5 začina za osobe celijakijom i intolerancijom na gluten

Osobe koje pate od celijakije i intolerancije na gluten iz svoje ishrane moraju u potpunosti isključiti namirnice sa glutenom kako bi sprečili oštećenje tankog creva i probavne tegobe.

Iako su kod celijakije i intolerancije dolazi do nepravilnog odgovora organizma na gluten, ova dva stanja ne treba mešati.

Celijakija je autoimuna bolest koja zahteva strogu ishranu bez glutena budući da ovo stanje dovodi do oštećivanja tankog creva.

U slučaju intolerancije na gluten ne dolazi do oštećenja tankog creva, no izaziva tegobe sa varenjem i ova osetljivost može biti veoma neugodna.

Namirnice koje sadrže gluten su pšenica, ječam i raž, kao i svi proizvodi koji sadrže ove žitarice i proizvode dobijene od njih.

U nastavku slede začini koji su prirodno bez gluten, a koji mogu učiniti bezglutensku ishranu veoma ukusnom, a neki od njih mogu i smanjiti tegobe i ubrzati oporavak.

Korijander

Korijander se tradicionalno koristi za poboljšanje varenja, i može pomoći u smanjenju nadimanja, gasova i grčeva u stomaku, što su česti problemi kod osoba sa celijakijom i osetljivošću na gluten.

Korijander ima reputaciju začina koji poboljšava apetit, što može biti važno za osobe sa celijakijom, kod kojih se često javljaju promene u apetitu.

Kako bi se iskoristili prednosti koje ova biljka pruža mogu se koristiti sveže ili sušeno lišće, ili seme korijandera.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji nije samo poznat po svom intenzivnom žutom bojom, već i po svojim antiinflamatornim svojstvima.

Koristi se široko u azijskoj kuhinji i može se dodavati raznim jelima, poput karija, pirinča i povrća.

Kurkuma ne sadrži gluten, tako da je sigurna opcija za osobe sa celijakijom.

Impresivne zdravstvene koristi koje pruža kurkuma potiču pre svega od kurkumina, jedinjenja koje sadrži antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

Ove osobine kurkume mogu podstaći oporavak i regeneraciju tankog creva.

Osim toga, osobe sa celijakijom često imaju problema sa apsorpcijom hranljivih materija usled oštećenja sluznice creva.

Kurkuma takođe može pomoći kod stimulacije enzima i lučenja žuči, što olakšava varenje.

Đumbir

Đumbir je biljka koja se koristi kao začin i lekovita biljka već hiljadama godina.

Dostupan je u svežem obliku i prahu, a osim kao dodatak jelima može se koristiti i za pripremu čaja.

Đumbir je najpoznatiji po sposobnosti da ublaži mučninu i povraćanje, što je česta tegoba sa kojom se susreću osobe sa celijakijom ali i intolerancijom na gluten.

Pored toga, budući da podstiče lučenje želudačnih sokova i enzima, đumbir će olakšati varenje i dovesti do boljeg iskorišćenja hranjivih sastojaka iz hrane.

Ovo može smanjiti nadutost stomaka, grčeve i druge probavne probleme.

Ruzmarin

Ruzmarin je aromatična zimzelena biljka koja se često koristi kao začin u kulinarstvu, ali takođe ima i svoje lekovite osobine.

Njegova bogata aroma i karakterističan ukus čine ga popularnim dodatkom mnogim jelima.

Ruzmarin podstiče lučenje želudačne kiseline koja je potrebna pravilno varenje, a pored toga stabilizuje nivo šera u krvi.

Kao i prethodni začini ni ruzmarin ne sadrži gluten, pa je odličan dodatak bezglutenskog ishrani.

Bosiljak

Bosiljak se dobro slaže sa većinom jela i obilno se koristi u mnogim kuhinjama sveta, pružajući jelima osvežavajuću aromu.

Ne samo da ne sadrži gluten i da je siguran za osobe koje moraju da ga izbegavaju, već može pomoći u smirivanju simptoma, budući da može pomoći u smirivanju stomaka, smanjenju nadimanja i gasova, što su česti simptomi kod osoba sa glutenskom intolerancijom ili celijakijom.

Zaključak

Biljni začini su prirodno bez gluten i u velikoj meri mogu poboljšati ukus jelima, ali i dovesti do smanjenja tegoba i simptoma uzrokovanih celijakijom ili intolerancijom na gluten.

Ipak, u unapred pripremljenim mešavinama začina i sličnim proizvodi ponekada se mogu naći aditivi koji sadrže gluten.

Oni se dodaju u komercijalno pripremljene proizvode kako bi im se poboljšao ukus ili tekstura, ili produžio rok trajanja.

Imajući ovo u vidu, osobe koje pate od celijakije trebalo bi da provere deklaraciju pre kupovine kako bi izbegli nehotičnu konzumaciju glutena.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj