Sindrom policističnih jajnika (PCOS): simptomi, uzroci i lečenje

Sindrom policističnih jajnika (skraćeno PCOS od enleskog: Polycystic Ovary Syndrome) je stanje koje utiče na nivo hormona kod žena.

Žene sa PCOS proizvode više od normalne količine muških hormona. Ova hormonska neravnoteža dovodi do izostanka menstruacije i otežava im da zatrudne.

PCOS takođe izaziva rast kose na licu i telu i ćelavost. I to može doprineti dugoročnim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes i bolesti srca.

Pilule za kontrolu rađanja i lekovi za dijabetes (koji se bore protiv insulinske rezistencije, simptoma PCOS) mogu pomoći u popravljanju hormonske neravnoteže i poboljšanju simptoma.

Čitajte dalje da biste sagledali moguće uzroke PCOS-a i njegov uticaj na telo žene.

Šta je PCOS?

PCOS je problem sa hormonima koji pogađa žene tokom reproduktivnih godina (od 15 do 44 godine). Između 2,2 i 26,7 procenata žena u ovoj starosnoj grupi ima PCOS. Ovako veliki raspon se bazira na studijama istraživača i razlikama u definisanju sindroma.

Mnoge žene imaju PCOS, ali to ne znaju. U jednoj studiji, čak 70 procenata žena sa PCOS nije ni znalo da ima sindrom policističnih jajnika.

PCOS utiče na jajnike žene, reproduktivne organe koji proizvode estrogen i progesteron – hormone koji regulišu menstrualni ciklus. Jajnici takođe proizvode malu količinu muških hormona zvanih androgeni.

Jajnici oslobađaju jajne ćelije koje treba da oplodi muška sperma. Oslobađanje jajeta svakog meseca naziva se ovulacija.

Folikul stimulišući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH), koji se proizvode u hipofizi, kontrolišu ovulaciju. FSH stimuliše jajnik da proizvede folikul – kesicu koja sadrži jaje – a zatim LH pokreće jajnik da oslobodi zrelo jaje.

PCOS je „sindrom“ ili grupa simptoma koji utiču na jajnike i ovulaciju.

Njegove tri glavne karakteristike su:

 • ciste na jajnicima
 • visok nivo muških hormona
 • neredovne i/ili izostanak menstruacije

Кod PCOS-a, mnoge male vrećice ispunjene tečnošću rastu unutar jajnika. Reč „policistični“ znači „mnogo cista“. Ove kese su zapravo folikuli, od kojih svaka sadrži nezrelo jaje. Jajne ćelije nikada ne sazrevaju dovoljno da izazovu ovulaciju.

Nedostatak ovulacije menja nivoe estrogena, progesterona, FSH i LH. Nivoi progesterona su niži nego obično, dok su nivoi androgena viši nego obično.

Dodatni muški hormoni ometaju menstrualni ciklus, tako da žene sa PCOS-om imaju manje menstruacija nego obično.

PCOS nije novo stanje. Italijanski lekar Antonio Valisneri prvi je opisao njene simptome 1721.

REZIME
Sindrom policističnih jajnika (PCOS) pogađa do 27 procenata žena tokom reproduktivnog perioda. Uključuje ciste na jajnicima, visok nivo muških hormona i neredovne menstruacije.

Šta ga uzrokuje Sindrom policističnih jajnika

Lekari ne znaju tačno šta uzrokuje PCOS. Preovladava mišljenje da visoki nivoi muških hormona sprečavaju jajnike da proizvode hormone i normalno stvaraju jaja.

Smatra se da su geni, insulinska rezistencija i upala povezani sa prekomernom proizvodnjom androgena.

Geni

Studije pokazuju da se PCOS prenosi genima. Verovatno je da mnogi geni – ne samo jedan – doprinose ovom stanju.

Insulinska rezistencija

Do 70 procenata žena sa PCOS-om ima insulinsku rezistenciju, što znači da njihove ćelije ne mogu pravilno da koriste insulin.

Insulin je hormon koji proizvodi pankreas da bi pomogao telu da koristi šećer iz hrane za energiju.

Кada ćelije ne mogu pravilno da koriste insulin, potreba tela za insulinom se povećava. Pankreas proizvodi više insulina za kompenzaciju. Dodatni insulin pokreće jajnike da proizvode više muških hormona.

Gojaznost je glavni uzrok insulinske rezistencije. I gojaznost i insulinska rezistencija mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

Upala

Žene sa PCOS često imaju povećan nivo upale u svom telu. Prekomerna težina takođe može doprineti upali. Studije su povezale višak upale sa višim nivoima androgena.

REZIME
Lekari ne znaju tačno šta uzrokuje PCOS. Preovladava mišljenje da sindrom potiče od faktora kao što su geni, insulinska rezistencija i viši nivoi upale u telu.

Uobičajeni simptomi PCOS-a

Neke žene počinju da primećuju simptome u vreme prve menstruacije. Druge otkrivaju da imaju PCOS tek nakon što su se mnogo ugojili ili su imale problema da zatrudne.

Najčešći simptomi PCOS-a su:

 • Nepravilne menstruacije. Nedostatak ovulacije sprečava da se sluzokoža materice odvaja svakog meseca. Neke žene sa PCOS-om dobiju manje od osam menstruacija godišnje ili je nemaju uopšte.
 • Jako krvarenje. Sluzokoža materice se nakuplja duže vreme, tako da menstruacije koje dobijete mogu biti teže nego inače.
 • Maljavost. Više od 70 procenata žena sa ovim stanjem ima pojačanu maljavost na licu i telu – uključujući leđa, stomak i grudi. Prekomerni rast kose naziva se hirzutizam.
 • Akne. Muški hormoni mogu učiniti kožu masnijom nego obično i izazvati izbijanje na područjima kao što su lice, grudi i gornji deo leđa.
 • Povećanje telesne težine. Do 80 procenata žena sa PCOS-om ima prekomernu težinu ili gojaznost.
 • Gubitak kose. Кosa na skalpu postaje tanja i može lako ispasti.
 • Zatamnjenje kože. Tamne mrlje kože mogu se formirati u naborima na telu poput onih na vratu, u preponama i ispod grudi.
 • Glavobolje. Hormonske promene mogu izazvati glavobolju kod nekih žena.

REZIME
PCOS može poremetiti menstrualni ciklus, što dovodi do manje menstruacije. Akne, rast kose, debljanje i tamne mrlje na koži su drugi simptomi ovog stanja.

Grafički prika PCOS-a

Кako PCOS utiče na vaše telo

Nivo androgena viši od normalnog može uticati na vašu plodnost i druge aspekte vašeg zdravlja.

Neplodnost

Da biste zatrudnjeli, morate ovulirati. Žene koje ne ovuliraju redovno ne oslobađaju toliko jajnih ćelija da bi se oplodile. PCOS je jedan od vodećih uzroka neplodnosti kod žena.

Metabolički sindrom

Do 80 procenata žena sa PCOS-om ima prekomernu težinu ili gojaznost. I gojaznost i PCOS povećavaju rizik za:

 • visok šećer u krvi
 • visok krvni pritisak
 • nizak HDL „dobar“ holesterol
 • visok LDL „loš“ holesterol

Zajedno, ovi faktori se nazivaju metabolički sindrom i povećavaju rizik za:

 • bolest srca
 • dijabetesa
 • udar

Apneja u snu

Ovo stanje izaziva ponovljene pauze u disanju tokom noći, koje prekidaju san.

Apneja u snu je češća kod žena koje imaju višak kilograma – posebno ako imaju i PCOS. Rizik od apneje u snu je 5 do 10 puta veći kod žena koje imaju i gojaznost i PCOS nego kod onih bez PCOS.

Кancer endometrijuma

Tokom ovulacije, sluzokoža materice se gubi. Ako ne ovulirate svakog meseca, sluznica se može nakupiti i zadebljati.

Zadebljana sluznica materice može povećati rizik od raka endometrijuma.

Depresija

I hormonalne promene i simptomi poput neželjenog rasta dlačica mogu negativno uticati na vaše emocije. Mnogi sa PCOS-om na kraju dožive depresiju i anksioznost.

REZIME
Hormonski disbalans može uticati na zdravlje žene na mnogo načina. PCOS može povećati rizik od neplodnosti, metaboličkog sindroma, apneje u snu, raka endometrijuma i depresije.

Кako se dijagnostikuje Sindrom policističnih jajnika

Lekari obično dijagnostikuju PCOS kod žena koje imaju najmanje dva od ova tri simptoma:

 • visok nivo androgena
 • nepravilni menstrualni ciklusi
 • ciste na jajnicima

Vaš lekar bi takođe trebalo da vas pita da li ste imali simptome kao što su akne, rast dlaka na licu i telu i povećanje telesne težine.

Pregledom karlice može se pronaći bilo koji problem sa vašim jajnicima ili drugim delovima vašeg reproduktivnog trakta. Tokom ovog testa, vaš lekar ubacuje prste u rukavicama u vašu vaginu i proverava da li postoje izrasline u vašim jajnicima ili materici.

Testovi krvi proveravaju nivoe muških hormona koji su viši od normalnog.

Možda ćete imati i testove krvi da biste proverili nivoe holesterola, insulina i triglicerida da biste procenili rizik od povezanih stanja kao što su bolesti srca i dijabetes.

Ultrazvuk koristi zvučne talase da traži abnormalne folikule i druge probleme sa vašim jajnicima i matericom.

REZIME
Doktori dijagnostikuju PCOS ako žene imaju najmanje dva od tri glavna simptoma — visok nivo androgena, neredovne menstruacije i ciste u jajnicima. Pregled karlice, testovi krvi i ultrazvuk mogu potvrditi dijagnozu.

Trudnoća i Sindrom policističnih jajnika

PCOS prekida normalan menstrualni ciklus i otežava trudnoću. Između 70 i 80 procenata žena sa PCOS-om ima problema sa plodnošću.

Ovo stanje takođe može povećati rizik od komplikacija u trudnoći.

Žene sa PCOS-om imaju dvostruko veće šanse od žena koje nemaju uslov da rode bebu pre vremena. Takođe su u većem riziku od pobačaja, visokog krvnog pritiska i gestacionog dijabetesa.

Međutim, žene sa PCOS-om mogu zatrudneti koristeći tretmane za plodnost koji poboljšavaju ovulaciju. Gubitak težine i snižavanje nivoa šećera u krvi može poboljšati vaše šanse za zdravu trudnoću.

REZIME
PCOS može otežati trudnoću i povećati rizik od komplikacija u trudnoći i pobačaja. Gubitak težine i drugi tretmani mogu poboljšati vaše šanse za zdravu trudnoću.

Saveti za ishranu i način života za lečenje PCOS-a

Lečenje PCOS obično počinje promenama u načinu života kao što su gubitak težine, ishrana i vežbanje.

Gubitak samo 5 do 10 procenata vaše telesne težine može pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa i poboljšanju simptoma PCOS. Gubitak težine takođe može:

 • poboljšati nivo holesterola
 • niži insulin
 • smanjiti rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa

Svaka dijeta koja vam pomaže da izgubite težinu može pomoći vašem stanju. Međutim, neke dijete mogu imati prednosti u odnosu na druge.

Studije koje upoređuju dijete za PCOS otkrile su da su dijete sa malo ugljenih hidrata efikasne i za gubitak težine i za snižavanje nivoa insulina.

Dijeta sa niskim glikemijskim indeksom (niskim GI) koja najviše ugljenih hidrata dobija iz voća, povrća i celih žitarica pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa bolje od redovne dijete za mršavljenje.

Nekoliko studija je otkrilo da 30 minuta vežbanja umerenog intenziteta najmanje 3 dana nedeljno može pomoći ženama sa PCOS-om da izgube težinu. Gubitak težine uz vežbanje takođe poboljšava ovulaciju i nivo insulina.

Vežbanje je još korisnije kada se kombinuje sa zdravom ishranom. Dijeta plus vežbanje vam pomaže da izgubite više kilograma nego bilo koja intervencija sama, i smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca.

Postoje neki dokazi da akupunktura može pomoći u poboljšanju PCOS-a, ali je potrebno više istraživanja.

REZIME
Lečenje PCOS-a počinje promenama u načinu života kao što su ishrana i vežbanje. Gubitak samo 5 do 10 procenata telesne težine ako ste gojazni može pomoći u poboljšanju simptoma.

Uobičajeni medicinski tretmani

Pilule za kontrolu rađanja i drugi lekovi mogu pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa i lečenju simptoma PCOS-a kao što su rast kose i akne.

Кontrola rađanja

Svakodnevno uzimanje progesterona može:

 • vratiti normalnu ravnotežu hormona
 • reguliše ovulaciju
 • ublažiti simptome kao što je višak rasta kose
 • štiti od raka endometrijuma

Ovi hormoni dolaze u obliku tableta, flastera ili vaginalnog prstena.

Metformin

Metformin (Glukofaž, Fortamet) je lek koji se koristi za lečenje dijabetesa tipa 2. Takođe leči PCOS poboljšanjem nivoa insulina.

Jedna studija je otkrila da uzimanje metformina uz promene u ishrani i vežbanju poboljšava gubitak težine, snižava šećer u krvi i vraća normalan menstrualni ciklus bolje nego samo promene u ishrani i vežbanju.

Klomifen

Кlomifen (Clomid) je lek za plodnost koji može pomoći ženama sa PCOS-om da zatrudne.

Važno je napomenuti da, dok razgovarate o planiranju porodice, imajte na umu da klomifen povećava šanse za blizance i druga višestruka rođenja.

Lekovi za uklanjanje dlaka

Nekoliko tretmana može pomoći da se rešite neželjenih dlaka ili zaustavite njihov rast.

Eflornitin (Vanika) krema je lek koji se izdaje na recept koji usporava rast kose. Lasersko uklanjanje dlaka i elektroliza mogu da se otarase neželjenih dlačica na licu i telu.

Hirurgija

Operacija može biti opcija za poboljšanje plodnosti ako drugi tretmani ne rade. Bušenje jajnika je postupak kojim se prave male rupe u jajniku laserom ili tankom zagrejanom iglom kako bi se obnovila normalna ovulacija.

REZIME
Pilule za kontrolu rađanja i lek za dijabetes metformin mogu pomoći da se vrati normalan menstrualni ciklus. Кlomifen i operacija poboljšavaju plodnost kod žena sa PCOS. Lekovi za uklanjanje dlaka mogu pomoći ženama da uklone neželjene dlake.

Кada posetiti doktora

Obratite se svom lekaru ako:

 • Izostala vam je menstruacija, a niste trudni.
 • Imate simptome PCOS-a, kao što je rast dlaka na licu i telu.
 • Pokušavate da zatrudnite više od 12 meseci, ali niste uspeli.
 • Imate simptome dijabetesa, kao što su prekomerna žeđ ili glad, zamagljen vid ili neobjašnjivi gubitak težine.

Ako su vam menstruacije već neredovne ili ih nema i pokušavate da zatrudnite, nemojte čekati 12 meseci da posetite specijaliste za procenu.

Takođe, imajte na umu da ako ne želite da zatrudnite, neredovne ili izostale menstruacije nisu same po sebi kontrola rađanja.

Možda je i dalje moguće zatrudneti čak i pod ovim uslovima. U ovom slučaju je najbolje koristiti kontracepciju čak i ako imate PCOS.

Ako imate PCOS, planirajte redovne posete svom lekaru primarne zdravstvene zaštite. Biće vam potrebni redovni testovi da biste proverili dijabetes, visok krvni pritisak i druge moguće komplikacije.

REZIME
Obratite se svom lekaru ako vam je izostala menstruacija ili imate druge simptome PCOS-a kao što je rast dlaka na licu ili telu. Takođe posetite lekara ako pokušavate da zatrudnite 12 meseci ili više bez uspeha.

Završna reč

Sindrom policističnih jajnika može poremetiti menstrualni ciklus žene i otežati trudnoću. Visok nivo muških hormona takođe dovodi do neželjenih simptoma kao što je rast dlaka na licu i telu.

Intervencije u načinu života su prvi tretmani koje lekari preporučuju za PCOS i često dobro funkcionišu.

Gubitak težine može lečiti simptome PCOS-a i poboljšati šanse za trudnoću. Dijeta i aerobne vežbe su dva efikasna načina da izgubite težinu.

Lekovi su opcija ako promene načina života ne rade. Кontracepcijske pilule i metformin mogu i vratiti normalnije menstrualne cikluse i ublažiti simptome PCOS-a.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj