Velika evropska studija nagovestila je mogućnost da preterena konzumacija alkohola, tj. četiri ili više pića dnevno, može da, pored već poznatih posledica po zdravlje, znatno poveća i rizik od raka želuca.
Motreći na zdravstveno stanje više od pola miliona Evropljana, studija je nagovestila da muškarci koji neumereno piju imaju veći rizik od raka želuca. Preciznije, kod više od 10.000 muškaraca koji su na početku studije prijavili da konzumiraju četiri ili više alkoholnih pića dnevno, u narednoj deceniji zabeležen je praktično duplo veći rizik od raka želuca nego kod muškaraca koji u proseku piju ispod pola ili manje pića dnevno.
Tako drastično povećanje rizika nije zabeleženo kod žena. Doduše, istraživači kažu da su u slučaju dama imali mnogo manji uzorak, pošto je tek njih oko 2.300 prijavilo da pije četiri ili više alkoholna pića dnevno.
Posebno interesantan zaključak naučnici su izneli na temu konkretnog pića koje povećava rizik od raka želuca. Kako je objasnio dr Erik Duel sa Instituta za onkologiju Katalonije (Barselona), izgleda da se pivo posebno može povezati sa pomenutim rizicima, za razliku od vina i nekih žestokih pića.
Iako još uvek nemaju konkretne dokaze, Duel i njegov tim veruju da bi glavni krivac za povećan rizik mogao da bude acetaldehid, supstanca koja je metabolički nusproizvod alkohola, a koja se smatra kancerogenom. S druge strane, iako u ekstremno malim količinama, jedan od sastojaka piva su nitrosamini, takođe kancerogene supstance, dokazano opasne po jetru.
Ipak, ove zaključke ni sami istraživači ne smatraju dovoljno čvrstim dokazom. Rak želuca je relativno redak u razvijenim zemljama – kod ukupno 13.000 žena i mušakaraca koji su prijavili da previše piju na početku ove studije, u kasnijem praćenju zabeleženo je svega 33 slučaja ove bolesti. Istraživači jednostavno nisu imali dovoljno širok uzorak, a tu je i fenomen preplitanja faktora rizika.
Naime, premda su tokom donošenja zaključaka uspešno isključili uticaj nekih faktora rizika, poput loše ishrane i nekih želudačnih bakterija, jedan veoma bitan nisu mogli da izbace iz jednačine. Cigarete su, zapravo, jedan od ozbiljnijih faktora rizika za rak želuca, ali je istraživačima bilo veoma teško da odvojeno istražuju negativne efekte pušenja i konzumacije alkohola, pošto su ove dve navike kod velikog broja ljudi prisutne u isto vreme.
U svakom slučaju, stručnjaci preporučuju umerenu konzumaciju alkohola. Preterena konzumacija alkohola nosi povećan rizik od raka grla, kao i niza drugih ozbiljnih bolesti i poremećaja, poput ciroze jetre i socijalnih posledica alkoholizma. Ponekad, toksično dejstvo alkohola može direktno da ošteti nervni sistem, kada dolazi do alkoholne neuropatije.
Žene ne bi trebalo da piju više od jedne, a muškarci više od dve čaše alkohola dnevno.
I ranije studije koje su istraživale povezanost preterane konzumacije alkohola i raka želuca, iznedrile su nedovoljno konkretne zaključke. Razlog su iste metodološke manjkavosti, tj. činjenica da je, usled objektivnih okolnosti, naučnicima otežana validacija zaključaka.
Da li ljudi razumeju sve opasnosti alkohola?
AlkoholIako su moderni zdravstveni sistemi širom sveta odavno počeli sa projektima širenja svesti o posledicama alkoholizma, javnost ovu poruku očigledno ne prihvata toliko dobro kao u slučaju kampanja protiv pušenja ili loše ishrane. Brojna istraživanja su pokazala da mnogi ljudi i dalje ne prihvataju, tačnije ne shvataju dovoljno ozbiljno, upozorenja o posledicama koje alkohol može imati po njihovo zdravlje.
Dok ljudi uglavnom prihvataju štetu koje izaziva pušenje i razumeju probleme koje sa sobom nosi gojaznost, i dalje nedovoljno dobro prihvataju da postoje i posledice preterane konzumacije alkohola, izjavila je nedavno Eni Milton ispred Ministarstva zdravlja Velike Britanije.
Njeno ministarstvo, naime, predlaže novu politiku akciza na alkohol u toj zemlji, sa ciljem da se destimuliše prodaja pića koja sadrže visok procenat alkohola, tj. da se proizvođači stimulišu da postepeno smanjuju procenat alkohola u nekim popularnim pićima.
novi komentari