Bol u pupku: 10 najčešćih uzroka i šta treba učiniti

Postoji više različitih uzroka koji mogu izazvati bol u pupku. Obično su u pitanje promene u crevima, kao što su nadimanje usled gasova, infestacije crvima i druge crevne infekcije ili upale (kao što su gastroenteritis, upala slepog creva, iritabilna creva i opstrukcija creva).

Bol u pupku može biti rezultat bola koji zrači iz drugih oblasti stomaka, što se može desiti kod pankreatitisa ili holecistitisa, pa čak i kod promena u trudnoći. Bol može biti različit i može biti grčevit, oštar, uporan ili praćen drugim simptomima kao što su povraćanje, znojenje ili bledilo.

Da biste mogli da identifikujete uzrok bola u pupku, važno je da potražite medicinsku konsultaciju sa porodičnim lekarom ili gastroenterologom.

Ovo su najčešći uzroci bolova u pupku:

1. Pupčana kila

Pupčana kila može izazvati bol koji se nalazi direktno na pupku. Ove kile nastaju kada deo creva ili drugog trbušnog organa prođe kroz trbušnu sluznicu i smesti između trbušnih mišića i kože.

Generalno, bol se javlja ili pogoršava sa fizičkom aktivnošću, ali može biti uporan i intenzivan ako se cirkulacija tkiva oko kile prekine zbog povećanja lokalnog otoka.

Šta uraditi: Lečenje kile treba da vodi opšti hirurg. Lečenje može da varira od pažljivog čekanja, da se vidi da li se kila sama povlači, do operacije za vraćanje organa u anatomski položaj.

2. Zatvor

Zatvor je veoma važan uzrok bolova u stomaku oko pupka. Često je rezultat nadimanja creva usled gasova ili nakupljenog izmeta koji stimuliše nerve koji prolaze kroz ovu regiju. Mnoge žene takođe mogu iskusiti zatvor tokom trudnoće.

Šta uraditi: Da biste sprečili zatvor, trebalo bi da držite ishranu bogatu vlaknima, koja se nalaze u povrću i semenkama. Obavezno pijte puno tečnosti, najmanje 2 L dnevno, da biste održali crevni protok hrane i smanjili nadimanje u stomaku. Laksativi mogu biti propisani od strane lekara ako se konstipacija ne poboljša sama.

3. Trudnoća i bol u pupku

Trudnice mogu imati bol ili nelagodnost oko pupka u bilo kom trenutku tokom trudnoće. Ovaj bol je normalan i očekivan, a povezan je sa rastom stomaka i istezanjem okruglog ligamenta. Stomak koji se rasteže može oslabiti trbušni zid oko pupka i izazvati pupčanu kilu.

Pored toga, kompresija i distenzija materice i drugih organa može stimulisati bolne nerve u tom području i izazvati osećaj bola u pupku. Ovo je obično intenzivnije na kraju trudnoće.

Šta uraditi: Ako je bol koji osećate blag i podnošljiv, samo ga pratite, jer će verovatno nestati sam od sebe. Lekar može propisati analgetike, kao što je acetaminofen. Treba paziti na znake crvenila, otoka, iscedka iz pupka i jačih bolova jer su to znaci infekcije.

4. Gastroenteritis

Dijareja koja se javlja zbog gastroenteritisa ili trovanja hranom može izazvati bol oko pupka. Međutim, ova vrsta bola se može osetiti bilo gde u abdomenu zbog upale povezane sa ovim stanjima.

Bol takođe može biti praćen mučninom, povraćanjem i temperaturom, i to u proseku 3 do 7 dana.

Šta da radite: Trebalo bi da se odlučite za lagane obroke sa lako svarljivom hranom koja sadrži malo masti. Obavezno pijte puno tečnosti, poput vode, čaja i svežeg sokova. Analgetici i antispazmodici mogu pomoći u ublažavanju bolova, ali ako simptomi postanu intenzivni, traju više od nedelju dana ili su praćeni krvarenjem ili temperaturom preko 39ºC, treba da odete u hitnu pomoć.

5. Apendicitis i bol u pupku

Apendicitis je upala slepog creva, koji je mali organ povezan sa debelim crevom. Počinje kao bol oko pupka koji se širi na donji desni abdomen i postaje sve intenzivniji kako vreme prolazi. Ovo zapaljenje je često praćeno mučninom, povraćanjem, gubitkom apetita i groznicom. Za upalu slepog creva karakteriše povratni bol, što znači da se bol ne oseća palpacijom stomaka, već prilikom otpuštanja.

Šta uraditi: Ako primetite simptome upale slepog creva, trebalo bi da odete u hitnu pomoć radi procene i dijagnoze. ako se potvrdi, lečenje podrazumeva hirurško uklanjanje slepog creva i antibiotike.

6. Holecistitis

Holecistitis je zapaljenje žučne kese koje se obično dešava zbog nakupljanja žučnih kamenaca koji ometaju protok žuči. Može izazvati bol u stomaku i povraćanje koji se pogoršavaju nakon jela. U većini slučajeva bol se oseća u gornjem desnom delu stomaka, ali se može osetiti i oko pupka i zračiti u leđa.

Šta uraditi: Ako sumnjate da su vaši simptomi povezani sa upalom žučne kese, trebalo bi da odete u hitnu pomoć radi procene i testiranja. Lečenje propisuje lekar, a može uključivati upotrebu antibiotika, promene u ishrani, IV hidrataciju i operaciju uklanjanja žučne kese.

7. Sindrom iritabilnog creva

Ovu bolest karakteriše bol u stomaku koji se poboljšava nakon pražnjenja creva. Bol se često oseća u donjem delu stomaka, ali može varirati i osećati se u bilo kom delu stomaka. Ovo stanje je obično povezano sa nadimanjem, crevnim gasovima i naizmeničnom dijarejom sa zatvorom.

Šta uraditi: Ovo stanje dijagnostikuje gastroenterolog. Lečenje može uključivati analgetike i antispazmodike za ublažavanje bolova, lekove za smanjenje gasova, laksative i vlakna tokom perioda opstipacije i lekove protiv dijareje tokom perioda dijareje. Uobičajeno je da se ovo stanje vidi kod anksioznih ljudi, stoga psihološka podrška i oslobađanje od stresa takođe mogu pomoći kod simptoma.

8. Pankreatitis i bol u pupku

Pankreatitis je ozbiljno medicinsko stanje – upala pankreasa, koji je glavni organ odgovoran za razgradnju hranljivih materija u crevima. Često može izazvati jak bol u sredini stomaka, koji može zračiti u leđa. Ovo stanje takođe može izazvati mučninu, povraćanje i groznicu.

Pankreatitis može biti akutni, koji izaziva očiglednije simptome, ili može biti hroničan, koji izaziva blaži ili uporni bol i povezan je sa problemima apsorpcije. Pošto pankreatitis može brzo postati veoma ozbiljan, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć ako imate simptome.

Šta uraditi: Ako imate simptome pankreatitisa, trebalo bi da potražite medicinsku procenu da biste potvrdili prisustvo ove bolesti. Lečenje treba započeti odmah, a može uključivati ograničenja u ishrani, IV hidrataciju, antibiotike i analgetike. Ozbiljni slučajevi sa komplikacijama, poput perforacije creva, mogu zahtevati hiruršku intervenciju.

9. Inflamatorna bolest creva

Inflamatorna bolest creva, poznatija kao Кronova bolest ili ulcerozni kolitis, je hronična upala crevne sluznice usled autoimune disfunkcije. Neki uobičajeni simptomi uključuju bol u stomaku koji se može pojaviti u celom stomaku, ali se obično oseća u donjem delu stomaka), dijareju i crevno krvarenje.

Šta uraditi: Lečenje ovog stanja treba da vodi gastroenterolog sa lekovima za ublažavanje bolova i ublažavanje upale i dijareje. U ozbiljnijim slučajevima može biti neophodna hirurška intervencija za uklanjanje oštećenih delova creva.

10. Ishemija creva

Smanjen dotok krvi u creva, uzrokovan upalom ili odumiranjem tkiva, može izazvati bol u stomaku koji je lokalizovan oko pupka. Bol može biti suptilan ili uporan, u zavisnosti od uzroka problema sa cirkulacijom.

Ova situacija se može desiti usled suženja crevnih krvnih sudova, grčeva krvnih sudova, naglog pada krvnog pritiska, srčane insuficijencije, raka creva ili upotrebe lekova.

Šta uraditi: Lečenje crevne ishemije zavisi od osnovnog uzroka. Plan lečenja formuliše gastroenterolog i može uključivati promene u ishrani i analgetike. Takođe se mogu razmotriti lekovi ili hirurške intervencije za rastvaranje ugrušaka i poboljšanje protoka krvi.

Drugi mogući uzroci bolova u pupku

Pored gore navedenih uzroka, bol u pupku može biti uzrokovan i manje uobičajenim situacijama, kao što su:

  • Parazitska infestacija: koja može izazvati upalu i nadutost stomaka, izazivajući bol u pupku ili bol u drugim delovima stomaka.
  • Abdominalni tumori: koji mogu pomeriti ili stisnuti organe u tom području
  • Čir na želucu: koji može izazvati intenzivnu upalu
  • Infekcije urinarnog trakta: iako obično izazivaju bol u donjem delu stomaka, UTI takođe mogu iritirati nerve u blizini pupka, posebno tokom mokrenja
  • Upala usled direktne traume ili infekcije u abdominalnim mišićima
  • Opstrukcija creva usled uticaja fecesa, neuroloških bolesti ili tumora
  • Divertikulitis: ovo je zapaljenje divertikula, koji su male kesice koje nastaju usled slabljenja crevnog zida. Mogu izazvati bol u pupku, iako se bol više oseća u donjem levom delu stomaka.
  • Bolesti kičme: poput kile, koja može izazvati bol koji zrači u stomak i pupak

Pošto postoji toliko mnogo mogućih uzroka za bol u pupku, najbolje je potražiti stručno mišljenje, jer lekar može da identifikuje vrstu bola, proceni povezane simptome i istoriju zdravlja i obavi fizički pregled kako bi utvrdio uzrok.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *