Bol u nogama: 7 uobičajenih uzroka i kako da ga se rešite

Bol u nogama može nastati zbog različitih faktora, uključujući slabu cirkulaciju, išijas, prekomerne vežbe ili neuropatije. Da bi se utvrdilo šta uzrokuje bol, treba proceniti tačnu lokaciju i karakteristike bola, kao i da li su zahvaćene obe noge ili samo jedna i da li se bol poboljšava ili pogoršava u mirovanju.

Uobičajeno, bol u nogama koji se ne poboljšava tokom odmora može ukazivati na problem sa cirkulacijom, kao što je periferna arterijska bolest. Bol u nogama koji se javlja nakon buđenja može biti znak noćnih grčeva u nogama ili slabe cirkulacije. Bol u nogama koji se javlja sa bolom u leđima može biti simptom problema sa kičmom ili kompresije išijadičnog nerva.

Da bi identifikovao poreklo bola u nogama, lekar će verovatno pregledati zakrivljenosti kičme i pršljenove. On ili ona mogu da izvrše testiranje osetljivosti da bi procenili bol, a takođe mogu da palpiraju stomak kako bi procenili da li ima bilo kakve istovremene nelagodnosti u stomaku ili karlici.

Testiranje koje se može zatražiti uključuje analizu krvi, ispitivanje kičmene tečnosti i snimanje (kao što je rendgenski snimak ili MRI). Na osnovu rezultata može se postaviti dijagnoza i započeti odgovarajući tretman.

Neki od uobičajenih uzroka bolova u nogama

1. Abnormalnosti mišića ili tetiva

Bol u nogama koji je povezan sa kostima ili mišićima ne prati normalne nervne obrasce i generalno će se pogoršati sa kretanjem nogu. Neke abnormalnosti koje mogu izazvati bol uključuju miozitis, tenosinovitis, apsces teleta ili fibromialgiju.

Bol u mišićima se može javiti nakon ponavljajuće fizičke aktivnosti, na primer nakon intenzivne sesije vežbanja ili nakon korišćenja neudobne cipele. U ovim slučajevima, bol će se generalno pojaviti na kraju dana i mnogo puta se oseća kao „umor nogu“.

Još jedan čest uzrok bolova u nogama povezanih sa mišićima su grčevi koji se obično dešavaju noću. Ovo se takođe često može pojaviti tokom trudnoće.

Bol u listovima takođe može biti znak kompartment sindroma, što je stanje koje nastaje kada se pritisak unutar mišića povećava na opasne nivoe. Ovo može rezultirati oštećenjem mišića i nerava, i zahteva hitno lečenje.

2. Problemi sa zglobovima

Problemi sa zglobovima, poput artritisa ili povreda meniskusa, takođe mogu uzrokovati bol u nogama. Osteoartritis, najčešći oblik artritisa, može se razviti usled trošenja hrskavice koja oblaže zglobove. Ovaj problem može pogoršati bol i ograničiti pokretljivost.

3. Problemi sa cirkulacijom

Periferna arterijska bolest (PAB) i hronična venska insuficijencija (CVI) su dva stanja koja mogu uzrokovati bol u nogama.

PAB nastaje kada su arterije sužene ili blokirane, što smanjuje protok krvi do nogu. CVI je stanje u kojem se venski zidovi i ventili u nogama oslabljuju, što otežava povratak krvi iz nogu prema srcu.

Oba ova stanja mogu izazvati bol, oticanje i promene na koži.

4. Živčana oštećenja kao uzrok bola u nogama

Bol u nogama može biti posledica oštećenja živaca, kao što je išijas ili dijabetička neuropatija. Išijas je bol koji se širi niz nogu zbog iritacije ili kompresije išijadičnog nerva, obično usled problema sa kičmom. Dijabetička neuropatija je živčano oštećenje koje nastaje usled visokog šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

5. Infekcije i upale

Infekcije i upale poput erizipela, celulita, dubokih venskih tromboza (DVT) i limfangitisa mogu uzrokovati bol u nogama. Ovi problemi obično zahtevaju lečenje antibioticima, antiinflamatornim lekovima ili antikoagulansima, u zavisnosti od uzroka.

Prikaz kako izgledaju ravna stopala

6. Ravna stopala ili plantarni fasciitis

Ravna stopala ili plantarni fasciitis mogu uzrokovati bol u nogama. Ravna stopala, stanje u kojem svod stopala nije dovoljno izražen, može dovesti do bolova u stopalima, gležnjevima, kolenima i nogama.

Plantarni fasciitis je upala vezivnog tkiva na dnu stopala, što može izazvati bol u peti i luku stopala.

7. Tumor

Iako su retki, tumori mogu uzrokovati bol u nogama. Benigni tumori poput lipoma i osteohondroma mogu prouzrokovati bol, ali i maligni tumori poput sarkoma mogu biti uzrok.

Ukoliko se sumnja na tumor, neophodno je uraditi dodatne pretrage, kao što su rendgen, CT ili MRI, kako bi se utvrdila priroda tumora i započeo odgovarajući tretman.

Kako se rešiti bola u nogama?

Lečenje bola u nogama zavisi od uzroka. U zavisnosti od dijagnoze, vaš lekar može preporučiti sledeće tretmane:

 1. Odmor i led: Odmor je važan za oporavak od povrede ili prekomernog napora. Primena leda na bolno područje može smanjiti upalu i ublažiti bol.
 2. Fizikalna terapija: Fizikalna terapija može biti korisna u lečenju problema sa mišićima, tetivama, zglobovima i živcima. Terapeut može preporučiti vežbe jačanja, istezanja i mobilnosti kako bi se smanjio bol i poboljšala funkcija.
 3. Lekovi protiv bolova i upala: Lekovi poput ibuprofena, paracetamola ili naproksena mogu pomoći u ublažavanju bola i upale.
 4. Terapija kompresijom: Kompresione čarape mogu biti korisne za osobe sa cirkulatornim problemima, kao što su PAB ili CVI, jer pomažu u poboljšanju protoka krvi.
 5. Promena životnog stila: Gubitak težine, redovna fizička aktivnost, pravilna ishrana i odustajanje od pušenja mogu doprineti poboljšanju cirkulacije i smanjenju bola u nogama.
 6. Hidratacija i unos elektrolita: Pijenje dovoljno vode i unos elektrolita može pomoći u sprečavanju grčeva u mišićima.
 7. Ortopedska obuća i ulošci: Ortopedska obuća ili ulošci mogu pomoći osobama sa ravnim stopalima ili plantarnim fasciitisom tako što pružaju potrebnu podršku i ublažavaju bol.

Uvek se obratite svom lekaru pre nego što započnete bilo koji tretman za bol u nogama. Vaš lekar će moći da proceni vaše stanje i preporuči odgovarajući tretman na osnovu uzroka vašeg bola.

Ne ignorišite bol u nogama koji traje duže od nekoliko dana, pogoršava se, ili se javlja sa simptomima poput crvenila, otoka, groznice ili gubitka snage u nogama, jer to može ukazivati na ozbiljniji problem koji zahteva medicinsku intervenciju.

Da li se bol u nogama može prevenirati?

Prevencija bola u nogama zavisi od njegovog uzroka. U mnogim slučajevima, postupci prevencije mogu smanjiti rizik od pojave bola ili ga čak i potpuno sprečiti. Evo nekoliko opštih saveta koji vam mogu pomoći u prevenciji:

 1. Održavajte zdravu telesnu težinu: Prekomerna telesna težina može dodatno opteretiti zglobove i mišiće, što može dovesti do bola u nogama. Održavanjem zdrave težine smanjujete taj rizik.
 2. Vežbajte redovno: Redovna fizička aktivnost poboljšava snagu mišića, povećava fleksibilnost i poboljšava cirkulaciju. Odaberite vežbe niskog intenziteta, kao što su šetnja, plivanje ili vožnja bicikla, kako biste smanjili rizik od povreda.
 3. Istezanje i zagrevanje: Pre nego što započnete sa fizičkom aktivnošću, obavezno se zagrejte i istegnite kako biste smanjili rizik od povreda mišića i tetiva.
 4. Odgovarajuća obuća: Nošenje odgovarajuće obuće igra ključnu ulogu u prevenciji bolova u nogama. Birajte obuću koja pruža dovoljno podrške, udobnost i pravilno raspoređuje težinu.
 5. Odmor i oporavak: Ako osetite bol u nogama, odmorite se i dozvolite telu da se oporavi. Ako bol ne prolazi, posetite lekara kako biste utvrdili uzrok i dobili adekvatan tretman.
 6. Pravilna ishrana: Uravnotežena ishrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidantima pomaže u održavanju zdravog mišićnog i koštanog sistema, što može smanjiti rizik od bolova u nogama.

Iako nije moguće sprečiti sve vrste bolova u nogama, ovi saveti mogu vam pomoći da smanjite rizik i održite zdrave noge. Ne zaboravite da je važno pratiti promene u vašem telu i potražiti stručnu pomoć ako bol u nogama ne prolazi ili se pogoršava.

Bol u nogama – zaključak

Bol u nogama može biti rezultat raznih uzroka, od jednostavnih povreda i prenaprezanja do ozbiljnijih medicinskih stanja. Važno je prepoznati simptome i potražiti savet lekara kako biste pravilno dijagnostifikovali problem i započeli odgovarajući tretman.

U mnogim slučajevima, promene životnog stila, kao što su redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana, održavanje optimalne težine i odustajanje od loših navika, mogu doprineti prevenciji i ublažavanju bola u nogama. Uz to, održavanje dobrog zdravlja i blagovremeno lečenje medicinskih stanja pomoći će u smanjenju rizika od hroničnog bola u nogama.

Zapamtite, bol u nogama ne bi trebalo zanemarivati, naročito ako je dugotrajan, intenzivan ili praćen drugim simptomima koji ukazuju na ozbiljniji problem. Pravovremena intervencija i pristup lečenju mogu značajno poboljšati kvalitet života i omogućiti vam da nastavite sa svakodnevnim aktivnostima bez nepotrebnih tegoba.

KOMENTARI
5 Komentari
 1. Postovani,
  Osecam bol u listu leve noge nekoliko dana, bol slican bolu upale misica ( to znam da sad nije nema od cega), kao i osecaj zatazanja i kao da mi nesto smeta na risu iste noge….malo nekad i zna da trne taj deo noge….
  Zanima me da li treba da uradim dopler krvnih sudova, vena, arterija….? sta?
  Hvala unapred!
  Tatjana

  Odgovori
  • Poštovana Tatjana,

   Simptomi koje opisujete – bol, osećaj zatezanja, i trnjenje u nozi – mogu biti uzrokovani različitim faktorima, uključujući, ali ne ograničavajući se na:

   Problemi mišićno-skeletnog sistema: Problemi sa mišićima ili zglobovima mogu često uzrokovati simptome koje ste opisali. Moguće je da je došlo do nekog vida istegnuća ili iritacije nerava.

   Problemi sa cirkulacijom: Simptomi koje ste opisali mogli bi takođe biti povezani sa problemima cirkulacije, kao što su periferna arterijska bolest ili duboka venska tromboza (DVT).

   Šta možete uraditi?

   Medicinski pregled: Važno je da zakažete posetu lekaru koji može proceniti vašu situaciju uživo i možda preporučiti odgovarajuće testove, kao što su Dopler krvnih sudova, radi boljeg razumevanja onoga što se događa.

   Dopler ultrazvuk vena i arterija može pomoći u identifikaciji problema sa cirkulacijom. Ovo je neinvazivna procedura koja koristi zvučne talase za vizualizaciju protoka krvi kroz vaše arterije i vene.

   Mirovanje i elevacija: Do posete lekaru, možda bi bilo korisno da izbegavate aktivnosti koje pogoršavaju simptome i da probate da držite nogu uzdignutu (nekih petnaestak cm – dovoljno je neko višlje jastuče) da biste smanjili oticanje, ako ga ima.

   Redovne vežbe: Ako lekar utvrdi da nema ozbiljnog zdravstvenog problema, mogao bi predložiti redovne vežbe u cilju smanjenju simptoma. Vežbe za istezanje takođe mogu biti korisne.

   Preporučeni način lečenja

   Fizioterapija: Ako je problem povezan sa mišićima ili zglobovima, fizioterapija može biti efikasan način lečenja.

   Medikamenti: U zavisnosti od dijagnoze, lekar može preporučiti određene lekove za ublažavanje simptoma.

   Važno je napomenuti da bi bilo najbolje da potražite medicinsku pomoć da biste dobili personalizovane medicinske savete. Nadam se da ćete brzo pronaći olakšanje od vaših simptoma.

   Želim vam brz oporavak.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 2. Poštovani, već više od godinu dana bole me listovi nogu tako jako da moram da sednem bilo gde. Imala sam povredu desnog kolena, bila u gipsu i od tada počinju moje muke. Snimala sam sam i kičmu, jako bolnu, i skoro sam pogurena. Uz sve to imam i JAK bol u predelu gde je išijas (kad se krećem). Iz ovog skromnog opisa mojih problema, po Vama, kojem stručnjaku prvo da se javim? Pozdrav!

  Odgovori
  • Poštovana Zoro,

   Žao mi je što prolazite kroz ove neprijatne simptome. Na osnovu onoga što ste naveli, preporučujem da se prvo obratite ortopedu, posebno zbog povrede kolena i gipsa koji ste nosili. Povreda i imobilizacija mogu dovesti do promena u biomehanici vašeg hodanja, što može dodatno opteretiti vašu kičmu i donji deo leđa.

   Osim toga, preporučujem da razmotrite sledeće moguće korake u dijagnostici i lečenju vaših simptoma:

   Ortoped: Konsultacija sa ortopedom je važna kako biste razumeli da li su vaši simptomi povezani sa povredom kolena i da li postoji neka strukturalna ili funkcionalna nepravilnost u vašem hodanju koja doprinosi bolovima u listovima nogu i donjem delu leđa.

   Fizijatar: Fizijatar može pružiti individualizovan plan vežbi za poboljšanje snage i fleksibilnosti mišića koji podržavaju vašu kičmu i noge, kao i za smanjenje bola.

   Neurolog: Ako se vaš bol nastavi ili ako imate simptome koji ukazuju na mogući nervni problem, kao što su trnci, utrnulost ili slabost u nogama, možda biste želeli da se konsultujete sa neurologom.

   Fizikalna terapija: Fizioterapeut može raditi sa vama na vežbama za jačanje i istezanje koje mogu pomoći u smanjenju bola i povećanju mobilnosti.

   Savetovanje o načinu života i ishrani: Ponekad, promene u načinu života i ishrani mogu doprineti poboljšanju simptoma. Redovno vežbanje, pravilna ishrana i kontrola telesne težine mogu biti korisni.

   Važno je napomenuti da ne treba sami da pokušavate da postavite dijagnozu ili započnete lečenje bez saveta lekara. Razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse o svojim simptomima i oni će vas uputiti pravom stručnjaku za dalju procenu i lečenje.

   Želim vam brz oporavak i nadam se da ćete uskoro osetiti olakšanje od vaših simptoma.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
  • Hvala puno na odgovoru i savetima. Poslušaću Vas, Pozdrav!

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This