Iskašljavanje krvi: 8 uobičajenih razloga i šta učiniti

Iskašljavanje krvi nije uvek ozbiljan simptom, posebno kada se javlja kod mladih, zdravih osoba. Može se pojaviti zbog male rane u nosu ili grlu koja krvari pri kašljanju. Takođe se može dogoditi ako su disajni putevi isušeni duži period vremena.

Međutim, iskašljavanje obilnih količina svetlo crvene krvi može biti znak ozbiljnije bolesti, poput upale pluća, tuberkuloze ili raka pluća, posebno ako se javlja više od jednom dnevno. Ovaj simptom se često naziva hemoptizija.

Stoga, trebali biste posetiti svog lekara opšte prakse ili pulmologa ako iskašljavate krv duže od 24 sata, ili ako se javlja sa drugim simptomima poput otežanog disanja, pištanja, ili ako primetite obilne ili sve veće količine krvi.

Glavni uzroci pojave krvi pri kašljanju

1. Rane u disajnim putevima

U većini slučajeva, iskašljavanje krvi se javlja zbog blagih rana ili iritacije u nosu ili grlu. To se može desiti nakon različitih pregleda, kao što su bronhoskopija, biopsija pluća, endoskopija ili operacija uklanjanja krajnika.

Šta uraditi: Obično, ovakva vrsta krvi će se sama povući bez lečenja. Međutim, ako traje duže od jednog dana, trebali biste posetiti svog lekara kako bi utvrdili zašto se to dešava i započeli odgovarajuće lečenje.

2. Dugi periodi kašljanja

Suvo i dugotrajno kašljanje je uobičajen simptom gripa, i stoga je moguće primetiti krv pri kašljanju. To je zbog iritacije disajnih puteva i može trajati nekoliko dana ako se ne leči.

Šta uraditi: Ako se krv pri kašlju ili drugi simptomi gripa ne poboljšaju u roku od nekoliko dana, trebali biste posetiti lekara radi procene i lečenja. Lekar može savetovati protivupalne lekove i lekove za snižavanje temperature.

3. Upala pluća i iskašljavanje krvi

Upala pluća je ozbiljna infekcija pluća koja generalno dovodi do simptoma poput hemoptizije, groznice, otežanog disanja, bolova u grudima i palpitacija. Dijagnoza se potvrđuje testiranjem i često se leči antibioticima.

Šta uraditi: Budući da neke vrste upale pluća zahtevaju lečenje antibioticima, trebali biste posetiti svog lekara kako biste potvrdili dijagnozu i započeli lečenje po potrebi. U težim slučajevima, upala pluća može znatno uticati na disanje, i može biti potrebno prijem u bolnicu radi praćenja.

4. Tuberkuloza

Pored iskašljavanja krvi, što je veoma karakteristično za tuberkulozu, ova bolest takođe može uzrokovati simptome poput stalne groznice, noćnog znojenja i prekomernog umora. Kašalj obično traje više od 2 nedelje, a dijagnoza se obično potvrđuje testom ispljuvka.

Šta uraditi: Tuberkuloza je uzrokovana bakterijama, i stoga, lečenje obično podrazumeva dugotrajan kurs antibiotika koji može trajati nekoliko meseci. Ako sumnjate da imate tuberkulozu, trebali biste posetiti pulmologa. Jednom potvrđeno, trebali biste savetovati osobe s kojima ste bili u bliskom kontaktu da se takođe testiraju, jer se ova bolest lako širi.

5. Bronhiektazije

Bronhiektazije su respiratorna bolest koja uzrokuje kašljanje krvi koje se s vremenom pogoršava zbog trajnog širenja ili proširenja bronhija. To dovodi do prekomerne produkcije sluzi i uzrokuje česte epizode otežanog disanja. Ovo stanje je uglavnom uzrokovano cističnom fibrozom, upalom pluća ili gljivičnim infekcijama pluća.

Šta uraditi: Važno je posetiti lekara radi pregleda, dijagnoze i lečenja. Lečenje je obično usmereno na ublažavanje simptoma i poboljšanje kvaliteta života.

6. Bronhitis i iskašljavanje krvi

Bronhitis može uzrokovati iskašljavanje krvi, iako je to ređe. Bronhitis je povezan sa ponavljajućom upalom unutar bronhija, što može povećati iritaciju disajnih puteva, dovodeći do većeg rizika od krvarenja.

Šta uraditi: U većini slučajeva, odmor i povećan unos tečnosti su sposobni ublažiti simptome povezane sa bronhitisom. Međutim, ako simptomi traju ili ako imate otežano disanje, trebali biste potražiti medicinsku pomoć, jer lekovi mogu biti neophodni.

7. Plućna embolija

Plućna embolija (PE) je ozbiljan zdravstveni problem koji bi trebalo što pre lečiti u bolničkom okruženju. Karakteriše je prisustvo ugruška koji ometa protok krvi do pluća, što rezultira odumiranjem tkiva u okolnom području i ozbiljnim otežanjem disanja. Pored kašljanja krvi, mnogi ljudi takođe iskuse otežano disanje, plavo obojene prste, bolove u grudima i povećanu srčanu frekvenciju.

Šta uraditi: Bilo kada osetite intenzivno otežano disanje, bol u grudima i kašalj, trebali biste odmah otići u hitnu pomoć radi pregleda i lečenja.

8. Rak pluća i iskašljavanje krvi

Rak pluća se često sumnja kada pacijent ima hemoptiziju i neočekivani gubitak težine. Ostali simptomi uključuju umor i slabost, koji se mogu javiti kada rak počne u plućima (što je uobičajeno kod pušača) ili kada postoji metastatski rak u plućima.

Šta uraditi: Uspeh lečenja raka često zavisi od toga koliko je rano dijagnostikovan rak. Stoga, ako primetite bilo kakve simptome koji mogu ukazivati na problem s plućima, trebali biste posetiti lekara radi testiranja i procene. Lečenje će varirati u zavisnosti od stadijuma raka.

Kada posetiti lekara

Trebali biste posetiti lekara kada je krv koju iskašljavate obilna, traje više od tri dana, ili ako imate druge simptome poput:

  • Krv u urinu ili stolici
  • Jaku bol u grudima
  • Vrtoglavicu
  • Groznicu preko 38°C
  • Teškoće s disanjem

Ako sumnjate da je vaš slučaj ozbiljan, trebali biste pozvati hitnu pomoć ili otići u najbližu hitnu pomoć na procenu. Lekar će verovatno zatražiti testove poput rendgena, bronhoskopije, CT snimka ili MRI-a kako bi identifikovao uzrok hemoptizije, što će zatim pomoći u vođenju lečenja.

Iskašljavanje krvi kod beba i dece

Najčešći uzrok iskašljavanja krvi kod dece je prisustvo malih predmeta u plućima ili disajnim putevima koji su progutani ili ugurani u nozdrvu. U takvim slučajevima obično se primećuju skromne količine krvi, ali je ipak važno odvesti dete u hitnu pomoć na rendgen kako bi se potvrdilo da li je to slučaj.

Lekar može koristiti poseban instrument da pregleda uši, nos i grlo kako bi isključio male predmete poput minđuše, šrafa, zrna kukuruza, graška, pasulja ili igračaka koje su zapale u disajnim putevima. U zavisnosti od predmeta i njegovog položaja, lekar može odlučiti da ga ukloni pincetom ili da se odluči za hirurško uklanjanje.

Drugi, ali manje česti uzroci hemoptizije kod beba i dece su bolesti pluća ili srca, koje bi trebao dijagnostikovati i nadgledati pedijatar. Ako imate bilo kakve sumnje ili niste sigurni u uzrok krvi, konsultujte pedijatra vašeg deteta.

Zaključak

Iskašljavanje krvi može biti zastrašujući simptom, ali nije uvek razlog za paniku. Kako smo videli, uzroci mogu varirati od manjih iritacija u disajnim putevima do ozbiljnijih zdravstvenih stanja. Ključno je biti svestan kada i kako reagovati.

Ako se simptomi javljaju sporadično i u manjim količinama, obično nema razloga za veliku zabrinutost. Međutim, ako primetite obilno iskašljavanje krvi, trajanje duže od nekoliko dana, ili ako su prisutni dodatni simptomi kao što su otežano disanje, groznica, ili jaka bol u grudima, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć.

Uvek imajte na umu da ovaj članak služi kao informativni vodič, ali ne može i ne treba da zameni profesionalni medicinski savet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje ili zdravlje nekog bliskog, obratite se lekaru. Pravovremena dijagnoza i adekvatno lečenje su ključni za očuvanje zdravlja i dobrobiti. Zapamtite, briga o sopstvenom zdravlju je uvek prioritet.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj