Konzumiranje kafe kod žena smanjuje rizik od moždanog udara

Žene koje piju jednu do pet šoljica kafe dnevno, za četvrtinu smanjuju verovatnoću od moždanog udara. Tako bar govore rezultati novog istraživanja objavljenog u stručnom časopisu „Strouk“.

U istraživanju je učestvovalo oko 35.000 ženskih pacijenata starosne dobi od 49 do 83 godine. Autori studije objašnjavaju da nije tačno poznato zbog čega kafa smanjuje opasnost od šloga, ali pretpostavljaju da specifične hemikalije u ovom napitku „relaksiraju“ krvne sudove u mozgu i pomažu telu da bolje reaguje na insulin. Oni takođe upozoravaju da se studija ne može smatrati konačnom, te da nisu do kraja ispitani drugi faktori rizika među učesnicama u studiji.

Takođe, lekari upozoravaju da studija ne sugeriše da bi ljudi trebalo da počnu da se „nalivaju“ kafom. Istraživanje nije pokazalo da konzumiranje više od pet šoljica kafe dnevno dodatno smanjuje rizik od šloga, a poznato je da preterana konzumacija ovog napitka može imati brojne negativne posledice po zdravlje, između ostalog i direktno povećati rizik od moždanog udara (usled povišenog krvnog pritiska).

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This