Okcipitalna neuralgija

Okcipitalna neuralgija je vrsta bolesti koja se manifestuje bolom u vratu, glavi i očima. Ova bolest je uzrokovana zapaljenjem ili oštećenjem okcipitalnog nerva, koji se nalazi na zadnjem delu glave.

Simptomi okcipitalne neuralgije uključuju bol koji se javlja u jednom delu glave, uglavnom duž okcipitalnog nerva, i može se proširiti na druga područja. Bol se obično pogoršava kada se glava pomeri ili nagne unazad, a ponekad se može javiti i pri dodiru određenog dela glave.

Glavni simptomi okcipitalne neuralgije

Simptomi mogu biti mnogobrojni ali su najčešći:

 • Bol u vratu, glavi ili očima: Bol može biti oštar ili kontinuiran i može se širiti od vrata do glave ili očiju.
 • Osetljivost na dodir: Ljudi sa okcipitalnom neuralgijom mogu imati povećanu osetljivost na dodir u predelu vrata, glave ili očiju.
 • Mučnina i povraćanje: Okcipitalna neuralgija može dovesti do mučnine i povraćanja, posebno u teškim slučajevima.
 • Poremećaj vida: Okcipitalna neuralgija može dovesti do poremećaja vida, uključujući i gubitak vida.
 • Gubitak ravnoteže: Okcipitalna neuralgija može dovesti do gubitka ravnoteže ili poteškoća u hodanju.

Ako imate ove simptome, obratite se lekaru radi pravilne dijagnoze i terapije.

Uzroci okcipitalne neuralgije

Postoje različiti uzroci ovog stanja, uključujući:

 • Povrede glave ili vrata: Povrede glave ili vrata mogu oštetiti potiljačni nerv i izazvati okcipitalnu neuralgiju.
 • Infekcije ili inflamatorni procesi: Okcipitalna neuralgija može biti rezultat infekcije ili inflamatornog procesa koji utiče na potiljačni nerv.
 • Prisustvo tumora ili drugih bolesti: Tumori ili druge bolesti koje se nalaze u blizini okcipitalnog nerva mogu ga oštetiti i dovesti do okcipitalne neuralgije.
 • Hronični stres: Povećan nivo stresa može dovesti do pojave okcipitalne neuralgije, kao i drugih vrsta bolova u glavi.
 • Nedostatak sna: Nedostatak sna i loš kvalitet sna mogu povećati rizik od okcipitalne neuralgije.
 • Poremećaji držanja: Loše držanje može dovesti do pritiska na potiljačni nerv i pojave potiljačne neuralgije.

Prevencija okcipitalne neuralgije uključuje nošenje zaštitne opreme tokom sportskih aktivnosti koje uključuju rizik od povreda glave i vrata, kao i održavanje zdrave težine i pravilnog držanja radi smanjenja pritiska na nerv. Ako imate simptome okcipitalne neuralgije, obratite se lekaru za odgovarajuću terapiju.

Kako se leči okcipitalna neuralgija?

Na svu sreću, današnja medicina raspolaže širokim spektrom tretmana ovog stanju u zavisnosti od uzroka i težine simptoma.

 • Sredstva protiv bolova: Lekari često propisuju lekove protiv bolova da bi ublažili simptome okcipitalne neuralgije. Ovi lekovi mogu biti u obliku tableta ili injekcija i mogu uključivati opioide, acetaminofen ili NSAID (nesteroidne antiinflamatorne lekove).
 • Inflamatorni lekovi: Lekovi za zapaljenje, kao što su kortikosteroidi ili NSAIL, mogu se koristiti za ublažavanje upale okcipitalnog nerva i smanjenje bolova.
 • Fizikalna terapija: Fizikalna terapija može pomoći u smanjenju bolova i poboljšanju pokretljivosti vrata i glave.
 • Blokada nerva: U nekim slučajevima, lekari mogu koristiti nervni blok da smanje bol. Ovo se obično radi ubrizgavanjem lokalnog anestetika u područje okcipitalnog nerva.
 • Hirurgija: U teškim slučajevima okcipitalne neuralgije, operacija može biti potrebna da bi se uklonio uzrok bolesti. Ova vrsta operacije se obično izvodi laparoskopski i ima za cilj uklanjanje svih prepreka ili oštećenja koja mogu ometati normalnu funkciju nerava.

Ipak, u najvećem broju slučajeva, lekar će prepisati lekove za ublažavanje bolova i antiinflamatorne lekove za ublažavanje simptoma okcipitalne neuralgije, kao i fizikalnu terapiju ili nervni blok za smanjenje bola. U težim slučajevima može biti potrebna operacija da bi se uklonio uzrok bolesti.

Koje su preventivne mere za sprečavanje okcipitalne neuralgije?

Da bi se sprečilo pojavljivanje ovog stanja ili smanjio rizik od njegovog povratka, postoje određene preventivne mere koje se mogu preduzeti.

 • Nošenje zaštitne opreme tokom sportskih aktivnosti: Sportske aktivnosti koje uključuju rizik od povreda glave i vrata, kao što su fudbal ili hokej, zahtevaju nošenje odgovarajuće zaštitne opreme kako bi se smanjio rizik od povreda.
 • Održavanje zdrave težine: Prekomerna težina ili gojaznost mogu povećati pritisak na potiljačni nerv i dovesti do okcipitalne neuralgije. Održavanje zdrave težine redovnim vežbanjem i zdravom ishranom može pomoći u sprečavanju ovog stanja.
 • Pravilno držanje: Loše držanje može dovesti do pritiska na potiljačni nerv i pojave okcipitalne neuralgije. Važno je održavati pravilno držanje tako da glava bude iznad ramena i da se vrat ne naginje previše unazad.
 • Smanjenje stresa: Povećani nivoi stresa mogu povećati rizik od okcipitalne neuralgije, kao i drugih vrsta glavobolja. Važno je raditi na smanjenju stresa kroz tehnike opuštanja, kao što su meditacija ili joga.
 • Dovoljno spavanje: Nedostatak sna i loš san mogu povećati rizik od okcipitalne neuralgije. Važno je obezbediti dovoljno vremena za odmor i san kako bi se održao zdrav nervni sistem.

Ako imate simptome okcipitalne neuralgije ili ste skloni ovom stanju, obratite se svom lekaru radi saveta o preventivnim merama i odgovarajućem lečenju.

Kako smanjiti bol uz pomoć kućnih lekova i alternativne medicine?

Postoje različiti načini za smanjenje bolova pomoću kućnih lekova i alternativnih metoda lečenja.

 • Sredstva protiv bolova: Sredstva protiv bolova, kao što su acetaminofen ili NSAID (nesteroidni antiinflamatorni lekovi), mogu pomoći u smanjenju bola izazvanog okcipitalnom neuralgijom.
 • Lokalni agensi: Kreme ili gelovi sa sastojcima kao što su mentol gel ili kapsaicin mogu pomoći u ublažavanju bolova kada se nanesu na kožu.
 • Alternativne terapije: Alternativne terapije, kao što su akupunktura ili aromaterapija, mogu pomoći u smanjenju bola koji izaziva okcipitalna neuralgija.
 • Fizikalna terapija: Fizikalna terapija može pomoći u smanjenju bolova i poboljšanju pokretljivosti vrata i glave.
 • Kućni lekovi: Kućni lekovi, kao što su led ili topla voda, mogu pomoći u ublažavanju bolova izazvanih okcipitalnom neuralgijom.

Pre nego što započnete bilo koju od ovih metoda lečenja, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste utvrdili da li su prikladni za vaš slučaj i da li se mogu kombinovati sa drugim lekovima ili terapijama koje već uzimate.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj