Čir na želucu – poboljšajte svoje stanje pravilnom ishranom

Čir na želucu, takođe poznat kao peptički čir, je oštećenje sluznice želuca koje može izazvati bol u stomaku, mučninu, povraćanje i druge neprijatne simptome.

Iako su uzroci čira na želucu različiti, kao što je infekcija Helicobacter pilori ili dugotrajna upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID), pravilna ishrana može igrati ključnu ulogu u ublažavanju simptoma i podsticanju zarastanja.

U ovom članku ćemo istražiti kako ishrana može poboljšati stanje ljudi sa čirom na želucu i koju hranu treba uključiti ili izbegavati.

Manji i češći obroci

Jedan od načina za ublažavanje simptoma čira na želucu je podela dnevnog unosa hrane na manje i češće obroke. Umesto tri velika obroka, pokušajte da jedete pet ili šest manjih obroka tokom dana. Ovo će pomoći u održavanju stabilnog nivoa želudačne kiseline i smanjenju iritacije sluznice želuca.

Izbegavajte začinjenu i masnu hranu

Začinjena i masna hrana može povećati proizvodnju želudačne kiseline, što može pogoršati simptome čira na želucu. Zato izbegavajte ljute začine, prženu hranu, masne sireve i mesne proizvode. Umesto toga, jedite nemasno meso, živinu, ribu, nemasne mlečne proizvode i pripremajte obroke pečenjem, kuhanjem na pari ili roštiljem.

Uključite vlakna u svoju ishranu

Vlakna mogu pomoći u smanjenju simptoma čira na želucu tako što apsorbuju želudačnu kiselinu i štite sluznicu želuca. Namirnice bogate vlaknima uključuju voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke i orašaste plodove.

Ipak, budite oprezni sa voćem koje može izazvati kiselost, kao što su citrusi, i birajte voće sa niskim nivoom kiseline, kao što su banane, kruške ili dinja.

Izbegavajte kofein, alkohol i gazirana pića

Kofein, alkohol i gazirana pića mogu stimulisati proizvodnju želudačne kiseline i iritirati sluznicu želuca, što može pogoršati simptome čira na želucu. Umesto kafe, čaja i gaziranih pića, birajte vodu, biljne čajeve i druge napitke bez kofeina.

Ako konzumirate alkohol, činite to umereno ili ga potpuno izbegavajte dok se ne oporavite.

Probiotici za zdravu ravnotežu crevne flore

Probiotici su korisne bakterije koje mogu pomoći u održavanju zdrave ravnoteže crevne flore, što je važno za sprečavanje infekcije Helicobacter pilori i oporavak od čira na želucu. Uključite u svoju ishranu fermentisanu hranu kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus i kimči, koji su prirodni izvor probiotika.

Takođe možete razmotriti uzimanje probiotičkih dodataka nakon konsultacije sa svojim lekarom.

Oprez sa određenim voćem i povrćem

Iako je voće i povrće bogato vlaknima, neke vrste mogu iritirati sluznicu želuca. Izbegavajte paradajz, citrusno voće, luk i beli luk ako primetite da pogoršavaju vaše simptome. Umesto toga, birajte neutralnije voće i povrće kao što su krompir, tikvice, šargarepa, brokoli, spanać, banane, kruške i dinja.

Zaključak

Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u ublažavanju simptoma i podsticanju zarastanja čira na želucu. Prilagođavanje navika u ishrani, uključujući jedenje manjih i češćih obroka, izbegavanje začinjene i masne hrane, uključujući vlakna, izbegavanje kofeina, alkohola i gaziranih pića i konzumiranje probiotika može vam pomoći na putu oporavka.

Uvek se konsultujte sa lekarom ili nutricionistom da biste dobili individualne preporuke za vaše zdravstveno stanje.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj