Svrab i kako ga se rešiti

Kada je jako izražen, svrab onemogućava spavanje i normalno funkcionisanje, izazivajući tako anksioznost i depresiju. Tačan uzrok svraba nije poznat, premda je sasvim izvesno da se radi o kompleksnom fenomenu.

Svrab (lat. pruritus) je neprijatan osećaj na koži koji izaziva potrebu, odnosno želju za češanjem. Osećaj svraba, ukoliko je često prisutan, značajan je izvor frustracije.

U osnovi nastanka svraba je podražaj slobodnih nervnih završetaka (receptora za bol) delovanjem pojedinih supstanci, kao što je histamin. Svrab se često javlja kao jedan od simptoma pojedinih oboljenja kože ili drugih organa.

Smatra se da osećaj svraba nastaje kada su receptori za bol nadraženi ispod praga za nastanak osećaja bola. Možemo reći da je mehanizam nastanka osećaja svraba praktično identičan mehanizmu nastanka osećaja bola (kao kod glavobolje, ali je intenzitet nadražaja niži).

Bolesti koje izazivaju svrab

Mnoga oboljenja kože su, pored različitih tipova osipa, praćena i svrabom kao pratećim simptomom. Najčešća oboljenja kože praćena svrabom su koprivnjača, ovčije boginje (varičele), vodene boginje i ekcem. Postoje i oboljenja koja su praćena samo svrabom, bez vidljivih promena na koži.

Kod starijih osoba, zbog naglašene suvoće kože, često se javlja svrab, koji može biti veoma izražen, naročito u zimskim mesecima. Čak i umereno suva koža može biti uzrok jakog svraba.

Oboljenja kože izazvana parazitima, kao što su šuga (skabies) i vašljivost (pedikuloza), po pravilu su praćena jakim svrabom.

U cilju otkrivanja uzroka svraba, potreban je detaljan pregled kože od strane dermatologa, a za utvrđivanje precizne dijagnoze neretko je potrebno uraditi i biopsiju kože.

Ako se izuzmu oboljenja kože, najčešća oboljenja drugih organa koja su praćena svrabom su: hronična bubrežna oboljenja, oboljenja jetre (hepatitis C), oboljenja štitaste žlezde, uključujući kako njenu pojačanu, tako i smanjenu funkciju, zatim anemija usled nedostatka gvožđa, pojedina neurološka oboljenja, kao što su uklještenje živaca ili stanje nakon moždanog udara, te neka maligna oboljenja, pre svih multipli mijelom i limfom.

Kako se leči, odnosno kontroliše?

Prvi i osnovni korak tretmana jeste otkrivanje i otklanjanje uzroka svraba. Naime, kada se otkrije uzrok, njegovim otklanjanjem, odnosno lečenjem osnovne bolesti, dolazi i do smanjenja ili prestanka svraba.

U cilju kontrole svraba, odnosno njegovog smanjenja i lakšeg podnošenja, preporučuju se sledeće mere:

 1. Izbegavanje vrućih kupki, odnosno vruće vode prilikom tuširanja. Vruća voda dodatno suši kožu i pojačava svrab.
 2. Nošenje lagane, komotne odeće, isključivo od prirodnih vlakana (pamuk). Ovakva odeća najmanje nadražuje kožu i smanjuje svrab.
 3. Adekvatno rashlađivanje radnog i životnog prostora. Vrućina i znojenje pojačavaju svrab.
 4. Upotreba blagih sapuna i šampona. Sapuni i šamponi isušuju kožu i pojačavaju svrab. Preporučuju se takozvane uljane kupke, kakve nude razni proizvođači.
 5. Posle kupanja/tuširanja, uklanjanje vlage sa kože blagim tapkanjem peškirom, a ne trljanjem. Dodatno, koža se može namazati nekom od hidrantnih krema, od kojih su najbolje one koje sadrže ureu u koncentraciji od 3-10%. Tako koža zadržava vlažnost posle kvašenja (tuširanja), što dovodi do smanjenja svraba.
 6. Medikamentozna terapija – najčešće se primenjuju antihistaminici (lekovi protiv alergije) i/ili sedativi (lekovi za umirenje), naročito pred spavanje.
 7. Lokalna fototerapija – najčešće se koriste uskotalasna UVB ili UVA terapija.
Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

34 Komentari
 1. Poštovani, imam svrab na predelu obraza, mestimično vrata i glave bez ikakvih vidljivih pojava na koži, naravno zbog češanja praćen crvenilom. Što se više češem sve me više svrbi. Nemam nikakav stres trenutno, bar da ja znam, pošto sam videla da to moze biti uzrok. Kad prestanem da se češem posle nekog vremena prestane i da me svrbi. Osećaj na dodir koze je kao da je topla i svrab i bih najbolje opisala kao pri dodiru sa koprivom. Nadam se da nije nešto ozbiljno a nemam dovoljno argumenata da odem kod dernatologa.

  Odgovori
  • Poštovana,

   Svrab koji opisujete, posebno bez vidljivih promena na koži, može biti rezultat različitih faktora. Veoma je važno da razumete da iako svrab prestaje kada prestanete sa češanjem, postoji nekoliko mogućih uzroka koji bi mogli biti odgovorni za vaše simptome:

   Suva koža: Jedan od najčešćih uzroka svraba bez vidljivih promena na koži. Može biti izazvana promenama u vremenu, upotrebom agresivnih sapuna ili čestim kupanjem.

   Alergijske reakcije: Alergije na određene supstance, kao što su sapuni, parfemi, tkanine ili čak neka hrana, mogu izazvati svrab.

   Stres: Iako možda trenutno ne osećate stres, telo može reagovati na suptilne oblike stresa na načine koji nisu uvek očigledni.

   Histaminska osetljivost: Histaminska intolerancija može izazvati simptome slične alergiji, uključujući svrab, zbog poteškoća sa razgradnjom histamina u telu.

   Problemi sa žuči: Nepravilan rad žuči može dovesti do akumulacije supstanci koje izazivaju svrab.

   S obzirom na to da svrab može negativno uticati na kvalitet vašeg života i spavanja, preporučujem da posetite dermatologa. Dermatolog može detaljnije proceniti vašu kožu i, ako je potrebno, preporučiti odgovarajuće testove ili tretmane. U međuvremenu, pokušajte sa opštim merama koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma, kao što su upotreba blagih sapuna, redovna hidratacija kože, izbegavanje iritantnih materijala i korišćenje ovlaživača vazduha.

   Važno je napomenuti da iako ste možda pročitali informacije koje vas brinu, neophodno je pristupiti problemu sa pažnjom i stručnom podrškom. Vaša zabrinutost i neprijatnost koju osećate zbog svraba su dovoljni razlozi za posetu lekaru, i nije potrebno čekati da problem postane „ozbiljniji“ pre nego što potražite pomoć.

   Odgovori
 2. Poštovanje,

  Dvije noći za redom me češu dlanovi i stopala. Nema nikakvog ekcema da se može primjetiti.
  Nije ni crvena koža.

  Šta mi savjetujete da radim?
  Pozdrav

  Odgovori
  • Poštovana,

   Svrab dlanova i stopala koji se javlja noću, a koji nije praćen vidljivim promenama na koži, može biti simptom različitih stanja. Evo nekoliko mogućih uzroka i koraka koje možete preduzeti:

   Alergijske reakcije: Možda ste izloženi nekom alergenu koji izaziva svrab. Razmislite da li ste nedavno koristili neke nove proizvode za negu kože, deterdžente ili čak promenili ishranu.

   Reakcija na lekove: Ako ste nedavno počeli da uzimate neki novi lek, svrab može biti nuspojava. Pogledajte uputstvo za upotrebu lekova koje uzimate i razgovarajte sa lekarom ako sumnjate da je svrab povezan sa lekovima.

   Kožne bolesti: Postoje kožne bolesti koje mogu izazvati svrab bez vidljivih promena na koži, kao što su različiti oblici dermatitisa ili psorijaza.

   Sistemske bolesti: Neke sistemske bolesti, kao što su bolesti jetre ili bubrega, mogu izazvati generalizovani svrab.

   Psihološki faktori: Stres i anksioznost mogu ponekad izazvati ili pogoršati osećaj svraba.

   Savetujem vam da pratite kada se svrab javlja i da li su prisutni neki drugi simptomi. Pokušajte koristiti blage, hipoalergijske proizvode za negu kože, izbegavajte vruću vodu prilikom pranja ruku i stopala i koristite hidratantne kreme kako biste smanjili suvoću kože.

   Ako se svrab nastavi ili postane intenzivniji, bilo bi dobro da se obratite dermatologu za dalju procenu. Dermatolog može da vam preporuči odgovarajuće testove, kao što su alergološki testovi ili krvne analize, kako bi se utvrdio tačan uzrok svraba i dao najbolji tretman za vaše stanje.

   U međuvremenu, izbegavajte češanje koliko god je moguće, jer češanje može dodatno iritirati kožu i izazvati upalu ili infekciju.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 3. Poštovani, od aprila 2020. godine na dlanovima mi se pojavila psorijaza. Korišćenjem različitih vrsta krema uspeo sam da pa skoro 95% da očistim dlanove. Ali ostao je drugi problem: svrab! Na delovima dlanova i na prstima svrab se javlja i ponekad biva neizdrljiv. Hladjenjem dlanova uspem da se delimično oslobodim svraba
  Pitam: postoji li krema ili neki drugi lek da se rešim svraba na dlanovima?

  Odgovori
  • Poštovani,

   Svrab koji osećate na dlanovima je kao što i sami predpostavljate – posledica psorijaze, i često je praćen ubrzanim rastom kožnih ćelija i upalama. Ovi upalni procesi iritiraju nervne završetke u koži, što dovodi do osećaja svraba.

   Iako ste uspeli da smanjite vidljive simptome psorijaze, svrab može i dalje biti prisutan i veoma neugodan. Postoje različiti tretmani za ublažavanje ovog simptoma, uključujući:

    Hidratantne kreme koje održavaju kožu vlažnom,
    Topičke tretmane kao što su kortikosteroidne kreme ili masti,
    Antihistaminike koji pomažu u kontroli svraba, naročito noću,
    Sistemske lekove ili biološke tretmane za teže oblike psorijaze,
    Fototerapiju koja koristi UV svetlost za usporavanje rasta kožnih ćelija.

   S obzirom na to da svaka osoba sa psorijazom može imati drugačiji odgovor na tretman, važno je konsultovati se sa dermatologom koji će vam preporuči specifičan tretman prilagođen vašim potrebama. Dermatolog će moći i da razmotri sve dosadašnje terapije koje ste probali i predloži novi plan lečenja koji bi mogao biti efikasniji za vašu situaciju.

   Ne zaboravite, svaka psorijaza je jedinstvena i kao takva zahteva individualizovan pristup lečenju.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
   • Zahvaljujem se na brzom i korisnom odgovoru. Javiću se dermatologu, obavezno. Srdačan pozdrav!

    Odgovori
 4. Poštovani,
  Otprilike dva puta godišnje imam neku vrstu napada koji uvek počinje jakim svrabom dlanova (blažim tabana), nakon čega nastupa sveopšta slabost (prilikom jednog sam izgubila svest), često jaku mučninu ( jednom sam povraćala), ponekad bol u želucu, a obavezno pražnjenje creva nakon čega mi bude bolje i svi simptomi nestanu kao da se ništa nije desilo.
  Svaki napad, a do sada ih je bilo 5 od novembra 2021.god se desio kada nije bilo nikakvog stresa (na putovanju , za vikend kod kuće…). Od pregleda sam uradila gastroskopiju, test na helikobakteriju, ultrazvuk abdomena (imam kamenje u žuči, koje je veliko, ali mi ne smeta), analize jetre… uglavnom sve što se odnosi na gastro i svi su dobri.
  Nadam se da će te imati neku ideju kod kog specijaliste da odem ili koju još analizu da uradim.
  Veliko hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori
  • Poštovana Sonja,

   Vaši simptomi zaista zahtevaju pažljivo razmatranje, jer mogu ukazivati na nekoliko različitih stanja. S obzirom na to da ste već prošli kroz nekoliko gastrointestinalnih pregleda, a simptomi se i dalje ponavljaju, možda bi bilo korisno proširiti dijagnostički pristup. Evo nekoliko mogućih pravaca:

   Alergijske reakcije: Jaki svrab dlanova i tabana, praćen opštom slabostima, mučninom, i u nekim slučajevima, pražnjenjem creva, može biti znak alergijske reakcije. Alergijske reakcije ne moraju uvek biti uzrokovane hranom; mogu biti i rezultat kontakta sa određenim supstancama. Savetujem vam da posetite alergologa koji može obaviti testove na alergije.

   Problemi sa žučnom kesom: Iako kažete da vam kamenje u žuči obično ne smeta, ono može povremeno izazivati simptome, posebno ako dođe do blokade žučnih puteva. Ukoliko se ovakve epizode ponavljaju, bilo bi dobro razgovarati sa gastroenterologom o potencijalnoj vezi između simptoma i problema sa žučnom kesom.

   Endokrini poremećaji: Neki endokrini poremećaji, kao što su problemi sa štitnom žlezdom, mogu izazivati različite simptome, uključujući i one koje ste opisali. Testiranje funkcije štitne žlezde može biti korisno.

   Gastrointestinalni poremećaji: Iako su vaši dosadašnji pregledi bili uredni, postoji mogućnost funkcionalnih gastrointestinalnih poremećaja koji se ne otkrivaju uobičajenim testovima. Stanja poput iritabilnog creva mogu izazvati različite simptome, uključujući bol u stomaku i promene u pražnjenju creva.

   S obzirom na to da simptomi uključuju različite delove tela i sisteme, bilo bi dobro da se konsultujete sa internistom koji može koordinirati dalje pretrage i uputiti vas specifičnim specijalistima prema potrebi.

   Takođe, vodite dnevnik vaših simptoma, u kojem ćete beležiti kada se simptomi pojavljuju, šta ste jeli ili radili pre napada, kao i bilo koje druge relevantne informacije. Ovo može pomoći u prepoznavanju uzoraka ili okidača za vaše simptome.

   Nadam se da će vam ove informacije biti od pomoći i želim vam brzo razjašnjenje i rešenje ovih problema.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
  • Pozdrav Sonja,imam identicne simpotome kao vi i desava mi se ista vrsta napada s tim sto je kod mene pored dlanova prisutan svrab i crvenilo skoro celog tela uz malaksalost,gubljenje svesti itd.
   Da li ste uspeli da nadjete uzrok problema ?
   Ja sam sa analizama i pregledima tek poceo.

   Odgovori
   • Pozdrav Boško, nažalost ne znam još uvek šta prouzrokuje napade. Pretpostavka je da je u pitanju alergija i da do slabosti dođe zbog naglog pada pritiska iako nisam utvrdila ni jednu zajedničku tačku do sada (čak se nije ponovilo ni 2 puta na istom mestu).
    Rođak koji je endokrinolog mi je dao Pronison koji treba da popijem prilikom sledećeg napada kako bi pokušala da ga zaustavim. Od novembra se nije ponovio,tako da čekam sledeći napad, pa se javljam 🙂
    Od analiza sam još proveravala:
    – alfa amilaza
    -lipaza
    -5 HIA u 24h urinu
    -hromogranin
    -NSE
    I svi rezultati su mi dobri.
    Sve najbolje!

    Odgovori
 5. Postovani,
  Vec nedelju dana imam nesnosan svrab na butinama koji se cim se malo duze pocesem pretvara u modrice.
  Ne koristim omeksivač, pijem antihistaminik uvece i ujutru, ishrana je svedena na proverenu hranu koja ne izaziva alergiju.
  Molim za savet.

  Odgovori
  • Poštovana Natalija,

   Svrab koji se pretvara u modrice može biti simptom različitih stanja. Evo nekoliko mogućih uzroka i saveta:

   Alergijska reakcija: Iako ste već isključili neke uobičajene alergene, uvek postoji mogućnost da je svrab posledica alergijske reakcije na nešto u vašem okruženju, kao što su deterdženti, sapuni, tkanine odjeće, ili čak neka nova hrana koju ste nedavno uneli u ishranu.

   Dermatološka stanja: Razne kožne bolesti, kao što su ekcem, psorijaza, ili urtikarija, mogu izazvati svrab i pojavu modrica, naročito ako se koža često i intenzivno češe.

   Problemi sa cirkulacijom: Poremećaji cirkulacije ili slaba krvna slika mogu uzrokovati pojavu modrica i svraba, posebno na ekstremitetima poput butina.

   Lekovi: Neke vrste lekova, uključujući antihistaminike koje već koristite, mogu izazvati neželjene efekte poput svraba ili promene na koži.

   S obzirom na to da svrab traje više od nedelju dana i dovodi do nastanka modrica, preporučujem da se obratite lekaru. Dermatolog ili alergolog mogu preciznije utvrditi uzrok vaših simptoma i predložiti odgovarajući tretman. Takođe, važno je pratiti da li će se pojaviti i drugi simptomi, kao što su oticanje, bol, promene na koži ili opšte pogoršanje zdravstvenog stanja.

   Za sada, nastavite sa izbegavanjem potencijalnih alergena i pokušajte koristiti blage, hipoalergene proizvode za negu kože. Takođe, izbegavajte preterano grebanje, jer to može dodatno iritirati kožu i dovesti do modrica.

   Nadam se da će vam ovi saveti biti od koristi i želim vam brz oporavak.
   dr M. Atanskovic

   Odgovori
 6. Postovani,
  Vec nekoliko dana celo telo me srvbi.Nemam nista po kozi ali uzasno i nekontrolisano svrbi.Najvise trup,grudi,ledja,stomak.Ne znam sta da radim vise.Molim za savet.

  Odgovori
  • Poštovana Dragana,

   Svrab bez vidljivih promena na koži može biti simptom različitih stanja, pa je važno razmotriti nekoliko mogućih koraka:

   Dermatološki pregled: S obzirom da svrab traje već nekoliko dana, bilo bi preporučljivo da zakažete pregled kod dermatologa. Dermatolog može oceniti vašu kožu, postaviti pitanja o vašoj medicinskoj istoriji i simptomima i eventualno predložiti testove kako bi se ustanovio uzrok svraba.

   Promene na koži: Iako trenutno ne primećujete promene na koži, vodite računa o mogućim crvenilima, osipima ili drugim promenama koje se mogu pojaviti.

   Alergijske reakcije: Razmislite da li ste nedavno koristili neki novi proizvod za negu kože, deterdžent, ili da li ste bili izloženi nečemu što bi moglo izazvati alergijsku reakciju. Ako sumnjate na alergiju, izbegavajte potencijalne alergene i posavetujte se sa lekarom.

   Hidratacija kože: Suva koža može izazvati svrab. Redovno koristite hidratantne losione ili kreme kako biste održali kožu hidriranom.

   Izbegavajte iritante: Izbegavajte tople kupke, nošenje sintetičke odeće i upotrebu iritantnih sapuna ili deterdženata.

   Medicinska stanja: Neki sistemski zdravstveni problemi, poput bolesti jetre, anemije ili problema sa štitnom žlezdom, takođe mogu izazvati svrab. Ako se svrab nastavi, vaš lekar može predložiti dodatne pretrage kako bi se isključila ova stanja.

   Psihološki faktori: Stres i anksioznost takođe mogu dovesti do osećaja svraba. Ako osećate povećan nivo stresa, razmislite o tehnikama opuštanja, kao što su duboko disanje, meditacija ili vežbanje.

   Nadam se da ćete uskoro pronaći olakšanje i razrešenje za vaš problem. U svakom slučaju, poseta lekaru može pružiti jasnije smernice i adekvatno rešenje. Sve najbolje!

   dr A. Ilić

   Odgovori
 7. Postovana, prije svega trudna sam, za nekoliko dana trebam se poroditi. Nikada nisam imala problema sa koznim oboljenjima, svrabom i slicno… Medjutim posljednjih nekoliko dana, najvise nocu svrbe me prsti ruke, nakon sto pocesem pojave se kao bijeli plikici sitni sitni oko kojih je crvenilo. Da li imate nekakvu kremu da preporucite? Npr kanesten? Da li smijem mazati po rukama? Hvala

  Odgovori
  • Poštovana Jelena,

   Promene na koži koje ste opisali mogu biti uzrokovane različitim faktorima, uključujući ali ne ograničavajući se na:

   Hormonalne promene – Trudnoća može prouzrokovati različite kožne promene zbog fluktuacija hormona.

   Alergijske reakcije – Možda ste izloženi nekoj supstanci na koju ste alergični.

   Infekcije kože – Možda imate neku vrstu kožne infekcije.

   Što se tiče upotrebe Kanesten kreme, ona se obično koristi za tretman gljivičnih infekcija. Ipak, trebali biste da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što počnete sa bilo kakvim tretmanom, naročito u toku trudnoće. Jer, ako svrab nije gljivičnog porekla – nema potrebe za ovom kremom.

   U međuvremenu, ovde su neki opšti saveti koji vam mogu pomoći:

   Izbegavajte iritante – Pokušajte da identifikujete i izbegavate supstance koje bi mogle iritirati vašu kožu.

   Održavajte kožu čistom i suvom – Redovno perite ruke blagim sapunom i držite oblast suvom i čistom.

   Ne češite – Iako može biti teško, pokušajte da izbegavate češkanje, čeprkanje i slične aktivnosti, jer to može pogoršati situaciju.

   Hladne obloge – Ponekad, primena hladnih obloga može pomoći da se smanji svrab.

   Nadam se da ćete uspeti da brzo rešite ovaj problem i želim vam sve najbolje za predstojeći porođaj!

   Srdačno,
   dr V. Antić-Popović

   Odgovori
 8. Imam 30 godina i poslednja 3 dana osećam svrab i peckanje na tabanima, onako srednje intenzivan. Nisam u skorije vreme menjao obuću i odeći i kozmetička sredstva. Za sada nemam promene na koži. Pre nedelju dana sam hodao bos napolju i od tada sam počeo da primećujem da su mi stopala vruća i par dana nakon toga je počeo svrab i peckanje. Uzeo sam Canesten kremu i koristim je jedan dan ali ne osećam olakšanje.

  Odgovori
  • Poštovani Miroslave,

   Svrab i peckanje na tabanima mogu biti rezultat različitih faktora, uključujući suvu kožu, alergijske reakcije, infekcije gljivicama, ili iritaciju kože. Ako ste nedavno hodali bosonogi napolju, moguće je da ste došli u kontakt sa iritantima ili alergenima koji su izazvali ove simptome. Takođe, stopala su podložna infekcijama gljivicama, posebno ako često nosite zatvorenu obuću ili ste u sredinama gde su stopala izložena vlagi.

   Evo nekoliko preporuka koje biste mogli razmotriti:

   Nastavite sa primenom Canesten krema: Ova krema se koristi za lečenje gljivičnih infekcija, i može biti korisna ako je to uzrok svraba i peckanja. Međutim, možda će biti potrebno nekoliko dana redovne primene pre nego što primetite poboljšanje.

   Održavajte higijenu stopala: Redovno perite stopala sapunom i vodom, i obavezno ih dobro osušite nakon pranja, posebno između prstiju.

   Izbegavajte hodanje bosonogi na javnim mestima: Ako ste skloni ovakvim simptomima, možda biste trebali izbegavati hodanje bosonogi na mestima gde bi mogli doći u kontakt sa iritantima ili infektivnim materijalom.

   Nosite prozračnu obuću: Ako su vam stopala često znojava ili vlažna, nosite obuću koja omogućava cirkulaciju vazduha i sprečava zadržavanje vlage.

   Izbegavajte češanje: Češkanje mesta koje svrbi može dodatno iritirati kožu i pogoršati simptome.

   Ako simptomi ne prestanu ili se pogoršaju nakon nekoliko dana primene Canesten krema, ili ako primetite promene na koži, kao što su crvenilo, oticanje, ili mehurići, savetujem vam da se posavetujete sa lekarom. Vaš lekar pregledom može postaviti tačnu dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman.

   Nadam se da ćete se uskoro osećati bolje!

   Srdačno,
   dr A.Ilić

   Odgovori
 9. Poslednjih nedelju dve osećam jak svrab između nogu,nešto me svrbi,boli,peče,kao da imam i šulj neki,ima trenutaka kad me prestane,mogu tokom dana da obavljam poslove,ali uveče polako kreće svrab,bojim se da je u pitanju šuga…Kupam se toplom vodom,perem veš,živim sam,nemam seksualne odnose sa drugim osobama,ne spavam u tuđem krevetu,lakše mi bude i kad popijem lek za bolove i obaranje temperature,mažem se Pavlogal mašću,probao sam i sa rastvorom Hipermangana…Hvala za odgovor…

  Odgovori
  • Ono što opisujete može biti povezano s različitim kožnim stanjima i infekcijama, ali je važno napomenuti da se moj odgovor bazira na vašem opisu i ne može zameniti lični pregled i dijagnozu stručnog medicinskog osoblja. Evo nekoliko mogućih uzroka i preporuka:

   Gljivična Infekcija: Ova oblast tela je sklona gljivičnim infekcijama koje mogu uzrokovati svrab, crvenilo i peckanje. Antigljivična krema koja se može nabaviti bez recepta u apoteci možda će pomoći.

   Dermatitis: Alergija ili iritacija na sapune, deterdžente ili materijale odeće može uzrokovati ove simptome. Probajte da promenite proizvode za ličnu higijenu ili odeću i vidite da li simptomi nestaju.

   Šuga: Iako navodite da živite sami i nemate bliske kontakte, šuga je mogućnost koja se ne može potpuno isključiti bez pregleda. Šuga zahteva specifičan tretman koji mora propisati lekar.

   Herpes Simpleks Virus: Ovaj virus može uzrokovati svrab i bol u genitalnom području. Iako navodite da nemate seksualne odnose, neke infekcije mogu se razviti bez seksualnog kontakta.

   Druge Mogućnosti: Moguće su i druge kožne bolesti ili infekcije koje zahtevaju specifičan tretman.

   Dakle, najbolje bi bilo da posetite svog lekara opšte prakse ili dermatologa koji će moći lično da te pregleda i postavi tačnu dijagnozu.
   Nemojte preterano trljati ili čačkati: To može dodatno iritirati kožu i pogoršati stanje.
   Održavajte higijenu: Nastavite sa redovnim kupanjem i čistom odećom, ali izbegavajte pretoplu vodu ili agresivne sapune koji mogu dodatno iritirati kožu.
   Posetite apoteku jer farmaceut može da preporuči neke proizvode koji mogu ublažiti simptome dok ne odete do lekara.

   A ZAŠTO SE SIMPTOMI JAVLJU BAŠ NOĆU SIGURNO SE PITATE. EVO NAJČEŠĆIH RAZLOGA:

   Suva Koža: Noću, posebno zimi, vazduh može biti suvlji, što može pogoršati suvoću kože i uzrokovati svrab.

   Topla postelja i garderoba: Ako spavate u toplim pokrivačima ili pidžami, toplota može pojačati iritaciju i svrab kože.

   Manje uznemirenja i skretanja pažnje: Tokom dana, možda ste zauzeti i ometeni raznim aktivnostima, pa ne primećujete simptome. Noću, kada je sve tiho i mirno, možete postati svesniji svog tela i simptoma.

   Cirkadijalni ritam: Neki istraživači sugerišu da promene u cirkadijalnom ritmu mogu uticati na percepciju svraba. Na primer, promene u nivoima određenih hormona ili telesne temperature tokom noći mogu povećati osećaj svraba.

   Psihološki faktori: Stres i anksioznost mogu pogoršati svrab, a ako ste zabrinuti zbog svog stanja, to može povećati simptome noću kada imate više vremena da razmišljate o tome.

   Alergeni u posteljini: Moguće je da postoji neki alergen u Vašoj posteljini, kao što su grinje ili deterdžent koji koristite za pranje veša, što može izazvati svrab noću.

   Specifične bolesti kože: Neka stanja kao što je šuga, na primer, često su gora noću zbog toga što su paraziti koji uzrokuju šugu aktivnije tokom noći.

   U svakom slučaju, poseta lekaru je najbolji način da se rešite ovog problema. On ili ona će moći da napravi tačnu dijagnozu i preporuči odgovarajući tretman.

   Sve najbolje,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 10. Dobar dan u zadnjih mesec dana imam problema sa kozom..prvo mi se pojavio tackasti osip po butinama pracen modrucama..sirio se sve vise do te mere da su mi sam i ruke i stomak i ledja sa osipom a i cele noge sa tim sto modrice imam samo po nogama..da li mi mozete molim vas reci sta ti moze biti i kako to da resim posto imam prirodno suvu kozu probala sam sa kremama i ne vredi molim vas za savet i hvala vam unapred.

  Odgovori
  • Poštovana Danijela,

   Na osnovu opisa simptoma koje ste naveli, može biti nekoliko mogućih uzroka za vaše stanje. Važno je napomenuti da samo lekar direktnim pregledom može dati tačnu dijagnozu, a sledeće informacije služe samo kao početna tačka za razumevanje vaših simptoma:

   Alergijske reakcije: Osip i modrice mogu biti posledica alergijske reakcije na nešto što ste jeli (ili jedete), neki lek koji ste uzeli (ili uzimate), ili neku supstancu sa kojom ste došli u kontakt.

   Dermatitis: Ovo je opšti termin koji opisuje upalu kože. Može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući iritante kao što su sapuni i deterdženti, alergene kao što su biljke i hemikalije, ili fizički faktori kao što su toplota, hladnoća, ili trenje.

   Infekcije: Bakterijske ili gljivične infekcije mogu takođe izazvati osip.

   Problemi sa krvarenjem: Ako se osip javlja zajedno sa modricama, to može ukazivati na problem sa krvarenjem ili krvarenje ispod kože. Ovo može biti uzrokovano različitim stanjima, uključujući trombocitopeniju (nizak broj trombocita), upotrebu nekih lekova koji razređuju krv, ili drugi zdravstveni problemi.

   S obzirom da simptomi traju mesec dana i da se šire, najbolje bi bilo da se što pre konsultujete sa dermatologom ili lekarom opšte prakse. Oni mogu izvršiti odgovarajuće testove, uključujući analize krvi i, ako je potrebno, biopsiju kože, kako bi utvrdili tačan uzrok vašeg stanja.

   Dok čekate posetu lekaru, možete probati da koristite blage, neiritirajuće proizvode za čišćenje kože i hidrantne kreme za suvu kožu. Ako mislite da bi vaš osip mogao biti povezan sa nekim proizvodom koji koristite, probajte da prestanete da ga koristite da biste videli da li će se stanje poboljšati.

   Nadam se da ćete se uskoro osećati bolje!

   Srdačno,
   dr V. Antić-Popović

   Odgovori
 11. Pozdrav.Vec mesec i po dana imam problem sa kozom.Prvo mi se pojavio osip kao koprivnjaca i blag svrab koji bi se povukao posle sat dva vremena.Zadnje dve nedelje je uzas, ujutru ustanem sa osipom po celoj kozi ( verovatno se u toku noći cesem jer svrbi) to se povuče za dan ,ali kad me uhvati svrab moram da pocesem i bude sve gore.Pila sam ksizal jer mi je to prepisao dermatolog pre pet godina jer sam imala na sakama slično guscijoj kozi.(koristila sam tada i elocom mast i to se povuklo,tada mi je receno da imam kontaktno zapaljenje kože)Zadnjih par dana sam uzimala i dexason jer mi se
  desilo da ujutru ustanem otecenih usta i to se povuklo.Na licu nemam nikakav osip,samo po rukama nogama,butinama.,inace mi je i prirodno susuva koza.U apoteci su mi dali sinopen mast da ublaži svrab ali to ne prestaje.Izbacila sam omeksivac za Ves iz upotrebe jer sam primetila da mi on ne e odgovara,al i dalje se pojavljuje osip i svrab.Iskreno ne znam vise sta da radim doktora u mestu trenutno nema,ako moze neki savet da resim ovo.Hvala unapred

  Odgovori
  • Poštovana Danijela,

   Vaši simptomi zvuče kao urtikarija (koprivnjača), stanje kože koje uzrokuje svrab i osip. Uzrok ovog stanja može biti alergijska reakcija na nešto u vašem okruženju ili možda čak u vašoj ishrani.

   Na osnovu informacija koje ste naveli, preduzeli ste već neke korake kako biste smanjili moguće iritante – kao što je izbacivanje omekšivača za veš. Takođe, možete preispitati druge proizvode koje koristite na koži (sapuni, losioni, deterdženti, kozmetika, itd.) da vidite da li bi mogli biti izvor iritacije.

   Takođe, hrana može biti okidač za ovakve reakcije. Ako ste nedavno uveli nove namirnice u svoju ishranu, ili konzumirate određenu hranu u velikim količinama, možete pokušati da je izbacite nekoliko nedelja da biste videli da li će se stanje poboljšati.

   Kao dodatak, posao kojim se bavite može takođe biti uzrok. Ako vaša profesija podrazumeva rukovanje hemikalijama ili drugim materijalima koji mogu izazvati iritaciju, vodite računa o tome da koristite adekvatnu zaštitu.

   Međutim, važno je da posetite lekara kada bude moguće. Iako su ovi saveti opšteg karaktera i mogu pomoći, idealno bi bilo da vas vidi dermatolog ili alergolog kako bi vam prepisao odgovarajuću terapiju i dao tačnu dijagnozu.

   Do tada, pokušajte da izbegnete češanje koliko god je moguće, jer to može pogoršati iritaciju i osip. Hladne obloge mogu takođe pomoći da se smanji svrab.

   VIŠE O KOPRIVNJAČI I METODAMA LEČENJA I OLAKŠAVANJA SIMPTOMA

   Koprivnjača, poznata i kao urtikarija, je stanje koje izaziva crvenilo i svrab na koži. Iako se simptomi koprivnjače mogu pojaviti bez očiglednog uzroka, neki od poznatih faktora rizika uključuju:

   Koprivnjača, poznata i kao urtikarija, je stanje koje izaziva crvenilo i svrab na koži. Iako se simptomi koprivnjače mogu pojaviti bez očiglednog uzroka, neki od poznatih faktora rizika uključuju:

   1. Alergijske reakcije: Koprivnjača se može pojaviti kao alergijska reakcija na određene supstance, uključujući hranu (kao što su kikiriki, jaja, orašasti plodovi, školjke), lekove (kao što su penicilin ili aspirin), ili druge alergene (kao što su polen ili ujedi i ubodi insekata).

   2. Fizički faktori: Ovi mogu uključivati pritisak na kožu, hladnoću, toplotu, vežbanje, ili izlaganje suncu.

   3. Infekcije: Urtikarija se može pojaviti kao reakcija na infekciju u telu, kao što su virusne ili bakterijske infekcije.

   4. Stres: Iako mehanizmi nisu do kraja poznati, stres može biti okidač za urtikariju kod nekih ljudi.

   5. Određena medicinska stanja: Urtikarija može biti povezana sa nekim medicinskim stanjima, uključujući autoimune bolesti (kao što su lupus ili reumatoidni artritis), hormonalne poremećaje (kao što su hipotireoza), ili retke nasledne poremećaje (kao što je nasledna angioedema).

   6. Kontakt sa hemikalijama: Neki ljudi mogu razviti koprivnjaču kada su izloženi određenim hemikalijama, uključujući lateks ili kozmetičke proizvode.

   Napomena: Iako su ovi faktori poznati kao potencijalni okidači, kod mnogih ljudi sa hroničnom urtikarijom, precizan uzrok ne može se utvrditi. Hronična urtikarija se definiše kao urtikarija koja traje više od šest nedelja. Uvek je najbolje da se konsultujete sa lekarem ako imate simptome urtikarije, posebno ako su dugotrajni ili izazivaju značajnu nelagodnost.

   Ublažavanje svraba može zavisiti od uzroka, ali evo nekoliko opcija koje su opšteg karaktera:

   Topikalne kreme i masti: Postoje različite topikalne kreme i masti koje mogu pomoći u ublažavanju svraba. Ove kreme često sadrže sastojke kao što su hidrokortizon, mentol, kamfor ili kalamin. Neki od ovih proizvoda su dostupni bez recepta, ali uvek se konsultujte sa lekarom ili farmaceutom pre korišćenja.

   Antihistaminici: Lekovi kao što su difenhidramin (Benadryl), cetirizin (Zyrtec), loratadin (Claritin) mogu pomoći u ublažavanju svraba povezanog sa alergijskim reakcijama.

   Hladne obloge: Ako je svrab akutan (npr. u slučaju uboda insekata), primena hladne obloge ili pakovanja leda može doneti trenutno olakšanje.

   Ovsena kaša: Ovsena kaša ima antiupalna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju svraba. Možete dodati finu ovsenu kašu u kadu sa toplom vodom i potopiti se u njoj.

   Hidratacija kože: Redovno hidriranje kože kremama ili losionima bez mirisa može pomoći u sprečavanju suvoće kože koja može izazvati svrab.

   Izbegavanje iritanata: Ako je moguće, izbegavajte kontakt sa supstancama koje izazivaju svrab. To može uključivati određene vrste tkanina, deterdžente, sapune, kozmetiku, ili čak određenu hranu ako se sumnja na alergijsku reakciju.

   Umirujuće kupke: Kupke sa dodatkom soli, sode bikarbone, ili ulja mogu ublažiti svrab.

   Izbalansirana ishrana i hidratacija: Adekvatna hidratacija i zdrava, izbalansirana ishrana mogu pomoći u održavanju zdravlja kože.

   Stres menadžment: Stres može pogoršati svrab, pa tehnike za smanjenje stresa kao što su joge, meditacija, i duboko disanje mogu biti korisne.

   Svaka osoba je jedinstvena, stoga neki tretmani mogu biti efikasniji od drugih. Uvek je najbolje konsultovati se sa zdravstvenim radnikom pre nego što započnete bilo koju novu terapiju za ublažavanje svraba.

   dr A. Višnjić-Stajkovski:

   Odgovori
 12. Povremeno kada je vrucina, na licu mi se pojave crvene fleke, pecati. Isao sam kod dermatologa i receno mi je da je to kontatni dermatitis. Sugerisali su mi da ispiram lice hidrogenizovano vodom i da mazem lice blagim kremama. Da li imate iskustva sa takvom pojavom?

  Odgovori
  • Poštovani Dejane,

   Kontaktni dermatitis je upala kože koja se javlja kada koža dođe u kontakt sa određenom supstancom koja izaziva iritaciju ili alergijsku reakciju. Ovo stanje se često pogoršava pri visokim temperaturama ili znojenju, što može objasniti vaše simptome i osećaj vrućine.

   Hidrogenizovana voda može imati korisna antioksidativna svojstva i pomoći smanjenju upale kože. Uz to, blage kreme koje ste pomenuli, naročito one sa hidratantnim sastojcima, mogu pomoći u obnavljanju prirodne barijere kože i umanjiti iritaciju.

   Uz to, važno je razmotriti šta bi moglo da izazove ove reakcije. Kontakt dermatitis može biti uzrokovan nizom stvari, uključujući kozmetiku, sapune, deterdžente, pa čak i određene vrste hrane. Ako možete identifikovati šta izaziva vašu reakciju, onda ste u mogućnosti da smanjite ekspoziciju i umanjite simptome.

   Svaka promena u rutini nege kože, uključujući upotrebu novih proizvoda, treba da bude postepena i pod nadzorom lekara.

   Nadam se da je ovo bilo od pomoći i želim Vam da kontaktni dermatitis što pre stavite pod kontrolu.

   Srdačno,
   dr L.Novakovic

   Odgovori
 13. Imam 67 god. Od pre 2-3 godine uglavnom zimi, povremeno i uvek uveče imam nesnosan svrab nogu od kolena naniže. I nigde više. Sada se svrab „pomerio“ i iznad kolena.
  Preko godine isto takav svrab se pojavljuje posle kupanja po rukama, ramenima i nogama.
  Često se javlja po glavi, oko anusa, ispod pazuha.
  Iste simptome je imao i moj otac.
  Šta mi preporučujete?

  Odgovori
  • Nesnosan svrab nogu, ruku, ramena i drugih delova tela može imati različite uzroke. Na osnovu simptoma koje ste naveli, nekoliko mogućih uzroka mogu uključivati:

   1. Alergijski ili kontaktni dermatitis: Ovo je stanje kože koje se javlja kada vaša koža dođe u kontakt sa nekom supstancom na koju ste alergični ili koja iritira vašu kožu. Može biti uzrokovano sapunom, deterdžentom, kremama, tkaninama ili drugim supstancama koje dolaze u kontakt sa vašom kožom.

   2. Suva koža (kseroza): Suva koža je čest problem, posebno tokom zimskih meseci. Niska vlažnost vazduha i grejanje unutrašnjih prostora mogu doprineti suvoći kože, što može izazvati svrab.

   3. Atopijski dermatitis (ekcem): Ovo je hronično stanje kože koje može izazvati crvenilo, svrab i upalu. Ekcem je često nasledan, pa činjenica da je vaš otac imao slične simptome može ukazivati na atopijski dermatitis kao mogući uzrok.

   S obzirom na vaše simptome, preporučujem vam da zakažete pregled kod dermatologa kako biste dobili tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman. U međuvremenu, možete pokušati sa nekim opštim merama za ublažavanje svraba, kao što su:

   – Izbegavajte preterano pranje i upotrebu jakih sapuna ili deterdženata koji mogu isušiti kožu.
   – Koristite blage, bezmirisne hidratantne kreme ili losione za telo kako biste održali kožu hidriranom.
   – Izbegavajte tople ili duge kupke koje mogu dodatno isušiti kožu.
   – Nosite pamučnu odeću koja neće iritirati kožu.
   – Nemojte čeprkati po koži, jer to može pogoršati svrab i dovesti do infekcija.

   Ipak, najvažnije je da potražite savet lekara kako biste dobili preciznu dijagnozu i odgovarajuće lečenje.

   Inače, interesantna je tema zašto se ova vrsta svraba javlja baš zimi:

   Svrab koji se javlja uglavnom zimi može biti rezultat nekoliko faktora specifičnih za zimski period:

   1. Suvi vazduh: Zimi, spoljašnji vazduh može biti hladan i suv, a unutrašnji prostori su često zagrejani, što dodatno snižava vlažnost vazduha. Suvi vazduh može isušiti kožu, što dovodi do svraba.

   2. Smanjenje prirodne barijere kože: Hladni vazduh, vetar i grejanje unutrašnjih prostora mogu oštetiti prirodnu barijeru kože koja je zadužena za zadržavanje vlage. Kada je barijera kože oštećena, koža može postati suva, crvena i sklona svrabu.

   3. Manje znojenja: Zimi, ljudi obično manje znoje, što može dovesti do suše kože. Znoj ima prirodna hidratantna svojstva koja pomažu u održavanju vlažnosti kože.

   4. Vrući tuševi i kupke: Mnogi ljudi vole da se tuširaju ili kupaju u toploj vodi tokom zime, što može isušiti kožu i izazvati svrab.

   5. Promene u rutini nege kože: Zimi, ljudi često menjaju svoje navike u vezi sa negom kože, poput upotrebe drugačijeg sapuna ili losiona za telo. Ove promene mogu dovesti do pojave svraba.

   Da biste smanjili svrab zimi i izbegli gore nabrojano pokušajte sledeće:

   – Koristite ovlaživač vazduha kako biste povećali vlažnost unutrašnjih prostora.
   – Izbegavajte dugotrajno izlaganje hladnom vazduhu i zaštitite kožu kada ste napolju.
   – Izbegavajte vruće tuševe i kupke; umesto toga, koristite mlaku vodu.
   – Koristite blage, bezmirisne sapune i hidratantne kreme ili losione za telo.
   – Pijte dovoljno vode kako biste održali hidrataciju tela i kože.

   I, kao što je gore spomenuto, ako svrab ne prestane za par dana ili se pogorša uprkos ovim merama, posetite dermatologa kako biste dobili dijagnozu i odgovarajući tretman.

   Srdačno,
   bol.rs

   Odgovori
   • Veliko Vam hvala, svakako ću kod dermatolog.
    Dobro zdravlje i Vama.

    Odgovori
 14. Zdravo, uvece kada legnem da spavam pojavi se veliki svrab, u najvećem delu po rukama. Koza mi je suva. Koristila sam kreme za suvu kožu, nemam nikakve alergije ni bolesti. Nije mi Jano sto se desava samo tad.

  Odgovori
  • Poštovana,

   Svrab kože uveče kada odete na spavanje i suva koža mogu biti simptomi nekoliko različitih stanja. Bez pregleda i dodatnih informacija teško je postaviti preciznu dijagnozu, ali postoji nekoliko mogućnosti koje treba razmotriti.

   1. Ekcem: Ekcem je inflamatorna bolest kože koja može izazvati svrab i suvu kožu. Često je hronična i može se pogoršati određenim faktorima okoline ili stresom.
   Takođe, postoji i vrsta ekcema koji se često javlja kod ljudi sa suvom kožom i to najčešće u zimskim mesecima. Njegovi simptomi su: svrab, suva koža, crvenilo i hrapavost.

   2. Alergijske reakcije: Neki ljudi mogu imati alergijsku reakciju na određene proizvode za negu kože ili kućne hemikalije koje koriste noću, što može izazvati svrab i suvu kožu. Dakle, pogledajte preparate koje stavljate na sebe pre odlaska na počinak kao i sam krevet i posteljinu. Nisu retki slučajevi da postoji recimo alergija na deterdžent i omekšivač i da osoba ima probleme samo onda kada obuče pidžamu i/ili koristi posteljinu tretiranu alergenom.

   3. Psorijaza: Psorijaza je hronična bolest kože koju karakterišu crveni, otečeni, svrbežni plakovi sa peruti. Ipak, ona je toliko specifična da biste svakako primetili.

   Preporučio bih da posetite dermatologa kako biste dobili preciznu dijagnozu i individualizovan plan lečenja. On može od vas tražiti da uradite neke laboratorijske testove kako biste isključili ili potvrdili neke od navedenih stanja. Takođe možete razmisliti o promeni proizvoda za negu kože ili izbegavanju kontakta sa određenim kućnim hemikalijama dok se problem ne reši.

   Odgovori
 15. Samo hocu da pitam
  Imala sam iznenadni napad svraba prvo sake pa grudi i sve do struka i na kraju tabani i do kolena,Sve sam skinula sa sebe i pocela nesvestica.
  Muz mi je doneo mokar hladan peskir koji mi je jako prijao.
  To je trajalo otprilike pola sata i proslo.osecala sam se umorno i bilo mi je hladno.Spavala sam 5 sati ustala bez teskoca skuvala caj,vratila se u krevet i opet spavala 5sati
  Danas se osecam normalno bez ikakvih simptona
  Ne mogu da idem doktoru nisam vakcinisana.u ovoj zemjli je uzas
  Moje pitanje
  Mozete li mi bar priblizno reci koji problem imam?
  Unapred zahvalna

  Odgovori
  • Poštovana,

   Po Vašem opisu rekao bih da je u pitanju histaminska reakcija na nešto što se prethodno u toku dana pojeli. Da li su se ovakve epizode svraba ranije dešavale? Da li ste od 15. januara imali još neki napad svraba?

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj