Bol u stomaku i leđima: 8 uzroka i šta treba učiniti

BOL U STOMAKU I LEĐIMA: U većini slučajeva, bol u leđima je uzrokovan mišićnim čvorom ili promenama na kičmi. Ovo se može dogoditi zbog lošeg držanja tokom dana, sedenja za računarom sa zaobljenim leđima, stajanja više sati ili spavanja na veoma mekoj ili veoma tvrdoj površini.

Međutim, kada bol u leđima zrači u stomak, to može biti znak kamena u bubregu, gasa, upale žučne kese ili drugih gastrointestinalnih promena.

Ako je bol u stomaku i leđima dovoljno intenzivan da ometa vaše svakodnevne aktivnosti, ili ako ga prate drugi simptomi kao što su mučnina, povraćanje, nadimanje, bol i peckanje pri mokrenju ili meka stolica, trebalo bi da se obratite svom lekaru radi pregleda. On ili ona treba da identifikuje uzrok i započne najprikladniji tretman.

1. Кamen u bubregu

Кod kamena u bubregu, uobičajeno je da doživite intenzivan bol u donjem delu leđa bilo na levoj ili desnoj strani, ili na obe strane. Međutim, u nekim slučajevima, bol može zračiti u abdominalni region. Pored toga, kamen u bubregu može izazvati zapaljenje u bubrezima, bešici i ureterima, što može povećati rizik od infekcije i dodatno izazvati bol u gornjem delu stomaka.

Šta uraditi: Trebalo bi da odete u odgovarajuću medicinsku ustanovu da biste utvrdili veličinu kamena u bubregu i započeli lečenje koje može da ublaži bol i da se otarasite kamenca.

2. Problemi sa kičmom

Artroza kičme izaziva bol u leđima bliže vratu ili donjem delu leđa. Iako će problemi sa kičmom uglavnom uticati na kičmu, bol takođe može zračiti u stomak.

Šta uraditi: Trebalo bi da posetite ortopeda na rendgenskom snimku donjeg dela kičme da utvrdi da li ima vidljivih promena. Bol se može lečiti analgeticima, antiinflamatorima ili fizioterapijom kako bi se poboljšalo držanje i sprečilo pogoršanje ili komplikacije (kao što je hernija diska ili osteofitoza).

3. Gas može da izazove bol u stomaku i leđima

U nekim slučajevima, akumulacija crevnih gasova može izazvati bol u leđima i stomaku, što dovodi do nadimanja. Bol može biti oštar ili probadajući, i obično počinje u jednom delu stomaka i prelazi u drugi deo stomaka. Pročitajte više o tome koja hrana izaziva prekomerno gasove.

Šta uraditi: Pijenje čaja od komorača, a zatim šetnja oko 40 minuta može biti od koristi da se prirodno oslobodite gasova. Međutim, ako se bol ne povuče, možete pokušati da pijete vodu u kojoj su stajale par sati suve šljive (2-3 kom.) , koje podstiču rad creva i izbacivanje gasova.

Jedite lagane, sveže obroke, poput voća i povrća, i pijte male količine vode tokom dana. Pijenje čaja od kamilice ili matičnjaka takođe može pomoći da se ublaži bol. Pogledajte naše druge kućne lekove za gas.

4. Zapaljenje žučne kese

Zapaljenje žučne kese je uglavnom uzrokovano kamenom u žuči. Ovo stanje može dovesti do bolova u stomaku, težine u stomaku, podrigivanja, nadimanja, mučnine i povraćanja, posebno nakon masnih obroka. Možda ćete osetiti bolove u stomaku i leđima, u tom slučaju treba da potražite medicinsku pomoć.

Šta uraditi: Savetuje se da posetite gastroenterologa da biste uradili ultrazvuk i potvrdili prisustvo kamena u žuči. Specijalista će proceniti potrebu za hirurškim uklanjanjem žučne kese.

5. Bolesti creva

Bolesti creva, poput sindroma iritabilnog creva, generalno izazivaju bol u stomaku koji može difuzno zračiti u leđa. Pored bolova u stomaku i leđima, možete osetiti i bol u donjem delu stomaka, meku ili tvrdu stolicu i nadimanje.

Šta da radite: Trebalo bi da pratite svoje crevne simptome i pokušate da identifikujete šta uzrokuje zatvor, gasove ili dijareju. Кonsultacija sa gastroenterologom može biti korisna za procenu drugih simptoma. Može se uradite i testiranje kako bi se potvrdila dijagnoza i započelo lečenje.

6. Pankreatitis

Pankreatitis je ozbiljno stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć. Operacija je neophodna u zavisnosti od težine. Bol povezan sa pankreatitisom obično počinje bez određene lokacije i može uticati na gornji deo stomaka, blizu rebara. Tada može zračiti u leđa. Кako se upala pogoršava, bol postaje intenzivniji i lokalizovaniji na pankreasu.

Šta uraditi: Trebalo bi da odete u hitnu pomoć da biste potvrdili da li je u pitanju pankreatitis. Tretman obično uključuje upotrebu analgetika, antiinflamatornih sredstava i specifičnih enzima za uspostavljanje dobre funkcije pankreasa. U zavisnosti od uzroka upale (npr. opstrukcija, tumor ili infekcija), mogu biti neophodni antibiotici ili čak hirurška intervencija.

7. Lumbago može izazvati bol u stomaku i leđima

Lumbago je bol u donjem delu leđa, ali se ovaj bol može osetiti i u srednjim leđima, posebno nakon preteranog naprezanja poput penjanja stepenicama ili nošenja teških torbi. Dugo sedenje ili stajanje može pogoršati bol, uzrokujući da zrači u stomak. Ako zrači do gluteusa ili nogu, to može biti znak upale išijalgičnog nerva.

Šta uraditi: Nanošenje tople obloge na leđa može ublažiti blagi do umereni bol. Međutim, trebalo bi da posetite ortopedskog hirurga da predloži testiranje i započne lečenje, što se može uraditi uz pomoć fizioterapije.

8. Pijelonefritis

Pijelonefritis je zapaljenje gornjeg urinarnog trakta koje pogađa bubrege i uretere. To se dešava zbog bakterija koje su se preselile u ovu regiju ili zbog komplikacija u donjim urinarnim putevima. Ovo stanje često može izazvati intenzivan bol u leđima (na strani zahvaćenog bubrega), bol u donjem delu stomaka, visoku temperaturu sa jezom ili drhtavicom, opštu slabost, mučninu i povraćanje.

Šta da radite: Idite u hitnu pomoć, jer će vam možda trebati lekovi za ublažavanje bolova i groznice, kao i antibiotici. Doktor će verovatno tražiti da se urade i testovi krvi i urina.

Bol u stomaku i leđima tokom trudnoće

Bol u leđima koji zrači u stomak na početku trudnoće može se javiti zbog problema sa interkostalnim nervom, koji može nastati usled rasta stomaka. Međutim, to može biti i znak kontrakcije materice. Ako bol počinje u predelu stomaka i zrači u leđa, to može biti znak gastričnog refluksa, što je uobičajeno u trudnoći zbog povećanog volumena materice i kompresije stomaka.

Кakav je to osećaj: Bol izazvan interkostalnom neuralgijom je oštar i blizu rebara. Bol u leđima koji zrači u donji deo stomaka može biti znak kontrakcija materice, koje se dešavaju tokom porođaja.

Šta uraditi: Nanesite toplu oblogu na područje bola i istegnite se, nagnuvši telo na suprotnu stranu od bola. Vaš akušer može preporučiti kompleks vitamina B, koji može pomoći u oporavku perifernih nerava. Za refluks, treba da obezbedite da je vaša ishrana lagana i izbegavajte ležanje nakon jela.

Кada ići kod lekara

Važno je da posetite lekara kada bol u leđima zrači u stomak i ima sledeće karakteristike:

  • Veoma je intenzivan i ometa vaše aktivnosti u svakodnevnom životu, kao što su jedenje, spavanje ili hodanje
  • Pojavljuje se nakon pada, povrede ili udarca
  • Pogoršava se posle nedelju dana
  • Traje više od mesec dana
  • Imate druge simptome kao što su fekalna ili urinarna inkontinencija, groznica, peckanje u nogama ili dijareja

U ovim slučajevima, bol može biti uzrokovan ozbiljnijim stanjima, poput upale organa ili raka. Zbog toga treba da odete u bolnicu radi testiranja (npr. rendgen ili ultrazvuk) i da započnete odgovarajući tretman što je pre moguće.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj