Elefantijaza: nevidljiva pretnja na egzotičnim putovanjima

Putovanja su odlična prilika za upoznavanje novih kultura, pejzaža i različitih iskustava. Ipak, dok istražujemo egzotične predela našeg planeta, trebali bismo biti svesni rizika od nekih retkih, a ponekad i ozbiljnih zdravstvenih problema. Jedan od takvih problema je bolest poznata kao elefantijaza.

Šta je elefantijaza?

Elefantijaza, poznata i kao elephantiasis, je bolest koja se manifestuje kroz značajno zadebljanje kože i potkožnog tkiva, često dovodeći do ozbiljnih deformacija zahvaćenih delova tela. Najčešće pogođeni delovi tela su udovi, ali i mošnice, velike usne stidnice, dojke. Sve ovo nastaje kao rezultat smetnji u limfnoj i venskoj cirkulaciji, praćenih procesima fibroze i skleroze.

Uzroci elefantijaze

Elefantijaza nastaje usled infekcije parazitima, specifično nematodama – valjkasti crvi. Ti mikroskopski paraziti mogu biti duge i tanke konstrukcije, često s minimalnim ili zakržljalim usnama. Ovi paraziti, filarije, obično su prisutni u krvnim i limfnim sudovima, mišićima, vezivnom tkivu, i seroznim šupljinama ljudskog tela.

Najčešće elefantijazu izazivaju određene vrste parazitskih crva, poznatih kao filarije, koje se prenose na ljude preko uboda različitih vrsta komaraca. Ova bolest je rezultat složene interakcije između parazita, imunološkog sistema domaćina i različitih spoljnih infekcija.

Različite forme elefantijaze

Elefantijaza može imati različite forme, u zavisnosti od geografskog područja i uzroka. U tropskim predelima najčešći uzročnik je parazit, ali u suptropskim zonama može biti prouzrokovana streptokoknom infekcijom.

Osim toga, ova bolest može biti posledica hirurških intervencija koje uključuju uklanjanje limfnih čvorova, ili može biti kongenitalnog (urođenog) porekla, s anomalijom limfnih sudova.

Simptomi i tok bolesti

Elefantijaza se obično razvija polako, a početak bolesti obično je suptilan. Prva faza bolesti, poznata kao „akutna faza“, obično se manifestuje inflamacijom limfnih sudova. Ova upala je rezultat parazitske invazije i može izazvati blagu temperaturu, malaksalost i opštu slabost. Pacijenti često opisuju osećaj nelagodnosti u delovima tela koji su pogođeni.

Kako bolest napreduje, dolazi do postepenog zadebljanja kože i povećanja volumena zahvaćenih delova tela, što čini „hroničnu fazu“ bolesti. Delovi tela poput nogu, ruku, testisa, dojki ili vulve mogu postati neobično veliki, uz otečenost koja varira od blage do ekstremne. Na koži se često pojavljuju grube, bradavičaste izrasline, a sama koža može postati grubo teksturirana i očvrsnuta, poput kože slona, odakle potiče i naziv „elefantijaza“.

Zbog oštećenja limfnih sudova, otečeni delovi tela postaju veoma osetljivi na infekcije. Oštećeni limfni sistem nije u stanju da efikasno bori bakterijske i gljivične infekcije, što može dovesti do čestih sekundarnih infekcija. Ove infekcije mogu dodatno pogoršati simptome i otežati lečenje.

Tok bolesti je obično dugotrajan, s periodima poboljšanja i pogoršanja. Ovi ciklusi mogu biti izazvani različitim faktorima, uključujući sekundarne infekcije, stres, pa čak i promene u vremenskim uslovima. U najtežim slučajevima, elefantijaza može dovesti do trajne invalidnosti, uticati na mentalno zdravlje pojedinca i znatno smanjiti kvalitet života.

Lečenje elefantijaze

Lečenje elefantijaze zavisi od specifičnog uzročnika i oblika bolesti. Ukoliko je bolest uzrokovana parazitima, upotreba anti-parazitskih lekova, kao što je diethylcarbamazine (DEC), je obično efikasna. Ako je elefantijaza prouzrokovana streptokoknom infekcijom, tada se koristi antibiotska terapija.

Posebno je značajno napomenuti da se kod tropske elefantijaze, koju uzrokuje parazit Wuchereria bancrofti, primenjuje terapija antibioticima, konkretno doksiciklinom. Pored toga, kortikosteroidi se često koriste za smanjenje upale, dok se kirurške metode koriste za uklanjanje oštećenih limfnih sudova ili za smanjenje volumena zahvaćenih delova tela.

Higijena je takođe ključna u tretmanu elefantijaze. Dobar higijenski režim pomaže u sprečavanju sekundarnih infekcija kože i tkiva, te ublažava neke od simptoma bolesti.

Epidemiologija elefantijaze

Elefantijaza pogađa preko 120 miliona ljudi širom sveta, pretežno u Africi i Jugoistočnoj Aziji, što čini ovu bolest jednim od najčešćih uzročnika invaliditeta na globalnom nivou. Ukoliko planirate put u ovakva područja, važno je da se prethodno posavetujete sa stručnjacima o potencijalnim rizicima i preventivnim merama.

Iako elefantijaza može delovati zastrašujuće, pravilnom edukacijom i svesti o ovoj bolesti, možemo se pripremiti za svoja buduća putovanja. Isto tako, saznanja o ovoj bolesti mogu nas podstaknuti da podržimo globalne inicijative za njeno suzbijanje, kako bi svet bio sigurno mesto za sve nas.

DODATAK

Pojašnjenje pojmova

U medicinskom kontekstu, termini fibroza i skleroza se koriste za opisivanje određenih patoloških promena koje se javljaju u tkivima i organima našeg tela.

Šta je fibroza?

Fibroza se odnosi na proces ili stanje gde se normalno tkivo organizma zamjenjuje vezivnim tkivom. Ovaj proces se često javlja kao odgovor na oštećenje tkiva ili dugotrajnu upalu. Kada je tkivo oštećeno, telo pokušava da popravi oštećeno tkivo stvaranjem novog kolagena – osnovnog proteina vezivnog tkiva. Međutim, ovaj novi kolagen može biti manje elastičan od originalnog tkiva, što rezultira zadebljanjem i otežanom funkcijom zahvaćenog dela tela.

Šta je skleroza?


Skleroza, s druge strane, je medicinski termin koji se koristi za opisivanje zadebljanja ili očvršćavanja tkiva. Skleroza može biti posledica različitih bolesti ili stanja, kao što su upalni procesi, povrede, ili degenerativne bolesti. Ovaj proces često dovodi do smanjenja elastičnosti i funkcionalnosti zahvaćenog tkiva ili organa.

Kada govorimo o elefantijazi, kako fibroza, tako i skleroza, igraju ulogu u patološkim promenama koje dovode do karakterističnog zadebljanja kože i potkožnog tkiva.

Nematode: Valjkasti crvi


Nematode, poznate i kao valjkasti crvi, pripadaju jednom od najraznovrsnijih i najbrojnijih tipova organizama na našoj planeti. Ove male životinje su deo većeg taksonomskog reda zvanog Nematoda.

Karakteristične su po svom duguljastom, cilindričnom obliku tela, odakle potiče i njihov naziv „valjkasti crvi“. Nematode su obično mikroskopske, ali postoje i vrste koje mogu biti duže od metra.

Većina nematoda je slobodnoživuća, što znači da ne zavise od domaćina da bi preživele. One se mogu pronaći u različitim sredinama – od morskih do slatkovodnih ekosistema, tla, ali i u tlu. Međutim, postoji i veliki broj vrsta nematoda koje su parazitske. One žive unutar drugih organizama – biljaka, životinja, pa čak i drugih crva – i mogu izazvati različite bolesti.

Filarije: Parazitske Nematode

Filarije su vrsta parazitskih nematoda, odnosno valjkastih crva, koje su uzročnici raznih bolesti, uključujući elefantijazu. Ime filarije dolazi od latinske reči „filum“, što znači nit, što odgovara njihovom dugom, nitastom obliku.

Ove nematode su izuzetno tanke i mogu biti duge od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Filarije žive unutar limfnog sistema svog domaćina, gde mogu izazvati ozbiljne patološke promene. Njihovo prisustvo može dovesti do blokade limfnog sistema, što rezultira nakupljanjem tečnosti, oticanjem i zadebljanjem kože i potkožnog tkiva – simptomima koji su karakteristični za elefantijazu.

Postoji nekoliko vrsta filarija koje mogu izazvati bolesti kod ljudi. Najpoznatije su Wuchereria bancrofti, Brugia malayi i Brugia timori, koje izazivaju limfnu filariozu, bolest često poznatu kao elefantijaza. Ove filarije se prenose na ljude kroz ubode komaraca, koji deluju kao međudomaćini ovih parazita.

Jednom kada se filarije nađu u ljudskom telu, mogu živeti i razmnožavati se godinama, uzrokujući postepeno pogoršanje simptoma. Lečenje filarijaza obično uključuje lekove koji ubijaju odrasle crve ili njihove larve, ali je takođe važno i kontrolisanje komaraca kako bi se sprečilo širenje ovih parazita.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

2 Komentari
 1. Kako se leci hilarija?

  Odgovori
  • Poštovana,

   Molim Vas unesiti kompletnu dijagnozu koju imate i/ili opis simptoma.

   Hvala.

   Srdačno,
   bol.rs

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj