Pasivno pušenje u trudnoći

Britanski naučnici apeluju na buduće očeve da prestanu da puše u blizini svoje trudne saputnice, jer tako za 23 odsto mogu da smanje rizik od pobačaja u kasnoj trudnoći i drugih komplikacija.

Trudnica ne sme da udiše dim

Takođe, na taj način i za 13 odsto mogu da umanje rizik od rađanja bebe sa defektima, prenosi BBC. Zaključak su izneli lekari sa Univerziteta u Notingemu, u saradnji sa brojnim timovima iz Severne i Južne Amerike, Azije i Evrope, a objedinjeni su rezultati čak 19 nezavisnih studija, sprovedenih širom sveta. Sve studije su se strogo fokusirale na rizike od pasivnog pušenja kod žena koje same ne puše, ali su izložene duvanskom dimu od strane svojih partnera, prijatelja ili kolega sa posla.

Pasivno pušenje u trudnoći može imati ozbiljne posledice!

Povećan rizik po fetus od pasivnog pušenja javlja se već pri izloženosti dimu od 10 cigareta dnevno. Naučnici sa Univerziteta u Notingemu, međutim, nisu mogli da povežu pasivno pušenje sa rizicima od pobačaja u ranoj trudnoći ili sa rizicima povezanim za rađanje mrtvog novorođenčeta. Takođe, iako je dokazano da povećava rizik od rađanja beba sa kongenitalnim oštećenjima, pasivno pušenje nije povezano sa nekim konkretnim defektom.

„Još uvek ne znamo da li efekti dima koje trudnice udišu pasivnim pušenjem povećava konkretne rizike, ili se radi o tome da dim koji otac udiše aktivnim pušenjem negativno utiče na razvoj spermatozoida, ili je u pitanju kombinacija ovih faktora“, kažu naučnici. „Potrebno je više istraživanja na ovu temu, iako već znamo da pušenje ima negativne posledice po razvoj sperme. Zato je vrlo važno da i majka i otac prestanu da puše pre nego što odluče da žele bebu“, objašnjavju oni.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj