Bol u pupku: 10 najčešćih uzroka i šta treba učiniti

Postoji više različitih uzroka koji mogu izazvati bol u pupku. Obično su u pitanje promene u crevima, kao što su nadimanje usled gasova, infestacije crvima i druge crevne infekcije ili upale (kao što su gastroenteritis, upala slepog creva, iritabilna creva i opstrukcija creva).

Bol u pupku može biti rezultat bola koji zrači iz drugih oblasti stomaka, što se može desiti kod pankreatitisa ili holecistitisa, pa čak i kod promena u trudnoći. Bol može biti različit i može biti grčevit, oštar, uporan ili praćen drugim simptomima kao što su povraćanje, znojenje ili bledilo.

Da biste mogli da identifikujete uzrok bola u pupku, važno je da potražite medicinsku konsultaciju sa porodičnim lekarom ili gastroenterologom.

Ovo su najčešći uzroci bolova u pupku:

1. Pupčana kila

Pupčana kila može izazvati bol koji se nalazi direktno na pupku. Ove kile nastaju kada deo creva ili drugog trbušnog organa prođe kroz trbušnu sluznicu i smesti između trbušnih mišića i kože.

Generalno, bol se javlja ili pogoršava sa fizičkom aktivnošću, ali može biti uporan i intenzivan ako se cirkulacija tkiva oko kile prekine zbog povećanja lokalnog otoka.

Šta uraditi: Lečenje kile treba da vodi opšti hirurg. Lečenje može da varira od pažljivog čekanja, da se vidi da li se kila sama povlači, do operacije za vraćanje organa u anatomski položaj.

2. Zatvor

Zatvor je veoma važan uzrok bolova u stomaku oko pupka. Često je rezultat nadimanja creva usled gasova ili nakupljenog izmeta koji stimuliše nerve koji prolaze kroz ovu regiju. Mnoge žene takođe mogu iskusiti zatvor tokom trudnoće.

Šta uraditi: Da biste sprečili zatvor, trebalo bi da držite ishranu bogatu vlaknima, koja se nalaze u povrću i semenkama. Obavezno pijte puno tečnosti, najmanje 2 L dnevno, da biste održali crevni protok hrane i smanjili nadimanje u stomaku. Laksativi mogu biti propisani od strane lekara ako se konstipacija ne poboljša sama.

3. Trudnoća i bol u pupku

Trudnice mogu imati bol ili nelagodnost oko pupka u bilo kom trenutku tokom trudnoće. Ovaj bol je normalan i očekivan, a povezan je sa rastom stomaka i istezanjem okruglog ligamenta. Stomak koji se rasteže može oslabiti trbušni zid oko pupka i izazvati pupčanu kilu.

Pored toga, kompresija i distenzija materice i drugih organa može stimulisati bolne nerve u tom području i izazvati osećaj bola u pupku. Ovo je obično intenzivnije na kraju trudnoće.

Šta uraditi: Ako je bol koji osećate blag i podnošljiv, samo ga pratite, jer će verovatno nestati sam od sebe. Lekar može propisati analgetike, kao što je acetaminofen. Treba paziti na znake crvenila, otoka, iscedka iz pupka i jačih bolova jer su to znaci infekcije.

4. Gastroenteritis

Dijareja koja se javlja zbog gastroenteritisa ili trovanja hranom može izazvati bol oko pupka. Međutim, ova vrsta bola se može osetiti bilo gde u abdomenu zbog upale povezane sa ovim stanjima.

Bol takođe može biti praćen mučninom, povraćanjem i temperaturom, i to u proseku 3 do 7 dana.

Šta da radite: Trebalo bi da se odlučite za lagane obroke sa lako svarljivom hranom koja sadrži malo masti. Obavezno pijte puno tečnosti, poput vode, čaja i svežeg sokova. Analgetici i antispazmodici mogu pomoći u ublažavanju bolova, ali ako simptomi postanu intenzivni, traju više od nedelju dana ili su praćeni krvarenjem ili temperaturom preko 39ºC, treba da odete u hitnu pomoć.

5. Apendicitis i bol u pupku

Apendicitis je upala slepog creva, koji je mali organ povezan sa debelim crevom. Počinje kao bol oko pupka koji se širi na donji desni abdomen i postaje sve intenzivniji kako vreme prolazi. Ovo zapaljenje je često praćeno mučninom, povraćanjem, gubitkom apetita i groznicom. Za upalu slepog creva karakteriše povratni bol, što znači da se bol ne oseća palpacijom stomaka, već prilikom otpuštanja.

Šta uraditi: Ako primetite simptome upale slepog creva, trebalo bi da odete u hitnu pomoć radi procene i dijagnoze. ako se potvrdi, lečenje podrazumeva hirurško uklanjanje slepog creva i antibiotike.

6. Holecistitis

Holecistitis je zapaljenje žučne kese koje se obično dešava zbog nakupljanja žučnih kamenaca koji ometaju protok žuči. Može izazvati bol u stomaku i povraćanje koji se pogoršavaju nakon jela. U većini slučajeva bol se oseća u gornjem desnom delu stomaka, ali se može osetiti i oko pupka i zračiti u leđa.

Šta uraditi: Ako sumnjate da su vaši simptomi povezani sa upalom žučne kese, trebalo bi da odete u hitnu pomoć radi procene i testiranja. Lečenje propisuje lekar, a može uključivati upotrebu antibiotika, promene u ishrani, IV hidrataciju i operaciju uklanjanja žučne kese.

7. Sindrom iritabilnog creva

Ovu bolest karakteriše bol u stomaku koji se poboljšava nakon pražnjenja creva. Bol se često oseća u donjem delu stomaka, ali može varirati i osećati se u bilo kom delu stomaka. Ovo stanje je obično povezano sa nadimanjem, crevnim gasovima i naizmeničnom dijarejom sa zatvorom.

Šta uraditi: Ovo stanje dijagnostikuje gastroenterolog. Lečenje može uključivati analgetike i antispazmodike za ublažavanje bolova, lekove za smanjenje gasova, laksative i vlakna tokom perioda opstipacije i lekove protiv dijareje tokom perioda dijareje. Uobičajeno je da se ovo stanje vidi kod anksioznih ljudi, stoga psihološka podrška i oslobađanje od stresa takođe mogu pomoći kod simptoma.

8. Pankreatitis i bol u pupku

Pankreatitis je ozbiljno medicinsko stanje – upala pankreasa, koji je glavni organ odgovoran za razgradnju hranljivih materija u crevima. Često može izazvati jak bol u sredini stomaka, koji može zračiti u leđa. Ovo stanje takođe može izazvati mučninu, povraćanje i groznicu.

Pankreatitis može biti akutni, koji izaziva očiglednije simptome, ili može biti hroničan, koji izaziva blaži ili uporni bol i povezan je sa problemima apsorpcije. Pošto pankreatitis može brzo postati veoma ozbiljan, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć ako imate simptome.

Šta uraditi: Ako imate simptome pankreatitisa, trebalo bi da potražite medicinsku procenu da biste potvrdili prisustvo ove bolesti. Lečenje treba započeti odmah, a može uključivati ograničenja u ishrani, IV hidrataciju, antibiotike i analgetike. Ozbiljni slučajevi sa komplikacijama, poput perforacije creva, mogu zahtevati hiruršku intervenciju.

9. Inflamatorna bolest creva

Inflamatorna bolest creva, poznatija kao Кronova bolest ili ulcerozni kolitis, je hronična upala crevne sluznice usled autoimune disfunkcije. Neki uobičajeni simptomi uključuju bol u stomaku koji se može pojaviti u celom stomaku, ali se obično oseća u donjem delu stomaka), dijareju i crevno krvarenje.

Šta uraditi: Lečenje ovog stanja treba da vodi gastroenterolog sa lekovima za ublažavanje bolova i ublažavanje upale i dijareje. U ozbiljnijim slučajevima može biti neophodna hirurška intervencija za uklanjanje oštećenih delova creva.

10. Ishemija creva

Smanjen dotok krvi u creva, uzrokovan upalom ili odumiranjem tkiva, može izazvati bol u stomaku koji je lokalizovan oko pupka. Bol može biti suptilan ili uporan, u zavisnosti od uzroka problema sa cirkulacijom.

Ova situacija se može desiti usled suženja crevnih krvnih sudova, grčeva krvnih sudova, naglog pada krvnog pritiska, srčane insuficijencije, raka creva ili upotrebe lekova.

Šta uraditi: Lečenje crevne ishemije zavisi od osnovnog uzroka. Plan lečenja formuliše gastroenterolog i može uključivati promene u ishrani i analgetike. Takođe se mogu razmotriti lekovi ili hirurške intervencije za rastvaranje ugrušaka i poboljšanje protoka krvi.

Drugi mogući uzroci bolova u pupku

Pored gore navedenih uzroka, bol u pupku može biti uzrokovan i manje uobičajenim situacijama, kao što su:

 • Parazitska infestacija: koja može izazvati upalu i nadutost stomaka, izazivajući bol u pupku ili bol u drugim delovima stomaka.
 • Abdominalni tumori: koji mogu pomeriti ili stisnuti organe u tom području
 • Čir na želucu: koji može izazvati intenzivnu upalu
 • Infekcije urinarnog trakta: iako obično izazivaju bol u donjem delu stomaka, UTI takođe mogu iritirati nerve u blizini pupka, posebno tokom mokrenja
 • Upala usled direktne traume ili infekcije u abdominalnim mišićima
 • Opstrukcija creva usled uticaja fecesa, neuroloških bolesti ili tumora
 • Divertikulitis: ovo je zapaljenje divertikula, koji su male kesice koje nastaju usled slabljenja crevnog zida. Mogu izazvati bol u pupku, iako se bol više oseća u donjem levom delu stomaka.
 • Bolesti kičme: poput kile, koja može izazvati bol koji zrači u stomak i pupak

Pošto postoji toliko mnogo mogućih uzroka za bol u pupku, najbolje je potražiti stručno mišljenje, jer lekar može da identifikuje vrstu bola, proceni povezane simptome i istoriju zdravlja i obavi fizički pregled kako bi utvrdio uzrok.

KOMENTARI
29 Komentari
 1. Postovani,
  Naisla sam na temu pretrazujuci moguci razlog bola koji osecam kao da je probadanje u pupku. Dok sedim nista ne boli, ali kada ustanem presece me jako taj bol, tesko mi je da se uspravim, hodam povijena. Bol se pogorsa u toku mokrenja. Popila sam 2 buskopana nadajuci se da ce pomoci i bilo je bolje, ali taj bol se povremeno opet javlja, nevezano za bilo sta drugo konkretno, zaista ne znam od cega zavisi kada ce se pojaviti. Ali javio se i pre mesec dana dok sam bila na moru i smirio se nakon 2 Buskopana. Jako je neprijatan i cudan bol. Ranije sam pila Detrusitol (ako to nesto znaci, kako su mi objasnili tada, od stresa se besika zgrcila, pa sam godinu dana bila na tom leku). Interesuje me da li vam iz opisanog lici na neko oboljenje, poremecaj isl? Inace stolica je uredna u principu.
  Unapred hvala na odgovoru.
  Srdacan pozdrav.

  Odgovori
  • Poštovana Milice,

   Simptomi koje ste opisali — oštri bolovi u predelu pupka koji se pogoršavaju pri pokretu i mokrenju — mogu biti povezani sa različitim medicinskim stanjima. Da bi se utvrdio tačan uzrok Vaših simptoma, potrebno je obaviti odgovarajuće medicinske pretrage. Pošto ste već imali istoriju uzimanja Detrusitola, to može ukazivati na prethodne probleme sa mokraćnom bešikom ili urinarnim traktom.

   Generalno, neprijatnost koju opisujete može nastati zbog:

   Problemi sa bešikom ili urinarnim traktom: S obzirom na prethodnu istoriju korišćenja Detrusitola, može biti da su simptomi povezani sa problemima u ovom delu tela.

   Gastrointestinalni problemi: Grčevi i bolovi u abdomenu mogu biti povezani sa stanjima poput sindroma iritabilnog creva, upale slepog creva ili čak kamenaca u žuči.

   Mišićno-koštani problemi: Ponekad bol u abdomenu može poticati od problema sa mišićima ili kičmom, posebno ako se bol pojačava pri pokretu.

   Infekcija: Infekcije urinarnog trakta ili abdominalne infekcije takođe mogu izazvati slične simptome.

   Menstrualni ili ginekološki problemi: Kod žena, bolovi u donjem delu trbuha mogu biti povezani sa menstrualnim ciklusom ili drugim ginekološkim problemima.

   Psihološki faktori: Stres i anksioznost mogu izazvati fizičke simptome, uključujući abdominalne bolove i nelagodnosti.

   Kao što vidite, mogući razlozi su „šareni“ pa da bi se tačno utvrdilo o čemu je reč, potrebne su detaljne medicinske pretrage koje može obaviti Vaš izabrani lekar.

   Srdačan pozdrav,
   dr A.Ilić

   Odgovori
   • Hvala puno na vremenu i trudu doktore. Znaci mi puno, bas zbog straha koji imam da ce se problem „nervozne besike“ vratiti. Hvala jos jednom do neba. Divni ste.
    Pozdrav.

    Odgovori
 2. Poštovani interesuje me imam bol u predelu pupka ali samo kad hodam i u donjem delu stomaka i naduvenost sta bi to moglo biti , kad mirujem ništa samo kad hodam radim nešto…

  Odgovori
  • Poštovana,

   Bol u predelu pupka koji se pojačava prilikom aktivnosti može biti uzrokovan različitim stanjima, uključujući probleme sa probavnim sistemom, upalu mišića, trudnoću ili, u ređim slučajevima, herniju.

   Problemi sa probavom: Stanja poput sindroma iritabilnog creva, gasova, upale creva, ili upale slepog creva mogu izazvati bol u ovom području. Ovi bolovi su često praćeni drugim simptomima kao što su promene u obliku stolice, dijareja ili zatvor, nadutost.

   Upala mišića: Ako ste nedavno započeli novi program vežbanja ili ste povećali intenzitet vežbanja, bol bi mogao biti rezultat mišićne napetosti ili upale.

   Trudnoća: Ako postoji šansa da ste trudni, bol u donjem delu stomaka može biti znak rane trudnoće.

   Hernija: U retkim slučajevima, bol u predelu pupka koji se pogoršava prilikom aktivnosti može biti znak hernije, koja se javlja kada deo unutrašnjih organa prodire kroz slabu tačku u mišićima.

   Nadutost može biti uzrokovana prekomernim gutanjem vazduha (koje se često događa prilikom jela), prekomernom konzumacijom nekih vrsta hrane, ili stanjem kao što je sindrom iritabilnog creva.

   Budući da se simptomi nastavljaju, preporučujem da se konsultujete sa lekarom koji može pružiti tačniju dijagnozu. Oni će biti u mogućnosti da sprovedu fizički pregled i, ako je potrebno, dodatne testove kako bi ustanovili tačan uzrok simptoma.

   Ovo je samo generalni savet i ne sme se koristiti kao zamena za medicinski savet. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom ili drugim kvalifikovanim zdravstvenim radnikom sa bilo kojim pitanjima koja možda imate u vezi sa vašim zdravstvenim stanjem.

   Srdačan pozdrav,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 3. Već dva dana imam bolove u pupku unutra se pojavilo neko crvenilo,prvo me je svrbelo,od jutros imam bolove i kad mirujem i kada se savijam ne znam da li sam dobro uradila stavila sam jod na gazi i zalepila,zanima me šta bi moglo biti?

  Odgovori
  • Poštovana,

   Na osnovu opisa simptoma koje ste naveli, moguće je da imate neku vrstu infekcije ili iritaciju kože oko pupka. Ovo bi moglo biti uzrokovano različitim faktorima, kao što su povreda, neka vrsta alergijske reakcije, ili infekcija kože kao što je folikulitis ili celulitis (celulitis – nije u pitanju celulit već infekcija bakterijom Streptococcus pyogenes).

   Međutim, postoji i mogućnost da je ovo simptom nečega ozbiljnijeg, kao što je infekcija unutrašnjih organa ili hernija. Ako bol nastavi ili se pogorša, ili ako primetite druge simptome kao što su povišena temperatura, crvenilo, otečenost, gnoj ili neugodan miris, odmah potražite medicinsku pomoć.

   Stavljanje joda na pupak može biti korisno za dezinfekciju, ali je važno da se konsultujete sa lekarom pre nego što primenite bilo kakve lekove ili tretmane.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 4. Pozdrav poštovani! Imam i ja jedno pitanje pa vas molim da mi date odgovor, danas sam osetio (napipa) nešto loptastog oblika kao orah ali glatko odmah iznad pupka, ne vidi se ovako golim okom nikakvo ispupčenje ali dok sam presvlači majicu slučajno sam primetio, ne boli me ovako, na dodir onako da kažem pritisak možda po malo probao sam da pritisnem da vidim da li će se pomerati ali je statični, zabrinut sam jer inače lečim upalu prostate već duže vreme biljnim lekovima koje mi je prepisao urolog… Mene interesuje da li to ista može da bude opasno, u napred hvala!

  Odgovori
  • Poštovani,

   Na osnovu opisa koji je, zbog prirode ovog medija, ograničnen – mogu da navedem nekoliko mogućih uzroka za tvrdu izraslinu u abdominalnom regionu, na osnovu opisa koji ste dali.

   Hernija: Hernija se javlja kada unutrašnji deo tela (kao što su organi) prodre kroz oslabljeno mesto u mišićima ili tkivima. Hernije se često mogu osetiti kao tvrde izbočine koje se ne pomeraju i mogu biti veće ili manje. One su često bezbolne, iako neke mogu uzrokovati nelagodnost ili bol, posebno pri kretanju, kašljanju ili podizanju teških predmeta.

   Lipom: Lipomi su benigne (nisu „opasne“) masne izrasline koje se javljaju ispod kože. Obično su mekani na dodir i mogu se pomaknuti pod pritiskom.

   Cista: Ciste su zatvorene vrećice koje mogu biti ispunjene vazduhom, tečnošću ili polutvrdim materijalom. One mogu biti bolne ili bezbolne, a mogu se pojaviti bilo gde na telu.

   Tumor: Rast neobičnih ćelija može uzrokovati tvrdu izraslinu. Međutim, to ne znači da je tumor nužno zloćudan (kancerogen). Mnogi tumori su benigni i ne predstavljaju značajnu pretnju za zdravlje.

   Važno je napomenuti da uprkos ovim mogućim uzrocima, treba da posetite svog lekara. Vaš lekar će moći da pregleda izraslinu i da, ako je potrebno, pošalje vas na dodatne testove kako bi postavio tačnu dijagnozu.

   S obzirom na to da ste naveli da već lečite upalu prostate, važno je da se konsultujete i sa svojim urologom o ovom novom simptomu, jer bi mogao biti povezan sa vašim trenutnim zdravstvenim stanjem.

   Srdačno,
   dr A.Ilić

   Odgovori
 5. Poštovani imao sam jake mučnine i bol u želucu kao i gadljivost na hranu uz konsultaciju sa gastroenterologom i terapijom stanje se bitno popravilo u roku od deset dana da li je potrebno dalje ispitivanje. Krvna slika je osim blago uvećane masnoće bila idealna mesec dana pre istih problema , hvala

  Odgovori
  • Poštovani Dejane,

   Drago mi je da se Vaše stanje poboljšalo nakon konsultacije sa gastroenterologom i primene propisane terapije. Simptomi koje ste opisali – jake mučnine, bol u želucu i gadljivost na hranu – mogu biti povezani sa različitim gastroenterološkim stanjima, uključujući gastritis, peptički ulkus ili gastroezofagealnu refluksnu bolest.

   Ipak, važno je napomenuti da iako su se simptomi smanjili značajno uz pomoć terapije, to ne mora nužno značiti i da je osnovni uzrok tih simptoma u potpunosti rešen. Stoga bi bilo korisno razgovarati sa gastroenterologom o potrebi za daljim testiranjem ili tretmanima.

   Što se tiče blago uvećane masnoće u krvi, ovo bi moglo biti povezano sa ishranom, nivoom fizičke aktivnosti ili drugim zdravstvenim stanjima. I o tome bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom.

   Srdačan pozdrav,
   dr A.Ilić

   Odgovori
 6. Postovani,ja vec dve godine osecam bol na desnoj strani kod pupka,a sad je vec jaci bol. Stolica mi je uredna. Bila sam kod hirurga i on je prilikom pregleda napipao pupcanu kilu,ne moze 100 % da potvrdi jer mu treba ultrazvuk stomaka koji je zakazan i sad to cekam ovih dana. Imala sam dva porodjaja i redovno treniram u teretani. Boli me prilikom ustajanja iz kreveta i prilikom nekog pokreta,boli me i kad lezim na stomaku,a nista se ne vidi da mi je nesto ispupceno na stomaku. Nemam temperaturu i stolice su mi redovne. Interesuje me vase misljenje? Pozdrav

  Odgovori
  • Poštovana,

   Na osnovu simptoma koje ste opisali, pupčana kila je jedna od mogućnosti koju treba uzeti u obzir. Pupčana kila se javlja kada unutrašnji organi, kao što je crevo, prolaze kroz slabu tačku ili otvor u mišićima stomaka, obično oko pupka. To može uzrokovati bol, posebno prilikom kretanja, kašljanja, podizanja teških predmeta ili pritiska na tu oblast.

   Važno je napomenuti da kilu može biti teško potvrditi samo na osnovu fizičkog pregleda, posebno ako nije vidljiva ili očigledna. Ultrazvuk stomaka, koji ste već zakazali, biće koristan u potvrđivanju dijagnoze.

   Ako se potvrdi da je u pitanju kila, hirurg će sa vama razgovarati o najboljoj strategiji lečenja. To može uključivati čekanje i praćenje (ako kila nije velika ili ne uzrokuje velike probleme), ili operaciju, ako kila uzrokuje značajne simptome, raste ili postoji rizik od komplikacija.

   Važno je da se konsultujete sa svojim lekarom o vašem treningu u teretani, jer neke aktivnosti mogu povećati pritisak na kilu. Lekar može pružiti savete o tome koje vežbe možete bezbedno raditi.

   Dok čekate svoj ultrazvučni pregled, ako dođe do naglog pogoršanja bolova, povraćanja, problema sa stolicom ili bilo kojih drugih alarmantnih simptoma, trebali biste odmah potražiti medicinsku pomoć, jer ovo mogu biti znaci da je došlo do komplikacija – npr. ukleštenje kile, što zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

   Nadam se da će vam ovo biti od pomoći. Molim vas da se konsultujete sa svojim lekarom za više informacija i dalje preporuke za lečenje.

   Srdačan pozdrav,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 7. Postovani,

  Vec od prosle godine imam povremen bolove na desnoj dolinoj strani stomaka. Ti bolovi su povremeno presli na levu dolnju stranu. Bolovi nisu bili stalni. Od Februar imam konstantne bolove u stomaku s desne i ljeve strane, isto tako privremeno bol na dodir oko pupka. Bila sam na ultrazvuku stomaka kde su rekli da ne sve uredu. Da naglasim da me boli i dolini dio ledja. Bila sam i kod ginekologinje kde je rekla da je sve uredu. Bol posebno s desne doljne strane je uvijek tu, imam isto osecaj da mi je ta strana “naduvena”. Nalazi krvi su isto bili uredni.

  Molim vas za pomoc i mislenje.
  Srdacan pozdrav,
  Sara

  Odgovori
  • Poštovana,

   Na osnovu simptoma koje opisujete, moguće je da se radi o različitim stvarima. Bol u donjem delu stomaka i leđa može biti povezan sa mnogim stvarima, uključujući probavni sistem (npr. sindrom iritabilnog creva, upalna bolest creva), mišićno-skeletni sistem (npr. problemi sa kičmom), pa čak i urološki problemi. Nadutost ili osećaj „naduvanosti“ takođe može biti povezan sa problemima sa probavom.

   Bez obzira na to što su vaši prethodni pregledi bili uredni, promene u simptomima koje opisujete zaslužuju dalje ispitivanje. Savetovala bih vam da se posavetujete sa vašim lekarom opšte prakse, koji bi vas mogao uputiti na dodatne testove, kao što su skeniranje magnetnom rezonancom (MRI) ili kompjuterska tomografija (CT), ako se smatra da je to neophodno. Mogao bi vas uputiti i na specijaliste kao što su gastroenterolog ili neurolog, u zavisnosti od vaših simptoma.

   Naglašavam da je jako važno da detaljno iznesete sve svoje simptome i brige prilikom posete lekaru. Iako internet može pružiti opšte informacije, on ne može zameniti individualnu medicinsku procenu.

   Nadam se da će vam ovo biti od pomoći i želim vam brzo poboljšanje. Ali molim vas, nemojte zanemariti svoje simptome i obavezno se konsultujte (insistirajte ako treba!!!) sa svojim lekarom.

   Srdačan pozdrav,
   dr Nevena Jovanović

   Odgovori
   • Postovani,

    Zahvaljujem vam puno na odgovoru. Imam samo jos pitanje, imam 29 god. I imala sam u aprilu jedan spontani pobacaj. Dali bi mogo to bio razlog spontanog? I dali ce mi u kolko se ustanovi jedna od tih bolesti creva, biti prepreka za trudnocu u boducnosti?

    Odgovori
    • Poštovana,

     Žao mi je što čujem da ste imali problema sa trudnoćom. Spontani pobačaji su, nažalost, relativno česti, a najčešće se dešavaju zbog genetskih problema sa plodom. Bolovi u stomaku i problemi sa probavom generalno se ne smatraju direktnim uzrocima spontanih pobačaja. Međutim, ukoliko su simptomi posledica neke sistemski bolesti, moguće je da bi mogli uticati na plodnost i trudnoću.

     Ako se dijagnostifikuje neka bolest creva, ne mora nužno značiti da će biti prepreka za buduće trudnoće. Mnoge žene sa bolestima creva uspešno prolaze kroz više trudnoća. Ključ je u tome da bolest bude dobro kontrolisana pre i tokom trudnoće, a to je nešto što će zahtevati blisku saradnju sa vašim lekarima, uključujući gastroenterologa i ginekologa.

     Ipak, neophodno je da se konsultujete sa svojim lekarom o ovim pitanjima. Oni su najbolje opremljeni da procene vašu individualnu situaciju i pruže personalizovane savete. Takođe, ako planirate potomsktvo, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom kako biste preduzeli sve potrebne korake za zdravu trudnoću.

     Nadam se da vam je ovo od pomoći, i želim vam sve najbolje.
     Srdačan pozdrav,
     dr N. Jovanović

 8. Da li moze biti od primene antibiotika posto sam proteklih par meseci imao problem sa upalom grla i visokom temperaturom pa mi je pronadjena bakterija u nosu zlatna streptokoka dok se nije saznalo staje ja sam vec popio sigurno 15 kutija antibiotika i primao raznorazne inekcije pio sam probiotik uz antibiotik a tegobe sam osetio bas pred kraj primene poslednjeg antibiotika pre jedno 20 dana

  Odgovori
  • Poštovani,

   Antibiotici su vrlo efikasni u tretiranju bakterijskih infekcija, ali oni takođe mogu izazvati niz neželjenih efekata. Oni ne samo da uništavaju loše bakterije koje izazivaju infekcije, već mogu uticati i na dobre bakterije koje normalno žive u našem telu, uključujući one u digestivnom sistemu. Ovo može dovesti do problema sa stomakom, kao što su bol, dijareja, mučnina, gorušica, nadutost i često podrigivanje, što su simptomi koje ste opisali.

   Prekomerna upotreba antibiotika takođe može dovesti do razvoja rezistencije na antibiotike, što znači da bakterije postaju otporne na lekove dizajnirane da ih ubiju.

   Pored toga, neki antibiotici mogu direktno iritirati stomak, što može doprineti osećaju nelagodnosti ili bola.

   Važno je da nastavite sa probioticima, jer oni mogu pomoći u obnavljanju ravnoteže dobrih bakterija u vašem sistemu. Takođe, razgovarajte sa svojim lekarom o vašim simptomima. On ili ona može preporučiti dodatne korake za ublažavanje ovih simptoma, ili eventualno promeniti lek ukoliko je to potrebno.

   Pozdrav,
   dr Milošević

   Odgovori
 9. Dobar dan.
  Već duže vrijeme ali povremeno imam bol sa desne strane pored pupka na 5cm.Taj bol mi se najčešće pojavi kad se savijem i onda mi je teško da se ispravim jer me jače boli.Nekad me boli i na sam dodir.Bol ne traje dugo.Nekad se desi da ga nema duže vrijeme.Ponekad me i sam pupak boli na dodir.Molim vas da mi kažete što bi moglo da bude.Radila sam snimanje abdomena.Rečeno mi je da imam presavijenu žučnu kesu i hemangiom na jetri!Može li bol biti od toga?Na lijevoj strani od pupka imam potkožno“masno tkivo“

  Odgovori
  • Poštovana,

   Bol koji osećate može biti povezan sa nekoliko različitih stanja. Pozicija i priroda bola povezanog sa pokretom ukazuju na to da bi mogao biti povezan sa vašim mišićno-skeletnim sistemom. To bi moglo uključiti naprezanje mišića ili herniju, posebno ako je bol povezan sa specifičnim pokretima ili dodirivanjem.

   S druge strane, s obzirom na nalaze na vašem snimku abdomena, vaši simptomi mogu biti povezani sa vašom žučnom kesom ili jetrom. Presavijena žučna kesa, iako obično nije ozbiljno stanje, može u pojedinim slučajevima izazvati nelagodnost ili bol. Hemangiom na jetri je generalno benigno stanje i obično ne izaziva simptome, ali u retkim slučajevima i on može izazvati nelagodnost (zavisi od pozicije).

   „Masno tkivo“ koje ste pomenuli sa leve strane pupka moglo bi potencijalno biti lipom, koji je benigni masni tumor. Ovi tumori su obično bezbolni, ali ako porastu ili pritisnu obližnje nerve, mogu izazvati nelagodnost.

   Važno je imati na umu da, iako mogu pružiti određene smernice na osnovu vašeg opisa, važno je da vaš lekar proceni ove simptome. On ili ona mogu izvršiti temeljan pregled i zahtevati dodatne testove ako je to potrebno kako bi odredili tačnu dijagnozu.

   Setite se, svaki uporan ili ponavljajući bol treba proveriti kod medicinskog stručnjaka. Uvek je bolje biti siguran i uveriti se da se ništa ozbiljno ne dešava. Stoga bih vam toplo preporučio da se dogovorite sa svojim lekarom kako biste detaljnije razgovarali o ovim simptomima.

   Nadam se da je ovo od pomoći, i želim vam sve najbolje za vaše zdravlje.

   Dr A. Ilić

   Odgovori
 10. Pozdrav vec par dana imam problema sa stomakom imam iritantnu bol u stomaku i ispod pupka i iznad njega i levo i desno u stomaku al nije jaka bol nedovoljno praznjenje creva gorusicu i mucninu posle jela nadutost i ucestalo podrigivanje da li bi vi mogli da mi date savet kako to da resim hvala u napred.

  Odgovori
  • Poštovani,

   Vaši simptomi mogu biti povezani sa nizom različitih stanja, uključujući sindrom iritabilnog creva, gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), gastritis, ili čak stres.

   Određene promene u ishrani i načinu života često mogu pomoći. Pokušajte da se hranite manjim, češćim obrocima umesto tri velika obroka dnevno. Izbegavajte hranu i piće koji mogu iritirati vaš stomak, kao što su pržena hrana, kafa, alkohol i začinjena hrana. Fizička aktivnost takođe može pomoći u poboljšanju varenja.

   Takođe, može biti korisno voditi dnevnik ishrane. Ovo može pomoći u identifikaciji specifične hrane ili pića koja mogu pogoršati vaše simptome.

   Ukoliko problemi ne prođu u roku od nedelju dana od predloženih promena ili se pogoršaju, važno je da se obratite svom lekaru kako biste dobili tačnu dijagnozu. On ili ona može preporučiti određene dijagnostičke testove, kao što su endoskopija ili kolonoskopija, kako bi se utvrdio uzrok vaših simptoma. Takođe, može biti potrebna promena u terapiji ukoliko već koristite neku.

   Molim vas da ne zanemarite ove simptome i obratite se svom lekaru. Bez obzira na to šta mislite da bi mogao biti uzrok, samo zdravstveni radnik ličnim uvidom može postaviti tačnu dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman.

   Srdačno,
   dr Mirjana Stanković

   Odgovori
 11. Poštovanje,
  Već duže vrijeme imam, više nelagodu nego bol ispod desnog rebra tačno u liniji sa rebrom. Povremeno osjećam kao bockanje u tom dijelu (kao da me neko iglom unutra bode), i nelagodnost kao da je neto se ukočilo i ne mogu da se savijem već moram da se kao „istegnem“. To je počelo poslije porođaja prije skoro dvije godine i ne prolazi. Radila sam ultrazvuk stomaka, sve je u redu, ginekološki sve u redu. Od ranije imam, potvrđen kolonoskopijom, sindrom nervoznih crijeva i gastritis.. Da li može biti povezano sa tim? Koju bih pretragu mogla još da uradim ? Hvala vam na odgovoru!

  Odgovori
  • Poštovana Danijela,

   Nelagodnost ili bol ispod desnog rebra može biti povezana sa različitim uzrocima, uključujući probleme sa organima u toj oblasti, kao što su jetra, žučna kesa, creva i desni bubreg. Budući da ste već uradili ultrazvuk stomaka i ginekološki pregled, a rezultati su bili uredni, to može ukazivati na neke druge potencijalne uzroke nelagodnosti.

   Kako ste naveli da imate sindrom nervoznih crijeva (iritabilni kolon) i gastritis, ova stanja mogu potencijalno doprineti osećaju nelagodnosti u predelu stomaka. Sindrom nervoznih crijeva može izazvati bol, grčeve, nadutost, gasove i promene u pražnjenju creva, dok gastritis može izazvati bol ili nelagodnost u gornjem delu stomaka, mučninu i nadutost.

   Iako ova dva stanja mogu biti povezana s osećajem nelagodnosti koji opisujete, preporučujem vam da razgovarate sa svojim lekarom ili gastroenterologom o vašim simptomima. Oni mogu preporučiti dodatne pretrage ili tretmane koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju vašeg stanja.

   Neke od mogućih pretraga koje bi mogle biti relevantne za vašu situaciju uključuju:

   1. Laboratorijske analize krvi: Testovi krvi mogu pomoći u proceni funkcije jetre i prisustva upale ili infekcije.

   2. Endoskopija: Ovaj postupak omogućava direktni pregled unutrašnjosti želuca i creva i može otkriti abnormalnosti ili promene koje nisu vidljive na ultrazvuku.

   3. Testovi na intoleranciju na hranu ili alergije: Ako nelagodnost može biti povezana sa određenim namirnicama, testovi na intoleranciju ili alergije mogu pomoći u identifikovanju problema.

   Najvažnije je da razgovarate sa svojim lekarom o simptomima i pretraga koje su vam potrebne kako biste dobili preciznu dijagnozu i odgovarajuće lečenje.

   Odgovori
 12. Pozdrav. Vec par dana osetim bol bas u pupku, pre par dana je bolelo sa strane i jedne i druge, ali danas je prestalo. Bolovi su danas slabiji, ali povremeno osetim kao ‘kucanje’ u tom delu. Pijem caj od djumbira svaki dan pa mi bude lakse, a ako mislite da moze caj to resiti, molim vas da mi preporucite. Nikada nisam imala ovih problema, a kako sam procitala da moze uzrok biti o problem sa kicmom, ja imam izrazenu skoliozu, pa je mozda i to razlog. Znacio bi mi odgovor. Hvala

  Odgovori
  • Poštovana Slavice,

   Bol u predelu pupka može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući gastrointestinalne probleme, mišićni grč ili infekciju.

   S obzirom na vašu skoliozu, nije nemoguće da bol može biti povezan s problemima kičme, ali to ne mora nužno biti slučaj. Đumbir čaj može pomoći u ublažavanju određenih simptoma, kao što su nadutost ili grčevi, ali ne može tretirati osnovni uzrok bola.

   Ukoliko se bol ne smiri u narednih 2-3 dana savetujem Vam da zakažete pregled kod interniste-gastroenterologa kako bi vam pružio tačnu dijagnozu i eventualne preporuke za lečenje. Važno je da se ovi simptomi ne zanemaruju, jer bi mogli da ukazuju na različita stanja od kojih neka treba lečiti.

   U međuvremenu, možete nastaviti piti čaj od đumbira ako vam olakšava tegobe, ali takođe se potrudite da pratite svoju ishranu, unosite dovoljno tečnosti i izbegavate hranu koja može pogoršati simptome, kao što su začinjena hrana, masna hrana i gazirana pića.

   Želim Vam brz oporavak.

   Odgovori
 13. Postovani
  Vec izvesno vreme osećam nelagodu u desnoj strani stomaka. To nije bol već nelagodnost koja povremeno prelazi u nešto slično svrabu unutar stomaka.
  Imam jake gasove a stolica mi je na izgled suva ili ima hrapavu strukturu.
  Da pomenem da sam 2018. operisao zucnu kesu

  Odgovori
  • Najverovatnije su u pitanju gasovi. Oni mogu značajno da povećaju volumen creva i „rastegnu“ do okolnih nerava koji to detektuju upravo kao blagu neprijatnost ili svrab.
   Praktično, kada rešite problem gasova – rešićete i problem koji navodite.
   A da biste to uradili – predlažemo vođenje dnevnika ishrane i praćenje koje namirnice Vam izazivaju nadutost i njihovo uklanjanje iz ishrane. Uobičajno je da su veliki izazivači gasova: proizvodi od pšenice, mlečni proizvodi, slatkiši i prosti šećeri, jaja, mahunarke kao i povrće tipa kupus, kelj, brokoli (sadrže previše sumpora)…
   Za ovakvu analizu je potrebno najmanje jednomesečno praćenje sa isključivanjem čitavih grupa namirnica iz ishrane i praćenja kako se osećate i koliku količinu gasova imate.
   Svakako da bi saradnja sa stručnim licem (dijetetičar-nutricionista) može biti od velike pomoći. Takođe, obratite pažnu i na unos masnoća – stolicu koju opisujete u većini slučajeva rešava kašika-dve dnevno maslinovog ulja (hladnoceđenog) naravno raspoređeno u okviru dana i obroka.

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This