Depresivni ljudi češće udaraju decu

Očevi sa znacima depresije znatno su skloniji fizičkom kažnjavanju svoje dece nego oni koji nemaju poremećaje raspoloženja. Oni i ređe čitaju svojoj deci, ali imaju jednaku želju za igranjem, pevanjem i razgovorom.

Tako govori nova studija objavljena u stručnom časopisu Pediatrics su otkrili istraživači sa Univerziteta u Mičigenu, čak 41 odsto očeva sa simptomima depresije barem jednom je (blago) udarilo svoje dete, u poređenju sa 13 odsto očeva koji ne pokazuju simptome poremećaja raspoloženja, a u svom vaspitnom arsenalu ipak imaju poneku „ćušku“. Podaci su dobijeni na osnovu anketiranja 1.746 muškaraca.

Studija je pokazala da oko sedam odsto svih očeva u SAD pokazuje neke znake depresije. Domaći stručnjaci smatraju da je ta statiskika u Srbiji i okolnim zemljama još negativnija, usled znatno težih ekonomskih i socijalnih uslova za život, te drugačijeg subkulturnog miljea i vaspitne tradicije. Istraživači su otkrili i da depresivni očevi osetno ređe čitaju svojoj deci. Interesantno je, međutim, da je studija otkrila i da obe ove „grupe“ očeva imaju jednaku želju za igranjem, pevanjem i razgovorom sa svojom decom, tj. da pokazuju jednak obrazac pozitivnog roditeljskog ponašanja.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This