Radikulopatija: Uzroci, simptomi i tretman

Radikulopatija predstavlja neurološko stanje koje se javlja kada je jedan ili više nervnih korenova koji izlaze iz kičmene moždine kompromitovan. Ova pojava može izazvati simptome kao što su bol, slabost i/ili utrnulost u delovima tela kojima oštećeni nerv pruža inervaciju.

Ovaj članak pruža pregled radikulopatije – definiciju, uzroke, simptome, metode dijagnostike, opcije lečenja i preventivne mere.

Definicija i opis radikulopatije

Radikulopatija je medicinski termin koji se koristi za opisivanje stanja kada su nervni korenovi koji izlaze iz kičmene moždine oštećeni ili iritirani. Ovi nervi igraju ključnu ulogu u prenosu signala između mozga i ostatka tela. Kada je radikulopatija prisutna, ovi signali mogu biti ometeni, što rezultira različitim simptomima.

Radikulopatija se može javiti na bilo kom delu kičme, ali je najčešće lokalizovana u cervikalnom (vratnom) ili lumbalnom (donjem delu leđa) segmentu.

U zavisnosti od mesta na kojem se javlja, radikulopatija može izazvati različite simptome i uticati na različite delove tela. Na primer, cervikalna radikulopatija često utiče na ruke i šake, dok lumbalna radikulopatija obično utiče na noge i stopala.

Uzroci radikulopatije

Radikulopatija može nastati kao rezultat različitih stanja koja utiču na kičmu i okolna tkiva. Najčešći uzroci uključuju:

 • Degenerativne promene diska: Diskovi su strukture koje se nalaze između svakog pršljena u kičmi i deluju kao jastuci, apsorbujući šokove i omogućavajući pokretljivost kičme. Kako starimo, diskovi mogu da se istroše ili degenerišu, što može dovesti do pritiska na nervne korenove.
 • Hernija diska: Ovo se događa kada se unutrašnji deo diska istisne kroz njegovu spoljašnju membranu i pritiska nervni koren. Ovo može biti rezultat staranja, ali može biti i uzrokovano povredom.
 • Spinalna stenoza: To je sužavanje prostora unutar kičme kroz koji prolazi kičmena moždina. To može biti rezultat staranja, ali i određenih stanja, poput artritisa.
 • Spondiloza: Ovo je degenerativna bolest koja može uticati na pršljenove, diskove, ligamente i zglobove kičme. Može dovesti do nestabilnosti kičme i pritiska na nervne korenove.
 • Tumori: Iako su retki, tumori kičme mogu pritisnuti nervne korenove i izazvati radikulopatiju.

U nekim slučajevima, uzrok radikulopatije može biti nepoznat.

Simptomi radikulopatije

Simptomi radikulopatije variraju u zavisnosti od toga koji je nervni koren uključen i gde se nalazi duž kičme. Najčešći simptomi mogu uključivati:

 • Bol: Osećaj bola je često jedan od prvih simptoma radikulopatije. Bol se može pojaviti u vratu, leđima, rukama, nogama ili drugim delovima tela u zavisnosti od toga koji nervni koren je pogođen.
 • Slabost: Osobe sa radikulopatijom mogu osećati slabost u mišićima kojima inervira oštećeni nervni koren.
 • Utrnulost ili peckanje: Ponekad, radikulopatija može izazvati osećaj utrnulosti, peckanja ili trnjenja u delovima tela koji su inervirani pogođenim nervom.
 • Problemi sa ravnotežom i koordinacijom: U težim slučajevima, radikulopatija može ometati sposobnost hodanja ili obavljanje preciznih pokreta.

Važno je naglasiti da se simptomi radikulopatije mogu razlikovati od osobe do osobe. Takođe, neke osobe možda neće imati nikakve simptome, posebno u ranim fazama bolesti. Ukoliko primetite neki od ovih simptoma, neophodno je da se obratite lekaru kako bi se utvrdilo da li su posledica radikulopatije.

Dijagnostičke metode

Dijagnoza radikulopatije se obično postavlja na osnovu kliničkog pregleda i detaljne istorije simptoma pacijenta. Pored toga, lekar može koristiti nekoliko dijagnostičkih metoda za potvrdu dijagnoze i utvrđivanje uzroka. Ove metode uključuju:

 • Fizički pregled: Lekar će proveriti snagu, reflekse, osetljivost i koordinaciju pacijenta.
 • Rendgenski snimak: Rendgenski snimci mogu dati uvid u strukturu kostiju kičme i pomoći u identifikovanju mogućih uzroka radikulopatije, poput degeneracije diska ili spondiloze.
 • Magnetna rezonanca (MRI): MRI koristi moćan magnet i radio talase za stvaranje detaljnih slika tkiva kičme, uključujući diskove i nerve. To može pomoći lekaru da identifikuje probleme poput hernije diska, tumora ili stenoze kičmenog kanala.
 • Elektromioneurografija (EMNG): Ovaj test koristi male električne šokove i igle za merenje električne aktivnosti u mišićima i nervima. Može pomoći u određivanju da li je nerv oštećen.

U nekim slučajevima, mogu biti potrebna dodatna testiranja kako bi se utvrdio uzrok radikulopatije. Ovo može uključivati testove krvi, dodatne snimke ili druge specijalizovane procedure.

Mogućnosti lečenja

Lečenje radikulopatije zavisi od uzroka, ozbiljnosti simptoma i opšteg zdravlja pacijenta. Neki od najčešćih pristupa lečenju uključuju:

 • Konzervativno lečenje: Ovo obično uključuje odmor, fizikalnu terapiju i upotrebu lekova za ublažavanje bola i upale. Fizikalna terapija može obuhvatati vežbe za poboljšanje fleksibilnosti, jačanja mišića i poboljšanja držanja tela. Lekovi mogu uključivati nesteroidne protivupalne lekove (NSAID), mišićne relaksante ili kortikosteroide.
 • Hirurško lečenje: U slučajevima kada konzervativno lečenje ne pomaže, ili kada je stanje ozbiljno, može biti potrebna hirurška intervencija. Vrsta operacije će zavisiti od uzroka i lokacije radikulopatije, ali može uključivati diskotomiju (uklanjanje dela diska koji pritiska nerv), laminotomiju (uklanjanje dela pršljena koji pritiska nerv) ili spinalnu fuziju (spajanje dva pršljena zajedno kako bi se stabilizovala kičma).
 • Alternativne metode: Neki pacijenti mogu imati koristi od alternativnih metoda lečenja, poput akupunkture, hiropraktičkih tretmana ili masaže.

Važno je napomenuti da svaki pacijent ima individualne potrebe i da će plan lečenja biti prilagođen specifičnoj situaciji. Uvek se konsultujte sa svojim zdravstvenim radnikom pre početka bilo koje nove terapije ili tretmana.

Prevencija radikulopatije

Iako se ne može svaka radikulopatija sprečiti, postoje koraci koje možete preduzeti da smanjite rizik od ovog stanja:

 • Zdrava telesna težina: Održavanje zdrave telesne težine može smanjiti pritisak na kičmu i smanjiti rizik od degenerativnih stanja diska.
 • Fizikalna aktivnost: Redovna vežba može pomoći u jačanju mišića leđa, poboljšanju fleksibilnosti i održanju zdravlja diska.
 • Pravilno dizanje tereta: Prilikom dizanja tereta, uvek koristite noge, a ne leđa. Takođe, izbegavajte podizanje predmeta koji su preteški.
 • Dobro držanje: Održavanje pravilnog držanja dok stojite, sedite i dok radite može smanjiti pritisak na kičmu i diske.
 • Prestanak pušenja: Pušenje može smanjiti protok krvi do diska, što može dovesti do brže degeneracije.

Ukoliko ste u riziku od razvoja radikulopatije, ili ako već imate simptome radikulopatije, razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnikom o mogućim strategijama prevencije i upravljanja ovim stanjem.

Zaključak

Radikulopatija je stanje koje može izazvati značajnu nelagodnost i smanjiti kvalitet života. Međutim, razumevanje uzroka, simptoma i mogućnosti lečenja može pomoći u boljem upravljanju ovim stanjem.

Ako mislite da možda imate radikulopatiju, važno je da se obratite zdravstvenom radniku. Oni mogu pružiti profesionalnu dijagnozu i razviti personalizovan plan lečenja.

Takođe, životne navike poput pravilne ishrane, redovne fizičke aktivnosti i održavanja pravilnog držanja mogu pomoći u prevenciji radikulopatije.

Važno je da se setite da svaki slučaj radikulopatije zahteva individualni pristup, a informacije pružene u ovom tekstu su samo generalne smernice. Uvek se konsultujte sa zdravstvenim radnikom za personalizovane savete i tretmane.

Reference

Kako bi se osigurala tačnost i pouzdanost informacija, koristimo pouzdane medicinske izvore i naučne radove za naše članke. Neki od izvora korisnih za dalje istraživanje radikulopatije uključuju:

 1. National Institutes of Health: Detaljan pregled o radikulopatiji sa osvrtom na uzroke, simptome i tretmane.
 2. Mayo Clinic: Informacije o radikulopatiji, uključujući simptome i mogućnosti lečenja.
 3. American Association of Neurological Surgeons: Obuhvatan pregled o radikulopatiji sa osvrtom na različite mogućnosti lečenja.
 4. National Center for Biotechnology Information: Detaljan medicinski tekst o radikulopatiji, uključujući uzroke, simptome, dijagnostiku i mogućnosti lečenja.

Ovaj članak ne zamenjuje profesionalnu medicinsku pomoć, dijagnozu ili lečenje. Uvek se konsultujte sa svojim zdravstvenim radnikom ili drugim kvalifikovanim zdravstvenim pružaocem sa bilo kakvim pitanjima koja možete imati u vezi sa zdravstvenim stanjem. Nikada ne ignorišite profesionalni medicinski savet ili odlažete traženje saveta zbog nečega što ste pročitali na ovom sajtu.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj