Pomorandže i grejp smanjuju rizik od šloga

Žene koje redovno jedu citrusno voće, poput pomorandži, grejpfruta i limuna, imaju manji rizik od šloga, tvrde britanski naučnici. Veruje se da su, između ostalog, za to zaslužni flavonoidi, prirodni antioksidansi kojima su bogate pomenute namirnice.

Iistraživači Medicinske škole Norič pri Univerzitetu East Anglia, pregledali su zdravstvene kartone gotovo 70 hiljada medicinskih sestara iz SAD, čije je zdravlje, u okviru tamošnje obimne kontinuirane studije, praćeno u periodu od preko dve decenije. Između ostalog, one su na svake četiri godine izveštavale o svojoj ishrani, uključujući podatke o konzumiranju voća i povrća.

Izračunato je da žene koje redovno jedu citrusno voće, mahom pomorandže i grejpruft, te piju njihove sveže ceđene sokove, imaju za 19 odsto manji rizik od ishemijskog moždanog udara (nastaje kao posledica začepljenja krvnih sudova mozga). Rezultati studije objavljeni su u renomiranom stručnom časopisu Stroke.

Pomorandže su bogate flavonoidimaEksperti veruju da je ovakav zaštitni efekat citrusnog voća, pored vitamina C i drugih zdravih sastojaka, povezan i sa flavonoidima. Ova jedinjenja, kojima je bogata i čokolada, funkcionišu kao moćni prirodni antioksidansi i antiinflamatorni (antizapaljenski) agensi. Ona snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola, te na taj način „neguju“ arterije.

Zapravo, čitava studija i jeste imala za cilj da izuči zaštitne efekte različitih klasa flavonoida. Istraživanje, pak, nije dokazalo da generalno pojačan unos ovih jedinjenja, kojih u velikoj koncentraciji ima i u crnom vinu, sam po sebi snižava rizik od šloga, već je očigledna veza pronađena u slučaju citrusnog voća.

„Mislimo da flavonoidi obezbeđuju deo te zaštite, putem nekoliko mehanizama, uključujući poboljšanje funkcija krvnih sudova i antizapaljenski efekat“, objasnila je dr Odin Kasidi, vodeći autor studije. Ranija istraživanja već su nagovestila da flavonoidi iz citrusnog voća pomažu i u prevenciji gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Dr Kasidi tvrdi da je veza očigledna, i da su sada neophodna dodatna istraživanja da bi se ta ona na pravi način razumela. Ona i njen tim u svakom slučaju savetuju ženama da jedu što više pomorandži i grejpfruta, te da njihovim sveže ceđenim sokovima zamene kupovne, koji su obično previše bogati šećerom.

Šta je šlog?

Moždani udar (šlog) nastaje kada deo moždanog tkiva ostane bez dotoka krvi. U zavisnosti od uzroka, može biti ishemijski i hemoragični.

Ishemisjki nastaje kada se “začepe” moždane arterije, a samim tim dolazi do infarkta mozga (odumiranje dela moždanog tkiva usled smanjenog dotoka krvi).

Hemoragijski je posledica rupture (pucanja) moždane arterije usled povišenog krvnog pritiska ili slabosti arterijskog zida, a manifestuje se krvarenjem (hemoragija) u moždanom tkivu.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *