Glavobolja kod dece

Glavobolja nije samo za odrasle. Otprilike 1 od 5 mladih školskog uzrasta i tinejdžera takođe ih ima. Najčešća vrsta bola u glavi kod dece su tenzione glavobolje. Ali oko 5% mališana bori se sa dečijom migrenom – a neke  „ščepa“ već sa 4 godine starosti.

Možda se brinete da je glavobolja vašeg deteta znak ozbiljnijeg problema, poput tumora na mozgu. Ali za većinu ovakva dijagnoza ima malu verovatnoću. Smanjite zabrinutost prateći detetove simptome i razgovarajući sa lekarom. Zajedno možete pronaći tretmane i pomoći svom detetu da nauči načine da se oseća bolje.

Uzrok glavobolje kod dece i tinejdžera

Većina ih dobije zbog bolesti, infekcije (poput prehlade ) ili temperature. Na primer, sinusitis (upala sinusa) i infekcije grla ili uha mogu da izazovu glavobolje. To su prateće glavobolje i obično se javljaju i prestaju sa izlečenjem osnovne bolesti. Ovde ćemo se baviti glavoboljama koje se ponavljaju.

Migrenske glavobolje su posebna priča. Lekari ne znaju tačno šta ih uzrokuje, ali znaju da su povezane sa fizičkim i hemijskim promenama u mozgu, kao i genima koje roditelji prenose svojoj deci.

Otprilike 7 od 10 mladih sa migrenom, roditelji ili brata ili sestru imaju istu istoriju bolesti. Takođe isti pokretači poput umora, jakog svetla i vremenskih promena – mogu pokrenuti i njihove napade.

Ostali pokretači migrene uključuju stres, anksioznost, depresiju, promenu načina spavanja, glasne zvukove ili određenu hranu. Previše fizičke aktivnosti ili previše sunca može doneti migrenu i kod neke dece.

Devojčice ih mogu dobiti zbog burnih hormonalnih promena pri dobijanju menstruacije. Ova vrsta se naziva menstrualna migrena.

Uobičajeni uzroci tenzione glavobolje uključuju emocionalni stres, naprezanje očiju zbog lošeg vida i naprezanje vrata ili leđa povezano sa lošim držanjem tela.

Većina glavobolja je bezopasna. Ali ako se vremenom pogoršavaju i pojave neki drugi simptomi, mogu biti znak ozbiljnijeg problema.

Kada posetiti lekara

Posetite lekara ako stanje ponavlja, pogoršava ili traje duže od 12 sati. Takođe bi trebalo da posetite lekara ako je bol u glavi rezultat povrede glave ili ako vi imate osećaj da vaše dete ne izgleda dobro.

Odmah odvedite dete kod lekara ako ima bilo koji od ovih simptoma zajedno sa glavoboljom:

 • Gubitak vida
 • Povraćanje
 • Slabost mišića
 • Groznica
 • Ukočen vrat
 • Bilo koji simptom koji ih budi tokom noći
 • Kod male dece, bolovi u potiljku.

Pozovite hitnu pomoć ako ne možete da probudite dete; ako ima nejasan govor, zbunjenost, slabost u udovima ili probleme sa hodanjem.

Dijagnoza glavobolja kod dece

Lekar vašeg deteta će ga pregledati i postavljati pitanja o glavoboljama, uključujući vrstu bolova, koliko često se dešavaju i da li ih bilo šta poboljšava ili pogoršava. Vi i vaše mališan moraćete biti što precizniji.

Obično lekari mogu da postave dijagnozu na osnovu ovih informacija. Ponekad im je potreban CT ili MRI da bi dobili više informacija. Pomoću ovih uređaja se dobijaju detaljne slike mozga koje mogu da prikažu bilo koja problematična područja mogu izazivati glavobolje.

Jednom kada lekar utvrdi određenu vrstu glavobolje koju vaše dete ima, možete zajedno da radite na planu lečenja kako biste mu pomogli da se oseća bolje.

Kućni tretmani

Ako osim bola u glavi nema druge simptome, možete prvo da isprobate neke kućne lekove ili lekove protiv bolova koji se prodaju bez recepta.

Za tenzione glavobolje ovi saveti mogu biti od pomoći:

 • Neka vaše dete leži s blago podignutom glavom.
 • Neka deca dobro reaguju na kupanje u toploj vodi ili tuširanje.
 • Stavite detetu hladan ili topli oblog na čelo ili vrat.

Za migrenu:

 • Dete smestite da legne u tihu, zamračenu sobu. Recite mu da miruje zatvorenih očiju.
 • Posavetujte dete da duboko, opušteno diše.
 • Koristite hladan ili topli oblog.

Jedna doza dečijeg analgetika koji se može kupiti bez recepta u apoteci (razgovarajte sa farmaceutom) može ublažiti tenzione i migrenske glavobolje. Stručnjaci preporučuju davanje ovih lekova protiv bolova detetu čim počne migrena. Ne dajte ga više od 2 dana u nedelji da ne bi došlo do povratka glavobolje.

Možda biste radije probali prirodne lekove protiv glavobolje. Studije sugerišu da određeni vitamini ili lekovito bilje mogu pomoći u smanjenju bolova ili učestalosti glavobolje. To uključuje:

Vitamin B2. Takođe se naziva riboflavin, ovaj dodatak može ublažiti neprijatnosti i sprečiti neke glavobolje. Neželjeni efekti su retki, ali uključuju dijareju, mokrenje više nego obično i svetložutu boju urina.

Magnezijum. Tinejdžeri koji imaju migrenske glavobolje obično imaju niži nivo magnezijuma. Uzimanje ovog minerala nekoliko meseci može sprečiti neke od ovih glavobolja. Dodaci magnezijuma mogu prouzrokovati dijareju i ometati dejstvo nekih drugih lekova, pa pre nego što ih upotrebite, posavetujte se sa detetovim lekarom. Možete da pomognete u povećanju nivoa magnezijuma kod deteta tako što ćete u ishranu dodati više tamnozelenog, lisnatog povrća, različitih mahunastih plodova (pasulja), semena, orašastih plodova i integralnih žitarica.

Koenzim K10 (CoK10). Otprilike trećini mališana sa migrenom nedostaje ovaj antioksidans, koji se obično nalazi u svakoj ćeliji u telu. Pri korišćenju ovog preparata nema značajnih neželjenih efekata kod dece. Mogu se javiti blage gastrointestinalne tegobe, ali to je retko.

Pre upotrebe, uvek pitajte pedijatra da li je određeni dodatak siguran za vaše dete.

Kako se tretira glavobolja kod dece i tinejdžera?

Lekar može preporučiti različite tretmane glavobolje. Najbolji tretman za vaše dete zavisiće od vrste bola u glavi koju ima, koliko često se dešava, šta joj je uzrok i kolika je starost deteta.

Neke od opcija koje vam lekar može predložiti uključuju:

Praćenje simptoma. Vodite dnevnik glavobolje da biste beležili stvari koje pokreću glavobolju vašeg deteta, poput nedostatka sna, izostanka obroka u uobičajeno vreme, određene hrane ili sastojaka, kofeina, sredine u kojoj se dete nalazi ili stresa.

Upravljanje stresom. I za migrenu i tenzionu glavobolju važno je da vi i vaše dete utvrdite šta dovodi do njihovog nastanka. Kada saznate uzrok, možete pomoći da pronađu načine da se nose sa stvarima koje im provociraju bol u glavi.

Masaža. Kada to radi obučeni stručnjak, zajedno sa zdravom ishranom i redovnim vežbanjem, masaža može pomoći vašem detetu da se opusti. Može da ublaži napetost mišića koji mogu biti pokretači glavobolje.

Lekovi. Mnogi lekovi za lečenje bola u glavi odraslih se koriste u manjim dozama za lečenje glavobolje mališana i tinejdžera. Ali nikada ne dajte aspirin detetu mlađem od 19 godina. To može izazvati Rejov sindrom, retko, ali fatalno stanje kod male dece.

Vašem detetu će možda trebati lekovi koji se dobijaju na recept kako bi pomogli kod određenih bolova, posebno migrenoznih. Neki lekovi leče simptome koji prate glavobolju. Drugi pomažu u sprečavanju budućih glavobolja.

Može potrajati neko vreme da se pronađe lek za glavobolju koji deluje. Recite lekaru šta pomaže vašem detetu, a šta ne.

Šta očekivati kada započne lečenje

Počnite odmah da vodite dnevnik glavobolje kako biste lakše pratili koliko dobro deluju lekovi i terapija. Ponesite dnevnik pri poseti lekaru da bi mogao da proveri da li postoji potreba za dodatnim prilagođavanjem programa lečenja.

Ako se simptomi vašeg deteta pogoršaju ili se dešavaju češće čak i tokom lečenja, zamolite lekara da vas uputi specijalistu za glavobolju.

Da li deca prerastaju glavobolju?

Glavobolja kod mladih se može značajno smanjiti ili čak nestati kako dete stari. Nije neuobičeno da nestane, a zatim se vratiti kasnije u životu.

Do srednje škole mnogi dečaci koji su imali bolove u glavi i migrene prestaju da ih imaju – praktično su ih prerasli. Ali kod devojčica je suprotno: češće dešava u toku razvoja zbog hormonalnih promena.

KOMENTARI
2 Komentari
 1. Moju devojcicu od 9 godina boli glava vec dva dana, najcesce se zali da je boli u slepocnom delu, i u cenom na sredini, vise tu izmedju opciju, i da malo je prehladjena ali nije imala temperaturu povracala je jednom kada je bol bio najjaci,inace pomogne joj brufen, ali se bol vraca posle nekoliko sati

  Odgovori
  • Poštovana,

   Žao mi je što čujem da vaša devojčica ima glavobolje. Na osnovu ovo malo podataka koje ste dali mogu vam pružiti neke opšte informacije o uzrocima i simptomima glavobolje kod dece.

   Migrena: Može izazvati jake bolove u glavi, često na jednoj strani, i može biti praćena mučninom, povraćanjem i osetljivošću na svetlo ili zvuk. Migrena može biti izazvana stresom, određenom hranom, promenama u vremenskim prilikama ili drugim okidačima.

   Tenzijska glavobolja: Ovo je najčešći tip glavobolje kod dece i obično uzrokuje osećaj stezanja oko čela ili zadnjeg dela glave.

   Glavobolja zbog sinusitisa: Ako vaša kćerka ima prehladu, glavobolja može biti uzrokovana infekcijom sinusa. Bol se često oseća oko očiju, čela i obraza.

   Infekcije: Ponekad glavobolja može biti simptom druge infekcije, poput gripa ili upale srednjeg uha.

   Glavobolja zbog povrede glave: Ako je vaša kćerka nedavno ima udarac u glavu, važno je obratiti se lekaru odmah.

   Ostali uzroci: Postoje i drugi mogući uzroci glavobolje kod dece, poput problema sa vidom, stresa ili problema sa spavanjem.

   Ako vaša devojčica redovno ima glavobolje, povraća, oseća slabost ili druge neuobičajene simptome, obavezno se obratite pedijatru ili drugom zdravstvenom stručnjaku. Važno je da se pravilno dijagnostikuje uzrok glavobolje kako bi se preduzele odgovarajuće mere lečenja. Takođe, ako glavobolje postanu intenzivnije ili traju duže, trebali biste što pre potražiti medicinsku pomoć.

   Ne zaboravite da je uvek najbolje konsultovati se direktno sa zdravstvenim stručnjakom kada se radi o zdravlju vašeg deteta.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This