Suva usta: 7 najčešćih uzroka i šta uraditi

Suva usta se obično javljaju zbog smanjene ili nepravilne proizvodnje pljuvačke. Mogu se pojaviti u bilo kojem životnom dobu, ali su najčešća kod starijih žena. Suva usta, koja se takođe nazivaju i kserostomija, mogu imati brojne uzroke. Tretman je generalno usmeren na povećanje produkcije pljuvačke kroz jednostavne mere ili putem lekova na recept.

Suva usta pri buđenju mogu biti znak blage dehidracije, zbog čega bi trebalo povećati unos vode. Ako je ovaj simptom prisutan duže vreme, trebalo bi se obratiti lekaru na pregled.

Uzroci suvih usta i kako ih prepoznati

Najčešći uzroci suvih usta:

Nutritivni deficiti

Nedostatak vitamina A ili B-kompleksa vitamina može isušiti sluzokožu usta, dovodeći do rana u ustima i na jeziku. Vitamini B-kompleksa i vitamin A mogu se naći u namirnicama poput ribe, mesa i jaja.

Šta uraditi: Da biste sprečili suva usta, važno je uključiti dovoljno vitamina A i B-kompleksa u vašu ishranu. Takođe, trebalo bi da se konsultujete sa nutricionistom kako bi se procenio tip nutritivnog deficita i savetovalo kako nadoknaditi ove nutrijente putem suplemenata i ishrane. On ili ona može da vam pruži specifične namirnice i količine kako bi se smanjio deficit i ublažili simptomi.

Autoimune bolesti

Autoimune bolesti nastaju kada se proizvode antitela koja napadaju sopstveno telo osobe, dovodeći do široko rasprostranjene upale. Neka antitela mogu uticati na specifične žlezde u telu, poput pljuvačnih žlezda, što može dovesti do smanjene proizvodnje pljuvačke i suvih usta.

Nekoliko autoimunih bolesti koje mogu uzrokovati suva usta su sistemski lupus eritematozus i Sjogrenov sindrom, koji mogu izazvati i osećaj peska u očima. Ova stanja su povezana sa većim rizikom od infekcija poput karijesa i konjunktivitisa.

Šta uraditi: Tretman treba da vodi reumatolog, koji može prepisati korišćenje veštačke pljuvačke za lečenje suvih usta, ili druge specifične intervencije za lečenje autoimune bolesti.

Žena drži tabletu bez šećera na jeziku za suva usta.

Lekovi

Neki lekovi mogu uzrokovati suva usta, kao što su antidepresivi, diuretici, antipsihotici, antihipertenzivi i lekovi za rak.

Šta uraditi: Trebalo bi se konsultovati sa lekarom koji je propisao lek kako bi se procenili sporedni efekti. Po potrebi, lekar može preispitati potrebne promene doze ili alternativne lekove.

Hormonske promene

Hormonske promene, posebno tokom menopauze i trudnoće, mogu izazvati niz neravnoteža koje mogu uticati na proizvodnju pljuvačke i dovesti do suvih usta.

Suva usta tokom trudnoće mogu se javiti zbog nedovoljnog unosa tečnosti, budući da bi unos trebalo povećati tokom ovog perioda. Dovoljan dnevni unos vode važan je za formiranje posteljice i amnionske tečnosti. Dakle, ako ste već pili oko 2 litre vode dnevno, trebali biste težiti povećanju unosa vode na 3 litre dnevno.

Šta uraditi: Važno je održavati telo hidriranim. Trebalo bi piti najmanje 2 litre vode dnevno, malim gutljajima kako bi se oralna sluzokoža održala vlažnom. Žene u menopauzi mogu biti tretirane hormonskom terapijom zamene.

Problemi sa disanjem

Neki problemi sa disanjem, poput devijacije septuma ili opstrukcije disajnih puteva, mogu vas primorati da dišete na usta. Nakon mnogo godina ovakvog načina disanja, moguće je doživeti promene u facialnoj anatomiji i veći rizik za infekcije (jer nos više ne filtrira udisani vazduh). Konstantni ulazak i izlazak vazduha kroz usta može dovesti do suvih usta i lošeg daha.

Šta uraditi: Trebalo bi se konsultovati sa otorinolaringologom kako bi se dijagnostikovale bilo koje respiratorne bolesti i započeo najprikladniji tretman. Devijacija septuma, na primer, može biti ispravljena hirurškim putem, dok bilo kakve opstrukcije treba pažljivo proceniti i upravljati.

Žena pokriva usta rukom zbog lošeg daha od suvih usta.

Životne navike

Životne navike, poput pušenja, konzumiranja hrane bogate šećerom ili nedovoljnog unosa vode, mogu dovesti do suvih usta i lošeg daha. Ove navike mogu takođe izazvati ozbiljnije bolesti, kao što su emfizem kod pušača ili dijabetes kod ljudi koji konzumiraju previše prostih ugljenih hidrata.

Suva usta u kontekstu dijabetesa su veoma česta i mogu biti rezultat poliurije (čestog mokrenja). Možete sprečiti suva usta u ovom slučaju povećanjem unosa vode, međutim lekar će možda morati da proceni vaše lekove i tretman, u zavisnosti od ozbiljnosti ovog sporednog efekta.

Šta uraditi: Trebalo bi povećati unos vode, izbegavati pušenje i izbegavati konzumiranje hrane bogate prostim šećerima. Dijabetičari bi trebali da prate preporuke njihovog endokrinologa, što može uključivati i lekove za dijabetes poput oralnih pilula i insulina.

Znaci i simptomi suvih usta

Suva usta mogu biti praćena nizom drugih simptoma koji zajedno utiču na kvalitet života. Ovo stanje često dovodi do suvih i ispucalih usana, što može otežati govor, žvakanje, kao i osećaj ukusa i gutanje.

Osobe koje se hronično bore sa ovim problemom suočavaju se sa većim rizikom od razvoja karijesa, često imaju problem sa lošim dahom, a moguće su i glavobolje te veća sklonost ka oralnim infekcijama, koje su često posledica gljivica poput Candida Albicans.

Ako primetite simptome suvih usta, preporučuje se da se obratite svom porodičnom lekaru. On može proceniti vaše stanje i, ukoliko je potrebno, uputiti vas na dalje konsultacije sa endokrinologom ili gastroenterologom radi utvrđivanja osnovnog uzroka vaših problema.

Kako tretirati suva usta

Jedan od najboljih načina za tretman suvih usta je piti dosta vode tokom dana. Takođe možete stimulisati sekreciju pljuvačke:

 • Sisanjem tvrdih bombona ili žvakanjem žvakaće gume bez šećera
 • Jedenjem više kiselih ili citrusnih namirnica
 • Nanošenjem fluorida kod zubara
 • Pranjem zuba, korišćenjem zubnog konca i upotrebom vodice za ispiranje usta najmanje dva puta dnevno
 • Pijenjem čaja od đumbira

Za tretman suvih usta, razmislite o korišćenju veštačke pljuvačke i konsultujte se sa svojim lekarom o mogućim promenama u terapiji.

Još jedna bitna stvar je izbegavanje lizanja usana, jer to može isušiti usne i sama usta. Umesto toga, trebali biste hidrirati usne koristeći hidratantnu kremu, hidratantni balzam za usne ili kokosovu mast.

Zaključak

Suva usta nisu samo nelagodnost – ona mogu upozoravati na zdravstvene probleme, od nutritivnih deficita do autoimunih oboljenja, zahtevajući pažljivo lečenje i preventivu. Upravljanje simptomima kroz hidrataciju, pravilnu ishranu, oralnu higijenu i redovne preglede ključno je za poboljšanje kvaliteta života.

Važnost konsultacija sa lekarom ne može se dovoljno naglasiti, jer rana intervencija može sprečiti dalje komplikacije. Suva usta su podsetnik da je celovito zdravlje neodvojivo i da briga o oralnom zdravlju doprinosi našem opštem dobrostanju. Ne dozvolite da ovo stanje umanji vaš kvalitet života – potražite stručnu pomoć na vreme.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

2 Komentari
 1. Poštovanje,

  Problem sa suvim ustima uglavnom primećujem noću. Obično popijem malo vode par puta noću, ali u dilemi sam da li to da radim zato što sam primetio da učestalo i mokrim noću, mada je moguće da je to i zbog toga što pijem lek za visok pritisak. Šta da radim, molim vas za neki savet.

  Odgovori
  • Poštovanje,

   Suva usta noću mogu biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući dehidraciju, efekte lekova (kao što su oni za visok pritisak, koji možete uzimati), ili stanja kao što je sindrom suvih usta (xerostomia). Pijenje vode noću je dobar način da ublažite suvoću, ali ako to dovodi do učestalog noćnog mokrenja, možda bi trebalo razmotriti balans.

   Evo nekoliko saveta:

   Razgovarajte sa svojim lekarom o simptomima suvih usta i učestalom noćnom mokrenju. Lekar može preispitati vašu terapiju za visoki pritisak i eventualno prilagoditi lekove.

   Izbegavajte kofein i alkohol pre spavanja jer mogu doprineti suvoći usta.

   Koristite ovlaživač vazduha u spavaćoj sobi noću kako biste povećali vlažnost vazduha.

   Praktikujte dobru oralnu higijenu i razmislite o korišćenju proizvoda za suva usta, poput specijalizovanih ispiranja ili gela koji mogu pomoći u održavanju vlažnosti usta.

   Ograničite unos vode neposredno pre spavanja, ali se pobrinite da tokom dana unosite dovoljno tečnosti.

   Nadam se da će vam ovi saveti pomoći da ublažite problem suvih usta i poboljšate kvalitet sna.

   Srdačno,
   bol.rs

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj