Muška kontracepcija

Naučnici traže nove efikasne metode kontracepcije za muškarce, koje bi pripadnicima jačeg pola dale aktivniju ulogu i veću odgovornost u kontroli rađanja. Veliki proboji su na pomolu, prenose zapadni mediji. Muška kontracepcija je inače već više decenija tema istraživanja u cilju rasterećenja žena da samo one brinu o kontroli rađanja.

Među obećavajućim projektima su razne metode za snižavanje broja spermatozoida kod muškaraca, kao i više varijanti muških “anti-bebi” pilula, koje bi na određeni period sprečavale sazrevanje spermatozoida. Postoje i ideje o gelu koji bi se injekcijom ubrizgavao u skrotum i sprečavao stvaranje zdravih sprematozoida, ali i koncept koriščenja ultra zvuka za zagrevanje testisa, što bi za posledicu imalo višemesečni prestanak proizvodnje spreme.

Pilule

Jedan od obećavajućih lekova, koji je već blizu kliničkih ispitivanja, zove se gamendazol. On sprečava spermu da sazri, pa spermatozoide čini nefunkcionalnim. Interesantno je da je proizvod razrađen iz eksperimenata sa jednim lekom protiv raka, a već je, na Univerzitetu u Kanzasu, testiran na pacovima i majmunima. Trenutno o ovom leku diskutuju stručnjaci iz Američke komisije za hranu i lekove (FDA).

Još jedna „anti-bebi“ pilula za muškarce mogla bi da nastane „slučajno“. Testirajući lek prvobitno namenjen lečenju infekcija, Dr Džon Armori, stručnjak za reproduktivno zdravlje na Univerzitetu Vašington, otkrio je da on blokira proizvodnju retinoinske kiseline, koja je neophodna za proizvodnju sperme. Problem je, međutim, što se lek ponaša slično poput lekova kojima se tretiraju hronični alkoholičari, pa čak i kod osoba koje vrlo umereno piju može da izazove mučnine.

Muška kontracepcija nije baš popularna

Trenutno, dva glavna vida kontracepcije koje primenjuju muškarci su korišćenje kondoma i vazektomija. Dok kondomi nisu stoprocentno efikasni, a pritom ih veliki broj muškaraca i dalje “ne voli”, vazektomija je i dalje tabu tema u mnogim društvima. Uz to, radi se o praktično nepovratnoj proceduri, koja stoga nije prihvatljiva za muškarce ako nisu sigurni da žele da se odreknu daljeg potomstva.

Premda su razne nove metode muške kontracepcije bile testirane i ranije, zabrinutost zbog njihove bezbednosti i efikasnosti ih je udaljila od masovne primene. Američki naučnici veruju da bi, sa novim pristupima ovom problemu, a naročito sa metodama koje je realtivno lako „preokrenuti“, situacija mogla da se promeni. „Mislim, zapravo, da muškarci ovo i žele“, izjavila je za Njujork Tajms Dajana Blit iz Nacionalnog instituta za zdravlje dece i razvoj ljudi, stacioniranog u Vašingtonu.

Novi eksperimenti

Dr Dejvid Klephem sa Harvarda otkrio je da rep sprematozoida sadrži „kanale“ sačinjene od jona kalcijuma, u kojima se nalaze atomi pod velikim „električnim nabojem“. Zahvaljujući njima, spermatozoidi se tako velikom brzinom lansiraju ka jajnim ćelijama. On radi na leku koji bi „isključio“ takve kanale.

Eksperimentiše se i sa dva leka koja bi mogla da spreče ejakulaciju tokom orgazma. Međutim, naučnici najpre moraju da pronađu način da spreče njihove negativne efekte, među kojima su snižavanje krvnog pritiska i uticaj na raspoloženje. Ipak, efikasna i sigurna muška kontracepcija je na vidiku i pitanje je dana kada će ući u masovnu proizvodnju.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This