Vratna diskus hernija

Vratna diskus hernija (cervikalna discus hernia) je oboljenje koje se manifestuje bolom u vratu i ruci kao vodećim simptomima. U osnovi oboljenja je pomeranje (klizanje) diskusa iz svog ležišta u međupršljenskom prostoru.

Ukoliko pomereni diskus pritisne zadnji uzdužni ligament (vezu) vratnog dela kičmenog stuba, javlja se bol u vratu. Kod većeg pomernja diskusa i pritiska na nervni koren, nastaje bol u ruci.

Kod najizraženijeg pomeranja diskusa, dolazi do pritiska na kičmenu moždinu što se, pored već navedenih simptoma, manifestuje i slabošću i kočenjem u nogama, kao i poremećajem funkcije mokrenja.

Vrat

Vrat, kao relativno mali, ali veoma pokretljivi deo tela koji nosi veliku težinu (glava)  trpi značajan pritisak i izložen je stalnim mikrotraumama.

Diskusi su želatinozne pločice između pršljenskih tela koje imaju ulogu šok absorbera, odnosno amortizuju mikrotraume i štite koštane delove kičmenog stuba.

Diskusi starenjem dehidriraju (gube vodu), što smanjuje njihovu elastičnost i zaštitnu ulogu.

Ovaj proces se označava kao degeneracija diskusa, koja pokreće odgovarajući mehanizam degeneracije ostalih delova kičmenog stuba: koštanih elemenata i ligamentarnog aparata.

Najniži vratni diskusi, između petog (C5) i šestog (C6), odnosno  šestog i sedmog (C7) vratnog pršljenja, nose najveću težinu, najopterećeniju su, te najbrže degenerišu. Degenerisani diskus je skloniji pomeranju iz svog ležišta u međupršljenskog prostoru.

Vratna diskus hernija – 6 najčešćih pitanja

Operacije na kičmenom stubu oduvek su izazivale veliki strah među pacijentima, a naročito intervencije na vratnom delu kičmenog stuba. Neretko, takav stav može se sresti i kod lekara, koji razvijaju neku vrstu „strahopoštovanja“ prema takvim operacijama.

Međutim, današnje vreme je „era spinalne hirurgije“, pa se rutinski, sa velikom sigurnošću, izvode gotovo sve spinalne operacije. To je slučaj i sa operacijom vratne (cervikalne) discus hernije, nekada retke i kompleksne operacije, koju danas svrstavamo u relativno rutinsku intervenciju.

Vratna (cervikalna) discus hernia je degenerativno oboljenje kičmenog stuba, zapravo samo jedan segment kompleksnog procesa njegove degeneracije. Usled degeneracije, diskus izleće iz svog ležišta i vrši pritisak na kičmene nervne korenove ili kičmenu moždinu.

Pri pomenu mogućnosti operacije vrata pacijentima, oni najčešće reaguju strahom! Prirodno, najveća zebnja čoveka koji mora da se podvrgne bilo kakvog operaciji kičme jeste mogućnost da ostane trajno oduzet (nepokretan).

Za razliku od operacija lumbalne (leđne) diskus hernije, koje se rade u donjem, slabinskom delu kičme, kod vratne diskus hernije taj strah donekle može razumeti. Naime, u donjem (slabinskom) delu kičme nema kičmene moždine, pošto se ona završava na višem nivou. Tako je i povreda moždine, koja bi mogla dovesti do oduzetosti, kod ove operacije teoretski nemoguća. S druge strane, kada se radi operacija na vratnom delu kičme, u teoriji postoji rizik od povreda kičmene moždine.

Cilj ovog teksta upravo jeste da svima kojima je predočena operacija vratne diskus hernije, ili onima koji imaju članove porodice ili prijatelje suočene sa tim problemom, pomogne da shvate da takvi rizici danas ostaju u domenu teorije.

U slučajevima da discus hernia toliko narušava kvalitet svakodnevnog života, što nije retko, operacija može biti jedini izbor za trajan oparavak i vraćanje svakodnevnim aktivnostima.

Zato pročitajte šest najčešćih pitanja koja pacijenti postavljaju o vratnoj herniji, kao i operaciji ovog stanja. Odgovori na njih mogu pomoći u demistifikaciji ove i drugih hirurških intervencija na kičmenom stubu.

Kada treba sumnjati na vratnu diskus herniju?

Simptomi diskus hernije vrata. Može se sumnjati na ovo oboljenje u slučaju:

 • Bol u vratnom delu i drugi udruženi bolovi, kao što su bol između lopatica, u ramenu i potiljku.
 • Bola i trnjenja u rukama (radikulopatija). U zavisnosti od toga gde bol „zrači“, tj. kojim „putem“ se prenosi, može se posumnjati i na segment kičmenog stuba u kome se dešava problem.
 • Slabosti u rukama i nogama, nespretnosti pri izvođenju finih pokreta prstima ruku, kao što su pisanje, zakopčavanje dugmadi i sl, zatim problema sa hodom i poremećaja funkcije mokrenja i pražnjenja creva.

Ovakvi problemi su najteža posledica ove bolesti, a nastaju usled oštećenja kičmene moždine (mijelopatija). Klinička slika varira od bolesnika do bolesnika, a u zavisnosti od dužine trajanja i stepena pritiska na nervne korenove i/ili kičmenu moždinu.

Da li je glavobolja prateći simptom vratne diskus hernije?

Da. Kod oko trećine bolesnika sa vratnom hernijom, glavobolja je prateći simptom. Ta vrsta glavobolje se naziva cervikogena glavobolja i karakteriše se bolom u potiljku.

Bol je „podmukao“, tišteći, provociran je pokretima vrata, a karakteristično je da mirovanje smanjuje tegobe.

Vratna diskus hernija i postavljanje dijagnoze?

Postoji redosled u dijagnostičkim procedurama koje se koriste kada pacijent sa navedenim problemima dođe lekaru.

Naravno, uvek se kreće od manje složenih (rentgen), ka složenijim dijagnostičkim metodama (magnetna rezonanca), koje treba dopuniti neurofiziološkim ispitivanjima (provera funkcije nerava).

Samo na osnovu slaganja kliničke slike (simptoma) i rezultata dopunskih dijagnostičkih metoda (magnetna rezonanca), neurohirug može doneti pravilnu odluku i razmatra eventualno operativno lečenje.

Kada smetnje dugo traju i previše narušavaju kvalitet svakodnevnog života, operacija može doneti trajno izlečenje

Kada i da li operisati vratnu diskus herniju?

Ako je moguće, lečenje diskus hernije se uvek započinje konzervativnim merama, koje podrazumevaju mirovanje, nošenje Šancove kragne, primenu analgetika i miorelaksanasa, a ponekad i kortikosteroida. Naravno, tu je i fizikalna terapija.

Ukoliko konzervativno lečenje ne dovede do željenog rezultata, razmatra se mogućnost operacije. Ukoliko smetnje dugo traju i previše narušavaju kvalitet svakodnevnog života, smer lečenja se pomera u pravcu hirurgije, naime operacija može doneti trajno izlečenje.

U retkim slučajevima, kada postoji oštećenje kičmene moždine, operacija mora uraditi što je pre moguće.

Da li se izvađeni diskus zamenjuje nekim materijalom?

Koncept savremene cervikospinalne hirurgije podrazumeva stavljanje grafta (umetak) umesto izvađenog diskusa, osim u retkim slučajevima. Izvađeni diskus se menja ili koštanim graftom, uzetim sa bedrene (ilijačne) kosti samog bolesnika, ili drugim, danas široko dostupnim implantatima.

Takvi veštački implantati su napravljeni od kvalitetnih i inertnih materijala, koji ne izazivaju nikakve reakcije u organizmu, tako da su veoma bezbedni.

Treba znati da se kod operacija lumbalne leđne hernije (karakteriše je bol u leđima), obično ne stavlja umetak umesto izvađenog diskusa.

Postoji li mogućnost operativnih komplikacija i teških posledica?

Svaka operacija u modernoj medicini nosi određene rizike, dok su, zbog vitalnog značaja kičmenog stuba, spinalne operacije posebno „pod lupom“. Međutim, u današnje vreme, napretkom tehnologije i dugoročnom edukacijom hirurga, ova operacija se smatra rutinskom.

U sve više medicinskih centara izvodi se gotovo svakodnevno, sa izuzetno malim brojem zabeleženih operativnih komplikacija.

Vratna diskus hernija – Šta posle operacije?

Postoperativni oporavak nakon operacije je veoma brz. Bolesnik nosi Šancov okovratnik (kragnu) šest do osam nedelja, do postizanja međupršljenske fuzije (spajanja dva susedna pršljena). Nakon toga, počinje povratak redovnim aktivnostima, poslu i obavezama, bez ikakvih smetnji u poređenju sa periodom pre diskus hernije.

Pacijenti se posle operacije veoma retko žale na tegobe. Možemo reći da su rezultati čak i bolji nego kod slične operacije u lumbalnom delu.

. . .

Napomena: Cervikalni sindrom je skup simptoma koji se ispoljavaju pre svega bolom u vratnom delu kičme i obuhvata više razlitčitih stanja od kojih je jedno i vratna discus hernia.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

5 Komentari
 1. Moje poštovanje,imam dijagnozu M48 Spondylopatihia cervicalis pa vas molim da mi odgovorite rade li operaciju spinalisti,ili neuro hirurg?Imam problem sa vratnim delom leve strane širi se bol ka lopatici imam čak i otok na lopatici,trne mi ruka osećam umor i često me boli glava samo leva stana.Cak je bol ruke postao intenzivniji.Primala sam koktele pila terapiju po predlogu lekara od kojih sam pregledana.

  Odgovori
  • Poštovana,

   Razumem vašu zabrinutost zbog dijagnoze M48 Spondylopathia cervicalis i svim pratećim problemima koje ste opsali. Evo nekoliko informacija koje vam mogu pomoći:

   MOGUĆI UZROCI:

   Vaši simptomi su verovatno povezani sa degenerativnim promenama u vratnom delu kičme koje mogu izazvati pritisak na nervne korene ili kičmenu moždinu, što može dovesti do bola, trnjenja, i slabosti u ruci, kao i glavobolja.

   PREPORUKE:

   Specijalistički pregled: Trebalo bi da se obratite specijalisti za kičmu, koji može biti neurohirurg ili ortopedski hirurg sa specijalizacijom za kičmu. Oba tipa specijalista mogu obaviti operaciju, ali neurohirurzi su specijalizovani za operacije koje uključuju nervne strukture.

   Fizikalna terapija: U nekim slučajevima, fizikalna terapija može pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju funkcije. Razgovarajte sa svojim lekarom o mogućnostima terapije.

   Medikamentozna terapija: Nastavite sa lekovima koji su vam propisani za ublažavanje bola i smanjenje upale. Ako osetite da trenutna terapija nije efikasna, obratite se svom lekaru za dalju procenu i moguće prilagođavanje terapije.

   Injekcije: Ponekad se kortikosteroidne injekcije mogu koristiti za smanjenje upale i ublažavanje simptoma.

   Hirurško lečenje: Ako konzervativne metode ne daju rezultate, operacija može biti opcija. Vrsta operacije zavisiće od tačnog uzroka vaših simptoma i stanja vaše kičme. Spinalni specijalisti će vam pružiti detaljne informacije o mogućnostima i očekivanjima od operacije.

   KADA SE OBRATITI LEKARU:

   – Ako primetite pogoršanje simptoma, kao što su povećan bol, slabost, ili gubitak funkcije u ruci.
   – Ako dođe do gubitka kontrole nad bešikom ili crevima, što može biti znak ozbiljnog problema koji zahteva hitnu medicinsku intervenciju.
   – Ako trenutna terapija ne daje očekivane rezultate i simptomi se nastavljaju ili pogoršavaju.

   Nadam se da će vam ove informacije pomoći i da ćete uskoro pronaći olakšanje. Redovno pratite savete svog lekara i specijalista kako biste dobili najbolje moguće lečenje.

   Srdačno,
   Vaš web lekar

   NAPOMENA: Odgovori na pitanja u odeljku KOMENTARI su samo informativnog tipa. Svaki pacijent je poseban i jedino lekar koji vodi pacijenta može dati precizan savet i preporuku.

   Odgovori
 2. Postovani da li bi ste mogli da mi protumacite ovaj nalaz:

  Ispravljena cervikalna lordoza. Očuvana visina i poredak prikazanih pršljenskih tela.
  Suženje iv prostora na nivou C6-C7 u posteriornom delu.
  Ptisutne degrnerativne promene u vidu prednjih donjih rubnih osteofita na C4 i C5 (avulzija?) pršljenskim telima

  Odgovori
  • Poštovani, na Vaše pitanje stigla su dva odgovora:

   1.
   Poštovani,

   Vaš nalaz ukazuje na nekoliko važnih promena u vratnom delu kičme, koje su uobičajene kod degenerativnih promena kičmenog stuba. Evo detaljnog objašnjenja svakog dela nalaza:

   Ispravljena cervikalna lordoza: Cervikalna lordoza je prirodna krivina vratnog dela kičme koja gleda unazad (konkavno). Ispravljena lordoza ukazuje na to da je ova krivina manje izražena nego što je uobičajeno, što može biti posledica mišićne napetosti, lošeg držanja, ili degenerativnih promena na kičmi. Ovo stanje može dovesti do bolova i ograničene pokretljivosti vratnog dela kičme.

   Očuvana visina i poredak prikazanih pršljenskih tela: Ovo znači da pršljenovi u vratnom delu kičme zadržavaju svoju normalnu visinu i da su pravilno raspoređeni jedan iznad drugog, bez znakova ozbiljnih strukturnih oštećenja.

   Suženje iv prostora na nivou C6-C7 u posteriornom delu: Ovde se opisuje suženje prostora između pršljenova C6 i C7, što je najčešće posledica degenerativnih promena, poput isušivanja i smanjenja visine međupršljenskog diska. Ovo suženje može dovesti do pritiska na nervne korenove ili kičmenu moždinu, uzrokujući bolove, trnjenje ili slabost u rukama.

   Prisutne degenerativne promene u vidu prednjih donjih rubnih osteofita na C4 i C5 pršljenskim telima: Osteofiti su izrasline kosti koje se formiraju na ivicama pršljenskih tela kao odgovor na degenerativne promene ili osteoartritis. Njihova prisutnost na pršljenovima C4 i C5 ukazuje na početak artritičkih promena. Ove izrasline mogu dovesti do ograničenja pokretljivosti i bolova u vratu, a ponekad i do pritiska na nervne strukture.

   Avulzija?: Upitnik ukazuje na sumnju ili pitanje da li postoji avulzija, što je stanje gde se mali deo kosti odvaja od glavnog dela kosti, obično usled povrede. U kontekstu vašeg nalaza, ovo može biti povezano sa osteofitima ili degenerativnim promenama, ali detaljnije razjašnjenje ove napomene zahteva dodatnu evaluaciju od strane vašeg lekara.

   Preporučuje se konsultacija sa neurologom ili ortopedom za dalje upravljanje ovim stanjem, koje može uključivati fizikalnu terapiju, medikamente za bolove, kiropraktiku ili u nekim slučajevima, hiruršku intervenciju, zavisno od težine simptoma i stepena ograničenja koje izazivaju ove promene.

   Važno je pratiti simptome i redovno se konsultovati sa lekarom radi adekvatnog lečenja i praćenja napretka stanja.

   dr Malesevic

   ____________

   2.
   Poštovani

   Imate ispravljenu vratnu kičmu – poziciona promena. Spondilozu – degenerativne promene na vratnoj kičmi – pršljenovima i diskusima.
   Suženje prostora između C6 i C7 pršljena – stara povreda diskusa.
   Može se tretirati kod nas u West Mediku (više detalja na westmedic.rs) kiropraktikom, ali uz dodatak spinalne dekompresije i fizikalne terapije.

   Srdačno,
   dr V. Jovićević

   Odgovori
 3. Imam diskus herniju na c5 c6 i c7 i apsolutnu spinalnu stenozu u tom delu. Da li bi se operacijom resila oba problema i da li bi to bila 2 zahvata ili 1. I kako izgleda operacija sa tom kombinacijom?

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj