Sluz u grlu: 11 uzroka i šta treba učiniti

Gusta sluz u grlu može da se pojavi usled smanjenog unosa vode tokom dana ili zbog boravka u suvim sredinama ili prostorijama. Ova stanja mogu dovesti do suvoće i iritacije u grlu i mogu učiniti sluz gušćom, iako se ovaj osećaj može ublažiti osiguravanjem adekvatne hidratacije i unosa tečnosti tokom celog dana.

Sluz u grlu se takođe može javiti sa respiratornim upalom ili infekcijama, kao što su tonzilitis, faringitis ili sinusitis, ili čak sa GERB-om. Može biti praćena drugim simptomima, kao što su bol u grlu, kašalj, groznica i žuti ili zeleni sekret.

Ako primetite upornu sluz u grlu, posebno ako se brzo pogorša ili se pojavi sa drugim simptomima, trebalo bi da se obratite lekaru radi pregleda. U zavisnosti od osnovnog uzroka, lečenje se može započeti analgeticima, antiinflamatorima i/ili antibioticima.

Glavni uzroci sluzi u grlu

1. Ne pijete dovoljno vode

Pijenje nedovoljne količine vode tokom dana može dovesti do suvog grla i učiniti sluz gušćim. Voda čini veliki deo sastava sluzi, a smanjen sadržaj vode može doprineti osećaju „zalepljenosti“ sluzi u grlu.

Šta uraditi: U idealnom slučaju, trebalo bi da održavate hidrataciju grla tako što ćete piti najmanje 2 L vode dnevno u malim gutljajima. Ovo pomaže da se razblaži sluz i ublažava osećaj da je zaglavljen u grlu. Ako imate poteškoća da pijete dovoljno vode, možete dodati limunov sok zbog ukusa.

2. Suvi vazduh ili klima uređaj

Suv vazduh može dovesti do suvog nosa i grla, izazivajući iritaciju i gustu sluz. Smanjena vlažnost vazduha može da izazove simptome kao što su osećaj da se sluz stalno zadržava u grlu, suv kašalj, kapanje iz nosa, pa čak i promuklost.

Кlima uređaj takođe može da isproba vazduh, što može izazvati iritaciju grla i stalnu sluz.

Šta uraditi: Trebalo bi da izbegavate klimatizaciju i suva okruženja kada je to moguće. Obavezno pijte puno vode i po potrebi hidrirajte nos ili grlo (na primer, sprejom za nos). Takođe možete koristiti ovlaživač da povećate vlažnost u vazduhu, smanjite iritaciju i upalu grla i da otvorite disajne puteve, što će podstaći oslobađanje sluzi.

3. Sinusitis i sluz u grlu

Sinusitis je zapaljenje nosnih šupljina koje se nalaze oko nosa i očiju. Uzrokuju ga alergije, kao i virusne, gljivične ili bakterijske infekcije, a rezultira nakupljanjem sluzi u grlu.

Višak sluzi može dovesti do post-nazalnog curenja, kao i kašlja, otoka, iritacije grla, grebanja grla i zelene ili žute sluzi.

Šta uraditi: Lečenje sinusitisa obično uključuje lekove koje prepisuje lekar, kao što su analgetici, antiinflamatorni, nazalni dekongestivi i antibiotici. Da biste dopunili propisani tretman, možete takođe da izvršite irigaciju nosa slanom vodom ili fiziološkim rastvorom. Takođe možete se inhalirati vodenom parom da omekšate sluz.

4. Prehlada i grip

Prehlada i grip su virusne infekcije koje utiču na nos i grlo. Oni su povezani sa simptomima kao što su upala ili iritacija grla, bela ili siva sluz, bol u grlu, kašalj, groznica, kijanje, glavobolja i bolovi u telu.

Šta da radite: Trebalo bi da obezbedite da se odmarate i unosite dovoljno tečnosti kako biste garantovali brz oporavak. Lekar može preporučiti analgetike, antiinflamatorne ili dekongestivne lekove (kao što su acetaminofen, ibuprofen i loratadin, na primer) za ublažavanje povezanih simptoma.

5. Tonzilitis

Prisustvo sluzi u grlu takođe može biti uzrokovano infekcijom krajnika od bakterije Streptococcus piogenes .

Ostali simptomi strepnog grla uključuju sluz sa gnojem, intenzivan bol u grlu, otežano gutanje i visoku temperaturu.

Šta uraditi: Lečenje strep grla treba da vodi lekar, koji može da prepiše antibiotike kao što su amoksicilin, azitromicin, klindamicin ili cefalosporin.

6. Alergijski rinitis

Alergijski rinitis je zapaljenje sluznice nosa koje može dovesti do nakupljanja sluzi u grlu. Ova sluz može da kaplje u grlo, izazivajući stalni osećaj sluzi u grlu, kao i začepljen ili curenje iz nosa, suzenje očiju i kijanje.

Alergijski rinitis je uzrokovan dolaskom u kontakt sa alergenima, poput prašine, polena, krzna i nekih biljaka. Posebno se oseća tokom prolećne i jesenje sezone.

Šta uraditi: Lečenje alergijskog rinitisa treba da bude vođeno alergijom i zavisiće od intenziteta i učestalosti simptoma. Lečenje može uključivati upotrebu lekova protiv alergija, kao što su loratadin ili cetirizin. Takođe bi trebalo da izbegavate okidač kada je to moguće.

7. Faringitis

Faringitis je zapaljenje ždrela, koje se nalazi na zadnjem delu grla. Može biti uzrokovano virusnom infekcijom, poput adenovirusa, rinovirusa ili gripa, ili bakterijskom infekcijom, kao što je Streptococcus piogenes. Ovo stanje je povezano sa simptomima kao što su bol u grlu, otežano gutanje, grebanje ili svrab u grlu i zelena ili žuta sluz.

Neki ljudi takođe mogu imati groznicu, glavobolju, opštu slabost i promuklost.

Šta uraditi: Lečenje faringitisa varira u zavisnosti od simptoma i osnovnog uzroka. Lekar može prepisati analgetike, antiinflamatorne ili antibiotike. Mnogo odmora i tečnosti je takođe veoma važno za brzi oporavak.

8. GERB i sluz u grlu

Poremećaj gastroezofagealnog refluksa (GERB) je povratak sadržaja želuca u jednjak i usta. Ovaj povratni tok kiseline može da iritira tkiva, može izazvati bol, loš ukus u ustima, svrab u grlu i osećaj sluzi u grlu.

Šta uraditi: Lečenje GERB-a treba da nadgleda gastroenterolog i može uključivati upotrebu antacida, zaštite za želudac i lekova koji ubrzavaju pražnjenje želuca kako bi sprečili povratni tok kiseline prema ustima.

9. Izlaganje iritirajućim supstancama

Izloženost iritantnim supstancama, poput dima cigareta i zagađenja, može iritirati grlo i izazvati hroničnu upalu. To može dovesti do povećanja proizvodnje i akumulacije sluzi u grlu.

Ostali simptomi mogu uključivati grebanje grla, svrab i bol u grlu.

Šta uraditi: Izbegavanje izlaganja supstancama koje mogu da izazovu iritaciju grla je najefikasnija mera koju možete da preduzmete. Ako izbegavanje okidača nije moguće, možete žvakati pastile koje sadrže med, limun ili đumbir. Grgljanje rastvorima slane vode takođe može pomoći u ublažavanju simptoma.

Ako ste pušač, savetuje vam se da posetite svog lekara za strategije prestanka pušenja i lekove, kao što su bupropion ili vareniklin.

10. Problemi sa plućima

Neki problemi sa plućima, poput bronhitisa, astme ili upale pluća, mogu povećati proizvodnju sluzi u plućima, a takođe mogu izazvati začepljenost nosa i iskašljavanje bistre, žute, sive ili krvave sluzi.

Ovi respiratorni problemi takođe mogu izazvati bol u grlu ili iritaciju, sluz u grlu, otežano disanje, groznicu i umor.

Šta uraditi: Trebalo bi da posetite lekara da biste započeli odgovarajući tretman za dijagnostikovani problem pluća. On ili ona može da prepiše lekove kao što su kortikosteroidi ili bronhodilatatori, analgetici, antiinflamatorni, ekspektorantni sirup za kašalj, mukolitici ili antibiotici.

11. Кorišćenje nazalnih dekongestiva

Nazalni dekongestivi, poput sprejeva za nos koji sadrže nafazolin i pseudoefedrin, izazivaju sužavanje krvnih sudova u nosu. Ovo pomaže u upravljanju povećanom proizvodnjom sluzi u nosu, koja može kapati u grlo.

Međutim, prekomerna upotreba dekongestiva ili tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do povratnog efekta, u kojem se krvni sudovi u nosu zapravo šire kao odgovor na smanjen protok krvi u nosu. Ovo može dovesti do pogoršanja simptoma.

Šta da radite: Trebalo bi da koristite nazalne dekongestive samo po preporuci vašeg lekara u najkraćem mogućem vremenu. 3 do 7 dana je obično dovoljno za lečenje stanja, u zavisnosti od aktivnog sastojka u dekongestantu.

Sluz u grlu: Zaključak

U ovom članku, istražili smo 11 glavnih uzroka pojave sluzi u grlu i ponudili korisne savete za njihovo ublažavanje. Važno je zapamtiti da, iako većina ovih stanja nije ozbiljna i može se lako lečiti kod kuće, uporna ili gusta sluz u grlu može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Stoga, ako primetite trajne ili zabrinjavajuće simptome, ne oklevajte da potražite savet od zdravstvenog profesionalca.

Hidratacija, održavanje zdravog vazdušnog okruženja, izbegavanje alergena i iritanata, te pravilno lečenje osnovnih zdravstvenih stanja su ključni za smanjenje i kontrolu ovog neprijatnog simptoma. Uvek imajte na umu da je prevencija često najbolji lek, pa stoga, briga o opštem zdravlju i dobrobiti može značajno doprineti smanjenju problema sa sluzi u grlu.

Na kraju, zapamtite da je svako telo jedinstveno, i što je efikasno za jednu osobu možda neće biti isto za drugu. Slušanje svog tela i prilagođavanje ličnih zdravstvenih strategija prema individualnim potrebama je esencijalno za održavanje optimalnog zdravlja.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj