Mamuluk i kako se leči

Jeste li se ikada probudili posle burne noći sa osećajem da vas je pregazio kamion? Ako jeste, verovatno ste bili mamurni. Mamurluk je stanje koje se javlja nakon prekomernog konzumiranja alkohola. Ako vas posle jedne takve avanture muči i glavobolja, mučnina, povraćanje, dehidracija, razdražljivost i umor, onda znate o čemu pričamo.

Uzroci mamurluka

Alkohol, prisutan u raznim alkoholnim pićima, jeste mač sa dve oštrice. Dok vas omami svojim privlačnim efektima i čini da se osećate kao da plešete na oblacima, posledice konzumiranja često vas posle izvesnog vremena – vrate na zemlju.

Tokom njegovog unosa, telo gubi dragocene tečnosti, što izaziva dehidraciju. Ovo nije samo gubitak obične vode – uz nju, vaš organizam gubi i esencijalne elektrolite. Rezultat? Ponekad brutalne glavobolje, mučnina, povraćanje i iscrpljujući umor.

Ali, dehidracija je samo vrh ledenog brega. Konzumacija alkohola može negativno uticati na funkciju jetre, što dalje može pojačati osećaj dehidracije i izazvati druge komplikacije.

Ako mislite da je to sve, prevarili ste se. Postoji i skriveni neprijatelj – acetaldehid. Kada jetra pokušava da se izbori sa alkoholom, pretvara ga u ovu toksičnu supstancu, koja doprinosi osećaju mamurluka.

Dakle, sledeći put kada posegnete za čašom, setite se šta se dešava iza kulisa vašeg tela.

Kako sprečiti…

Ključ za borbu protiv mamurluka možda zvuči previše jednostavno: izbegavajte prekomerno konzumiranje alkohola. Međutim, svi znamo da se život često ne odvija po planu i da se ponekad želimo malo više opustiti. Ukoliko se odlučite za takav korak, važno je da budete opremljeni pravim strategijama kako biste umanjili štetne posledice.

Pijte puno vode – Hidratacija je ključna. Pre nego što uzmete prvo alkoholno piće, popijte barem čašu vode. A između svakog alkoholnog pića dodajte još čašu vode. Osim što će ovo pomoći u borbi protiv dehidracije, takođe će razrediti alkohol u vašem organizmu, smanjujući rizik od ozbiljnog mamurluka.

Jedite pre i posle konzumacije alkohola – Hrana nije samo „gorivo“ za telo, već i vaš štit protiv neželjenih efekata alkohola. Hrana usporava apsorpciju alkohola u krvotok, čime se smanjuje njegov intenzitet i trajanje delovanja.

Preporučljivo je konzumirati obroke bogate proteinima, poput mesa ili mahunarki, zdravim mastima kao što su avokado ili orašasti plodovi, te hranom bogatom vlaknima poput integralnih žitarica. Ove namirnice pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i pružaju osećaj sitosti, što može smanjiti verovatnoću da ćete previše popiti.

…a kako lečiti mamurluk

Ako ste već mamurni, nema magičnog leka. Ali, evo nekoliko korisnih saveta kako da se osećate bolje:

 • Pijte puno vode i drugih tečnosti.
 • Odmorite se – dremka može čuda da učini.
 • Jedite laganu hranu.
 • Uzmite lekove protiv bolova.
 • Uzmite vitamine.
 • Izbegavajte kofein – može dodatno dehidrirati telo.

Prirodni lekovi

Ako ste već došli u situaciju da se probudite s mamurlukom, znajte da, nažalost, čarobni napitak koji će ga odmah otkloniti ne postoji. Međutim, postoji niz proverenih metoda koje vam mogu pomoći da se što pre oporavite i vratite na noge:

 • Pijte puno vode i drugih tečnosti – Mamurluk često uzrokuje dehidraciju, pa je hidratacija ključna. Pored vode, možete konzumirati i sportske napitke koji će vam pomoći da nadoknadite izgubljene elektrolite.
 • Odmorite se – Vašem telu je potreban odmor kako bi se oporavilo. Čak i kratka dremka može pomoći da se osvežite i obnovite energiju. Ako ne možete da zaspite, legnite u tamnu i tihu prostoriju.
 • Jedite laganu hranu – Iako možda nemate apetit, važno je uzeti nešto u usta. Birajte obroke poput tosta, banane ili kuvane piletine. Oni će vam pomoći da stabilizujete nivo šećera u krvi.
 • Uzmite lekove protiv bolova – Ali budite pažljivi pri odabiru. Dok paracetamol može pomoći sa glavoboljom, izbegavajte lekove koji dodatno opterećuju jetru.
 • Uzmite vitamine – Alkohol ispira važne vitamine iz vašeg organizma. Suplementi poput vitamina B i C mogu pomoći u bržem oporavku.
 • Izbegavajte kofein – Iako možda mislite da šoljica kafe može pomoći, kofein može dodatno dehidrirati telo i produbiti simptome mamurluka. Umesto toga, pokušajte sa šoljicom biljnog čaja.

Rasol za mamurluk

Rasol: Za one koji ne znaju a pretpostavljamo da je takvih malo – rasol je tečnost koja nastaje kiseljenjem kupusa. U nekim delovima Balkana, posebno se ceni kao narodni lek za mamurluk. Evo zašto se smatra korisnim:

 • Hidratacija i elektroliti: Iako je rasol izuzetno slan, so može pomoći u nadoknađivanju izgubljenih elektrolita. Međutim, važno je i dalje unositi dovoljno vode paralelno sa rasolom, kako bi se izbegla preterana dehidracija zbog visokog sadržaja soli.
 • Alkalizacija: Neki veruju da kisela svojstva rasola mogu pomoći u neutralizaciji efekata prekomernog konzumiranja alkohola, mada ovakva tvrdnja nije naučno potvrđena.
 • Vitamini i minerali: Kiseli kupus, a samim tim i rasol, sadrži razne vitamine i minerale koji mogu pomoći telu u oporavku.

Ipak, kao i kod drugih tradicionalnih lekova, dok neke osobe iz ličnog iskustva tvrde da rasol pomaže u lečenju mamurluka, naučni dokazi o njegovoj efikasnosti su ograničeni.

A uz rasol kao lek za mamurluk ide i, pa naravno, teleća čorba!

Ovaj gusti, hranljivi obrok može pomoći kod mamurluka. Bogata je proteinima koji pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, kao i vitaminima i mineralima.

Međutim, važno je napomenuti da, iako ovi tradicionalni lekovi mogu ublažiti neke simptome mamurluka, oni neće „izlečiti“ mamurluk u potpunosti. Najbolji način da se spreči mamurluk je umerenost u konzumaciji alkohola ili izbegavanje alkohola u potpunosti.

Naučna istraživanja o efikasnosti tradicionalnih lekova za mamurluk su ograničena, ali mnogi se kunu u njih na osnovu ličnog iskustva. Ako vam neka metoda pomaže i ne škodi vašem zdravlju, nema razloga da je ne primenjujete.

Lek za mamurluk (ne) postoji!

Mamurluk je neprijatan nusprodukt prekomernog konzumiranja alkohola, koji može doneti niz simptoma od dehidracije do glavobolje i mučnine.

Dok postoje strategije za ublažavanje i lečenje ovih simptoma, najbolji pristup je uvek prevencija. Lek za mamurluk može biti teško definisati, budući da nema univerzalnog rešenja koje će odgovarati svima.

Međutim, tradicionalni lekovi kao što su rasol i teleća čorba drže posebno mesto u kulturama koje ih koriste. I dok naučna istraživanja o njihovoj efikasnosti možda nisu obimna, lično iskustvo mnogih govori u njihovu korist.

Bez obzira na to kako birate da se nosite s mamurlukom, najvažnije je slušati svoje telo i postupati odgovorno.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This