Bol u preponama

Ako vam je bol u preponama posebno izražen kada hodate, postoji velika šansa da je posledica povrede mišića ili hrskavice koja povezuje kosti u zglobovima kuka.

Bol u preponama koji se pogoršava kada hodate može biti uzrokovan stanjima koji utiču na organe i tkiva u abdomenu i preponama.

Najčešći uzroci bola u preponama

Neki od najčešćih uzroka bolova u preponama prilikom hodanja uključuju sledeće:

Naprezanje prepona

Bilo koji od mišića u preponama može postati napregnut. Naprezanje prepona se dešava kada se jedan ili više mišića u toj oblasti istegne ili pocepa. Može biti uzrokovano prekomernom upotrebom mišića ili iznenadnim pokretom, kao što je uvrtanje ili naglo okretanje.

Naprezanje prepona je uobičajena sportska povreda. Obično nije ozbiljno, ali teškom naprezanju može biti potrebno mnogo vremena da se izleči.

Bol je najčešći simptom i obično se javlja u unutrašnjoj strani butine, ali se bol može osetiti i bilo gde između kuka i kolena. Ostali simptomi naprezanja prepona uključuju:

 • smanjena snaga u natkolenici
 • modrice u blizini zahvaćenog mišića
 • otok

Glavni mišići u preponama uključuju:

 • Adductor brevis –  Smešten visoko na butini, pomaže vašoj nozi da se pomeri ka srednjoj liniji i napred-nazad.
 • Adductor longus – Nalazi se na unutrašnjoj strani butine, pomaže vašoj butini pokret do srednje linije.
 • Adductor magnus – Smešten blizu sredine butine, ovaj veliki mišić vuče bedro ka centru tela. To je glavni aduktorski mišić (aduktor = primicač, onaj koji privlači) koji se koristi za hodanje, trčanje i penjanje.
 • Gracilis – Ovaj dugi mišić na unutrašnjoj strani butine pomaže vam da povučete noge prema unutra i da savijete koleno.
 • PectineusOvaj manji mišić, koji se nalazi u predelu sredine butina, pomaže da savijete butinu u zglobu kuka i takođe pomera butinu prema srednjoj liniji.

Povreda kuka

Povreda kuka ili degeneracija tokom vremena može izazvati bol u preponi. Neki ljudi možda nemaju bol ili nelagodnost, ali drugi mogu primetiti:

 • bol u kuku ili preponama koji se pogoršava hodanja ili sedenja duže vreme
 • ukočenost u predelu kuka i ograničen obim pokreta
 • osećaj škljocanja ili „zaključavanja“ u zglobu kuka

Femoroacetabularni impingement (udar)

Кada se vrat butne kosti i zglobna čašica ne uklapaju i ne kreću glatko u zglobu kuka, to može dovesti do bolnog stanja. Stanje je poznato i kao femoroaceatbularni udar.

Može biti uzrokovan deformitetom glave na vrhu butne kosti. Ako je glava deformisana, može se zaglaviti u zglobu kuka, posebno kada se sagnete.

Ovo stanje takođe može biti uzrokovano i različitim urođenim deformitetima.

Problemi koje donosi femoroaceatbularni udar obično su bol i ukočenost u predelu prepona, posebno pri hodu i savijanju napred u kuku. Takođe može dovesti do osteoartritisa.

Ingvinalna kila

Ingvinalna kila je vrsta kile koja se javlja u blizini prepona. Razvija se kada se tkivo, kao što je crevo ili masno tkivo iz trbušne duplje, prođe kroz slab deo trbušnog zida.

Preponska kila može izazvati bol u preponama koji se pogoršava pri hodu, savijanju, naprezanju i kašljanju. Ostali simptomi uključuju:

 • ispupčenje u predelu prepona koje postaje veće kada bolesnik ustane ili kašlje
 • osećaj težine ili nelagodnosti u predelu prepona
 • otečeni skrotum.

Osteoartritis

Istrošenost vaših zglobova, uključujući kuk, može dovesti do trošenja hrskavice tokom vremena, što dovodi do osteoartritisa. Кada se hrskavica značajno istroši, krajevi kostiju unutar zgloba više se ne kreću glatko. Umesto toga, dolazi do trenja, uzrokujući bol i ukočenost.

Кod artritisa kuka, bol i ukočenost se obično osećaju u predelu kuka i prepona. Možete se osećati gore kada hodate, stojite ili se penjete stepenicama. Pri odmoru bol slabi.

Još jedan simptom koji možete primetiti je škripanje ili škljocanje ili neprijatan osećaj u kuku kada se krećete. Takođe možete osetiti bol preko donjeg dela butine i kolena na istoj strani tela kao i zahvaćeni kuk.

3D prikaz osobe koja ima problema sa bolom u preponama

Tendinitis i bol u preponama

Tetive pričvršćuju vaše mišiće za vaše kosti. Кada ove debele vrpce postanu iritirane i upaljene, to se zove tendinitis.

Može se razviti u bilo kojoj tetivi, a bol obično počinje kao tup bol oko zahvaćenog područja. Češći je u ramenu, kolenu, laktu ili zglobu, ali se može razviti i u predelu kuka ili prepona.

Tendinitis je najčešće uzrokovan ponovljenim pokretima, poput savijanja, bacanja, okretanja ili udaranja lopte. Ako imate tendenciju da redovno radite iste pokrete dok se bavite sportom, vežbate ili obavljate svoj posao u većem ste riziku.

Кod tendinitisa kuka, bol obično počinje postepeno. Ima tendenciju da se pogorša ako hodate ili radite neku aktivnost i osećate se bolje kada se odmarate. Zahvaćeno područje može biti osetljivo na dodir, a možete primetiti i otok.

Manje uobičajeni uzroci

Nekoliko drugih stanja može izazvati bol u preponama kada hodate. U mnogim slučajevima, bol može biti konstantan, ali se može pogoršati kada se krećete.

Ovi uzroci uključuju sledeće:

 • Infekcija urinarnog trakta. Nastaje zbog bakterijske infekcije koja se može razviti bilo gde u urinarnom traktu. Češće je kod žena. Pored bolova u preponama, simptomi mogu uključivati bol ili peckanje tokom mokrenja, kao i promenu učestalosti ili hitnosti mokrenja.
 • Epididimitis. Ovo stanje izaziva upalu jednog ili oba testisa. Epididimitis izaziva bol u zahvaćenim testisima, koji može zračiti do prepona i donjeg abdomena.
 • Кamen u bubregu. Кamen u bubregu se sastoji od tvrdog kamenja nalik kristalu koji se formira od mineralnih naslaga. Ovi kamenci često ne izazivaju simptome sve dok se ne presele tamo gde se bubreg susreće sa ureterom i dalje. Bol, koji može biti intenzivan, može se osetiti na jednoj strani stomaka ili u donjem delu leđa. Bol takođe može zračiti u prepone.
  Jajnika cista.
 • Cista jajnika je vrećica ispunjena tečnošću koja se može razviti na jednom ili oba jajnika. Obično je bezbolna, ali simptomi se mogu pojaviti ako cista raste. Simptomi mogu uključivati bol u preponama ili donjem delu leđa, nadimanje u stomaku i bolno pražnjenje creva.
 • Zategnuti okrugli ligament. Smešten između materice i prednjeg dela prepona, okrugli ligament se pomera i menja oblik dok hodate. Tokom trudnoće, rasteže se kako bi se prilagodio rastućoj materici i može postati napregnut i bolan kada hodate.

Кako lečiti bol u preponama kod kuće

Ako imate blagi bol u preponama koji je uzrokovan naprezanjem mišića, mirovanje povređenog mišića može pomoći. Posebno ćete želeti da izbegavate naporne, ponavljajuće pokrete ili pokrete koji vam izazivaju bol.

Važno je da ne prestanete da se krećete u potpunosti jer ne želite da povređeni mišić oslabi. Takođe želite da osigurate da vaš povređeni mišić ima dobar protok krvi, što može pomoći da se ubrza zarastanje.

Nanošenje leda ili hladnog obloga na povređeni mišić takođe može pomoći da se ublaži bol i otok. Da biste to uradili, možete koristiti:

 • paket leda ili zamrznutu vreću povrća umotana u vlažan peškir
 • peškir natopljen hladnom vodom
 • kockice leda u plastičnoj kesi

Stavite hladan oblog na bolno mesto najmanje 10 do 15 minuta, nekoliko puta dnevno. Nemojte nanositi led direktno na kožu.

Lekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta kao što su NSAIL mogu učiniti da se osećate ugodnije, a takođe mogu pomoći u smanjenju upale i otoka.

Кada potražiti lekarsku pomoć

Obavezno se obratite svom lekaru ako:

 • bol u preponama ne prestaje posle odmora i terapije ledom
 • bol u preponama je praćen drugim simptomima, kao što su:
  • groznica
  • mučnina ili povraćanje
  • bol prilikom mokrenja
  • ispupčenje koje možete osetiti između kuka i stidne kosti
  • nadimanje abdomena
  • bol u testisima
  • zvuk škljocanja ili zaključavanja ili neprijatnost kada hodate

Da bi dijagnostikovao izvor bolova u preponama, lekar će pregledati vašu istoriju bolesti i obaviti fizički pregled. Takođe će vas pitati o simptomima. Ako se sumnja na ingvinalnu kilu, lekar može pritisnuti delove stomaka ili prepona kako bi postavio dijagnozu.

Da bi postavio tačnu dijagnozu, vaš lekar može da vas pošalje na RTG snimanje, ultrazvuk ili CT skeniranje. Ovi testovi mogu pomoći lekaru da vidi slike unutrašnjosti vašeg tela, što može pomoći da se utvrdi izvor bola.

Opcije lečenja bolova u preponama

Za stanja kao što su labralna suza kuka, tendinitis ili osteoartritis, injekcija steroida u kuk može pomoći u ublažavanju bolova i smanjenju upale.

Fizikalna terapija može pomoći da ojačate povređeni mišić i povećate opseg pokreta u zahvaćenom području. Tokom sesija fizikalne terapije, naučićete o vežbama koje možete da radite svaki dan da biste ublažili bol ili ukočenost u zglobovima ili mišićima.

Teže labralne suze će možda trebati operaciju da bi se popravile. U nekim slučajevima mogu biti moguće artroskopske (zatvorene ili minimalno invazivne) procedure.

Operacija je obično najbolja opcija za popravku ingvinalne kile.

Postoje li načini da se spreči bol u preponama?

Najvažniji korak koji možete preduzeti da smanjite rizik od naprezanja prepona ili povrede je da se istegnete pre i posle bilo koje vrste aktivnosti, vežbanja ili sporta. Ovo pomaže u povećanju fleksibilnosti mišića što, zauzvrat, može smanjiti mogućnost njihove povrede.

Ostali preventivni koraci koji mogu pomoći uključuju sledeće:

 • Održavajte zdravu težinu. Ovo može izbeći preveliko opterećenje na zglobove kuka.
 • Ostanite dobro hidrirani. Voda za piće može smanjiti rizik od razvoja kamena u bubregu, infekcije urinarnog trakta ili grčeva u mišićima.
 • Pazite na pokrete tela. Obratite posebnu pažnju na pokrete tela kada podižete teške predmete. Savijte kolena, koristite snagu nogu za podizanje i držite predmet blizu tela. Tehnike bezbednog podizanja mogu da smanje rizik od razvoja preponske kile ili naprezanja mišića ili ligamenta.

Zaključak

Bol u preponama pri hodanju je često uzrokovan naprezanjem mišića, ligamenata ili tetiva u donjem delu stomaka. Pucanje hrskavice, udar kuka, ingvinalna kila i osteoartritis su takođe česti krivci.

Ako je bol u preponama uzrokovan naprezanjem mišića, odmor i terapija ledom mogu pomoći da se povreda zaleči.

Ako je bol u preponama jači ili je praćen drugim simptomima, obavezno se obratite lekaru. Oni mogu da dijagnostikuju uzrok vašeg bola i rade sa vama na razvoju pravog tipa plana lečenja.

KOMENTARI
5 Komentari
 1. Prije godinu dana sam imala histerokomiju.PH nalaz pokazao karcinom jajnika desnog koji je presao u lijevi ali se zadrzao u svojoj kapsuli.Preventivno prošla kemoterapije i sve do danas bila dobro.bez ikakve boli.Sad osječam bol iznad lijeve prepone dok hodam a povremeno i u predjelu lijeve stržnjice. Strah me doktoru molim vase mišljenje

  Odgovori
  • Poštovana Mirzeta,

   U Vašem slučaju, važno je odmah se posavetovati sa lekarom, posebno imajući u vidu Vašu istoriju karcinoma i histeroktomije. Iako mogu postojati brojni razlozi za bol koji osećate, od mišićnih problema do gastrointestinalnih problema, sa Vašom medicinskom istorijom ne bi trebalo uzimati ništa zdravo za gotovo.

   Vaš lekar će najbolje proceniti Vaše stanje – a moguće je da preporuči različite vrste testova i snimanja da bi se utvrdilo o čemu se tačno radi. To može uključivati, ali se ne mora ograničiti na, ultrazvuk, CT ili MRI snimanje, i druge testove relevantne za Vašu situaciju.

   U svakom slučaju, nemojte ignorisati simptome i što pre se posavetujte sa medicinskim stručnjakom. Razumem da osećate strah, ali rana dijagnostika i tretman su ključni za najbolje moguće ishode.

   Želim Vam svako dobro i brz oporavak.

   dr A.Ilić

   Odgovori
 2. Imam masno tkivo oko 2 milimetra sa unutrašnje strane prepone do krvnih sudova i ono me nekada bocne i bol postane nesnošiv ali odmah i prođe. Kada hodam primetio sam da sam počeo da ramljem. Boli me i kuk povremeno sa spoljne strane. Kosti ne.

  Odgovori
  • Poštovani,

   Vaši simptomi ukazuju na nekoliko mogućih uzroka. „Masno tkivo“ koje opisujete može biti lipom, koji je benigni tumor i obično ne izaziva bol osim ako ne pritisne okolne strukture. Lipomi obično nisu razlog za zabrinutost, ali ako neki prouzrokuje bol ili nelagodnost, lekar može preporučiti njegovo uklanjanje.

   Povezanost bola koji osećate u kuku sa „masnim tkivom“ je manje jasna. Moguće je da ste počeli da hodate drugačije zbog nelagodnosti ili bola u preponama, što je moglo dovesti do nelagodnosti ili bola u kuku. Takođe, bol u kuku može biti uzrokovan različitim stanjima, uključujući osteoartritis, bursitis, tendinitis i dr.

   Važno je da se posavetujete sa lekarom kako biste utvrdili tačan uzrok vaših simptoma. Lekar može preporučiti fizički pregled, snimanje (rendgen ili MRI) ili druge dijagnostičke testove kako bi postavio dijagnozu.

   NAPOMENA: Ovaj odgovor je dat na osnovu informacija koje ste naveli, ali je važno naglasiti da ove informacije ne mogu zameniti savete i dijagnozu zdravstvenog stručnjaka.

   Sdračno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 3. Divno je sve objasnjeno,led mi je pomogao da mogu da se krecem i da nemam bolove.Hvala na svemu,sad mi sledi dalje istrazivanje.

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This