Sindrom hroničnog umora: simptomi, uzroci i lečenje

Sindrom hroničnog umora karakteriše prekomerni umor koji traje duže od 6 meseci, nema prepoznatljiv uzrok, pogoršava se nakon fizičkih ili mentalnih aktivnosti i ne poboljšava se ni nakon odmora. Pored umora, mogu se pojaviti i drugi simptomi, kao što su bolovi u mišićima, poteškoće u koncentraciji i glavobolje.

Ovo stanje nema utvrđeni uzrok, pa dijagnoza obično uključuje nekoliko pregleda kako bi se potvrdilo da li postoji hormonska neravnoteža ili druga vrsta bolesti koja bi mogla da izazove ekstremni umor.

Lečenje sindroma hroničnog umora ima za cilj poboljšanje simptoma i može uključivati sesije psihoterapije, kao i redovnu fizičku aktivnost, kako bi se poboljšalo zdravstveno stanje.

Simptomi sindroma hroničnog umora

Glavni simptom ovog sindroma je preterani umor koji traje više od 6 meseci i stanje se ne poboljšava nakon odmora ili opuštanja. Uobičajeno je da se osoba probudi umorna i da se žali da je umorna ostatak dana.

Pored umora, mogu se pojaviti i drugi simptomi, kao što su:

Pošto su simptomi veoma nespecifični, lekar može da prepiše niz pregleda kako bi pokušao da identifikuje uzrok umora. On može propisati krvne testove, posebno one koji procenjuju nivoe hormona da bi proverio da li je umor posledica bilo kakvog hormonskog disbalansa.

Šta uzrokuje sindrom hroničnog umora

Sindrom hroničnog umora nema dobro definisan uzrok. Međutim, spekuliše se da bi ovaj sindrom mogao biti povezan sa genetikom i faktorima životne sredine, što može izazvati male promene u imunološkom sistemu. Neki od tih faktora uključuju: sedentarni način života, depresiju, anemiju, hipoglikemiju, rekurentne infekcije i autoimune bolesti.

Ovaj tip sindroma je takođe češći kod žena između 40 i 50 godina, što može dovesti do toga da ljudi pobrkaju sindrom hroničnog umora sa menopauzom, jer mogu imati vrlo slične simptome, kao što su umor ili razdražljivost.

Opcije lečenja

Ne postoji tip specifičnog tretmana koji bi mogao da izleči sindrom hroničnog umora. Stoga je lečenje usmereno na smanjenje simptoma i povećanje sposobnosti osobe za svakodnevne zadatke. Lekar može prepisati:

  • Antidepresivi, kao što su fluoksetin ili sertralin, posebno ako osoba pati od depresije zbog sindroma;
  • Lekovi za spavanje, kao što je melatonin, koji pomažu u opuštanju i boljem spavanju;
  • Psihoterapija, kako bi se smanjila društvena izolacija i borila protiv negativnih misli;
  • Redovna fizička aktivnost, za oslobađanje endorfina u krvotok, povećanje blagostanja i smanjenje bolova u mišićima;
  • Pored toga, mogu se savetovati i drugi prirodni tretmani, kao što su akupunktura, meditacija, vežbe disanja, istezanje, joga ili tehnike opuštanja.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj