Kontraceptivne pilule ipak olakšavaju menstrualne bolove?

Premda se zvanično ne propisuju za tu svrhu, standardne kontraceptivne pilule ipak mogu da doprinesu smanjenju menstrualnih bolova, pokazala je neuobičajeno dugotrajna, tridesetogodišnja studija švedskih naučnika.

Iako već dugo postoje indicije da standardna oralna kontraceptivna sredstva mogu da doprinesu olakšanju pri bolnim menstruacijama, stručna javnost ima podeljeno mišljenje o tome.

Istraživači za Univerziteta u Geteborgu tvrde da imaju konkretan zaključak. Oni su „regrutovali“ grupe od po nekoliko stotina žena iz Švedske, ukupno njih 1.400, i to u trenutku kada su imale 19 godina. Među učesnicma studije bile su žene rođene 1962, 1972. i 1982. godine. Sve su popunile zdravstvene upitnike pri prvom kontaktu, a potom su im se istraživači obratili pet godina kasnije, kada su imale 24 godine.

U proseku, žene koje su tokom pet godina proteklih između dva ispitivanja redovno uzimale pilule za kontracepciju, prijavile su manje bolne menstrualne cikluse. Pošto ne postoji mogućnost merenja intenziteta (kvaliteta) bola, naučnici nisu mogli da „uočenu“ razliku izraze u konkretnim brojkama. Ipak, svaka treća žena iz grupa onih koje su bile na kontraceptivnim pilulama, prijavila je promenu od „ozbiljnih“ do „umerenih“ bolnih perioda tokom ciklusa.

Naučnici već dugo tragaju za pouzdanim detektorom bola. Nemogućnost da se pouzdano utvrdi ne samo realan intenzitet (kvalitet) bola, već i to da li neko uopšte oseća bol ili ne, sprečava jeftiniju i usmereniju kontrolu bolnih stanja i omogućava njihovu čestu zloupotrebu.

Procenjuje se da više od polovine žena u nekom periodu života pati od bolnih menstruacija, praćenih grčevima i drugim smetnjama. Ovaj skup simptoma naziva se dismenoreja (dysmenorrhoea).

Bol u stomaku može biti posledica genitofemoralne neuralgije„Bolne menstruacije se često javljaju, naročito kod mlađih žena. Čak 50 do 75 odsto njih pati od dismenoreje“, objašnjava dr Ingela Lind, vodeći autor studije. „Saznali smo da postoje značajne razlike u stepenu ozbiljnosti dismenoreje, u zavisnosti od toga da li žene koriste oralnu kontracepciju ili ne“, dodala je ona.

Lindova je objasnila da menstrualne tegobe mogu imati ozbiljan uticaj na život žene, na primer terati je da često odsustvuje sa posla ili iz škole, odnosno da prekida redovne aktivnosti na nekoliko dana tokom svakog meseca. Zato efikasan tretman dismenoreje doprinosi društvu u celini, a ne samo pogođenim ženama.

Jedno američko istraživanje pokazalo je da se u toj zemlji godišnje gubi i do 600 miliona radnih sati zbog bolnih menstrualnih ciklusa, što američku privredu košta oko dve milijarde dolara.

Švedska studija, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Human Reproduction, mogla bi da ima značajne implikacije na budući tretman bolnih menstruacija. Naime, Evropska medicinska agencija, koja nadgleda licenciranje lekova u zemljama članicama EU, ne predviđa mogućnost lečenja menstrualnih bolova pilulama za oralnu kontracepciju. Samim tim, lekari nevoljno propisuju takvu terapiju, mada je poznato da neki to ipak rade.

U svakom slučaju, neophodna su dodatna istraživanja, naročito jer mnoge ranije studije nisu mogle da zaključe da postoji bilo kakva čvrsta veza između pilula za oralnu kontracepciju i smanjenja menstrualnih bolova.

Razlika između redovne i urgentne kontracepcije

Oralna sredstva za standardnu kontracepciju ne treba mešati sa pilulama za urgentnu kontracepciju (tzv. “morning-after” pilule), ni u pogledu ublažavanja menstrualnih bolova niti u bilo kom drugom.

Urgentna kontracepcija ne može i ne sme da zameni standardne kontraceptivne pilule, već se koristi u vanrednim uslovima, nakon rizičnog seksualnog odnosa, kada je verovatnoća oplođenja jajne ćelije velika. Naime, urgentne pilule sadrže više hormona od standardnih kontraceptivnih i zato je njihova redovna upotreba nepreporučljiva.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This