Aktivne žene ranije ulaze u menopauzu

Žene koje redovno vežaju i zdravo se hrane u proseku nešto ranije ulaze u menopauzu, zaključak je nove studije japanskih naučnika. Ovo otkriće može biti značajno za bolje razumevanje prevencije raka dojke.

Istraživači sa japanskog Univerziteta Gifu pratili su, tokom jedne decenije, više od 3.100 žena u premenopauzi (periodu pre menopauze). Ispostavilo se da su žene koje su redovno vežbale imale 17 odsto veće šanse za ulazak u menopauzu tokom istraživanja nego one koje su bile manje aktivne. Pod redovnim vežbanjem, japanski naučnici podrazumevali su 8-10 časova aktivnosti nedeljno.

Studija je pokazala i da žene čija je ishrana bogata nezasićenim masnim kiselinama i ribom, imaju 15 procenata veće šanse da ranije uđu u menopauzu. Rezultati su objavljeni u stručnom časopisu Menopause.

Naučnici za sada ne mogu precizno da objasne zašto dva pomenuta faktora imaju takav uticaj. Oni zato znaju kakve to pozitivne posledice može da ima – žene koje ranije uđu u menopauzu manje su izložene velikim nivoima ženskog hormona estrogena, koji je direktno povezan sa povećanim rizikom od raka dojke. Ranije studije već su dokazale da žene koje ranije uđu u menopauzu imaju manji rizik od raka dojke.

Efekat koji je izmeren novom studijom jeste relativno skroman, ukazuju istraživači, a može biti i pod uticajem nekih drugih faktora. Treba ga, međutim, svrstati na dugačku listu prednosti aktivnog životnog stila i adekvatne ishrane.

S druge strane, raniji ulazak u menopauzu u nekim studijama je povezan sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i osteoporoze. Stručnjaci upozorovaju žene ne treba previše da brinu o tome, jer sve prednosti zdravog životnog stila i dobrih životnih navika daleko prevazilaze pomenuti rizik.

Kada žena uđe u menopauzu, jajnici prestaju da proizvode jajne ćelije, što znači da ona više ne može ostati u drugom stanju. Menopauza obično počinje između 41. i 55. godine života.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This