Hemangiomi: dijagnostika, lečenje i život sa ovim urođenim tumorima

Hemangiomi su benigni tumori koji se razvijaju iz krvnih sudova i često se javljaju kod novorođenčadi i male dece. Iako uglavnom nisu opasni, mogu stvarati probleme ako zahvate unutrašnje organe ili izazovu funkcionalne smetnje. Ovi tumori su među najčešćim tumorima kod dece, a njihova učestalost varira između 4% i 10% novorođenčadi.

Cilj ovog članka je iznošenje više informacija o vrstama hemangioma, njihovim uzrocima i simptomima, te metodama dijagnostike i liječenja. Na ovaj način, želimo podići svest o hemangiomima i pružiti podršku onima koji se suočavaju sa ovim izazovom.

I. Vrste hemangioma

Kapilarni hemangiomi

Kapilarni hemangiomi su najčešći oblik hemangioma koji se javljaju kod dece. Karakteriše ih brz rast u prvim mesecima života, nakon čega obično dolazi do spontane regresije. Izgledaju kao crvenkaste, izdignute mrlje na koži koje se sastoje od brojnih malih krvnih sudova.

Kapilarni hemangiomi čine oko 60% svih hemangioma. Većina se javlja kod novorođenčadi, a učestalost je veća kod devojčica nego kod dečaka.

Kapilarni hemangiomi se najčešće javljaju na koži lica, vrata, ruku i nogu, ali mogu se pojaviti i na unutrašnjim organima.

Kavernozni hemangiomi

Kavernozni hemangiomi su drugi najčešći oblik hemangioma. Oni su veći i dublje smešteni u odnosu na kapilarne hemangiome. Kavernozni hemangiomi se sastoje od većih krvnih sudova, često ispunjenih krvlju. Njihova površina može biti plavkasto-crvena ili ljubičasta.

Kavernozni hemangiomi čine oko 10-20% svih hemangioma. Javljaju se kod dece i odraslih, s nešto većom učestalosti kod žena.

Kavernozni hemangiomi se često javljaju u dubljim slojevima kože, mišićima ili unutrašnjim organima, kao što su jetra, pluća i mozak.

Ostali tipovi hemangioma

Pored kapilarnih i kavernoznih hemangioma, postoje i drugi, ređi tipovi hemangioma, kao što su venularni, arterijski i miksedematozni hemangiomi. Ovi hemangiomi se razlikuju po svojoj strukturi i kliničkoj slici. Dijagnoza i lečenje ovih tipova hemangioma zavise od specifičnosti svakog pojedinačnog slučaja.

Izgled hemangioma

II. Uzroci hemangioma

Genetski faktori: Istraživanja sugerišu da genetski faktori mogu igrati ulogu u nastanku hemangioma. Neke studije su identifikovale promene u određenim genima koje se povezuju s povećanim rizikom od razvoja hemangioma. Takođe, postoji veća verovatnoća da će se hemangiomi pojaviti kod blizanaca ili kod osoba s porodičnom anamnezom hemangioma.

Hormonski faktori: Neki naučnici veruju da hormoni, kao što su estrogen i progesteron, mogu doprineti razvoju hemangioma. Ovo bi moglo objasniti zašto su hemangiomi češći kod devojčica i zašto se ponekad javljaju u većem broju tokom trudnoće ili kod žena koje uzimaju hormonsku terapiju.

Spontana pojava i nepoznati uzroci: U mnogim slučajevima, uzrok hemangioma ostaje nepoznat. Hemangiomi se mogu spontano pojaviti, bez jasnog uzroka ili poznatih okidača. Istraživanja u ovoj oblasti nastavljaju se, sa ciljem boljeg razumevanja nastanka hemangioma i identifikacije mogućih faktora rizika.

III. Simptomi i dijagnostika

Simptomi hemangioma

a. Promene na koži: Hemangiomi se često manifestuju kao promene na koži koje mogu varirati u boji, veličini i obliku. Kapilarni hemangiomi su obično crvenkaste boje, dok kavernozni hemangiomi mogu imati plavkasto-crvenu ili ljubičastu nijansu.
b. Bol i nelagoda: Iako hemangiomi obično ne izazivaju bol, u nekim slučajevima mogu prouzrokovati nelagodu, naročito ako se nalaze u blizini zglobova ili na mestima gde dolazi do trenja.
c. Komplikacije vezane uz unutrašnje organe: Hemangiomi koji zahvataju unutrašnje organe mogu izazvati različite simptome i komplikacije, u zavisnosti od zahvaćenog organa. Na primer, hemangiomi jetre mogu izazvati bol u trbuhu, dok hemangiomi mozga mogu dovesti do neuroloških simptoma.

Dijagnostičke metode

a. Fizički pregled: Lekar će obaviti detaljan pregled kako bi utvrdio prisustvo i karakteristike hemangioma. Pregled može uključivati i procenu veličine, oblika i brzine rasta hemangioma.
b. Ultrazvuk: Ultrazvučni pregled može se koristiti za procenu dubine, veličine i protoka krvi unutar hemangioma. Ova neinvazivna metoda može biti posebno korisna za procenu hemangioma na unutrašnjim organima.
c. MRI i CT skeniranje: Magnetna rezonanca (MRI) i kompjuterizovana tomografija (CT) omogućavaju detaljno snimanje hemangioma i okolnih tkiva. Ove metode se obično koriste za procenu dubokih ili složenih hemangioma, kao i za praćenje efikasnosti lečenja.
d. Biopsija (ako je potrebna): U nekim slučajevima, lekar može preporučiti biopsiju kako bi potvrdio dijagnozu hemangioma, naročito ako postoje sumnje na malignu promenu. Biopsija podrazumeva uzimanje uzorka tkiva iz hemangioma za mikroskopsku analizu.

Blizanci od kojih jedan ima tumor na glavi

IV. Tretman hemangioma

Praćenje i konzervativna terapija

U slučajevima kada hemangiomi ne izazivaju simptome ili komplikacije, lekar može preporučiti praćenje i konzervativnu terapiju. Ovo je često opcija kod kapilarnih hemangioma koji spontano regrediraju tokom vremena.

Prednost konzervativne terapije je izbegavanje invazivnih postupaka i potencijalnih komplikacija. Međutim, nedostatak je što neki hemangiomi mogu zahtevati duži period praćenja i neće uvek spontano nestati.

Lekovi

a. Beta-blokatori: Beta-blokatori, kao što je propranolol, često se koriste za lečenje hemangioma, jer mogu usporiti rast i podstaći regresiju. Obično se propisuju za decu mlađu od godinu dana.
b. Kortikosteroidi: Oralni ili injekcijski kortikosteroidi se ponekad koriste za lečenje hemangioma, posebno kod težih ili komplikovanih slučajeva. Kortikosteroidi mogu smanjiti upalu i otečenost hemangioma.
c. Ostale farmakološke opcije: U nekim slučajevima, lekar može preporučiti druge lekove, kao što su interferon alfa ili vincristin, koji mogu pomoći u smanjenju rasta hemangioma.

Hirurško lečenje

a. Indikacije za hirurški tretman: Hirurški tretman može biti opcija za hemangiome koji izazivaju simptome, komplikacije ili estetske probleme. Takođe, hirurgija može biti neophodna ako lekovi nisu efikasni u smanjenju veličine hemangioma.
b. Postupak i oporavak: Postupak uklanjanja hemangioma zavisi od veličine, lokacije i tipa hemangioma. Oporavak može varirati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od složenosti operacije.
c. Rizici i komplikacije: Hirurško lečenje hemangioma nosi određene rizike, kao što su infekcije, krvarenje, ožiljci ili povratak hemangioma. Lekar će detaljno razmotriti ove rizike pre nego što preporuči hirurški tretman.

Laserska terapija i druge nehirurške opcije

Laserska terapija koristi snop svetlosti visoke energije da bi ciljano tretirala i uklonila hemangiom. Ova metoda može biti efikasna u uklanjanju kapilarnih hemangioma, kao i drugih manjih lezija. Ostale nehirurške opcije mogu uključivati skleroterapiju, radioterapiju ili krioterapiju.

V. Život sa hemangiomom

Hemangiomi mogu imati veliki uticaj na kvalitet života pacijenata, posebno u slučajevima kada se nalaze na vidljivim mestima, kao što je lice. Da bismo olakšali emocionalne izazove, važno je imati podršku prijatelja i porodice, kao i stručnjaka koji se bave ovim pitanjem.

Kako se nositi sa emocionalnim izazovima

Odrasli pacijenti sa hemangiomom mogu se suočiti sa osećanjem stida ili sramote zbog svojih lezija, što može uticati na njihovo samopoštovanje i kvalitet života. Roditelji dece sa hemangiomom takođe mogu biti podložni anksioznosti i stresu. Ovo su normalne reakcije na ovu vrstu stanja, ali je važno razgovarati sa lekarom ili psihologom o osećanjima i potrebama.

Komunikacija sa lekarima i zdravstvenim radnicima

Komunikacija sa lekarima i zdravstvenim radnicima je ključna za adekvatan tretman hemangioma. Važno je razumeti moguće rizike i prednosti različitih terapijskih opcija, kao i pratiti napredak lečenja i komplikacije koje se mogu pojaviti. Pacijenti i njihovi roditelji treba da budu otvoreni i iskreni u pogledu svojih pitanja i zabrinutosti.

Saveti za roditelje dece sa hemangiomom

Roditelji dece sa hemangiomom mogu biti pod velikim stresom i zabrinuti za stanje svog deteta. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da ublažite ovaj stres:

 • Obrazovanje: Naučite o hemangiomima da biste bolje razumeli stanje vašeg deteta.
 • Razgovarajte sa lekarom: Pitajte doktora o mogućnostima lečenja i pratite napredak lečenja vašeg deteta.
 • Povežite se sa drugim roditeljima: Pronađite podršku među drugim roditeljima koji prolaze kroz slično iskustvo.
 • Budite strpljivi: hemangiomi mogu dugo da traju, tako da je važno biti strpljiv i imati realna očekivanja o lečenju.

Zaključak

Hemangiomi su relativno česta pojava kod novorođenčadi i mladih ljudi, iako se mogu pojaviti u bilo kom životnom dobu. Važno je da se ovi tumori pravovremeno dijagnostikuju i leče, kako bi se sprečile komplikacije i poboljšao kvalitet života pacijenta.

Postoji nekoliko terapijskih opcija koje mogu biti uspešne u lečenju hemangioma, u zavisnosti od veličine, lokacije i vrste lezije. Konzervativni pristup, lekovi, laserska terapija, hirurško lečenje i druge nehirurške opcije su dostupne, a lekar će preporučiti najbolju opciju za svakog pacijenta pojedinačno.

Važno je imati podršku i edukaciju za obolele i njihove porodice. Pacijenti i njihove porodice treba da budu otvoreni u vezi sa svojim osećanjima i potrebama, kao i da imaju poverenja u svoje lekare.

Uz pravovremenu dijagnostiku, adekvatno lečenje i podršku, pacijenti s hemangiomima mogu imati dobre izglede za oporavak i povratak u normalan život.

KOMENTARI
2 Komentari
 1. Poštovani,pročitala sam Vaš članak i malo me ohrabrio.Imam hemangiom na jetri veličine 98 × 70 milimetara,dosta uvučen u jetri,koi ima tendenciju rasta.Ljekari u Crnoj Gori su dosada samo predlagali praćenje do zadnjeg ultrazvuka prije par dana kada je utvrđena ova dimenzija.Sada se samo distanciraju i kažu da idem van Crne Gore za pomoć i savjete.Interesuje me Vaša preporuka kojem dokroru u regijonu da se javim.Umam 40 godina,unaprijed hvala.Srdačan pozdrav!

  Odgovori
  • Poštovana,

   Na osnovu informacija koje ste dali, vidim da imate značajan hemangiom na jetri koji ima tendenciju rasta. U većini slučajeva, hemangiomi su benigni i ne izazivaju nikakve simptome, ali ukoliko su veliki i rastu, mogu prouzrokovati nelagodu ili komplikacije. Važno je da se konsultujete sa stručnjacima za ovo stanje.

   Žao mi je što čujem da se suočavate sa nedostatkom podrške u svojoj zemlji. Važno je da potražite savet stručnjaka koji ima iskustva u lečenju ovog stanja.

   Na Balkanu, ima nekoliko medicinskih centara koji su priznati po svojoj stručnosti u lečenju hemangioma i drugih tumora jetre. U Beogradu, Klinički centar Srbije je dobro poznat po svom radu na ovom polju.
   U Hrvatskoj, Klinički bolnički centar Zagreb je jedan od najvećih i najnaprednijih medicinskih centara u zemlji, sa značajnim iskustvom u lečenju tumora jetre.

   Treba napomenuti da je ova informacija samo opšta preporuka i da bi trebalo da se konsultujete sa svojim lekarem pre nego što odlučite gde da idete na lečenje. Svaki pacijent je jedinstven, a odluka o tome gde da potražite lečenje treba da bude na osnovu vaših specifičnih potreba i okolnosti.

   Nadam se da će ovo biti korisno i želim vam sve najbolje u vašem daljem liječenju.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This