Niski trigliceridi: 5 najčešćih uzroka i lečenje

Niski trigliceridi u krvi mogu ukazivati na ishranu sa nedovoljnim unosom kalorija ili na određena zdravstvena stanja poput hipertireoze ili malnutricije (neuhranjenosti ili loše apsorbcije hranljivih materija). Premda zvanično ne postoji definisana minimalna granica za nivo triglicerida, uobičajeno je mišljenje da su vrednosti ispod 0,46 mmol/l kategorisane kao niske.

Trigliceridi predstavljaju tip masti od vitalnog značaja za energetski bilans našeg tela. Međutim, njihov visok nivo može povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja, uključujući srčani udar, aterosklerozu i moždani udar. Zato je održavanje nivoa triglicerida u krvi između 0,46-2,28 mmol/l ključno za optimalno zdravlje srca i krvnih sudova.

U slučaju niskih vrednosti, neophodno je konsultovati se sa lekarom radi utvrđivanja da li su one simptom nekog zdravstvenog problema koji zahteva lečenje.

Niski trigliceridi – naječešći uzroci

Dijeta sa niskim sadržajem masti i ugljenih hidrata

Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u formiranju triglicerida. Osobe koje se hrane dijetom siromašnom mastima i ugljenim hidratima često se suočavaju sa niskim nivoom triglicerida.

Šta uraditi: Obratite se nutricionisti ili dijetetičaru koji vam može pomoći u kreiranju uravnoteženog jelovnika, posebno ako ste na restriktivnoj dijeti duži vremenski period.

Hipertireoza: Brzi metabolizam i niski trigliceridi

Povećana aktivnost štitne žlezde, poznata kao hipertireoza, može ubrzati metabolizam, dovodeći do smanjenja zaliha triglicerida.

Šta uraditi: Zakazivanje pregleda kod endokrinologa za procenu hormona štitne žlezde. Terapija može uključivati lekove za regulaciju nivoa hormona.

Uticaj lekova za snižavanje holesterola

Statini, fibrati i nikotinska kiselina, koji se često propisuju za kontrolu holesterola, mogu dodatno smanjiti nivo triglicerida.

Šta uraditi: Razgovorajte sa lekarom o prilagođavanju terapije ukoliko su niski trigliceridi posledica uzimanja ovih lekova.

Malnutricija: Nedostatak ključnih nutrijenata

Nedovoljan unos hrane ili smanjena apsorpcija nutrijenata može dovesti do malnutricije i niskih nivoa triglicerida. Simptomi malnutricije uključuju gubitak težine, mišićne mase, apetita, nadutost, kao i promene na koži, kosi i noktima.

Šta uraditi: Konsultacije sa lekarom radi postavljanja dijagnoze i odabira odgovarajućeg tretmana.

Sindrom Malapsorpcije: Problem sa apsorpcijom nutrijenata

Kada creva ne mogu pravilno da apsorbuju nutrijente, moguć je pad formiranja triglicerida. Ovo stanje može biti povezano sa celijakijom ili Kronovom bolešću.

Šta uraditi: Pregled kod gastroenterologa, koji može tražiti endoskopiju i analizu stolice da bi utvrdio uzrok malapsorpcije i preporučio lečenje.

Medicinska sestra uzima krvni uzorak od pacijenta za analizu triglicerida.

Niski trigliceridi: Često Postavljana Pitanja

Da li niski trigliceridi mogu ukazivati na zdravstvene probleme?

  • Da, iako niski trigliceridi mogu biti rezultat loše ishrane i životnog stila, ponekad su pokazatelj određenih zdravstvenih stanja poput malnutricije, hipertireoze, ili efekta korišćenja određenih lekova.

Kako dijeta utiče na nivo triglicerida?

  • Dijete sa niskim sadržajem masti i ugljenih hidrata mogu dovesti do sniženja nivoa triglicerida. Važno je održavati uravnoteženu ishranu bogatu esencijalnim nutrijentima kako bi se osiguralo optimalno zdravlje.

Koje promene u načinu života mogu pomoći u regulaciji triglicerida?

  • Pored uravnotežene ishrane, redovna fizička aktivnost i održavanje zdrave telesne težine mogu pozitivno uticati na nivo triglicerida. Izbegavanje alkohola i prestanak pušenja takođe doprinose boljem regulisanju triglicerida.

Da li je potrebno lečenje za niske trigliceride?

  • Većinom nije potrebno specifično lečenje za niske trigliceride, osim ako nisu simptom nekog drugog zdravstvenog problema. U takvim slučajevima, lečenje se usmerava na osnovni uzrok.

Kako se meri nivo triglicerida?

  • Nivo triglicerida meri se analizom krvi, obično kao deo lipidnog profila koji takođe obuhvata merenje ukupnog holesterola, LDL (lošeg) holesterola i HDL (dobrog) holesterola.

Da li niski trigliceridi utiču na rizik od srčanih bolesti?

  • Iako visoki trigliceridi mogu povećati rizik od srčanih bolesti, niski trigliceridi generalno nisu povezani sa povećanim rizikom. Međutim, važno je obratiti pažnju na ukupan lipidni profil i druge faktore rizika za srčane bolesti.

Šta da radim ako imam niske trigliceride?

  • Ako primetite da su vaši trigliceridi konstantno niski, preporučuje se konsultacija sa lekarom koji može da proceni vaše opšte zdravstveno stanje i savetuje vas o eventualnim koracima koje treba preduzeti.

Zaključak

Razumevanje uzroka niskih triglicerida je prvi korak ka očuvanju zdravlja. Ukoliko primetite simptome ili imate zabrinutosti vezane za nivo triglicerida, ne oklevajte da se obratite svom lekaru. Osim toga, održavanje uravnotežene ishrane i redovne kontrole može pomoći u očuvanju optimalnog nivoa triglicerida, ključnog za zdravlje.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj