od zadnjice duž noge: Ovo može ukazivati na išijas, što je bol uzrokovan iritacijom išijadičnog nerva. Išijas može biti posledica pritiska na nerv u donjem delu leđa, često zbog diskus hernije ili spondiloze.

   Preporuke:

   Fizioterapija: Fizioterapeut može proceniti vašu posturu i mehaničke navike, te vam dati vežbe za jačanje mišića leđa, poboljšanje fleksibilnosti i olakšanje bolova.

   Toplotne i hladne obloge: Toplotne obloge mogu pomoći opuštanju napetih mišića, dok hladne obloge mogu smanjiti upalu.

   Položaj pri hranjenju: Ako dojite, razmislite o korišćenju jastuka za dojenje da biste podržali bebu i smanjili naprezanje leđa i ruku.

   Odmaranje: Kada god je to moguće, odmorite se i izbegavajte podizanje teških predmeta.

   Obuća: Nosite udobnu obuću koja pruža dobru podršku, posebno ako provodite puno vremena stojeći.

   Konsultacija s lekarom: Ako bol i drugi simptomi traju, obavezno se posavetujte sa izabranim lekarom kako biste utvrdili uzrok i dobili odgovarajući tretman.

   Nadam se da će vam ove informacije pomoći, ali svakako je važno posetiti lekara kako biste dobili najbolje savete i tretman specifičan za vaše simptome.

   Želim vam brz oporavak i sve najbolje!
   dr M. Perić

   Odgovori
 11. Postovani,
  Osecam bol u listu leve noge nekoliko dana, bol slican bolu upale misica ( to znam da sad nije nema od cega), kao i osecaj zatazanja i kao da mi nesto smeta na risu iste noge….malo nekad i zna da trne taj deo noge….
  Zanima me da li treba da uradim dopler krvnih sudova, vena, arterija….? sta?
  Hvala unapred!
  Tatjana

  Odgovori
  • Poštovana Tatjana,

   Simptomi koje opisujete – bol, osećaj zatezanja, i trnjenje u nozi – mogu biti uzrokovani različitim faktorima, uključujući, ali ne ograničavajući se na:

   Problemi mišićno-skeletnog sistema: Problemi sa mišićima ili zglobovima mogu često uzrokovati simptome koje ste opisali. Moguće je da je došlo do nekog vida istegnuća ili iritacije nerava.

   Problemi sa cirkulacijom: Simptomi koje ste opisali mogli bi takođe biti povezani sa problemima cirkulacije, kao što su periferna arterijska bolest ili duboka venska tromboza (DVT).

   Šta možete uraditi?

   Medicinski pregled: Važno je da zakažete posetu lekaru koji može proceniti vašu situaciju uživo i možda preporučiti odgovarajuće testove, kao što su Dopler krvnih sudova, radi boljeg razumevanja onoga što se događa.

   Dopler ultrazvuk vena i arterija može pomoći u identifikaciji problema sa cirkulacijom. Ovo je neinvazivna procedura koja koristi zvučne talase za vizualizaciju protoka krvi kroz vaše arterije i vene.

   Mirovanje i elevacija: Do posete lekaru, možda bi bilo korisno da izbegavate aktivnosti koje pogoršavaju simptome i da probate da držite nogu uzdignutu (nekih petnaestak cm – dovoljno je neko višlje jastuče) da biste smanjili oticanje, ako ga ima.

   Redovne vežbe: Ako lekar utvrdi da nema ozbiljnog zdravstvenog problema, mogao bi predložiti redovne vežbe u cilju smanjenju simptoma. Vežbe za istezanje takođe mogu biti korisne.

   Preporučeni način lečenja

   Fizioterapija: Ako je problem povezan sa mišićima ili zglobovima, fizioterapija može biti efikasan način lečenja.

   Medikamenti: U zavisnosti od dijagnoze, lekar može preporučiti određene lekove za ublažavanje simptoma.

   Važno je napomenuti da bi bilo najbolje da potražite medicinsku pomoć da biste dobili personalizovane medicinske savete. Nadam se da ćete brzo pronaći olakšanje od vaših simptoma.

   Želim vam brz oporavak.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 12. Poštovani, već više od godinu dana bole me listovi nogu tako jako da moram da sednem bilo gde. Imala sam povredu desnog kolena, bila u gipsu i od tada počinju moje muke. Snimala sam sam i kičmu, jako bolnu, i skoro sam pogurena. Uz sve to imam i JAK bol u predelu gde je išijas (kad se krećem). Iz ovog skromnog opisa mojih problema, po Vama, kojem stručnjaku prvo da se javim? Pozdrav!

  Odgovori
  • Poštovana Zoro,

   Žao mi je što prolazite kroz ove neprijatne simptome. Na osnovu onoga što ste naveli, preporučujem da se prvo obratite ortopedu, posebno zbog povrede kolena i gipsa koji ste nosili. Povreda i imobilizacija mogu dovesti do promena u biomehanici vašeg hodanja, što može dodatno opteretiti vašu kičmu i donji deo leđa.

   Osim toga, preporučujem da razmotrite sledeće moguće korake u dijagnostici i lečenju vaših simptoma:

   Ortoped: Konsultacija sa ortopedom je važna kako biste razumeli da li su vaši simptomi povezani sa povredom kolena i da li postoji neka strukturalna ili funkcionalna nepravilnost u vašem hodanju koja doprinosi bolovima u listovima nogu i donjem delu leđa.

   Fizijatar: Fizijatar može pružiti individualizovan plan vežbi za poboljšanje snage i fleksibilnosti mišića koji podržavaju vašu kičmu i noge, kao i za smanjenje bola.

   Neurolog: Ako se vaš bol nastavi ili ako imate simptome koji ukazuju na mogući nervni problem, kao što su trnci, utrnulost ili slabost u nogama, možda biste želeli da se konsultujete sa neurologom.

   Fizikalna terapija: Fizioterapeut može raditi sa vama na vežbama za jačanje i istezanje koje mogu pomoći u smanjenju bola i povećanju mobilnosti.

   Savetovanje o načinu života i ishrani: Ponekad, promene u načinu života i ishrani mogu doprineti poboljšanju simptoma. Redovno vežbanje, pravilna ishrana i kontrola telesne težine mogu biti korisni.

   Važno je napomenuti da ne treba sami da pokušavate da postavite dijagnozu ili započnete lečenje bez saveta lekara. Razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse o svojim simptomima i oni će vas uputiti pravom stručnjaku za dalju procenu i lečenje.

   Želim vam brz oporavak i nadam se da ćete uskoro osetiti olakšanje od vaših simptoma.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
  • Hvala puno na odgovoru i savetima. Poslušaću Vas, Pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj