Crna stolica: 6 uobičajenih uzroka i šta treba učiniti

Tamna ili crna stolica se obično javlja kada se u fecesu pomeša svarena krv. Često je znak krvarenja na početku digestivnog trakta, blizu jednjaka ili želuca. Кrvarenje u ovim područjima može nastati zbog čireva ili varikoziteta.

Crni izmet može da se desi i sa manjim podudarnostima, na primer sa dijetama bogatim gvožđem ili kod ljudi koji uzimaju suplemente gvožđa. Neki lekovi takođe mogu izazvati tamniju stolicu.

Bez obzira na to, ako vaša crna stolica traje duže od 2 dana, trebalo bi da posetite svog lekara radi procene. Verovatno će biti zatražiti test stolice, a lekar će takođe odlučiti da vas pošalje na kolonoskopiju. Кada se identifikuje osnovni uzrok, može se započeti odgovarajući tretman. Saznajte više o tome šta različite boje izmeta mogu značiti u tekstovima: žuta stolica i bela stolica.

Najčešći uzroci crne stolice

1. Visok unos gvožđa

Ishrana koja sadrži mnogo gvožđa i sadrži velike količine pasulja, crvenog mesa ili cvekle može dovesti do tamnije stolice. Кada se konzumira hrana sa visokim sadržajem gvožđa, creva možda neće moći da apsorbuju sve gvožđe u telo i eliminišu višak u stolici. Gvožđe će često dati crnu boju stolici.

Važno je napomenuti, međutim, da tamna stolica od visokog gvožđa neće imati nikakve promene u mirisu. S druge strane, stolica sa krvlju će imati izraženiji miris.

Šta da radite: Nema potrebe da svakodnevno konzumirate preteranu količinu gvožđa osim ako to nije medicinski indicirano. Smanjite unos gvožđa i pratite boju stolice, jer bi trebalo da se vrati u normalnu, svetliju boju u roku od nekoliko dana.

2. Unos crvene ili crne hrane

Pored namirnica sa visokim sadržajem gvožđa, namirnice sa veoma intenzivnom crvenom ili crnom bojom takođe mogu zatamniti izmet. Neki primeri uključuju:

 • Cvekla
 • Кupine
 • Tamna čokolada
 • Žele sa crvenom prehrambenom bojom
 • Sladić

Šta uraditi: Ako sumnjate da vam se boja stolice promenila zbog ishrane, pratite vrste hrane koju jedete i izbegavajte hranu veoma intenzivne boje. Ako vaša crna stolica potraje nakon nekoliko dana praćenja, trebalo bi da posetite lekara.

3. Upotreba lekova ili dodataka

Neki suplementi, poput gvožđa, mogu dovesti do crnog izmeta nakon prvih dana upotrebe. Drugi lekovi koji mogu izazvati crnu stolicu su antikoagulansi i antiinflamatori.

Šta da uradite: Ako primetite da vam je boja stolice postala tamnija u roku od nekoliko dana od početka uzimanja novog leka ili suplementa, trebalo bi da obavestite svog lekara kako bi on ili ona procenili da li je lek bezbedan za nastavak.

4. Čir na želucu

Čir na želucu, takođe poznat kao ulkus gaster, su lezije koje se formiraju na sluznici želuca. Ove lezije mogu izazvati simptome kao što su bol u stomaku, povraćanje i krvarenje, što se zatim primećuje u stolici. Stolica koja sadrži krv imaće intenzivan neprijatan miris i biće mnogo tamnija nego inače.

Šta uraditi: Lečenje čira na želucu obično prati gastroenterolog. Ciljevi će biti lečenje osnovnog uzroka i mogu uključivati upotrebu lekova za smanjenje ili neutralizaciju želudačne kiseline.

5. Varikoze jednjaka

Varikoze jednjaka nastaju kada se krvni sudovi u jednjaku prošire. Ovo se obično dešava kao posledica bolesti jetre. Pucanje ovih sudova može dovesti do povraćanja krvi, kao i krvi u fecesu, što stolici daje crnu boju. Takođe možete osetiti bledilo, vrtoglavicu i kratak dah.

Šta uraditi: Lečenje varikoziteta jednjaka zavisiće od težine, količine krvarenja i osnovnog uzroka. Blagi slučajevi se mogu konzervativno lečiti lekovima, dok će teži slučajevi rupture krvnih sudova zahtevati hiruršku sanaciju.

6. Rak želuca ili creva

Rak želuca ili creva takođe može dovesti do tamne stolice zbog povećane osetljivosti i rizika od krvarenja u ovim organima.

Šta uraditi: Lečenje raka, koje prati onkolog, ima za cilj uništavanje ćelija raka i smanjenje rizika od širenja. Može uključivati hemoterapiju, terapiju zračenjem i/ili operaciju.

Crna stolica kod beba

Crna stolica kod beba se često primećuje u prvim danima nakon porođaja. Ova prva stolica koja se zove mekonijum, to je tamnozelena izmet koji proizvodi fetus dok je in-utero, a eliminiše se u prvim satima života.

Do 6. dana, boja stolice može imati neke zelene ili bordo nijanse. Posle nekoliko nedelja i meseci, stolica za bebe često će promeniti boju i teksturu. Izmet će se posebno promeniti uvođenjem novih namirnica, poput ovsene kaše, voća, povrća, mesa i jaja.

U nekim slučajevima može izgledati da bebina stolica ima oskudne količine krvi, ali to generalno nije zabrinjavajuće. Obično je to znak alergije na mleko ili virus prehlade. Ipak, trebalo bi da obavestite svog lekara ako primetite crvene boje ili nove tamne promene u stolici vaše bebe.

Кada ići kod lekara zbog crne stolice

Trebalo bi da posetite svog lekara radi procene ako sumnjate da vaša stolica sadrži krv. Ostali znaci i simptomi koje treba proceniti uključuju:

 • Novi, intenzivno neprijatan miris
 • Jaki bol u stomaku
 • Mučnina i povraćanje
 • Jarko crvena krv u stolici ili povraćanju
 • Gubitak težine
 • Promene apetita

Lekar će proceniti vaše simptome i istoriju zdravlja i može naručiti testiranje poput testa stolice ili endoskopije.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This