Varikokela i zdravlje: jednostavno objašnjenje

Varikokela je medicinsko stanje koje nastaje usled proširenja vena u skrotumu, vreći koja obavija testise. Na jednostavniji način, može se uporediti sa proširenim venama koje se često javljaju na nogama.

Ovo stanje nije retko; javlja se kod muškaraca, posebno tokom puberteta, kada doživljavaju brze promene u svom telu. Bitno je razumeti da, iako varikokele obično ne uzrokuju bol ili teže zdravstvene probleme, mogu imati određene simptome i posledice koje ne treba zanemariti.

Svesnost o ovom stanju je ključna, naročito za adolescente i mlađe muškarce, kako bi na vreme prepoznali potrebu za eventualnim lekarskim pregledom i savetom.

Ko dobija varikokele?

Varikokela se obično razvija tokom puberteta, kada tinejdžeri prolaze kroz brojne fizičke promene. Oko 10 do 15 od 100 dečaka će imati varikokele, što ih čini prilično uobičajenim stanjem u ovoj starosnoj grupi. Češće su na levoj strani skrotuma, ali ponekad mogu biti i na obe strane.

Zanimljivo je da se varikokele mogu pojaviti i kod odraslih muškaraca, posebno kod onih koji su izloženi dugotrajnom stajanju ili fizičkim naporima. Pravovremena dijagnoza i praćenje ovog stanja su važni, jer u retkim slučajevima varikokele mogu uticati na plodnost i zdravlje reproduktivnog sistema.

Varikokela - ilustracija

Simptomi varikokela

Mlađi muškarci sa varikokelama ne osećaju nikakve simptome i nisu svesni da imaju ovaj problem. Međutim, varikokele mogu izazvati bol u testisima ili dovesti do problema sa plodnošću u budućnosti, što je važno pratiti. Takođe, može doći do usporenog rasta jednog testisa, što može uticati na razvoj i zdravlje reproduktivnog sistema.

Kako varikokele utiču na zdravlje?

Varikokele najčešće nisu opasne i većina muškaraca sa ovim stanjem ne iskusi ozbiljne zdravstvene probleme. Međutim, u nekim slučajevima mogu uticati na plodnost, jer mogu smanjiti proizvodnju i kvalitet spermatozoida, što je posebno bitno za muškarce koji planiraju potomstvo.

Osim toga, u retkim slučajevima, one mogu uzrokovati blagi bol ili nelagodnost u skrotumu, što može uticati na kvalitet života i zahtevati medicinsku intervenciju.

Kako se dijagnostikuje?

Varikokele se obično otkrivaju tokom rutinskog pregleda kod doktora. Urolog može otkriti varikokele tokom fizičkog pregleda, a ponekad je potrebno i ultrazvučno ispitivanje.

Tokom fizičkog pregleda, lekar može koristiti tehniku poznatu kao Valsalvin manever, pri kojem pacijent zadržava dah i napreže se, što može olakšati otkrivanje proširenih vena. Ultrazvuk je posebno koristan za preciznije ocenjivanje veličine i protoka krvi u venama, što pomaže u određivanju stepena varikokele i potrebe za eventualnim lečenjem.

Kako se leči varikokela

Ako varikokele ne izazivaju probleme, lečenje obično nije potrebno. Međutim, ako pacijent iskusi simptome kao što su bol ili ima problema sa plodnošću, tada se može razmotriti lečenje. Opcije lečenja uključuju hirurški zahvat ili nehirurške metode kao što je embolizacija, gde se blokira protok krvi u proširenim venama.

Hirurški zahvati su obično ambulantni i mogu uključivati vezivanje ili uklanjanje proširenih vena. Embolizacija, s druge strane, uključuje manje invazivan pristup kroz koji se koristi specijalni materijal za blokiranje vena.

Obe metode imaju za cilj poboljšanje simptoma i sprečavanje potencijalnih komplikacija. Odluka o lečenju zavisi od individualnih okolnosti pacijenta, uključujući simptome, planove za potomstvo, i ukupno zdravstveno stanje.

Zaključak

Ako imate bilo kakve brige ili pitanja o varikokelama, najbolje je da se obratite lekarima. Oni mogu pružiti više informacija i saveta, posebno ako osećate bol ili imate druge simptome. Vaš lekar može proceniti vaše specifično stanje i preporučiti odgovarajuće korake, bilo da je to dalje praćenje, dijagnostički testovi ili lečenje.

Takođe, konsultacija sa lekarom može vam pomoći da razumete kako varikokele mogu uticati na vaše opšte zdravlje i plodnost, te kako da upravljate ili umanjite bilo kakve povezane rizike. Ne zaboravite da je rano otkrivanje i lečenje ključno za sprečavanje komplikacija i očuvanje zdravlja, posebno kada je u pitanju reproduktivno zdravlje.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj