Miokarditis – bolest sa 10 lica

Kada potpuno zdrave osobe, mladi ljudi u naponu snage i sportisti, iznenada počnu brzo da se zamaraju i otežano dišu pri fizičkom naporu, uzrok može da bude miokarditis. Zbog mogućih komplikacija, ovu bolest treba dobro upoznati.

Miokarditis je zapaljenski proces koji je lokalizovan u zidu miokarda (srčanog mišića) i može biti uzrokovan svim infektivnim agensima. Kao takav, dovodi do oštećenja mišićnih ćelija.

Najčešći uzročnici miokarditisa su virusi (Coxsackie A i B, Echovirus, Influenza, Poliovirus, Epsten-Barr Virus i mnogi drugi). To znači da u toku gripa, infektivne mononukleoze, zapaljenja pluća, infektivne žutice i drugih virusnih oboljenja, može doći do zapaljenja srčanog mišića, tj. miokarditisa.

Bakterije takođe mogu biti uzročnici miokarditisa, što se događa u okviru raznih oboljenja, kao što su šarlah, difterija, pneumonije i sl. Uzročnici ovog srčanog oboljenja mogu biti i paraziti, a primer za to je trihineloza.

Takođe, miokarditis može biti i jatrogenog porekla (uzimanje kokaina, kateholamina, trovanje ugljen monoksidom, davanje raznih vakcina i sl.).

Miokarditis daje širok spektar simptoma

Tegobe koje izaziva miokarditis su u početku nespecifične: povišena temperatura, bolovi u mišićima, malaksalost… Nakon desetak dana ili nekoliko nedelja, javlja se neočekivano brzo zamaranje, ubrzan srčani rad (tahikardija), osećaj nepravilnog srčanog ritma, otežano disanje pri fizičkom naporu i bol u grudima.

Zbog smanjenje periferne cirkulacije, noge su hladne, a na jagodicama prstiju, usnama i ušima uočava se modrilo. U težim slučajevima, javljaju se sinkope (iznenadni gubitak svesti), palpitacije (preskakanje srca), aritmije (poremećaj srčanog ritma), a može doći i do različitog stepena popuštanja srca (slabljenje snage srčanog mišića i smanjenja funkcije srca).

Ponekad, akutni virusni miokarditis može da završi i iznenadnom smrću, naročito kada se bolesnik izlaže većem fizičkom naporu. Zbog ovako širokog spektra simptoma i mogućih komplikacija, miokarditis se često naziva “bolešću sa 10 lica”.

Bolesnici moraju da miruju!

Lečenje je uglavnom usmereno prema osnovnim manifestacijama bolesti. Pored izbegavanja napora, odnosno mirovanja, pacijenti moraju redovno uzimati odgovarajuću kardiološku terapiju, a u zavisnosti od prisutnih simptoma.

Ovde spadaju lekovi koji regulišu poremećaj srčanog ritma, lekovi koji pojačavaju kontraktilnu sposobnost srčanog mišića, kao i lekovi koji pospešuju izbacivanje tečnosti iz organizma.

Restrikcija fizičke aktivnosti smanjuje opterećenje srca i dodatno miokardno oštećenje, a pospešuje ozdravljenje. Svako lečenje miokarditisa svodi se na nastojanje da se spreči razvoj izražene srčane slabosti koja može uzrokovati iznenadnu smrt.

Opasnost za profesionalne sportiste!

Trening za vreme akutne faze miokarditisa dovodi do povećanja replikacije (umnožavanja) virusa, izraženijeg izumiranja miokardnih ćelija i veće šanse za nastanak iznenadne srčane smrti na terenu, tj. pogoršanja šanse za preživljavanje!

Prema evropskim preporukama za učestvovanje u sportskim aktivnostima, u slučaju dijagnostikovanog miokarditisa, neophodan je prekid treniranja u periodu od šest meseci!

Pre povratka na teren obavezna su detaljna kardiološka ispitivanja (fizikalni pregled, EKG, 24h Holter EKG, test opterećenja), procena funkcije leve komore, kao i srčanih dimenzija (ehokardiografija).

U odsustvu simptoma i klinički važnih aritmija u toku i nakon vežbanja, kao i pri normalnoj funkciji leve komore, moguć je povratak na teren uz detaljne kardiološke preglede na šestomesečnom nivou.

Autor:

Dr Tamara Stojmenović,
Centar sportske medicine Vita Maxima

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj