Da li je tokom trudnoće neophodan dodatni unos gvožđa?

Iako se trudnicama često preporučuje da svoju ishranu obogate suplementima sa dodatkom gvožđa, nova istraživanja govore da im pojačani unos tog elementa ne donosi nikakvu opipljivu korist.

Ovo se ne odnosi samo na trudnice koje su anemične, a takav zaključak je izveden iz studije sprovedene od strane „Instituta za tropsku medicinu „Antverp“ (Antwerp). U istraživanju je učestvovalo preko 1.000 trudnica iz Burkine Faso. Lekari sa velikom sigurnošću mogu da budu sigurni u objavljene rezultate, upravo zato što je istraživanje rađeno u toj državi. Imali su, naime, adekvatan „reper“ – čak 43 odsto ispitivanih trudnica bilo je anemično (karakeristično za afričke zemlje).

Ljudskom telu gvožđe je potrebno za proizvodnju hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima koja je zaslužna za prenos kiseonika kroz organizam. Tokom trudnoće, kada dete „troši“ majčin kiseonik, ženama može biti potrebno više gvožđa nego obično. Ovo istraživanje je, pak, pokazalo da pojačan unos gvožđa kod „zdravih“ žena ne može sprečiti da nivo hemoglobina u njihovoj krvi na kraju blago opadne, dok se svakako preporučuje anemičnim trudnicama.

Polovina žena koje su učestvovale u istraživanju dnevno je uzimalo 60 miligrama gvožđa, zajedno sa folnom kiselinom, a kod druge polovine doza gvožđa je bila duplo manja, s tim da je njihov „koktel“, osim folne kiseline, imao i druge suplemente (cink, vitamine A i C itd). Ispitanice su uzimale dodatne količine gvožđa sve do tri meseca nakon porođaja, a kod svih je potom izmeren približno isti nivo gvožđa u krvi, nevezano od toga koji „koktel“ su pile. Bez obzira da li su pre istraživanja bile anemične ili ne, kod svih je izmeren nešto niži nivo hemoglobina od normalnog.

 

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This