Ne šaljite dete u školu bez dovoljno sna, upozoravaju stručnjaci

Škole širom Škotske mogle bi da uvedu časove „zdravog spavanja“, kako bi deci i tinejdžerima na vreme ukazale na važnost dovoljne količine sna za njihovo fizičko i mentalno zdravlje, prenose britanski mediji.

Nastavni program je izrađen od strane neprofitne organizacije „Slip Skotland“ (Sleep Scotland), a profesori i nastavnici bi u razgovoru sa decom trebalo da im objasne važnost sna za njihovo fizičko i emotivno zdravlje. U ovoj organizaciji tvrde da moderan način života, tj. činjenica da noću predugo gledaju televiziju i koriste kompjutere i mobilne telefone, mladima uskraćuje zdrave „obroke“ od devet sati sna, koji su im potrebni za normalan razvoj.

„Mislim da nijedan roditelj ne bi svoje dete poslao u školu bez dovoljno hrane i adekvatne odeće, a sada roditelji sve više znaju i o važnosti fizičke aktivnosti. Zašto bi onda svoju decu u školu slali bez dovoljno sna?“, pita se Džejn Ansel, direktor organizacije Sleep Scotland. „Učenici kojima je teško da ustanu ujutru su učenici kojima je teško da se koncetrišu! Problem je, definitivno, u spavanju“, dodaje Kejt Pirs, direktorka jedne srednje škole iz Edinburga.

Zdrav ciklus spavanja može umnogome da pomogne mladima da poboljšaju učenje i rezultate u školi, te da stabiliziju opšte mentalno zdravlje. Zdravstveni stručnjaci nedostatak sna nedvosmisleno povezuju sa povećanim rizikom od depresije, gojaznosti i otežanog učenja.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This