Joga za poboljšanje funkcije želuca

Instruktorka joge

 

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, postoje energetski putevi, poznati kao meridijani (više o meridijanima u tekstu Joga i kineska medicina) koji su ključni za naše celokupno zdravlje. Ovi meridijani su kanali kroz koje teče vitalna energija, poznata kao či ili qi, povezujući različite organe i emocije.

Kako joga pomaže

Jin joga, s dubokim, prodornim pozama, cilja na optimizaciju protoka energije kroz meridijane. Kada se energija slobodno kreće, naši organi dobijaju potrebnu snagu za samoisceljenje, vraćajući telo u prirodno stanje ravnoteže.

Ali, nećemo se osloniti samo na kineske tehnike; upotpunićemo našu praksu pozama iz indijske Hatha joge, posebno fokusirajući se na one koje stimulišu meridijan želuca.

Emocije i meridijani

Zanimljiva činjenica je da su meridijani povezani s različitim emocijama. Tako glavni spregnuti (upareni) meridijani, kada nisu u balansu, daju različite psihološke slike:

 • želudac i slezina – manifestuju se kao briga, uznemirenost,
 • bubrezi i bešika – strah,
 • žučna kesa i jetra – bes,
 • pluća i debelo crevo – tuga, potištenost,
 • srce i tanko crevo – mržnja, razdražljivost itd.

Da bismo ublažili ove emocije, trebalo bi se fokusirati na balansiranje svakog specifičnog meridijana u našem primeru – želuca.

Priprema za vežbanje

Pre nego što započnete s jogom, priuštite sebi umirujući čaj od kamilice sa pola svežeg isceđenog limuna. Ovo piće može pomoći u pripremi vašeg tela i uma za praksu kao i za pomoć lučenju želudačnih sokova.

Pored meridijana želuca i slezine, vežba koja sledi, utiče i na bešiku i bubrege.

Ako osetite snažno istezanje u ramenima i gornjim delovima ruku utiče takođe i na meridijan srca/tankog creva i pluća/debelog creva. Pokret vrata unazad stimuliše i štitnu žlezdu.

Vežbe za meridijan želuca: Poza Kamila

 • Pozicija: Sedite na petama s raširenim kolenima, stopalima jednim uz drugo. Dlanovi su iza vas.
 • Priprema: Nežno podignite jedno koleno, zatim drugo, pripremajući kvadricepse. Uradite to onoliko puta koliko vam je potrebno.
 • Ulazak u poziciju: Udahnite duboko, a pri izdisanju podignite karlicu prema gore. Držite pozu koliko možete, težeći da zadržavanje traje do pet minuta.

Ako osećate preterano istezanje, prilagodite se tako da ulazite i izlazite iz poze dok se telo ne navikne.

Kako to praktično izgleda?

Slika 1. – Sednemo na svoje pete, kičma je prava, ramena spuštena, stopalima i kolenima jednim uz drugo.

Slika 2. – Raširimo kolena, stopala su spojena sve vreme, dlanove smestimo iza leđa, pa nežno podignimo jedno koleno, zatim drugo, pripremajući kvadricepse i to radimo onoliko puta koliko nam je potrebno.

Slika 3. – Dubok udah, a pri izdisanju podižemo karlicu prema gore, držimo pozu koliko možemo, težeći da zadržavanje traje do pet minuta. Ako osećamo preterano istezanje, prilagodimo se tako da ulazimo i izlazimo iz poze dok se telo ne navikne.

Slika 4. – Samo ukoliko prija idemo veoma nežno vratom unazad, ne upadamo u ramena i dalje su ramena dole od ušiju odnosno lopatice dole, ukoliko imamo probleme sa vratom ne idemo dole već ostajemo u prethodnoj pozi.

Disanje

Pravilno disanje je ključno, posebno kada se fokusirate na želudac. Dišite kroz uski otvor u grlu, sve vreme na nos težeći dugim i mirnim uzdasima i izdasima. Pokušajte širiti stomak, rebra i grudni koš pri svakom udahu. (Inače, disanje budući da je izuzetno bitno – biće predstavljeno u posebnom tekstu)

Kontraindikacije

Pre nego što započnete s ovom praksom, imajte na umu sledeće kontraindikacije:
trudnoća, povrede ili nedavne operacije različitih delova tela, glavobolje, vrtoglavice, nizak krvni pritisak ili slaba mišićna masa.

Uvek slušajte svoje telo i konsultujte se sa stručnjakom ako niste sigurni.

NAPOMENA:

 • Ako iz bilo kog razloga ne možete izvesti ovaj položaj radite dokle možete. Svako telo je drugačije i svako ima svoja individualna ograničenja, a to može zavisiti od različitih faktora i menjati se svakog dana.
 • Uvek se zadržavamo u položaju koji nam je izvodljiv i ne smemo trpeti bol. Ne treba ići na silu, jer tako telo stvara otpor, a može se i povrediti. Osećaj treba da bude kao kada nas neko masira, dakle može biti intenzivniji osećaj, ali nikako bol. Vremenom ćemo doći do potpunog položaja redovnim vežbanjem, važno je strpljenje i uživanje u procesu.
 • Prema iskustvu otprilike nakon tri časa telo se navikava i biva sve lakše jer shvatamo šta se dešava i stvara se konekcija sa telom.
Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj