6 najvećih zabluda o bolu u leđima

Bol u leđima veoma je česta pojava – drugi je najčešći razlog javljanja lekaru, a može biti izrazito dugotrajan i narušavati kvalitet svakodnevnog života. Zato svaki čovek treba da zna kako da izbegne najčešće pogrešne savete i zablude.

U našem narodu, više nego u nekim drugim evropskim nacijama, rasprostranjeni su raznorazni mitovi o zdravlju i zdravom životu uopšte. Oni delom potiču iz “dobre tradicije”, ali delom i iz nekih pogrešnih, “nemedicinskih” pretpostavki, koje su zauzele čvrstu poziciju u našoj subkulturi. Izuzetak nije ni bol u leđima.

Na osnovu višedecenijskog kliničkog iskustva, naši stručnjaci su izdvojili 6 najvećih zabluda (mitova) o bolu u leđima. Ukoliko naučite da izbegavate ove “zamke” i praktikujete neke osnovne savete, znatno ćete smanjiti mogućnost nastanka nezgodnog bola u leđima.

1. Ako ne želim da me bole leđa, moram pravilno da sedim

Istina: Iskrivljenost pri sedenju može izazvati opterećenost leđnih mišića, sa posledičnim spazmom (grčenjem) i bolom, to nije sporno. Međutim, čak i ako sedite sasvim pravilno, ali u dužem vremenskom periodu, imaćete manje-viši isti problem. Jednostavno, sedenje znatno više opterećuje donji do kičme nego stajanje ili hodanje. Za nastanak bola u leđima, mnogo veći značaj ima dužina od načina sedenja.
Savet: Ukoliko radite posao koji iziskuje dugotrajno sedenje, povremeno ustanite i prošetajte!

2. Ako podižem težak teret, povrediću se i dobiću bol u leđima

Istina: Nije bitna težina, već način na koji se teret diže. U savijenom (pognutom) položaju, donji deo kičme trpi najvće opterećenje, pogotovo ako se diže teži teret.
Savet: Teret uvek podižite iz čučnja, dok vam leđa stoje pravo, sa stopalima potpuno oslonjenim na tlo i bez “uvrtanja” ili povijanja tela!

3. Moram da ležim u krevetu sve dok me bole leđa

Istina: Ležanje dolazi u obzir samo u periodu do 48 sati nakon početka bola. Nakon toga, mirovanje nema smisla, a može biti i kontraproduktivno, jer dovodi do depresije, povećava mogućnost zgrušavanja krvi u nogama, slabi mišićnu snagu i, zapravo, produžava period oporavka.
Savet: Ustanite iz kreveta i krećite se, oprezno, koliko god vam bol dozvoljava!

4. Leđa mogu da me bole samo zbog neke povrede

Istina: Povreda se kao uzrok bola u leđima javlja samo u manjem broju slučajeva. Zapravo, razlozi za nastanak ovog bola mogu biti različiti: degeneracija diskusa, diskus hernija, infekcije…
Savet: Vodite zdrav život i redovno upražnjavajte neku fizičku aktivnost!

5. Ako sam mršav, neće me boleti leđa

Istina: Bolove u leđima, manje-više podjednako, imaju osobe svih konstitucija. Ima zapažanja da su osobe sa prekomernom težinom nešto sklonije bolu u leđima, ali to je pre svega zato što su teže osobe obično u slabijoj fizičkoj kondiciji.
Savet: Redovno šetajte i upražnjavajte neku fizičku aktivnost!

6. Ako vežbam u teretani i bavim se sportom, boleće me leđa

Istina: Redovno, umereno i pravilno bavljenje fizičkim aktivnostima ne povećava mogućnost za nastanak bola u leđima. Naprotiv, uvežbanost i dobra fizička kondicija predstavljaju dobru prevenciju za nastanak bola u leđima.
Savet: Pri izboru aktivnosti ili vežbi u teretani, insistirajte na pravilnom, anatomskom položaju kičme. Teretana može biti problem samo ako dižete teret dok vam leđa stoje nepravilno. Ako nemate iskustva, obavezno konsultujte trenera ili osobolje u teretani.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This