Kako pobediti ljubomoru i zavist

Ljubomora i zavist mogu istovremeno biti dobre i loše emocije. Kada smo na nekoga ljubomorni i na nečemu mu zavidimo, a sve to nas motiviše da budemo bolji ili bar slični tom nekom, ne treba da se brinemo, jer je s nama sve u redu.

Negativna ljubomora

Veliki problem nastaje kada se javljaju negativne emocije zbog ljubomore i zavisti. Osećaj besa, negativni komentari i negativne emocije koji tada nailaze mogu biti opasni po naše zdravlje. Može nam pasti imunitet ili se narušiti duševni mir i blagostanje. Takođe, zbog svega toga raste nivo stresa i naš organizam neminovno trpi posledice.

Ovakav oblik ponašanja neće doprineti da se osećate dobro i može biti kamen spoticanja ka vašem rastu i razvoju. Značajno će uticati na odnose s ljudima i poremetiti normalno funkcionisanje vašeg biološkog sistema.

Zdrava ljubomora

Kada sam na nekoga ljubomoran, ja mu kažem nešto poput: „Hej, ljubomoran sam na tebe, mnogo mi se dopada to što radiš, želim i ja tako.”

Ovo je primer zdrave ljubomore. Ako budete primenili ovaj šablon u svom ponašanju, sasvim je izvesno da ćete, pre svega, sačuvati svoje zdravlje i duševni mir, a onda i zdrave međuljudske odnose.

Zavist i ljubomora mogu stvoriti nova prijateljstva i sačuvati mentalno zdravlje, ali samo ako se je reč o zdravim emocijama. Kada su u pitanju negativne emocije koje se mogu javiti kada nekome zavidimo, potrebno je osvetiti taj trenutak i odmah preokrenuti tok misli, naravno, ka pozitivi.

Rešenje

Zašto se osećam loše zbog uspeha te osobe? Kako njen uspeh može naškoditi meni? Zašto imam potrebu da negativno reagujem? Zbog čega se osećam ugroženo?

Kada postavite sebi ova pitanja, odgovori će vas sasvim sigurno iznenaditi. Tačnije, nedostatak odgovora će biti dovoljan pokazatelj da nema razloga za negativne emocije. Tako ćete mnogo lakše rešiti problem zavisti i ljubomore s negativnim konotacijama, jer ćete razumeti problem i imati neka rešenja na vidiku.

Posledice

Negativan sled okolnosti zbog negativnih osećanja zavisti i ljubomore vrlo često vodi u bolest. Nastaju opšte nezadovoljstvo, stres, nervoza, mržnja, patnja, pad imunog sistema i nemir u duši. Možete zaključiti da je ovaj problem možda i veći nego što se na prvi pogled može naslutiti.

Narušavanje međuljudskih odnosa, čirevi na želucu, srčana aritmija, gorušica, glavobolja, poremećaj sna i slično samo su neki od simptoma koje možete osetiti usled ozlojeđenosti, nezdrave ljubomore i zavisti.

Činjenice

Možda će vas ohrabriti činjenica da je na ovom svetu svega dovoljno za sve ljude. Izobilje je svuda oko nas i u većini slučajeva je potpuno besplatno. Zapravo, ono najbolje u životu nije materijalne, već duhovne prirode, a tu se posebno ističu osećanja, koja su, naravno, besplatna.

Ako nekoga učinite srećnim danas, vi ćete biti srećni! Celokupna energija od koje smo satkani počeće da vibrira najdivnijim pozitivnim vibracijama. Takvo stanje univerzum voli i nagrađuje.

Zaključak

Kada se osećam dobro, privlačim dobro, radujem se dobrom, nadam se dobrom i gotovo svaki put budem nagrađen nečim dobrim.

Govor mržnje utiče na kvalitet života i ometa rast i razvoj svakog čoveka. U prirodi čoveka je da stalno raste i razvija se, da ispoljava i neguje pozitivne emocije i da bude srećan.

Sreća je stanje duha, a na stanje duha možemo uticati kontinuiranim radom na sebi. Da li će to biti molitva, meditacija, fizička aktivnost, preispitivanje ili neki drugi način, nije bitno,  važno je da nam je to potrebno za očuvanje opšteg zdravlja.

Ljubomora je nešto što se javlja od najranijeg detinjstva i nije bauk, ali mi odlučujemo kakve će emocije izazvati u nama. Veoma je bitno da te emocije odmah prepoznamo i reagujemo blagovremeno.

U prirodi čoveka je da stalno istražuje i uči nešto novo, pa se tako nadam da ste i danas naučili nešto novo i da će vam ovaj tekst biti koristan.

Ako je tako, pišite u komentarima, vaše mišljenje je važno. Odgovorite na neka pitanja iz ovog teksta i recite svima kako se vi borite protiv ljubomore.

Želim vam svako dobro i ostanite zdravi! Do sledećeg čitanja, živeli!

. . .

Nikola TodorovićNikola Todorović rođen je 1987. godine u Nišu, diplomirani je socijalni radnik, otac maloletnog Mihajla i suprug jedne Katarine.

Njegov hobi je muzika, autor je bloga nemrznji.rs, na kome piše o bolesti koja ga je zadesila i zahvaljujući tom iskustvu pomaže ljudima koji imaju slične probleme.

KOMENTARI
0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.