Oporavak želuca nakon praznika

Instruktorka joge

Praznici mogu biti period prekomernog uživanja u hrani i emocijama, ostavljajući naš digestivni sistem i emocionalno stanje pod stresom. Razmotrimo kako možemo posvetiti vreme sebi i oporaviti se nakon prazničnog perioda, fokusirajući se kako na fizički, tako i na emocionalni oporavak.

Fizički Oporavak i Uravnotežena Ishrana

Oporavak želuca nakon praznika možemo započeti vežbama koje ciljaju meridijan stomaka i pomažu u pokretanju energije i poboljšanju varenja. Umesto samokažnjavanja predlažem nežnost i disciplinu prema sebi sa uravnoteženom ishranom i vežbama koje nam pomažu.

Emocionalna Ravnoteža i Vežbe

Emocionalni izazovi kao što su usamljenost ili stres takođe mogu biti prisutni tokom praznika. Joga je odličan način za fokusiranje na trenutak i na sebe, posebno koristeći asane koje stimulišu meridijan želuca i pomažu u oslobađanju emocionalnih blokada.

Vežbe za Meridijan Stomaka

Tradicionalna kineska medicina naglašava važnost meridijana, energetskih puteva u telu. Vežbe istezanja koje se fokusiraju na meridijan stomaka mogu pomoći u ublažavanju fizičkih simptoma kao što su loše varenje, umor, i nadutost, kao i emocionalnih simptoma poput teškoća u prihvatanju životnih situacija, preterane brige…

Praktični Saveti za Vežbe

Vežbe treba prilagoditi svojim mogućnostima, držeći položaj od 1 do 5 minuta. Ako je neka vežba izazovna, treba je raditi u skladu sa sopstvenim komforom, obavezno izbegavajući bol. Ponavljanje vežbi postepeno povećava fleksibilnost i olakšava simptome.

Kako Pokrenuti Proces Oporavka?

Početak dana s doručkom i vežbama između 7 i 9 sati ujutru može biti idealan za pokretanje oporavka. Predlažem čaj od kamilice sa pola limuna, doručak u 7 sati, a nakon sat vremena vežbe. Ukoliko postoji otežano disanje, vežbe za meridijan pluća su preporučljive.

I Serijal Vežbi za Meridijan Pluća

Primer vežbe iz ovog serijala je ‘Obrnuta igla’, koja se fokusira na područje lopatica i grudnog koša, pomažući u oslobađanju napetosti.

 

Obrnuta igla

Ležimo na stomaku, pa ispružimo desnu ruku pored tela na 90 ili 45 stepeni.

Okrenemo se na desni obraz, pa se okrenemo na desnu stranu tela pomoću leve ruke. Leva ruka je ispred tela kao oslonac.

Zatim levu nogu savijemo u kolenu, koleno je na 90 stepeni u odnosu na pod, a levo stopalo je iza desnog kolena. Osećamo duboku masažu u predelu lopatica i zadržavamo se u položaju 2-3 minuta. Nakon toga radimo sve isto samo sa druge strane.

Pogledajte klip vežbe:  https://www.instagram.com/p/Cztuda9M30Q/

II Vežbe za Meridijan Želuca

Vežbe kao što su ‘Melting heart’ i ‘Sfinga varijanta’ ciljaju na područje želuca, pomažući u opuštanju i izbacivanju zadržanog vazduha te stimulišući direktno meridijan stomaka.

Melting heart

Oslonimo se na kolena i šake. Težićemo da kukovi ostanu u položaju na 90 stepeni u odnosu na pod.

Polako spuštamo grudi ka podu, kao da radimo sklek i potom smeštamo čelo na pod.

Možemo sada kliznuti rukama napred ili ispružiti prvo jednu, pa potom drugu ruku. Osetićemo istezanje u predelu lopatica, ramena i grudi. Ostajemo u položaju 2-3 minuta. Vremenom možemo da se oslonimo i na bradu, to je nešto intenzivnije istezanje.

Pogledajte klip vežbe: https://www.instagram.com/reel/CwiN-6DMOQ1/


Sfinga varijanta

Ležimo na stomaku, stopala su razmaknuta otprilike u širini kukova. Odižemo gornji deo tela tako da su laktovi postavljeni na 90 stepeni. Možemo ostati u ovom položaju 2 minuta.

Nakon toga polako savijamo noge u kolenima. Stopala ostaju spojena, a koleno odmaknemo od kolena. Idemo nežno glavom unazad, kao da gledamo u plafon. Zadržavamo se u položaju 2-3 minuta.

Pogledajte klip vežbe: https://www.instagram.com/reel/Cz6ssnUsUR1/

III Vežbe za Nervni Sistem

‘Vežba orlovih krila’ je primer vežbe koja doprinosi opuštanju i izbalansiranju nervnog sistema, pomažući u smanjenju stresa i napetosti.

Eagle arms

Smestimo se u neki od udobnih sedećih položaja.

Idemo laktovima ispred tela, unutrašnjost šaka okrenemo ka nama.

Desni lakat smeštamo u prevoj leve ruke.

Prepletemo ruke tako da leva šaka bude ka nama, a desna ka napred.

Kada nam postane udobno idemo polako gornjim delom tela ka napred, ka podu. Osetićemo istezanje u desnom ramenu. Ostajemo 2-3 minuta i nakon toga menjamo stranu.

Pogledajte klip vežbe: https://www.instagram.com/p/CxI09_js736/

Zaključak i Vreme Oporavka

Ove vežbe su samo deo celokupnog programa “Joga za želudac” koji bi trebalo praktikovati svakodnevno dok ne dođe do značajnijeg poboljšanja i olakšanja. Oporavak je individualan i zavisi od posvećenosti vežbanju kao i od toga u kom je stanju želudac.

Prvi rezultati su brzo vidljivi, što motiviše polaznike na dalje vežbanje koji ubrzo zavole čitav proces.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj