Simptomi menopauze: 12 znakova za praćenje i lečenje

Menopauza predstavlja prirodnu fazu u životu svake žene, koja obično nastupa između 45. i 51. godine, iako simptomi menopauze mogu početi i ranije. Ova faza je karakterisana značajnim hormonalnim promenama koje mogu uticati na fizičko i emocionalno stanje.

Upoznajte simptome menopauze i kako oni utiču na vaše telo i um, te se pripremite za promene koje vas očekuju. Razumemo izazove sa kojima se žene suočavaju tokom ovog osetljivog perioda i verujemo da prave informacije i pristupi mogu znatno olakšati njihovo iskustvo.

U ovom članku detaljno ćemo objasniti svaki od ključnih znakova menopauze, od neredovnih menstrualnih ciklusa do promena raspoloženja, te ponuditi praktične savete za njihovo ublažavanje. Otkrijte kako prepoznati i upravljati ovim simptomima sa našim sveobuhvatnim vodičem, kreiranim da vam pruži podršku kroz ovaj važan period života.

Uobičajeni simptomi menopauze

Najčešći simptomi menopauze uključuju:

Neredovni menstrualni ciklusi

 • Opis: Promene u učestalosti, trajanju i intenzitetu menstrualnog krvarenja.
 • Saveti: Praćenje menstrualnog kalendara; konsultacije sa ginekologom.

Jedan od prvih znakova menopauze je neredovan menstrualni ciklus koji se javlja češće ili ređe. Žene mogu takođe primetiti slabiji ili jači protok, ili duže ili kraće trajanje.
Ova faza neredovnih menstrualnih ciklusa naziva se perimenopauza i karakteriše je kao prelaz između reproduktivne i nereproduktivne životne faze pre menopauze. Ovaj prelaz može trajati mesecima do godina.

Važno je naglasiti da kada su menstrualni ciklusi neredovni, teže je ostvariti trudnoću, iako je i dalje moguće. Ženama koje žele da spreče trudnoću savetuje se da koriste kontracepciju prema uputstvima ginekologa.

Ovaj simptom je jedan od klasičnih znakova menopauze koje treba pratiti.

Menstrualni ciklus sa ugrušcima

 • Opis: Pojava krvnih ugrušaka tokom menstruacije može biti učestalija.
 • Saveti: Obavezno obavestite svog ginekologa o promenama.

Tokom perimenopauze, uobičajeno je primetiti prisustvo ugrušaka tokom menstrualnog ciklusa. Važno je prijaviti obilno stvaranje ugrušaka ginekologu, jer to može biti znak drugog zdravstvenog stanja koje zahteva lečenje.

Valunzi

 • Opis: Nagli osećaj toplote u gornjem delu tela, crvenilo kože i znojenje.
 • Saveti: Nosite slojevitu odeću; identifikujte i izbegavajte okidače.

Valunzi se mogu javiti kod nekih žena pre ulaska u menopauzu. Mogu se javiti čak i pre nego što menstrualni ciklusi postanu neredovni i mogu trajati nekoliko godina, čak i nakon ulaska u menopauzu. Ovaj simptom može izazvati osećaj iznenadne toplote bez očiglednog razloga, posebno na licu, vratu i grudima. Koža može postati crvena i znojava, a srce može brže kucati od 1 do 5 minuta.

Iako je ovo uobičajen simptom menopauze, ne sve žene će ga doživeti.

Žena u srednjim godinama pati od vrućine, što je simptom menopauze. Drži ruku na čelu i pravi grimasu od neprijatnosti.

Noćno znojenje

 • Opis: Intenzivni valunzi koji se javljaju tokom spavanja, uzrokujući buđenje.
 • Saveti: Koristite lagane pokrivače i spavajte u hladnijoj sobi.

Noćno znojenje su valunzi koji se javljaju tokom spavanja. Mogu biti veoma intenzivni i uzrokovati buđenje. Ovaj simptom može varirati od žene do žene, i mnoge mogu iskusiti noćno znojenje pre ulaska u menopauzu. Ovaj simptom može se nastaviti i dugo nakon menopauze.

Pored menopauze, drugi uzroci noćnog znojenja uključuju stres, anksioznost, dijabetes ili čak temperaturu sobe.

Teškoće sa spavanjem ili nesanica

 • Opis: Problemi sa uspavljivanjem ili održavanjem sna.
 • Saveti: Održavajte redovnu rutinu spavanja; izbegavajte stimulanse pre spavanja.

Budenje tokom noći, teškoće sa spavanjem ili nesanica mogu se javiti iz mnogih razloga. Međutim, mogu biti simptomi menopauze kod žena koje inače ne iskuse probleme sa snom. Može dovesti do smanjenja kvaliteta sna i manje odmora, uzrokujući razdražljivost i umor tokom dana.

Promene raspoloženja

 • Opis: Promene raspoloženja, uključujući razdražljivost, anksioznost i depresiju.
 • Saveti: Vežbajte redovno; razmislite o savetovanju ili terapiji.

Još jedan simptom koji može ukazivati na to da menopauza možda nastupa je promena raspoloženja, kao što su razdražljivost, anksioznost, umor i generalno loše raspoloženje. Ovo može učiniti da se žene osećaju kao da gube kontrolu, a događa se zbog hormonalnih promena izazvanih menopauzom. To može povećati rizik od razvoja depresije.

Žene koje se osećaju depresivno ili iskuse česte promene raspoloženja (više od 2 ili 3 puta nedeljno) trebale bi biti procenjene za menopauzu ili da isključe druge uslove.

Promene raspoloženja tokom menopauze mogu biti znak dubljih psiholoških izazova, kao što je anksioznost. Naš tekst Anksiozni poremećaj može vam pružiti dublji uvid u kako se nositi sa ovim stanjima.

Suvoća vagine

 • Opis: Smanjenje vaginalne vlažnosti, što može uzrokovati nelagodnost i svrab.
 • Saveti: Koristite lubrikante na vodenoj bazi; razgovarajte sa ginekologom o terapiji.

Suvoća vagine je simptom koji se javlja kod nekih žena zbog smanjene proizvodnje estrogena u jajnicima. To može promeniti oblogu duž vaginalnog trakta i dovesti do smanjenja iscetka koji održava vaginu vlažnom.

Ovaj simptom je povezan sa nelagodom tokom seksa, svrabom u i oko vagine i učestalim mokrenjem. Pored toga, može povećati rizik od razvoja gljivične infekcije ili cistitisa kod žena.

Smanjen libido

 • Opis: Smanjenje seksualne želje ili interesovanja.
 • Saveti: Otvorena komunikacija sa partnerom; konsultacije sa stručnjakom.

Smanjenje libida može se desiti kod žena iz mnogih razloga, kao što su stres ili umor. Međutim, takođe može biti znak menopauze, jer hormonalne promene mogu uticati na želju žene za seksualnom aktivnošću.

Razumeti kako menopauza utiče na intimni život može biti izazov, ali postoji mnogo načina da se poboljša. Pročitajte naš detaljan vodič o Bolnim odnosima u menopauzi – Kako prevazići i poboljšati intimni život, koji nudi korisne savete i strategije za očuvanje zdravog seksualnog života.

Žena u menopauzi se drži za stomak jer je muči IUT.

Urinarna inkontinencija

 • Opis: Često ili nekontrolisano mokrenje.
 • Saveti: Vežbajte Kegelove vežbe; izbegavajte iritanse bešike.

Urinarna inkontinencija može se javiti u menopauzi zbog smanjenja nivoa estrogena, što takođe može uticati na oblogu uretre. Uretra je trakt kroz koji se urin eliminira, i može postati tanja, manje fleksibilna i manje elastična, dovodeći do stalnog i nevoljnog mokrenja.

Zbog ovih promena u uretri, žene su takođe sklonije infekcijama urinarnog trakta (IUT) i stoga im se savetuje da se redovno javljaju lekaru ako imaju simptome kao što su bol ili peckanje prilikom mokrenja ili konstantna blaga temperatura.

Ovaj simptom je jedan od klasičnih znakova menopauze koje treba pratiti.

Slabost memorije

 • Opis: Problemi sa kratkoročnom memorijom ili koncentracijom.
 • Saveti: Vežbajte mozak igrama za treniranje mozga; vodite zdrav način života.

Slaba memorija, teškoće sa učenjem ili poteškoće sa pamćenjem reči, imena ili gde su predmeti ostavljeni mogu se javiti sa menopauzom. Ovi simptomi su povezani sa smanjenim nivoom estrogena, jer su normalni nivoi važni za koncentraciju, učenje i pamćenje kod žena.

Žene mogu takođe iskusiti probleme sa organizacijom ili planiranjem zbog ovih hormonskih promena.

Ipak, moguće je da su promene u memoriji povezane sa normalnim starenjem ili čak sa Alzheimerovom bolešću. Zato je važno da se ovaj simptom proceni od strane lekara.

Suva koža

 • Opis: Promene u teksturi i vlažnosti kože, uključujući suvoću i svrab.
 • Saveti: Koristite hidratantne kreme; pijte puno vode.

Još jedan uobičajeni znak menopauze je suva koža koja je tanja, opuštenija i manje sjajna. Ovo se događa jer je estrogen bitan za proizvodnju kolagena, koji ostavlja kožu više vlažnom, hidriranom i čvrstom. Menopauza može dovesti i do opadanja kose.

Povećanje telesne mase

 • Opis: Promene u metabolizmu mogu dovesti do povećanja telesne mase, posebno oko struka.
 • Saveti: Održavajte zdravu ishranu; vežbajte redovno.

Žene u menopauzi mogu takođe primetiti povećanje telesne mase, što se dešava zbog usporavanja metabolizma. Niži metabolizam znači da se manje kalorija sagoreva, što znači da se težina može lakše akumulirati, a masnoća nagomilati oko struka. Ipak, postoje i druga stanja, poput hipotireoze, koja mogu dovesti do povećanja telesne mase. Stoga bi trebalo posetiti lekara ako primetite ovaj simptom.

Povećanje telesne mase u menopauzi može dovesti do dodatnog pritiska na vaše kolene, što može povećati rizik od hroničnih bolova. Za više saveta o tome kako da se brinete o svojim kolenima, pogledajte naš tekst Kako ublažiti hronični bol u kolenu.

Potvrđivanje dijagnoze

Dijagnoza menopauze potvrđuje se od strane ginekologa na osnovu prikazanih simptoma i činjenice da menstruacija nije bila prisutna 12 uzastopnih meseci.

Lekar može takođe naručiti analize krvi da proveri nivoe FSH, estrogena i progesterona kako bi pomogli u postavljanju dijagnoze.

Opcije lečenja

Mnogi simptomi menopauze su privremeni, iako postoje neki saveti koji mogu pomoći da se ublaže, smanje ili spreče:

Nosite slojevitu odeću

 • Savet: Skidajte ili oblačite slojeve odeće u zavisnosti od telesne temperature.

Identifikujte šta izaziva valunge

 • Savet: Pokušajte da utvrdite koji faktori izazivaju valunge, kao što su topli napici, kofein, začinjena hrana, alkohol, stres, ili boravak u toplim prostorijama.

Izbegavajte stimulanse

 • Savet: Izbegavajte napitke sa kofeinom, poput kafe, crnog čaja ili zelenog čaja, koji mogu ometati san i izazvati nesanicu, posebno ako se uzimaju noću.

Izvodite Kegelove vežbe

 • Savet: Vežbajte Kegelove vežbe svakodnevno da ojačate mišiće karličnog dna i poboljšate urinarnu inkontinenciju.

Koristite lubrikant na bazi vode

 • Savet: Za smanjenje nelagodnosti povezane sa suvoćom vagine, posebno tokom seksa, koristite lubrikante na bazi vode, prema preporuci vašeg lekara.

Izbegavajte pušenje

 • Savet: Pušenje može povećati valunge i dovesti do ranije menopauze.

Praktikujte tehnike opuštanja

 • Savet: Meditacija, joga ili masaža mogu ublažiti promene raspoloženja, stres i anksioznost. Stres može pogoršati mnoge simptome menopauze, uključujući noćno znojenje i promene raspoloženja. Za savete o tome kako upravljati stresom i očuvati svoje mentalno zdravlje, pročitajte naš tekst Stres i vaše zdravlje.

Bavite se redovno fizičkom aktivnošću

 • Savet: Redovna fizička aktivnost pomaže oslobađanju endorfina, što može poboljšati dobrobit i zadovoljstvo, pomažući tako sa promenama raspoloženja ili depresijom.

Žena ginekolog savetuje pacijentkinju koja je u menopauzi.

Konsultacija sa ginekologom

 • Važno je konsultovati se sa ginekologom ako primetite simptome menopauze, kako bi se mogla izvršiti temeljna procena. Ako se potvrdi, lekar može propisati lečenje, kao što je terapija zamene hormona.

Zdrava ishrana

Takođe je važno održavati zdravu ishranu sa voćem, povrćem i celim žitaricama. Trebalo bi izbegavati konzerviranu, prerađenu i šećernu hranu, jer ovi proizvodi mogu pogoršati simptome i dovesti do dodatnog povećanja telesne mase.

Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u upravljanju simptomima menopauze. Za više informacija o tome kako zdrava ishrana može poboljšati vaše opšte stanje, posetite naš vodič Zdrava ishrana i otkrijte korisne savete i preporuke.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Koji su prvi simptomi menopauze i kako ih prepoznati?

 • Prvi simptomi menopauze obično uključuju neredovne menstrualne cikluse, valunge i noćno znojenje. Prepoznaju se po promenama u uobičajenom obrascu menstrualnog ciklusa i iznenadnom osećaju toplote u gornjem delu tela.

Kako mogu ublažiti simptome menopauze prirodnim putem?

 • Različite metode kao što su promene u ishrani, redovno vežbanje, upotreba prirodnih suplemenata i tehnike opuštanja mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Kada treba da posetim lekara zbog simptoma menopauze?

 • Ako simptomi postanu dovoljno ozbiljni da ometaju vaš svakodnevni život ili ako imate bilo kakve zabrinutosti u vezi sa zdravljem, preporučuje se da se konsultujete sa ginekologom.

Da li postoji lečenje za menopauzu?

 • Menopauza je prirodni deo starenja, a ne bolest koja se može „izlečiti“. Međutim, postoje tretmani i strategije za ublažavanje simptoma i poboljšanje kvaliteta života.

Zaključak

Menopauza je značajan period u životu svake žene, ali uz prave informacije i podršku, moguće je upravljati simptomima i održati kvalitet života. Ne oklevajte da potražite pomoć i savet od zdravstvenih profesionalaca kako biste na najbolji mogući način navigali kroz ovo razdoblje.

Ako imate još pitanja ili želite da saznate više o menopauzi i kako se nositi sa njenim simptomima, obratite se svom lekaru ili ginekologu za dodatne savete i informacije.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj