Koliko ekonomska kriza utiče na mentalno zdravlje muškaraca?

Iako medicinski stručnjaci tvrde da, generalno, žene gotovo dvostruko češće imaju ozbiljan poremećaj raspoloženja (depresiju), statistika se osetno menja u doba svetske ekonomske krize.

Veliki broj muškaraca je ostao bez posla, a jednako veliki se plaši za budućnost svog zaposlenja u narednim godinama. To ozbiljne utiče na generalno mentalno zdravlje muške populacije, upozorava britanski Forum muškog zdravlja.

Depresivan muškaracAutori studije o uticaju recesije na mentalno zdravlje muškaraca ističu da se njihovo mentalno stanje u teškim ekonomskim vremenima menja. Osim što muškarci prestaju da budu „donosioci hleba“ u svojoj porodici, u doba recesije gubi se i opšta podela uloga mušakarca i žene u društvu. Stručnjaci tvrde da to ima dodatni negativan uticaj na muško samopouzdanje. Usled toga, muškarci postaju manje hrabri i odlučni u traženju novog posla, teže se prilagođavaju poslovima koji od njih zahtevaju nove veštine i znanja, pa su skloniji depresiji i drugim poremećajima raspoloženja.

Stručnjaci objašnjavaju da su žene fleksiblnije u tom smislu, te da se sve veći broj njih odlučuje na visoko ili dodatno obrazovanje.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *