Bolni odnosi u menopauzi – Kako prevazići i poboljšati intimni život

BOLNI ODNOSI U MENOPAUZI: Menopauza je prirodni biološki proces kroz koji prolaze žene, obično između 45. i 55. godine života. Tokom menopauze, jajnici prestaju da proizvode hormone estrogen i progesteron, što dovodi do prestanka menstruacije i mnogih fizičkih i emocionalnih promena.

Jedna od tih promena, koja može negativno uticati na intimni život žene, je bol tokom seksualnih odnosa.

U ovom članku, istražićemo uzroke bolnih odnosa u menopauzi i ponuditi savete kako prevazići ovaj problem.

Uzroci bolnih odnosa u menopauzi

 1. Smanjena proizvodnja estrogena: Estrogen pomaže u održavanju elastičnosti i vlažnosti vaginalnog tkiva. Smanjenje estrogena tokom menopauze može dovesti do suvoće, smanjenje elastičnosti i tanjenje vaginalnih zidova, što uzrokuje bol tokom odnosa, stanje poznato kao dispareunija.
 2. Atrofični vaginitis: Atrofični vaginitis je upala vaginalnog tkiva uzrokovana smanjenjem estrogena. Ovo stanje može dovesti do suvoće, svraba, peckanja i bolova tokom seksa.
 3. Emocionalni faktori: Menopauza može izazvati promene raspoloženja, anksioznost i stres, što može uticati na libido i uzrokovati bol tokom odnosa.

Kako prevazići bolne odnose u menopauzi

 1. Korišćenje lubrikanta: Upotreba lubrikanta na bazi vode može pomoći u smanjenju trenja i suvoće tokom odnosa, čime se smanjuje bol.
 2. Vaginalni estrogen: Vaš lekar može vam propisati lokalni vaginalni estrogen u obliku kreme, tableta ili prstena. Ovaj tretman može pomoći u poboljšanju elastičnosti i vlažnosti vaginalnog tkiva, smanjujući bol tokom seksa.
 3. Kegelove vežbe: Redovno izvođenje Kegelovih vežbi može ojačati mišiće karličnog dna, poboljšati kontrolu mišića i smanjiti bol tokom odnosa.
 4. Otvorena komunikacija sa partnerom: Razgovarajte sa svojim partnerom o svojim osećanjima i strahovima vezanim za seksualne odnose u menopauzi. Otvorena komunikacija može pomoći u razumevanju i prilagođavanju vaših intimnih potreba.
 5. Izbegavajte iritanse: Izbegavajajte upotrebu proizvoda koji mogu nadražiti vaginalno tkivo, kao što su parfimirani sapuni, gelovi za tuširanje i jake deterdžente za veš. Umesto toga, koristite blage, neagresivne proizvode za intimnu higijenu.
 6. Prethodna stimulacija: Uključivanje u duže predigre i stimulaciju pre penetracije može pomoći u postizanju veće vlažnosti i opuštanju vaginalnih mišića, što može olakšati i smanjiti bol tokom odnosa.
 7. Terapija: Ako emocionalni faktori doprinose bolnim odnosima, razmislite o konsultaciji sa stručnjakom za mentalno zdravlje ili seksualnim terapeutom. Oni mogu pomoći u rešavanju stresa, anksioznosti ili problema u vezi koji mogu uticati na vaš seksualni život.
 8. Postepeno povećajte fizički kontakt: Ponovno uspostavljanje fizičke bliskosti sa partnerom kroz zagrljaje, maženje i masaže može pomoći u poboljšanju emocionalne povezanosti i smanjenju straha od bola tokom odnosa.
 9. Istražite alternativne oblike intimnosti: Seksualnost ne mora nužno uključivati penetraciju. Istražite druge načine postizanja intimnosti i zadovoljstva sa partnerom, kao što su oralni seks, međusobna masturbacija ili upotreba seksualnih igračaka.

Bolni odnosi u menopauzi – Zaključak

Bolni odnosi u menopauzi mogu predstavljati izazov za mnoge žene i njihove partnere. Međutim, s pravim informacijama, komunikacijom i pristupom, moguće je prevazići ovaj problem i održati zdrav i zadovoljavajući seksualni život.

Ako imate problema sa bolnim odnosima u menopauzi, nemojte se ustručavati potražiti pomoć od svog lekara ili seksualnog terapeuta kako biste pronašli najbolje rešenje za vas i vašu situaciju.

DODATAK

Navigacija kroz menopauzu: pitanja, odgovori i korisne informacije

1. Do koje godine žena može da ima odnose

Nema gornje granice do koje godine žena može imati seksualne odnose. Seksualnost je važan aspekt kvaliteta života, bez obzira na godine. Sa adekvatnom brigom o zdravlju, komunikacijom sa partnerom i, ako je potrebno, upotrebom lubrikanata i drugih pomagala, žene mogu nastaviti da uživaju u seksualnim odnosima tokom cele svog života.

2. Lubrikanti za žene u menopauzi

Suvoća vagine je česta tegoba za žene u menopauzi zbog smanjene proizvodnje estrogena. Lubrikanti na bazi vode ili silikona mogu pomoći u smanjenju suvoće i nelagodnosti tokom seksualnog odnosa (i bolne odnose u menopauzi). Postoje i lubrikanti koji sadrže prirodne sastojke, poput aloe vere, koji mogu biti posebno pogodni za žene sa osetljivom kožom.

3. Trudnoća u menopauzi

Iako je verovatnoća za trudnoću izuzetno mala nakon menopauze (jer žena više ne ovulira), teoretski je moguće zatrudneti dok žena prolazi kroz perimenopauzu, odnosno tranziciju ka menopauzi, ukoliko još uvek ima menstrualne cikluse.

Međutim, s obzirom na starosnu dob i moguće zdravstvene rizike, važno je da se žene koje ne žele trudnoću konsultuju sa svojim lekarom o kontracepciji.

4. Povećanje libida u menopauzi

Promene u libidu su česte tokom menopauze. Redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana, dovoljno sna, smanjenje stresa, kao i otvorena komunikacija sa partnerom mogu pomoći u povećanju libida. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti hormonsku terapiju ili druge tretmane.

5. Ovulacija u menopauzi

Menopauza se definira kao period koji nastupa nakon poslednjeg menstrualnog ciklusa, a tačka kada žena prestaje da ovulira varira od žene do žene. Kada žena dostigne menopauzu, ona više ne ovulira.

Period pre menopauze, perimenopauza, može trajati nekoliko godina i tokom tog vremena menstrualni ciklusi mogu biti nepravilni, a ovulacija može biti nepredvidiva.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This