Dojite iako dojene bebe više plaču!

Premda je njihova studija pokazala da su dojene bebe „razdražljivije“ i u proseku više plaču od onih koje se hrane mlečnim formulama, britanski eskperti naglašavaju da je to normalno, te apeluju na majke da nastave da doje.

Nije sporno da, čak i u razvijenim zemljama, većina majki isprva teži da isključivo doji novorođenčad. Ipak, statistike su pokazale da značajan procenat njih odustane pre vremena i ishranu prebacuje na mlečne formule za bebe. Prema istraživanjima organizacije Medical Research Council, javno finansiranog tela zaduženog za medicinska istraživanja u Velikoj Britaniji, svega trećina majki doji bebe svih (preporučenih) prvih šest meseci njihovog života.

Pored socijalno-društvenog faktora, najčešći razlog za prekidanje dojenja jeste strah majke (ili oba roditelja) da israhna bazirana isključivo na njenom mleku nije dovoljna za bebu. Taj nerealni strah najčešće je potkrepljen činjenicom da dojene bebe više plaču i ponašaju se „nervoznije“.

I sam Medical Research Council sproveo je interesantnu studiju na tu temu. Njihovi analitičari su anketirali 316 majki, od kojih je njih 137 isključivo dojilo, 88 isključivo koristilo flašicu za ishranu bebe, a 91 ishranu bazirala na kombinaciji sopstvenog mleka i formule. Neusmnjivo, studija je pokazala da dojene bebe više plaču i više pokazuju druge znakove razdražljivosti.

To je, međutim, sasvim normalno i ne sme se shvatiti kao negativan signal, upozoravaju eskperti! Plač je prirodna „komunikacija“ između bebe i majke, zapravo jedini način da novorođenče majci „saopšti“ svoje potrebe, kakve god da su. Ne mora se uvek shvatati kao signal gladi, jer je često posledica i razdražljivosti usled umora.

Stručnjaci zato apeluju na majke da se drže dojenja, jer je to najsigurniji i optimalni vid ishrane za novorođenčad! Bez obzira na to što je bebe koje se hrane iz flašice lakše umiriti, istraživači objašnjavaju da je uzrok tome zapravo prezasićenost (prejedanje).

„Naša saznanja se, suštinski, poklapaju i sa drugim etapama života. Veća količina hrane često smiruje i odrasle ljude, često je smatraju utešnom“, onjašnjava dr Keng Ong, glavni istraživač. Ujedno, bebe koje se hrane mlečnim formulama pokazuju tendenciju bržeg dobijanja na kilaži, dodao je on.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This