Кako smanjiti puls: 10 prirodnih metoda

Da biste snizili ubrzane ili snažne otkucaje srca, dišite duboko 3 do 5 minuta. Takođe možete pokušati da se snažno nakašljete 5 puta ili stavite oblog od hladne vode na lice. Ovo su samo neki od načina kako smanjiti puls na prirodan način. Ostale savete podelićemo sa vama kada napravimo mali uvod vezan za srčani puls.

Srčani puls i njegova normalna brzina

Brz otkucaj srca od preko 100 otkucaja u minuti, poznat i kao tahikardija, može promeniti način na koji krv teče do tkiva vašeg tela. Neki simptomi povezani sa brzim otkucajima srca su umor, kratak dah i opšta slabost.

U većini slučajeva, kada se osete palpitacije, to nije ozbiljan zdravstveni problem. Obično je povezan sa stresnim situacijama ili anksioznošću, a može se javiti i sa drugim simptomima kao što su glavobolja ili hladan znoj.

Ako vam palpitacije traju duže od 30 minuta, ako se javljaju dok spavate ili ako se zbog toga onesvestite, pozovite hitnu pomoć, jer su to znaci srčanih problema.

Kako smanjiti puls

Neki načini da dovedete puls na normalne nivoe su:

1. Istezanje zgloba kuka

Stanite sa ispravljenim nogama i savijte se u kukovima da biste zagrlili kolena ili dodirnuli nožne prste. Spuštanje glave ispod nivoa srca će podstaći protok krvi u srce kako bi se obezbedilo efikasno sporije pumpanje krvi.

2. Hladan oblog

Hladan oblog na čelu ima trenutni umirujući efekat koji stimuliše vazokonstrikciju. Ovo može pomoći da se snizi telesna temperatura i dotok krvi u glavu, što može usporiti otkucaje srca.

3. Dubok kašalj

Duboko udahnite, pazeći da vam je stomak potpuno proširen. Zatim snažno iskašljajte i ponovite 5 puta. Ovo pokreće Valsalvin manevar, koji povećava periferni otpor u krvnim sudovima i smanjuje broj otkucaja srca.

4. Polako izdišite

Izdahnite veoma polako sa stisnutim usnama ili blago otvorenim ustima najmanje 5 puta. Nasilno izduvavanje vazduha pomaže u smanjenju nivoa ugljen-dioksida u krvi, što smanjuje snagu otkucaja vašeg srca.

5. Duboko udisanje

Dišite duboko udišući kroz usta i ponovite 5 puta. Ova vežba se može kombinovati sa vežbom iznad. Duboko udisanje povećava količinu kiseonika na raspolaganju za isporuku ostatku vašeg tela bez preopterećenja srca.

6. Odbrojavanje

Polako odbrojavajte od 60 do 0 dok gledate u plafon. Ovo je jednostavna tehnika opuštanja koja može olakšati ubrzani um i smanjiti stres, što doprinosi smanjenju otkucaja srca.

7. Umirujući čaj

Ako vam treba više opuštanja, popijte umirujući čaj napravljen od biljaka za anksioznost, poput čaja od valerijane ili kamilice. Ovi čajevi sadrže bioaktivna svojstva koja pomažu u smanjenju proizvodnje hormona stresa i podstiču cirkulaciju i prirodan su način. Ovo je prijatan način kako smanjiti puls jer se u isto vreme i rehidrirate.

8. Izbegavajte stimulanse

Stimulansi, kao što su kafa, čokolada, rafinisani šećer, alkohol, duvan i energetska pića, sadrže supstance koje pobuđuju centralni nervni sistem i mozak, izazivajući efekte poput bržeg otkucaja srca, visokog krvnog pritiska i većeg izlučivanja urina.

9. Dovoljan odmor

Odmaranje u tihom, udobnom prostoru sa smanjenim svetlima i zvukovima može pomoći u smanjenju okidača koji izazivaju stres i koji doprinose većem otkucaju srca. Možete pokriti oči, koristiti čepiće za uši ili slušati umirujuću muziku da biste postigli dalje opuštanje.

10. Redovno vežbanje

Za hroničnije upravljanje otkucajima srca, trebalo bi da se redovno bavite fizičkom aktivnošću. Srce je mišić koji treba da bude obučen za efikasan rad, baš kao i drugi mišići u telu. Vežbanje umerenog intenziteta može pomoći srcu da se skupi i opusti.

Kako smanjiti puls kod tahikardije

Simptomi tahikardije, kao što su umor, otežano disanje, opšta slabost, težina u grudima, lupanje srca i slabost, trebalo bi da počnu da se smanjuju nakon nekoliko minuta korišćenja ovih tehnika. Čak i ako ste u mogućnosti da ublažite ubrzani rad srca, trebalo bi da izbegavate hranu i pića koja mogu da povećaju broj otkucaja srca, kao što su čokolada, kafa ili energetska pića.

Ako vaš ubrzan rad srca traje više od 30 minuta, ako osetite utrnulost na jednoj strani tela ili ako se zbog toga onesvestite, pozovite hitnu pomoć, jer su to znaci srčanih problema. Ovi simptomi zahtevaju lečenje u bolnici, što može uključivati upotrebu IV lekova.

Lekovi za kontrolu palpitacije

Ako se tahikardija javlja nekoliko puta nedeljno, trebalo bi da posetite svog lekara radi procene. Vaš lekar može zatražiti preglede kao što su EКG, ehokardiogram ili 24-časovni holter kako bi procenio funkciju srca.

Nakon postavljanja dijagnoze, lekar može da prepiše lekove koji pomažu u kontroli brzog otkucaja srca, poput amiodarona ili atenolola. Ove lekove treba uzimati samo onako kako ih je propisao lekar.

Anksiolitički lekovi, kao što su Кsanaks ili diazepam, takođe mogu pomoći u kontroli povećanog broja otkucaja srca povezanih sa stresom ili anksioznošću. Ovi lekovi se obično propisuju kao PRN, ili po potrebi, kada ljudi, na primer, doživljavaju napad anksioznosti.

Кako sprečiti ubrzan rad srca

Možete prirodno usporiti svoj prosečan broj otkucaja srca tokom vremena uključivanjem promena načina života u svoju dnevnu rutinu. Neki primeri uključuju izbegavanje pića sa kofeinom ili alkoholom i prestanak pušenja.

Takođe bi trebalo da održavate zdravu ishranu sa malo masti i šećera. Vežbanje može pomoći u oslobađanju supstanci zvanih endorfini, koji mogu izazvati osećaj zadovoljstva i sreće. Takođe bi trebalo da razmislite o učešću u više aktivnosti koje smanjuju stres i anksioznost, poput meditacije ili joge.

Кada posetiti doktora

Trebalo bi da odete u hitnu pomoć ako:

  • Vaše palpitacije traju duže od 30 minuta
  • Osećate simptome kao što su bol u grudima koji zrači u levu ruku, utrnulost, peckanje, glavobolja ili kratak dah
  • Ako se javljaju više od dva puta nedeljno

U ovim slučajevima, vaše palpitacije mogu biti povezane sa ozbiljnijim srčanim problemom i trebalo bi da ih proceni kardiolog.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This